Spridda tankar i slutet av januari

Det var länge sedan jag drog iväg lite egna funderingar i ett s.k. Bajentugg, men nu är det dags igen.

Jag tar det i den ordning det poppar upp i huvudet. Första tanken är det mest aktuella och rubriken blir alltså:

Jeffrey Aubynn
Dagen var på väg mot kväll och jag hade just slagit av datorn då det plötsligt pep till i mobilen.
25/01/2005 17:50:13
Jeffrey Aubynn e klar för Bajen! Kolla forumet

- Skit också! Inte innehållet i meddelandet utan att det just nu fanns för lite tid för att kunna sätta sig ner och skriva ihop något bra. Jag funderade tre sekunder innan jag slog på datorn igen och kopplade upp mig. Genast såg jag att någon vänlig själ länkat till Århus hemsida och ett musklick senare var det hela bekräftat.

Tidsbristen innebar att jag bestämde mig för att göra det väldigt enkelt. Jag rippade helt enkelt den danska texten utan någon som helst ambition till översättning. Förstod att det för invånarna i Bajenland skulle räcka med att få en slags bekräftelse på att uppgifterna stämde. Sedan spelade det ingen roll om texten var på spanska, kinesiska, danska eller latin. Bara det stod i rubriken att Jeffrey Aubynn skrev på. (Nu visade det sig att rubriken inte stämde utan påskriften skulle ske i ett senare skede, men andemeningen gick fram).

Det tog kanske fem minuter att få klart texten och lägga ut den på Söderst@dion. Lite knepigt med bilden dock, men bilden på Kappatröjan fick duga. Datorn kunde slås av igen och på väg hem i vintermörkret kunde funderingarna börja snurra.
Var Jeffrey rätt man på rätt plats? Är han en utpräglad målskytt?

Detta måste kollas upp senare ikväll i Strömbergs fotbollsböcker. Att han var ganska snabb och teknisk det visste vi redan sedan hans tid i Halmstad och Örgryte. Faan han hade ju nästan förstört Bajens nationaldag på Söderstadion den där makalösa dagen den 21 oktober 2001. Hur i helvete kan man få för sig att göra 0-1 på Hammarby i en match när vi spelar om mästerskapstiteln. Jag ryser bara jag tänker på detta hemska ögonblick. Men sedan spritter tankarna iväg längre fram i matchen och då ryser jag ännu mer, fast i välbehag. Och när tankarna jämför målen av Andreas 'Herman' Hermansson 1-1, Jonas Stark 2-1 och Kennedy 'Kenka' Bakircioglü 3-1, så står Starkens 2-1 i en klass för sig själv.
Nu måste jag sluta skriva ett tag för att samla mig, detta är fortfarande mycket starkt. Jag återkommer...

Ursäkta att jag drog iväg i helt andra tankebanor, men av någon märklig anledning brukar jag hamna på detta magiska datum (21 okt 2001) om jag får minsta chans att ta mig dit.

Åter till Jeffrey och mina tankar runtomkring detta nyförvärv. Jag känner det ungefär som när det förra året kom besked om att vi värvat Erik Johansson.
- Det här kan bli hur bra som helst! Under Anders Linderoths beskydd finns det förutsättningar för att Erik (och nu Jeffrey) kommer att ta utvecklas ytterliggare ett snäpp. Mer förtroende och en gjuten plats i startelvan.

Nu blev det inte riktigt så för Erik Johansson förra året. Det var lite bergochdalbana över hans insats där uppgångarna var fantastiska, med tunnlarna mot Djurgårdens Abgar Barsom som står i en klass för sig själv, men sedan fanns det matcher där han knappt syntes på plan. Men jag har förtröstan och tänker på spelare som kommit till klubben och gjort en så där första säsong för att blomma ut under deras andra år. Tänker bl.a. på Roger Sandberg, Pablo, Max och Jonas Stark, för att nu nämna några spelare från de senaste årgångarna.

