Lagbanner
Ajax 4 - 1 VVV-Venlo: Stöd vann över hat i publikstriden om Ziyech
David Neres stod för två mål och en assist ikväll.

Ajax 4 - 1 VVV-Venlo: Stöd vann över hat i publikstriden om Ziyech

Ajaxs bäste spelare Hakim Ziyech har trots sin briljans inte alltid haft fullt stöd hos supportrarna, ikväll blev det dock tydligt att majoriteten stödjer spelfördelaren när en nidramsa riktad mot honom snabbt visslades ut av andra och snart applåderades Ziyech varje gång han rörde bollen - och ledde laget till seger. Vi fick dessutom se Jurgen Ekkelenkamp bli historisk som den förste Ajax-spelaren född på 2000-talet.

Som tidigare rapporterat har det varit krisartade dagar i Ajax sen förlusten mot PSV. Det hela verkar ha lugnat sig lite nu, förmodligen tar det fart igen när säsongen är färdigspelad. Edwin van der Sar tydliggjorde i alla fall ikväll att han inte avgår, som vissa krävt. För laget har det gällt att ladda om efter PSV-matchen, lägga vakt om andra platsen och spela klart säsongen. Ikväll tog man emot nykomlingen VVV-Venlo som inför matchen låg på en stabil tolfte plats.

Nicolás Tagliafico och Siem de Jong synade båda det röda kortet i slutet av matchen mot PSV, de Jong fick därtill två matchers avstängning. Tagliaficos frånvaro ikväll gjorde att Erik ten Hag bytte till 3-4-3 och gav Noussair Mazraoui chansen från start för första gången. Joël Veltman, Matthijs de Ligt och Maximilian Wöber bildade trebackslinjen framför André Onana. Lasse Schöne, Donny van de Beek och Hakim Ziyech gjorde Mazraoui sällskap på mittfältet, där Ziyech låg i en fri roll till höger. David Neres, Klaas-Jan Huntelaar och Justin Kluivert bildade kedjan. På bänken fanns förutom bland andra Kasper Dolberg flera potentiella debutanter: 17-årige vänsterbacken Mitchel Bakker (som suttit där ett flertal gånger utan att få komma in), 19-årige defensive mittfältaren Azor Matusiwa (som haft en stark utveckling i Jong Ajax) och 18-årige mittfältaren Jurgen Ekkelenkamp som smällt in 25 mål i U19-laget tränat av Johnny Heitinga (han gjorde bland annat två mot Hammarby i Youth League höstas) och gjorde även mål i sin Jong Ajax-debut mot FC Den Bosch förra veckan.

Ziyech har hamnat i fokus efter PSV-matchen. I matchen var han klart bäste Ajax-spelare, men när spelarbussen stannades av supportrar hemma i Amsterdam och flera spelare gick av bussen för att tala med dem fick Ziyech mottaga ett slag av en supporter, som nu fördömts på bred front av andra supportrar. Trots att Ziyech är lagets och hela ligans bästa spelare har en del supportrar stört sig på honom, han har fått mottaga busvisslingar de gånger han slår bort passningar (trots att han annars leder ligan i både assister och skapade chanser...) och när han reagerade på det på ett mindre bra sätt blev busvisslarna mer sura (en mening är att man buat åt hans felpassningar för att man har höga krav på honom, andra betonar att man borde stötta och inte bua ut sin egen spelare).

Johan Cruijff Arena var halvtom ikväll men de som var där bjöd på något av den märkligaste stämningen arenan nånsin haft. Vid Ziyechs första bolltouch satte en klick yngre supportrar på södra stå (F-Sides sektion) igång att skandera "Ziyech rot op!" (ungefär "Ziyech dra åt helvete"). Andra supportrar (både andra på södra läktaren och på andra läktare) svarade genast med att busvissla åt de som skanderade och istället applådera Ziyech, varje gång han rörde bollen. De som drog igång ramsan tystnade snabbt och stödet för Ziyech växte matchen igenom.

Ajax fick tidigt en gyllene chans att ta ledningen. Schöne väggspelade sig fram via Huntelaar till ett avslut, men tyske målvakten Lars Unnerstall räddade. När Schöne högg på returen fälldes han och domare Jochem Kamphuis tvekade in att peka på straffpunkten. Normalt säkre Schöne tog hand om straffen själv och siktade högt i ena hörnet men Unnerstall fick upp händerna och gjorde en bra räddning. Ajaxs tredje straffmiss i ligan den här säsongen (Ziyech och Dolberg har bränt varsin tidigare) och Schönes andra straffmiss i Ajax-tröjan om jag inte missminner mig.

