SvenskaFans Awards: Säsongens Suber-sub
Le Fondre spelade hem merparten av Readings poäng den här säsongen med sina viktiga mål.

SvenskaFans Awards: Säsongens Suber-sub

Inspirerat av NBA-utmärkelsen "Sixth man" röstar Premier League-redaktionerna varje säsong fram en spelare som är en utmärkt avbytare och som kommer in och kan förändra en matchbild. Den här säsongen föll valet på en spelare som, lämpligt nog, har sagt att Ole Gunnar Solskjaer som förebild

"I always talk about the group, but the guys that come off the bench has made the difference. When you've got Adam Le Fondre, anything can happen."
/Brian McDermott hyllar sin anfallare efter att Le Fondre kvitterat mot Chelsea med mål i 94:e

Med 50 procent av rösterna tar Adam Le Fondre hem utmärkelsen som säsongens "super-sub". Vi snackar med Magnus Carlund på Readingredaktionen om engelsmannens säsong och framtid i Reading.

För 350 000 pund fick ni en erkänd målskytt i League One och som sedan sett till så ni gått upp i Premier League och väl där levererat fler mål än kollegor som Tevez och Defoe. Detta trots att han mest agerat inhoppare. Hur rankar du själv inköpet av Adam Le Fondre? Ett av de bättre på 2000-talet?
- Absolut! Han kom in som en otrolig fläkt förra säsongen och fortsatte att leverera helt ok det här året. Nu är vi ju lite bortskämda med att köpa billigt, förädla och sedan sälja dyrt. Stephen Hunt, Shane Long, Kevin Doyle, Dave Kitson och Nicky Shorey köptes för ingenting eller väldigt lite, och såldes senare vidare för väldigt dyra pengar.
Utan någon inbördes ranking så hamnar ALF på en topp tre lista tillsammans med Long och Doyle.

Och den naturliga följdfrågan är: varför fick han så sällan förtroendet från start då han uppenbarligen levererade mot många bra lag? Le Fondre efterlyste ju själv att laget skulle spela 4-4-2 så han skulle få mer chanser och då till och med McDermott sa att engelsmannen borde få chansen i landslaget, så undrar man ju verkligen varför han inte fick fler chanser?
- Huruvida vi skulle spelat 4-4-2 eller inte kan vi diskutera tills Hjälmaren börjar brinna. Huruvida han skulle fått fler chanser från start, är i min bok hur enkelt som helst. Det skulle han inte ha fått!
Låt mig bevisa det med en enkel uträkning. Han spelade totalt 980 minuter när han börjat matcherna på planen. Han spelade 524 minuter som inhoppare. Målskörden var 4 respektive 8 mål.
En del spelare passar helt enkelt som inhoppare av orsaker som inte är helt lätt att förklara eller ens förstå sig på. Men kanske att PL är såpass hög nivå att han behöver lite tröttare backar att utmana för att lyckas?
Efter att ha gjort båda målen i segermatchen mot Everton efter en startplats i elvan så startade han även de efterföljande 5 matcherna. Det blev förvisso ett mål men även fem förluster och inget lysande spel från hans sida. Det var då han blev "Ole Gunnar Solskjaer" med mig.

Adkins verkade ha ännu mindre förtroende för honom och nu känns det väl minst sagt osäkert att han ska stanna. Hur går ryktena? Ett var ju att McDermott skulle vilja ha honom till Leeds, men det låter ju inte klokt om han nu vill vara en startspelare?
- För att vara så indoktrinerad i detta spelet så följer jag Silly Season väldigt dåligt. Jag spiller ingen tid på rykten, och problemen med oönskade transfers tar jag när de blir Fakta. Annars får jag ta problemen 2 gånger. Minst...

Hur ser det annars ut hos er inför hösten? Vilka tunga pjäser tappar ni och har ni hittat några ersättare med hjälp av den fallskärm ni får av FA?
- Än så länge så har vi inte tappat någon vi inte vill bli av med. Vad gäller nyförvärv så har jag inga större förhoppningar eftersom en klubb av vår storlek ständigt blir påmind av vilken plats vi har i näringskedjan. Vi har helt enkelt svårt att locka till oss stora namn, men å andra sidan så föredrar nog varenda supporter i världen en värvningsstrategi likt den som tagit fram alla våra yngre blivande stjärnor. Jag ser heller inga problem med att vi fortsätter på det spåret så länge inte framgångarna blir alltför sällsynta. Jag har insett att det blir väldigt svårt för oss att bli ett etablerat PL lag. Men om vi kan vara med i ett och annat race om PL platserna, och även då och då göra en säsong i den högsta serien, så är jag mer än nöjd.

Avslutningsvis: vilket av Le Fondres mål från säsongen minns du bäst?
- Definitivt 2-2 målet mot Chelsea i den 94 minuten. Utspelade i ca 80 minuter och underläge 0-2 när ALF gör båda målen sista 7 minuterna. I det läget kändes vi odödliga oavsett om vi låg under mot ett topp lag när det endast återstod tilläggstid. Tyvärr väntade andra tider runt hörnet och vår livskraft visade sig tyvärr inte räcka till mer än ett liv i underjorden.

Tidigare vinnare:

2011/2012: Alex Oxlade-Chamberlain
2010/2011: Javier Hernandez
2009/2010: Carlos Tevez
2008/2009: Federico Macheda
2007/2008: Nicklas Bendtner

 

Henrik Örtenvik2013-06-14 11:00:00
Author

Fler artiklar om England