Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #41: Joël Veltman — Trotjänaren
En ung Joël Veltman tillsammans med Mitchell Dijks firar deras första ligaguld.

120 år, 120 Ajacieden #41: Joël Veltman — Trotjänaren

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Joël Veltman som efter 19 år i Ajax lämnat för Brighton, och kanske vet Ajax inte hur mycket man kommer sakna honom ännu.

Efter 19 år i Ajax lämnar Joël Veltman nu för sitt första utlandsäventyr i engelska Brighton & Hove Albion. Ajax går miste om en lojal trotjänare som nog kommer saknas mer än man tror.

Joël Ivo Veltman föddes i hamnstaden IJmuiden, den största staden i Velsens kommun väster om Amsterdam, 15 januari 1992. Han började spela knattefotboll i lokala VV IJmuiden som anfallare men redan som nioåring fick han en plats i Ajax berömda akademi. Som alla andra adepter där fick han testa på alla olika positioner men med åren blev mittback hans främsta position.

I ungdomsåren stod han inte ut som någon stor talang. Han utvecklades långsamt. På den tiden hade Ajax två lag i varje åldersgrupp, A1 och A2 bestod främst av 18- och 19-åringar där de bästa spelade i A1. B1 och B2 bestod av 16- och 17-åringar, de bästa i B1. A2 och B2 var för de mindre framstående som behövde mer tid på sig att utvecklas. Veltman tillhörde B2-laget som 17-åring och fick nästan lämna akademin, men visade tillräcklig träningsvillighet och utveckling för att få fortsätta. När han avancerade upp på A-nivå ådrog han sig dock en korsbandsskada som höll honom borta från spel länge.

Det gjorde att medan de flesta av hans jämnåriga, som Christian Eriksen, antingen avancerat upp till a-laget eller Jong Ajax, eller fått lämna då de inte höll måttet, tragglade Veltman på i A1-laget, en av få 92:or i det säsongen 2011-12. De flesta lagkamraterna var 93:or och 94:or som Davy Klaassen, Viktor Fischer, Mitchell Dijks och Stefano Denswil. Det var ett bra lag, där Veltman var en stabil mittback men knappast den som fick mest uppmärksamhet. Klaassen var mittfältsmotor och lagkapten och det syntes redan då att här hade Ajax en framtida kapten för a-laget. Knappt 17-årige Viktor Fischer var elektrifierande med sina dribblingar och mål. Och mittbacken som spåddes en lysande framtid var Stefano Denswil, som med sin fina vänsterfot briljerade med krossbollar och frisparkar som minde om storheter som Frank de Boer.

A1-laget gick till final i NextGen Series (föregångaren till UEFA Youth League) den säsongen och ställdes mot Inter i finalen. Inter tog ledningen, men Denswil kvitterade på en frispark från långt håll. Matchen gick till förlängning och straffar. Alla satte sina straffar, utom Veltman som blev syndabock.

Trots det nesliga slutet på ungdomskarriären avancerade Veltman till Jong Ajax inför nästa säsong, och i augusti 2012 fick han också debuterade i a-laget med ett inhopp borta mot NEC när Ajax vann med 6-1 efter bland annat två mål av Tobias Sana. Det blev mest spel i Jong Ajax den säsongen men också 7 framträdanden i Eredivisie vilket gjorde att han var med och firade ligaguldet som bärgades på våren, tillsammans med kompisen Mitchell Dijks sprang han ärevarv med en stor Ajax-flagga på innerplan.

Sommaren 2013 lämnade Toby Alderweireld för Atletico Madrid och platsen till höger i mittförsvaret blev öppen. Ajax värvade in Mike van der Hoorn från Utrecht som potentiell ersättare, men trots att han missade två månader i början av säsongen på grund av skada var det Veltman som lade beslag på startplatsen. Under hösten gick han från klarhet till klarhet, i Champions League-debuten mot Celtic var han bäst på plan och hyllades av Frank de Boer som sa att Veltman var som en fältherre på planen. I hemmamatchen mot Barcelona senare blev han utvisad tidigt i andra halvlek när Ricardo van Rhijn vid ställningen 2-0 till Ajax slog en katastrofal hemåtpassning mot Jasper Cillessen som Neymar lade beslag på, Veltman kapade Neymar och åkte på en frilägesutvisning och Xavi rullade in 2-1 på straffen, men trots det kunde Ajax hålla undan och triumfatoriskt vinna matchen.

I mars 2014 gjorde Veltman sitt första mål i a-laget, och det var inte vilket mål som helst utom det avgörande målet i De Klassieker, på De Kuip. I maj blev han igen ligamästare med Ajax och till sommaren var han en del av Hollands VM-lag som tog brons i Brasilien. Han var reserv och fick bara speltid i två matcher, premiären mot Spanien när han bytte av Stefan de Vrij i slutet av matchen och bronsmatchen mot Brasilien när han bytte av Jordy Clasie i slutet.

