Lagbanner
Ajax vidare efter 34(!) straffar
Remko Pasveer kramas om efter sina bravader.

Ajax vidare efter 34(!) straffar

Panathinaikos lyckades ta dubbelmötet till förlängning och straffar. Väl där följde ett evighetslångt straffdrama där Ajax till slut gick segrande efter hela 34 straffar!

Jösses amalia. Krankzinnige wedstrijd säger man på holländska. Vilken kväll.

Får kanske börja i förutsättningarna på förhand. Europa Leagues tredje kvalomgång. Första matchen i Aten slutade Panathinaikos 0-1 Ajax. Sen dess har Ajax inlett Eredivisie med en 1-0-seger mot Heerenveen, då nye tränaren Francesco Farioli roterade halva startelvan. Till ikväll roterade han tillbaka.

Det var upplagt för fest i Amsterdam med härlig inramning, tiotusentals supportrar hade byggt upp stämningen i timmar innan med en stor marsch till stadion.

Den första halvleken gick lite sisådär. Ajax hade övertaget och skapade några chanser. Chuba Akpom hade en nick som rensades undan på mållinjen. Steven Berghuis rammade ribban med ett kanonskott. Men det var fortfarande långt från riktigt bra spel för Ajax.

I den andra halvleken föll man tillbaka. Jordan Henderson var nära att kosta oss ett baklängesmål tidigt i halvleken när han drällde med bollen så Filip Djuricic fick friläge. Men 40-årige Remko Pasveer kom ut snabbt från sin linje och avvärjde farligheten väl. Några minuter därefter frispelades Kenneth Taylor men polacken Bartlomiej Dragowski i Panathinaikos-målet räddade.

Efter en timmes spel gjorde Farioli ett första dubbelbyte. Akpom och Carlos Forbs ut, Bertrand Traoré och Mika Godts in.

Dribblingsglade Godts låg bakom enda målet mot Heerenveen och ikväll visade han tidigt framfötterna igen när han nästan dribblade sig hela vägen till mål, men Dragowski räddade igen.

Med tjugo minuter kvar av ordinarie tid gjorde Farioli nästa dubbelbyte. Berghuis och Kian Fitz-Jim ut, Anton Gaaei och Branco van den Boomen in. Den offensive högerbacken Gaaei återigen in som högerytter alltså.

Bytena till trots mattades Ajax av mer och mer. Och i slutminuterna hände det som inte fick hända. Nytt bolldrällande i Ajax försvar, Henderson slog en dålig rensning som fastnade och vips kunde brassen Tete lägga in 0-1 i mål.

1-1 totalt och det innebar förlängning.

Halvvägs igenom den första förlängningskvarten byttes Brian Brobbey (inte matchfit nog att starta ännu) äntligen in, Jorrel Hato gick ut. Det innebar att Devyne Rensch bytte sida, Gaaei gick ner som högerback och Traoré ut som högerytter för att göra plats åt Brobbey som center.

Trots att han sjöngs fram av supportrorna kom Brobbey aldrig riktigt in i matchen. Halvvägs in i den andra förlängingskvarten kom Steven Bergwijn in för Rensch, back ut, forward in. Den (tidigare? Han ville inte ha bindeln av Henderson nu) kaptenen är på väg bort från klubben och gjorde kanske sitt sista framträdande ikväll.

Offensiva byten till trots kom Ajax aldrig till några riktiga farligheter i förlängningen.

Det oundvikliga väntade, straffläggning. Straffar och holländare är ett kapitel för sig, men om vi struntar i Oranjes erbarmliga historia på den fronten och bara fokuserar på Ajax ser det inte mycket bättre ut. 1996 vann Ajax finalen i klubblags-VM mot Gremio på straffar. Det var hittills den enda gången man vunnit en internationell tävlingsmatch på straffar. Sen dess fem förluster. Två mot Juventus (varav en i Champions League-finalen 1996), sen förluster mot Levski Sofia, Bohemians Prag och Steaua Bukarest. Inhemskt har man vunnit några, men senaste straffläggningen var i cupfinalen 2023 mot PSV och då förlorade man.

Slantsinglingen resulterade i att Panathinaikos fick börja skjuta, men straffarna skulle skutas mot målet vid F-Side, Ajax ultrassektions kortsida.

Gianluca Mancini inledde med att slå en usel straff, lös och ganska mitt i målet så Remko Pasveer kunde rädda med benen fast han slängt sig tidigt. Steven Bergwijn klev fram för Ajax och var lika säker som han brukar vara från 11 meter. 1-0 Ajax.

