Ajax 2 – 2 Vitesse: Mycket som inte fungerar i Schreuders lag
Alfred Schreuder får inte Ajax att klicka.

En seger behövdes i årets sista hemmamatch för att Ajax skulle återta ligaledningen och skulle kunna gå in i VM-uppehållet och vinteruppehållet som ligaledare. Men formsvaga Vitesse som inför matchen låg på en 15 placering i tabellen, farligt nära nedflyttningsplatserna, kom till Johan Cruijff ArenA och snodde ett poäng av formsvaga Ajax.

Ajax form har lämnat mer att önska under hösten och Ajax-tränaren Alfred Schreuder har blivit hårt kritiserad både i media och från fler och fler Ajax-supportrar. På sju stormatcher har Ajax förlorat alla sju och det stora skräckexemplet var hemmamatchen mot Napoli där man åkte på storstryk med 1-6 och blev totalt utspelade. Hur man spelade i den matchen med bland annat problem i uppbyggnadsspelet, slarv i passningsspelet, ineffektivitet, att totalt tappa matchen efter att ha släppt in mål och inte kunna återhämta sig är faktorer som har följt med sedan dess.

I lördags var det dags igen då man förlorade mot PSV Eindhoven med 1-2 hemma på Johan Cruijff ArenA i ligaspelet. Förlusten innebar att PSV övertog förstaplatsen i ligan med en match mer spelad än Ajax. Därav var det extra viktigt för Ajax med en seger mot Vitesse ikväll för att återta ligaledningen, en match som flyttades på grund av att Ajax skulle få mer vila mellan Champions League-matcherna mot Liverpool och Rangers.

Schreuder gjorde en del förändring sen matchen mot PSV. Owen Wijndal var tillbaka efter en mindre skada som han ådrog sig i matchen mot Ranger. Detta gjorde att Devny Rensch flyttades över som högerback och svajige Jorge Sánchez flyttades till bänken. Noterbart att detta är tredje matchen i rad då Daley Blind inte startat, något som stärker ryktena om att det ska ha varit en färgstark ordväxling Schreuder och Blind emellan efter att Blind avböjt att bytas in i matchen mot Rangers efter att han förlorade sin startplats där.

På mittfältet var Edson Álvarez var avstängd ikväll vilket öppnade upp en startplats för Kenneth Taylor. Bredvid Taylor var Davy Klaassen också tillbaka i startelvan vilket resulterade i att Mohammed Kudus flyttade upp som center och Brian Brobbey blev förpassad till bänken igen. Utöver detta var det samma spelare som senast med Jurriën Timber och Calvin Bassey som mittbackspar, Steven Berghuis till vänster på mittfältet samt Dusan Tadic som högerytter och Steven Bergwijn som vänsterytter.

Det började bra för Ajax när Bergwijn från sin högerkant hittade Tadic med en svepande boll in i straffområdet. Tadic hann precis fram med en tå innan Vitesse-målvakten Daan Reiziger, som hade lämnat målet, fick fingrarna på bollen och Tadic tåade därmed in 1-0  i öppet mål för Ajax redan i den sjätte minuten.

Ajax fortsatte med högt bollinnehav och skapa fler målchanser. Efter ett inlägg från Berghuis blev Klaassen fri framför mål men fick en dålig träff. Strax efter fick Kudus iväg ett skott som gick i insidan av stolpen och slickade linjen innan den skruvade sig ut till inspark.

Sen helt plötsligt tappade Ajax initiativet och Vitesse fick låna bollen, bygga anfall och skramla fram hörnor.  Precis när Ajax fick tillbaka bollen och stod högt upp i planen slog Timber en slarvig passning som Vitesse bröt och satte i gång en snabb kontring på. Bollen hamna direkt hos kvicke Millon Manhoef som sprintade sig fri och slog in kvittering: 1-1.

Vitesse fick efter målet fortsätta hålla i bollen, skapa farligheter och det dröjde inte länge innan publiken började bli otåliga. Resultatet höll i sig till halvtid och Ajax gick ut till halvtidsvila under busvisslingar från en klart missnöjd hemmapublik.

Det blev åka av direkt i andra halvlek med kanonchanser för både Ajax och Vitesse. Känslan var att matchen hängde på vilket lag som skulle göra nästa mål och med tanke på hur Ajax helt tappat matcher när de hamnat i underläge var känslan helt klart spänt.

Tio minuter in i andra halvlek tog Ajax över initiativet med högt bollinnehav och pressade ner Vitesse. Man skapade flera bra chanser, bland annat hade man två ribbträffar inom loppet av bara några minuter via skott från Berghuis och inbytte Daley Blind. Men målchanser ger inga poäng och klockan tickade på snabbt.

Sen kom det plötsligt men ändå inte oväntat. Ajax högt upp, Timber missar en brytning, kontring Vitesse, snabbe Manhoef och 1-2 till Vitesse. Schreuder spelar sitt sista kort och byter in Lorenzo Lucca som kom in och fixade reduceringen till 1-2 mot PSV i helgen. Med bara ett par minuter på planen hittar Blinds fine vänsterfot Luccas panna inne i straffområdet. Bollen smeker Reizigers högra stolpe och supersub Lucca kvitterar till 2-2 med mer än tio minuter kvar.

Ajax skapar chanser men förvaltar dem inte och klockan tickade på snabbt. När fjärdedomaren visade upp skylten med åtta tilläggsminuter gick det ett sus genom publiken, ingen förstod var domaren hittade den tilläggstiden och Vitesse-bänken blev rasande. Det bästa Ajax skapar under de åtta minuterna är en stolpträff efter ett skott från Brobbey. Fjärde gången man träffar virket i matchen.

Matchen slutar 2-2. Ajax tar inte över förstaplatsen i ligan och det som är mest oroande är att när man väl skapar massvis med chanser är man extremt oeffektiva framför mål. Vitesse som kämpar för att komma ifrån nedflyttningsplatserna och har gjort en väldigt svag säsong så här långt kommer till Johan Cruijff ArenA och snor en poäng. Nej, allt funkar inte i Schreuders maskineri.

På lördagskväll spelar Ajax sin sista match för året och tur är det. Då väntar en mycket svår bortamatch mot FC Emmen. Kl. 18:45.