120 år, 120 Ajacieden #46: Wim Jonk — Cruijffianen
För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Wim Jonk, mannen som fått ansvar att förvalta Johan Cruijffs arv inom fotbollen.
När Johan Cruijff dog den 25 april 2016 lämnade han ett stort fotbollsmässigt arv efter sig. Den som fått ihop med Cruijffs son Jordi fått i uppdrag att förvalta det är Wim Jonk.
Wilhelmus Maria “Wim” Jonk föddes i Volendam, den lilla fiskebyn vid IJ, 12 oktober 1966. Han blev den tredje stora fotbollsspelaren Volendam producerade, efter bröderna Gerrie och Arnold Mühren. Precis som bröderna Mühren skulle han ta steget bara en liten bit söderut till Ajax. Men karriären började i lilla RKAV som knatte innan Wim tog steget till FC Volendam som 20-åring. Han bidrog med hela 23 mål från mittfältet och hjälpte klubben till uppflyttning sin första säsong.
Cruijffs Ajax hade ögonen på honom redan och när Jonk fortsatte visa framfötterna i Eredivisie 1987/88 gjorde Ajax slag i saken och värvade 22-åringen 1988, även om Cruijff då lämnat för Barcelona. Den hårda konkurrensen på Ajax mittfält, där han tampades om speltid med stjärnan Aron Winter, veteranen Arnold Mühren och säkerheten själv Jan Wouters, gjorde att Jonk inte var helt ordinarie till en början men fick sin beskärda speltid och med tiden växte hans roll i laget.
På tidigt 90-tal var han en nyckelspelare som ankare på Ajax mittfält, känd för sitt passningsspel och tunga distansskott. Han etablerade ett fint samarbete med stjärnan Dennis Bergkamp som ofta serverades perfekta passningar av Jonk. 1990 vann man Eredivisie, och 1992 UEFA-Cupen och Jonk fick debutera i landslaget. 1993 vann man KNVB Cup innan Jonk flyttade tillsammans med Bergkamp till Inter, som försökte efterapa Milans holländska succé. Även om man vann UEFA-Cupen 1994 så föll satsningen inte väl ut, Bergkamp vantrivdes i Inter där hans spelstil krockade med tränarens. Mer robuste Jonk anpassade sig bättre till italiensk fotboll, men när Bergkamp 1995 drog till Arsenal valde snart 30-årige Jonk, som kände att hans plats i laget var hotad, att flytta hem till Holland.
Men då blev det inte Ajax, då världens bästa lag, utan PSV som tränades av Dick Advocaat. Advocaat hade varit förbundskapten under VM 1994, en höjdpunkt i karriären för Jonk. Han var ordinarie i Oranje och stod under turneringen för två klassiska mål, båda två karakteristiska mörsare från distans. Först i gruppspelet mot Saudiarabien, och sedan i åttondelsfinalen mot Irland, när målvakten Pat Bonner stod för en av de mest minnesvärda målvaktstavlorna i VM-historien då han tappade in Jonks skott, vilket fick SVT:s kommentator Staffan Lindeborg att utbrista “Men Bonner! Nämen Bonner. Nämen Pat Bonner, vad gör du?” Jonk och Oranje föll sedan i kvartsfinalen mot blivande världsmästarna Brasilien med 2-3.
Med PSV vann han ligan och cupen igen, och efter att ha petats från truppen till EM 1996 lyckades han ta tillbaka sin landslagsplats till VM 1998, där han startade de flesta av Hollands matcher när man tog sig till semifinal där man återigen föll mot Brasilien, nu på straffar, och sedan knäckta också förlorade bronsmatchen mot Kroatien.
Efter VM 1998 skrev Jonk på för Sheffield Wednesday för ett sista utlandsäventyr i Premier League. Han blev en viktig pjäs i det nedflyttningshotade laget men sviktande form och skador gjorde att turen i Sheffield Wednesday inte blev den mest lyckade. 2000, 34 år gammal, la han skorna på hyllan.
Som fotbollspensionär jobbade han först ett tag som tv-expert innan han blev involverad i FC Volendam som styrelsemedlem och individuell hjälptränare för både a-laget och b-laget. 2008 återvände han till Ajax och blev tränare i ungdomsakademin. 2011 när Sammetsrevolutionen rasade i klubben fick Wim Jonk en nyckelroll. Som en av Johan Cruijffs förtrogna pekades han ut som en av Cruijffs “löjtnanter” jämte Dennis Bergkamp. Jonk var ideologiskt övertygad “cruijffian” och hjälpte till och med Cruijff skriva Plan Cruijff, planen för hur Ajax arbete skulle bedrivas, där ungdomsakademin återigen skulle bli klubbens kronjuvel, hjärta och livsnerv. Då Cruijffs sida segrade utsågs Jonk till ny akademichef och han började arbetet med att omstrukturera akademin ut efter Cruijffs ideal och de idéer Jonk, hans högra hand Ruben Jongkind och Cruijff med flera tagit fram tillsammans.