Alexander Jeremejeff var näste man för Panathinaikos och han sköt säkert in 1-1. Branco van den Boomen, som tar de flesta av Ajax fasta situationer med sin fina högerfot, steg fram och var lugn och säker, 2-1 Ajax.

Målskytten Tete klev fram sen och satte 2-2. Unge Mika Godts klev fram för Ajax, i cupfinalen mot PSV slog han en iskall straff då han lurade målvakten åt ena hållet och långsamt rullade in bollen i andra hörnet. Ungefär så blev det ikväll med, Dragowski i ena hörnet, bollen i andra, 3-2 Ajax. Inga nerver på Godts.

Mittbacken Tin Jedvaj sen för Panathinaikos och han gjorde mål, 3-3. Kenneth Taylor sedan för Ajax och den formmässigt konstant ojämna mittfältaren var osedvanligt lugn och säker när han sköt in 4-3.

Filip Mladenovic gjorde sen mål för Panathinaikos, 4-4. Så var det dags för Brian Brobbey, med chansen att avgöra. I cupfinalen mot PSV missade han. Det gjorde han nu med, en dålig straff Dragowski räddade.

Så det blev sudden death-omgångar av straffläggningen. Som aldrig tog slut.

Feyenoord-fostrade mittfältaren Tonny Vilhena klev fram för Panathinaikos. Han slog en lös straff mot Pasveers högra hörn, Pasveer var på den och bollen dansade längs linjen men rullade retfullt in i andra hörnet till slut, 5-4. Jordan Henderson för Ajax, mål. 5-5.

Sen var det Nemanja Maksimovic för Panathinaikos, och då visade Pasveer sina reflexer och räddade sin andra straff! Så kunde Betrand Traoré avgöra... men han lyckades skjuta över ribban och 5-5 stod sig. Ajax missar så långt av Brobbey och Traoré, de som borde vara bäst i laget på att skjuta bollen i mål...

Nästa mittback för Panathinaikos att kliva fram var islänningen Sverrir Ingason. Och Pasveer räddade igen! För Ajax del klev då unge Youri Baas, som just oväntat slagit sig in i startelvan under Farioli som mittback istället för vänsterback som han varit tidigare. Baas slog en svag straff som Dragowski läste tidigt och räddade. Fortsatt 5-5.

Georgios Vagiannidis gjorde sen mål för grekerna, 6-5. Anton Gaaei klev fram för Ajax. Den unge dansken hade en mardrömssäsong förra året, sin första i Ajax. Han blev utbytt före halvtid i två olika matcher och hade en katastrofinsats hemma mot Feyenoord inte minst. Men i slutet av säsongen fick han göra ett drömmål som verkade ge han lite självförtroende, och under Farioli har han inlett bra. Nu visade han inga nerver och sköt hårt och säkert in 6-6.

Brassen Zeca gjorde sen mål för Panathinaikos, 7-6. Mittbacken Josip Sutalo, en annan som hade en tung debutsäsong men som inlett bra under Farioli, klev fram för Ajax och sköt in 7-7.

Då var det bara målvakterna kvar som inte skjutit. Dragowski fram först och mål, 8-7. Pasveer slår sen en välplacerad straff nere i ena hörnet, 8-8. Så enkelt är det, Brobbey och Traoré.

Då var det bara att börja om från början igen. Mancini fram igen, och nu gjorde han mål, 9-8. Bergwijn lika säker som innan, 9-9.

Jeremejeff, mål igen 10-9. Van den Boomen, inga tvivel, 10-10.

Tete, javisst, 11-10. Godts? Iskall igen, 11-11.

Jedvaj, mål 12-11. Taylor, inga problem, 12-12.

Sen var det dags för Mladenovic igen, och då räddar Pasveer. Så Brobbey får chansen att avgöra trots allt... och han skjuter då skyhögt över.

När en straffläggning börjar om som nu skedde måste de som sköt i de fem första ordinarie omgångarna gå fram igen. Men efter det, när vi kommer till "suddenläge" igen så att säga, måste man tydligen inte följa samma ordning igen.

Panathinaikos skickade dock fram Vilhena, som tog den första sudden-straffen igen. Hans första straff var Pasveer på, och när Vilhena nu sköt igen räddade Pasveer!

Ajax med chansen att avgöra, och då kliver Anton Gaaei fram. Den unge dansken är lika säker som innan och dunkar in det så förlösande avgörandet, den 34:e straffen för kvällen går in, 13-12 Ajax!

Mycket ska man se innan man dör, som att Ajax kan vinna en straffläggning. 34 straffar, lätt att hitta symbolik i den speciella Ajax-siffran.

I Europa League-playoff väntar polska mästarna Jagiellonia för Ajax.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-08-16 00:18:45
Author

Fler artiklar om Ajax