Sedan kan vi även fundera lite över om hur många snabba tekniska spelare det ska vara i en bra sammansatt trupp. Men det lämnar jag därhän med att konstatera att killen är i alla fall inte liten.

Jeffrey har alla förutsättningar för att lyckas och med tålamod och förtroende från oss supportrar kan det här bli riktigt bra. Men jag har svårt att se detta nyförvärv som en förstärkning på anfallssidan, detta är en kanonspelare på vänstermittfältet som kommer att fylla Christer Fursth plats på ett utmärkt sätt. Och det kommer jag att tycka tills motsatsen är bevisad.

Nu får dessa rader inte misstolkas. Jag är väldigt glad över att Jeffrey Aubynn spelar i Hammarbys klubbfärger denna säsong och önskar honom självfallet all välgång och lycka.

Men genast börjar tankarna fara i en helt annan riktning. Har vi värvat klart nu, eller finns det mera i bakfickan och i så fall på vilken position. Det spekuleras i Silly kretsar om Fredrik Söderström, men tillåt mig tvivla. Vilka ökade lönekostnader tror ni det kommer att innebära för att få honom att skriva på? Då blir vi först tvungna att sälja Patrik Gerrbrand.

Och nu kommer jag till ett mardrömsscenario, i alla fll i mitt tycke. Kan vi ha en spelartrupp där varje budgeterad krona är uppbokad för resten av säsongen? Måste det inte finnas en buffert för möjliga spelaraffärer efter sommaren. Låt mig spekulera vidare, utan att för den skull veta någonting, men exempelvis, vad händer om vi t.ex. värvar Fredrik Söderström och därmed bokar upp den budgeterade spelartruppskostnaden för denna säsong.

Och i maj kanske Kennedy Bakircioglü ringer upp Börje Lundberg (kalla det för informell kontakt) för att höra om det finns något intresse från Hammarby sida. Börje för det vidare till Anders Linderoth, som möjligtvis lyser upp av glädje och för det vidare till Henrik Appelqvist och Thomas Andersson. Kennedy som, om jag fattat det hela rätt, skrivit om sitt kontrakt med Iraklis så att han efter den grekiska säongens slut har möjlighet att gå fritt till vilken klubb han vill.

Hammarby är positiva, Kennedy är positiv, men på grund av minskade publikintäkter och en fylld trupp ser sig Hammarby nödgad att tacka nej. Vilket i sin tur innebär att vi i höst får se Kennedy i de Assyriska klubbfärgerna. Eller ännu värre, i MFF (i TV) spelandes ute i Europa.
- Nej fyyy. Jag ryser igen. Detta var förhoppningsvis bara en mardröm som aldrig kommer att bli sann.

Se det istället som ett sätt att belysa ett problem som vår klubb aldrig får komma i. och det är jag bergsäker på att de aldrig kommer att göra. Där har jag fullt förtroende för Henrik Appelqvist. Jag är säker på att han vet att med framförhållning ska det finnas utrymme för att fylla på truppen under säsongen utan att för den skull riskera elitlicensen.
Ante Covic skulle ju kunna bryta benet i genrepet den 3 april och efter några omgångar kanske det visar sig att Jon Rytterbro inte håller för allsvenskt spel. (OBS! Detta är ingen egen åsikt utan bara ytterliggare ett exempel på en tänkbarhet som jag hoppas aldrig inträffar.

Nu hoppas jag att jag fått dessa tankar ur systemet och ser nu fram mot den kommande säsongen med tillförsikt. Tror också att vi ganska snart kommer att ha Erik Fishbein i truppen som fullvärdig medlem.

PS! De som inte hittat till den senaste Bajenhemsidan Rugga Bräckkorv har missat något. Nu kan du hitta dit väldigt enkelt genom att klicka på länken under bilden.

Vi syns i Bajenvimlet!

LåN2005-01-27 11:15:00

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!