Jonk ingick även i “Technische Hart”, översatt “Tekniska hjärtat”, ett råd bestående av akademichef Jonk, sportchef Marc Overmars, a-lagstränare Frank de Boer och assisterande tränare Dennis Bergkamp, som under regelbundna mötena tillsammans skulle styra över driften av fotbollen i klubben. Men det fungerade inte. För samtidigt som ungdomsakademin under Jonks ledning tack vare hans arbete fick fram bättre talanger än på många år som Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Kasper Dolberg med flera; så köpte sportchef Overmars in flera spelare utifrån som stod i vägen för talangerna. Och de flesta av nyförvärven floppade. En spricka uppstod mellan Jonk och Overmars. Samtidigt slutade de Boer gå på mötena, han menade att Bergkamp kunde föra hans talan. Men Bergkamp skötte samtidigt inte sitt jobb, han var tänkt att fungera som en länk mellan a-laget och akademin för att förenkla inlotsandet av talanger till a-laget.
Samtidigt som de Boers a-lag, fyllt med Overmars floppvärvningar, spelade sämre och sämre, fortsatte Jonks arbete i akademin gå från klarhet till klarhet. Han såg till att en ung Matthijs de Ligt sattes att spela på mittfältet för att förbättra hans passningsspel, han skolade om Kasper Dolberg från ytter till center och han tränade själv det U19-lag som kan argumenteras ha varit Ajax bästa ungdomslag på många år, där Nouri, van de Beek, Dolberg, de Ligt med flera dominerade. Sprickan mellan akademin och a-laget fördjupades och Cruijff svingade mot klubbledningen i pressen, djupt besviken över att hans plan inte implementerats korrekt. Cruijff kommenterade också att Jonk var den enda av hans gamla lärjungar som ens hörde av sig till honom om arbetet.
Allt briserade hösten 2015 när Jonk tvingades bort från klubben av Overmars och VD:n Edwin van der Sar. Trots protester från både Cruijff, supportrar och personalen på ungdomsakademin i samband med årsmötet som hölls strax efter upprätthölls beslutet. Cruijff gick till attack mot klubbledningen i De Telegraaf och krävde att de skulle sluta kalla det Plan Cruijff då de inte följde hans plan längre. Någon anställd tejpade upp artikeln på ungdomsakademin De Toekomsts kontor, van der Sar rev ner den. Efter att Jonk sparkats sade en stor del av personalen på akademin upp sig i solidaritet med honom.
Jonk och Jongkind startade efter det Team Jonk som reste världen över och konsulterade fotbollsakademier och startade fotbollsskolor ut efter Cruijffs ideal och deras moderna träningsidéer. Efter Johan Cruijffs död 24 mars 2016 fick Jonk bokstavligen ta över arvet av Cruijff inom fotbollsvärlden. Tillsammans med Jordi Cruijff ansvarar han sen dess för Cruyff Football som förvaltar Cruijffs fotbollsmässiga arv genom att utveckla och dela med sig av fotbollskunnande stöpt i Cruijffs ideologi.
Sommaren 2019 återvände Jonk till sitt FC Volendam igen, för att bli ny a-lagstränare. Under Jonks ledning har Volendam blivit ett av Hollands mest intressanta lag. Han tog laget, som slutade på 16:e plats i Keuken Kampioen Divisie säsongen innan, till 3:e plats innan förra säsongen avbröts på grund av coronapandemin vilket gjorde att de inte fick chansen att kvala till Eredivisie. Med ett offensivt spel och ett lag fullt av unga talanger som Jonk förädlar tar man nytt sikte mot uppflyttning den kommande säsongen.
Och kanske, förhoppningsvis, har vi inte sett det sista av Jonk i Ajax. För han själv verkar i alla fall ha släppt gammalt groll. När han intervjuades i Voetbal International våren 2019 under Ajax framfart i Champions League sa han:
“Vi hade posters med texten ‘Vi tar fram Champions League-mästare’, så såg vi på ungdomsakademin. På det här sättet — med en tydlig spelidé, med sån smarthet och en bra värvningsstrategi — skulle Ajax återigen kunna bli en del av den europeiska toppen. Vi kallades för galna, men det stod i Plan Cruijff. Gå tillbaka och läs några av Johans kolumner. Om man inga pengar har måste man vara smart. Det låter logiskt, men vi måste tänka annorlunda än alla andra. Det sades att vi var emot spelarköp. Nej! Men till dussinet nya. Nu skördar man frukterna av planen. Jag är bara glad. Förhoppningsvis får jag återigen njuta av Ajax framför teven.”