Både stämningen och spelet lämnade dock mycket övrigt att önska i den första halvleken. Dessutom kan Veltman ha råkat ut för en allvarlig skada. Han blev helt manglad ute vid sidlinjen av VVV:s centertank Ralf Seuntjens, Seuntjens klippte knäna på Veltman och körde armbågen i huvudet men lyckades ändå på något sätt undå att få ett kort. Veltman låg kvar och tog sig mot det högra knäet som spökat lite för honom tidigare. Kaptenen fick bäras ut på bår. Bindeln vidare till de Ligt, och Rasmus Nissen Kristensen in från bänken.

I slutet av den första halvleken gav plötsligt Seuntjens också VVV ledningen. Hela Ajax sov i försvarandet när VVV ställde om och på nåt sätt blev Kluivert (!) siste man som försökte nicka undan en djupledsboll, det gick sådär, bollen hamnade hos Seuntjens som drämde till utifrån när Onana var lite ur position och bollen gick i nät.

Ajax kvitterade dock nästan omgående. Wöber spelade in till van de Beek i straffområdet och "Maradonny", som fyllde 21 igår, vände bort flera försvarare med en dragning och spelade sen in till David Neres som tryckte in kvitteringen.

Strax därefter gav Neres också ledningen till Ajax. Han hade bollen utanför straffområdet, passade Kristensen och tog en löpning, Kristensen lyfte bollen över VVV:s backlinje, den touchade mittbacken Jerold Promes som försökt nicka undan men tillföll Neres som sköt in den lågt i hörnet direkt på volley.

I den andra halvleken blev både spelet och stämningen bättre. Ziyech inledde med att frispela Huntelaar i straffområdet med en briljant passning, Unnerstall räddade Huntelaars första skott och returen fick han en snedträff på och skickade utanför. Minuter därefter var det ännu närmare när Wöber vinklade Schönes fina inlägg klockrent i ribban.

Huntelaar skulle dock bli den som fick in 3-1-målet och därmed bröt en liten måltorka på hemmaplan han haft. Ziyech friställde Neres på kanten med en ny fin passning och Neres spelade in till Huntelaar som efter lite tråcklande kunde skicka in bollen i mål. Två mål och en assist i matchen därmed för Neres och upp på 13 mål och 11 assist i ligan för säsongen.

Brassen kom sedan även nära att fullborda ett hattrick när han från strax utanför straffområdet prickade stolpen med ett curlat avslut. Minuten därefter provade Ziyech från distans men Unnerstall lyckades avvärja då.

Ziyech skulle dock få kröna sin fina insats med ett mål, och det var ett distansskott han fick in, det borrade sig in i insidan av ena stolproten och studsade precis in i den andra burgaveln. Ziyech pekade mot himlen och på läktarplats var det stående ovationer.

Senare var han nära att spela fram inhoppande Kasper Dolberg efter ett fint ryck och ett inspel som strök nästan längs mållinjen men Dolberg hann inte dit och peta in den.

I slutet bjöds vi på att få se en debutant, och inte vilken som helst. Målfarlige mittfältaren Jurgen Ekkelenkamp ersatte Mazraoui, som för övrigt gjorde en fläckfri insats, och blev därmed den förste Ajax-spelaren född på 2000-talet.

4-1 blev det och efter slutsignal fortsatte supportrarna hylla Ziyech. Segern innebär att man ligger 5 poäng före AZ, som man tar emot på Johan Cruijff Arena söndag nästa vecka.

Matchfakta

Ajax 4 - 1 VVV-Venlo
Mål: 0-1 Seuntjens '43, 1-1 Neres '44, 2-1 Neres '45+3, 3-1 Huntelaar '59, 4-1 Ziyech '79
Ajax: Onana; Veltman (Kristensen '38), de Ligt, Wöber; Ziyech, Schöne, Mazraoui (Ekkelenkamp '84), van de Beek; Neres, Huntelaar (Dolberg '68), Kluivert
VVV-Venlo: Unnerstall; Dekker, Promes (Korkmaz '70), Röseler, Labylle; Rutten (Linthorst '89, Post (Janssen '12), van Bruggen; van Crooij, Seuntjens, Hunte

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-04-19 23:30:55
Author

Fler artiklar om Ajax