Lagbanner
Go Ahead Eagles 2 - 1 Ajax: Välförtjänt fiaskoförlust
Erik ten Hag förlorade mot sitt gamla lag idag.

Go Ahead Eagles 2 - 1 Ajax: Välförtjänt fiaskoförlust

Ajax spelade uruselt borta i Deventer och nykomlingen Go Ahead Eagles, som höll Ajax till ett kryss i Amsterdam, bars fram av hemmastödet till en välförtjänt seger.

Ajax började starkt efter vinteruppehållet, men den senaste veckan har formen bedarrat betänkligt. Förra helgen satt uddamålsvinsten mot Willem II långt inne. I onsdags spelade man onödigt 2-2 mot Benfica i Champions Leagues åttondelsfinal. Och idag lyckades man chockartat förlora mot nykomlingen Go Ahead Eagles.

På klassiska De Adelaarshorst, "Örnnästet", i Deventer, byggd 1920 med plats för 10 000 åskådare, gick Ajax ut till match med flera ändringar i startelvan. Igår kom det fram att både Remko Pasveer och Jay Gorter skadade sig på uppvärmningen mot Benfica — Pasveers finger var brutet, upptäcktes det i efterhand, vilket kanske förklarar hans ingripande vid 2-2-målet. Med båda målvakterna borta, och Maarten Stekelenburg sen tidigare borta säsongen ut, fick André Onana ställas i målet igen. I backlinjen saknades både Jurriën Timber och Noussair Mazraoui på grund av mindre känningar, Timber helt borta medan Mazraoui började på bänken. Devyne Rensch och Perr Schuurs startade i deras ställen. Därtill var Davy Klaassen tillbaka i startelvan på Ryan Gravenberch bekostnad.

Just Klaassen fick ett jätteläge att ge Ajax en tidig ledning. I matchöppningen fick Ajax en hörna som Dusan Tadic skruvade in i straffområdet. Edson Álvarez nickskarvade den vidare mot mål och i målområdet kom Klaassen och lyckades på något vis få bollen i ribban och ut istället för i mål när det verkade lättare att göra mål än att missa.

En dyrbar miss skulle det visa sig. För hemmalaget, som spelade oavgjort med Ajax på Johan Cruijff Arena i höstas, var taggade till tusen, framburna av en fanatisk hemmapublik på de nyligen återöppnade läktarna. Medan Ajax anfallsspel gick i baklås flög örnarna fram i farliga spelomställningar och snart resulterade en av de i 1-0. Brottarsonen Isac Lidberg släppte ut bollen till Athletic Club-lånet Iñigo Cordoba på högerflanken och basken avlossade ett skott som tog på Daley Blind och styrdes i en båge över Onana och in i bortre burgaveln. För första gången den här säsongen låg Ajax under i en bortamatch!

Ajax försök att utjämna matchen kom inte långt, alla spelare verkade under isen idag. Framåt hade varken Tadic, Antony, Steven Berghuis, Sébastien Haller eller Klaassen någon bra dag. Försvaret såg också darrigt ut med Perr Schuurs på Timbers plats. En Haller-volley strax utanför var Ajax närmsta kvitteringsförsök i den första halvleken.

Men istället för kvittering slutade den första halvleken med att Go Ahead fördubblade sin ledning. Cordoba skickade nu in ett inspel från vänster som kaptenen Luuk Brouwers skarvade vidare till Philippe Rommens som från nära håll sköt upp bollen i nättaket.

Till den andra halvleken satte Erik ten Hag in Mazraoui i Rensch ställe, men den formstarke högerbacken kunde inte heller påverka matchen så mycket. Offensiven fortsatte se helt slätstruken, ofokuserad och impotent ut. ten Hag försökte påverka med fler byten, men i ärlighetens namn kändes dubbelbytet Álvarez och Klaassen ut, Gravenberch och Danilo in lönlöst från början. Gravenberch har varit en besvikelse hela säsongen och särskilt formsvag den senaste tiden. Danilo kan bara göra mål på amatörlag i cupen, mot kvalificerat motstånd imponerar han aldrig. Idag var han komplett usel i sitt inhopp, och Gravenberch löste inte upp några knutar heller. Inte för att någon av startspelarna gjorde det bättre.

Efter en försvarsmiss av Go Ahead, då mittbacken Gerrit Nauber stod för ett dåligt försök till en nickrensning, kunde Berghuis få in en reducering men mer än så blev det inte för Ajax. Trots sex minuters stopptid och press in i det sista var det inte ens särskilt nära. Den desperata sista minuten planen att skicka upp Schuurs i straffområdet var ett obehagligt déja vú till alla gånger Frank de Boer panikartat skickat upp Mikey van der Hoorn på topp. Tadic och Blind tävlade i att slå dåliga inlägg och när nån Ajax-spelare väl fick tag på bollen i straffområdet var man knappt förmögen till att få iväg ett skott i gröten av heroiskt kämpande Go Ahead-spelare.

Förlusten innebär att Ajax nu serieledning krymper till 2 poäng ner till PSV. Det är fortsatt 6 poäng ner till Feyenoord som sänktes av Jesper Karlsson tidigare idag. Ligatiteln är helt och hållet Ajax att förlora. Lagets största hinder är sig själva. Den otroliga målskillnaden 71-7 trumfas bara av den än mer förbluffande faktan att de 7 mål man släppt in lett till hela 15 tappade poäng. Förlusten innebar också slutet för Ajax rekordsvit, 26 raka bortamatcher i Eredivisie utan förlust, en svit som började i oktober 2020 och är ligarekord.

Härnäst väntar cupsemifinal mot AZ på torsdag kl 20:00. Vi får kanske hoppas att PSV slår Go Ahead i den andra semin med tanke på vilket spöklag de blivit för Ajax den här säsongen.

Matchfakta

Go Ahead Eagles 2 - 1 Ajax
Mål: 1-0 Cordoba '18, 2-0 Rommens '45+4, 2-1 Berghuis '64
Gula kort: Martina
Go Ahead Eagles: Noppert; Deijl, Martina, Nauber, Kramer, Idzes (Lucassen '70); Rommens, Brouwers, Oratmangoen; Lidberg (Botos '70), Cordoba (Heil '70, Linthorst '90+5)
Ajax: Onana; Rensch (Mazraoui '46), Schuurs, Martínez, Blind; Álvarez (Gravenberch '59), Klaassen (Danilo '59), Berghuis; Antony (Kudus '82), Haller, Tadic

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-02-27 19:38:23
Author

Fler artiklar om Ajax