2014-15 fortsatte Veltman vara ordinarie i mittlåset, men precis som resten av laget spelade han sämre. Under säsongen gjorde han flera misstag vilket gav upphov till termen “een Veltmannetje”, ungefär “att göra en Veltman”. Ajax slutade på andraplats i Eredivisie, 17 poäng efter PSV. 2015-16 flyttades han ut som högerback efter att Kenny Tete blivit skadad, och spelade där merparten av säsongen är Ajax återigen slutade tvåa i ligan, efter att ha tappat greppet om guldet i sista omgången genom att bara spela 1-1 mot redan nedflyttningsklara De Graafschap.

2016-17 under nye tränaren Peter Bosz fortsatte Veltman spela högerback, Bosz föredrog nye Davinson Sánchez och Nick Viergever (och senare Matthijs de Ligt) som mittlås, men föredrog Veltman över Tete som högerback då Veltman trots sin mittbacksbakgrund var bättre offensivt än Tete. Veltman var ordinarie under hela den fantastiska Europa League-våren, men var svajig. I returmötet av kvartsfinalen mot Schalke blev han utvisad borta i Gelsenkirchen när han drog på sig sitt andra gula kort i 80:e minuten, vilket gjorde Ajax läge allt mer prekärt inför den gastkramande förlängningen som väntade. Ajax gick som bekant segrande ur den ändå. Veltman var därmed avstängd i första semifinalmatchen mot Lyon, när Ajax vann med 4-1 i Bosz bästa match. Till returen var han tillbaka, men varningsbelastad och en säkerhetsrisk igen blev han utbytt tidigt i andra halvlek när Ajax avancerade till finalen på Friends Arena. Den startade han också och spelade hela matchen när Ajax föll mot Manchester United.

Till sommaren lämnade Bosz, Sanchez och Klaassen. Veltman utsågs till ny kapten och fick ta stort ansvar under den becksvarta tiden som följde när Abdelhak Nouri kollapsade på försäsongen.

I april 2018 slet han av korsbandet igen och blev borta resten av året. Särskilt tungt då Veltman hade ögonen på en utlandstransfer till sommaren med intresse från Premier League-klubbar bland annat. Skadan gjorde också att han förlorade kaptensbindeln till Matthijs de Ligt och bara kunde se på till en början när Erik ten Hag, som tagit över vid årsskiftet, byggde upp det nya fantastiska lag som tog världen med storm. Med de Ligt och Daley Blind som mittbackar och nya stjärnskottet Noussair Mazraoui som högerback fanns det heller ingen given plats i startelvan för Veltman när han i januari var tillbaka och gjorde comeback i en träningsmatch mot Flamengo.

Men under våren 2019 visade han ändå sitt värde när behovet av att rotera blev tydligt under den långa säsongen fylld med matcher då Ajax gick långt i Champions League och cupen. I februari gjorde han comeback i Eredivisie, och i april startade han en match igen nästan exakt ett år sen efter att korsbandet gick av. I matchen, mot Willem II, gjorde han också mål när han smart löpte fram och tjusigt vinklade in bollen Hakim Ziyech serverade honom. Han gjorde sedan 90 minuter i bortamatchen mot Juventus i Mazraouis frånvaro. I maj blir han Eredivisie-mästare för tredje gången och cupmästare för första gången.

Den gångna, avbrutna, säsongen flyttades han in som mittback igen för att fylla luckan efter de Ligt. Han har fortsatt stå för frustrerande misstag ibland men samtidigt varit en av de mer stabila spelarna. Nu fick han äntligen den Premier League-övergång han tänkt sig redan 2018, och den är välförtjänt. Kanske är det bäst för både Ajax och Veltman att gå skilda vägar nu efter 19 år och 246 a-lagsmatcher, han mår bra av ett nytt äventyr och Ajax har yngre förmågor som Perr Schuurs, Edson Álvarez och Jurriën Timber som kanske kan växa med mer ansvar i Veltmans frånvaro. Men under en sommar när mest fokus ligger på hur Ajax ska ersätta Hakim Ziyech, om man ska lyckas behålla Donny van de Beek, André Onana och Nicolás Tagliafico, ska man inte ta allt för lätt på förlusten av Veltman. Vi har varit många som blivit frustrerade av hans misstag under åren, men hans tysta stabilitet är något man inte inser hur mycket man kommer sakna förrän det är borta.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-08-03 21:07:38
Author

Fler artiklar om Ajax