FC Twente 0 - 1 Ajax: Seger i svårspelad cupmatch
Mohammed Kudus gjorde matchens enda mål.

Ajax segrade mot Twente på svårspelade Grolsch Veste och avancerar till kvartsfinal i cupen. Johnny Heitinga har nu 3 av 3 segrar som Ajax-tränare.

Ikväll var det dags för åttondelsfinal i KNVB Cup, och Johnny Heitingas första svåra test som Ajax-tränare. Att slå bottenlagen Excelsior och Cambuur är en sak, men nu ställdes man mot Twente, som ligger femma i Eredivisie. Dessutom brukar det aldrig bli lätta matcher när Ajax kommer till Enschede. Heitinga valde att köra på med samma startelva som han gjort, kanske enligt filosofin inte ändra på ett vinnande lag.

Matchen blev tuff, tät och grinig. Det var mer mittfältskamp än sevärt anfallsspel. Ajax hade problem att tränga igenom Twentes välsamlade försvar samtidigt som hemmalagets snabba raka kontringar var ett hot. Matchen blev lite ryckig också i och med många avblåsningar med mycket tjafs. Särskilt Kenneth Taylor, Ramiz Zerrouki, Jurriën Timber och Ricky van Wolfswinkel var på käbbelhumör och Danny Makkelie plockade fram kortleken flera gånger.

Steven Berghuis, Mohammed Kudus och Steven Bergwijn var de som var mest inblandade framåt för Ajax i första halvlek. En bit in i andra halvlek byttes Francisco Conceição in och han blev en injektion.

I 70:e minuten kom matchens enda mål, och det var Ajax som gjorde det på ett fint anfall. Conceição dribblade sig fram på högerkanten, in i straffområdet. Han spelade vidare till Dusan Tadic som med en smart passning hittade Kudus och ghanen sköt in 0-1.

Ajax lyckades spela av slutet av matchen utan att stirra upp sig. Det var inget skönspel, men nog så betydelsfullt att ta den inte helt enkel bortaseger och stå stabila med en uddamålsledning i slutet.

Med det är Ajax klara för kvartsfinal i cupen. Härnäst väntar dock ligamatch mot RKC Waalwijk på söndag.