Störst var nog ändå mötet med Clyde Best
Clyde Best har den stora äran att träffa West Ham-reds Arne Söderlund.

Störst var nog ändå mötet med Clyde Best

Sedan december 1971 har West Ham-redaktionens Arne Söderlund följt The Hammers genom allt. Han är West Ham United Football Club. Clyde Best blev den första stora idolen, men Arne har varit med om hela perioden då klubben spelade makalös fotboll under 1970- och 80-talen. En period Old School skildrat i podden och en period Arne levt sig igenom och även upplevt på plats på klassiska Upton Park.

När blev du West Ham-supporter?
I december 1971.

Vad var det som fick dig att börja följa The Hammers?
Såg en match på Tipsextra där det var en svart spelare som var kul att kolla på. När sedan kommentatorn säger att det är den ende svarta spelaren i England tyckte jag synd om honom som var ensam. Den då nioåriga Arne gick i söndagskola där vi brukade ge en peng till de svarta barnen i Afrika som hade det svårt. Inga leksaker, dåligt om mat. Så jag hade redan empati för de svarta människorna. Så när jag då förstod att spelaren var ensam började jag hålla på honom och hans lag. Clyde Best och West Ham.

Hade den stora glädjen att träffa Clyde Best när vi bodde på West Hams Hotell 2015. Best bodde också på hotellet. Det var väldigt stort. Har en bild på honom och mig från frukostsalen på hotellet.

Att sedan West Ham vann FA-Cupen 1975 och kom till min hemstad Umeå sommaren 1976 gjorde att det var helt klappat och klart att West Ham var mitt lag.

Vilket avtryck har Ron Greenwood och John Lyall gjort rent historiskt för West Ham?
De är ju de mest framgångsrika managerna i West Hams historia och bland dem som varit längst tid som manager. Båda med två titlar var. Kanske kan David Moyes vara med framöver som en av de mest framgångsrika i The Hammers historia. En titel till så är han på det viset i samma klubb som managers.

Greenwood stod för mycket gladfotboll och offensiv fotboll. Han var också den som började att ha ett lag som slog inlägg till den närmaste stolpen i stället för bara till den bortre. Lyall gick i Greenwoods skola så de var rätt lika som managers.

Om du skulle jämföra West Hams fotbollsfilosofi under 1960- till och med 80-talet med någon annan klubb, vilken kommer närmast?
Oj, den var svår. Liverpool är den klubb som dyker upp med en positiv fotboll men där slutar ju också tyvärr all jämförelse eftersom West Ham inte kan mäta sig i övrigt med Liverpool.

Om du skulle jämföra perioden med Ted Fenton, Ron Greenwood och John Lyall med 2000-talets West Ham, vad är den stora skillnaden? Är det något du saknar från den tiden?
Ja, en hel del. Ta bara FA-Cupen och Ligacupen. Det var mycket större variation på de klubbar som tog hem en cup förr. Man kände att West Ham hade en chans. Jag kan också sakna de leriga planer som fanns.

Alla pengar som nu finns i främst Premier League är inte bara av godo. Det är mycket större glapp mellan de allra bästa och de som är klubbar under dem.

Berätta gärna några fina minnen från dina besök på Upton Park?
Ett minne är ju då jag träffade Clyde Best som jag skrev om.

Första gången jag var på Upton Park var påsken 1986. Vi mötte Tottenham och vann med 2-1 efter mål av Tony Cottee och Frank McAvennie. Det var riktigt stort att bara vara där.

Ett annat är från våren 1997. West Ham låg väldigt pyrt till som så många gånger förr. Vi mötte Sheffield Wednesday och behövde verkligen vinna. Det blev 5-1 till West Ham efter att Paul Kitson gjort 3 mål och John Hartson 2 mål. Mötte upp mina vänner inne i London efter matchen. En väldigt fin dag även vädermässigt. Hade på mig finkostymen dvs en West Ham tröja. Har nog aldrig fått så många ryggdunkningar från främmande människor varken före eller efter den dagen.

Har väldigt många minnen från Upton Park, men det sista minnet är något jag tar mig så länge jag lever. Sista matchen någonsin på Upton Park mot Man United 10 maj 2016. West Ham tar en tidig ledning genom Diafra Sakho. Martial i Man United gjorde två mål och underläge för West Ham. West Ham hade dock Dimitri Payet i sitt lag så Michail Antonio kvitterade på nick efter inlägg av Payet i 76:e minuten och efter ytterligare ett inlägg av Payet i minut 80 nickade Winston Reid in 3-2 som blev slutresultatet.

Hela Upton Park gick bananas. En helt suverän avslutning på Upton Park eran.

West Ham och den vackar fotbollen
Lyssna på Old Schools avsnitt om West Ham och den vackra fotbollen. I början av 1980-talet spelade West Ham i andradivisionen med ett lag som kanske är en av deras bästa upplagor någonsin. Bara några år senare var man nära att vinna ligan. Med en unik kontinuitet under decennier vårdades en vacker och underhållande spelidé. Dessutom vann ju West Ham VM för England 1966.

 » Klicka här för att lyssna

 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-02-12 22:00:00
Author

Fler artiklar om Old School Football