Lagbanner
Inför Ajax - Getafe: Ajax ska bestiga berg
”Vi måste vara mindre opportunistiska och spela vårt eget spel mer.” – Erik ten Hag

Inför Ajax - Getafe: Ajax ska bestiga berg

Ajax ska försöka vända ett 2-0 underläge i returen hemma mot Getafe, samtidigt som man saknar många tunga pjäser i sin startelva.

Efter en frustrerande förlust i helgen borta mot Heracles Almelo i ligan väntar nu en svår returmatch mot Getafe hemma på Johan Cruijff ArenA under torsdagskvällen. Man ska försöka vända ett 2-0 underläge och utan ett bortamål med sig från förra veckan blir det extra knivig, speciellt om Getafe skulle få in ett mål betyder det att Ajax måste göra minst fyra mål.

Under onsdagskvällen kom ytterligare ett negativt besked av Erik ten Hag under presskonferensen. Hakim Ziyech kan inte spela i returen mot Getafe då han efter förra veckans match mot Getafe klagade på känningar i båda vaderna och nu vill man inte ta några risker alls. Det återstår många viktiga matcher, inte minst på söndag mot AZ Alkmaar, och man vill inte riskera allt på en match gällande Ziyech. Ett klokt beslut. Både Noussair Mazraoui och David Neres saknas också sedan tidigare. Neres tillfrisknande går inte som förväntat. Han var med på träningslägret tidigare i januari och fick då ett bakslag vilket nu drar ut på tillfrisknande tiden. Roligare nyheter angående Neres är att han meddelade i veckan att han ska bli pappa.

Dessa avbräck gör att det öppnar upp sig på mittfältet både för Ryan Gravenberch och Carel Eiting. Båda förväntas nu gå in i startelvan, samtidigt som Lisandro Martinez tar ett kliv ner igen för att ersätta avstängda Nico Tagliafico, som fick sitt tredje gula kort förra veckan, på vänsterbacksplatsen bredvid Daley Blind i mittlåset.  

Joel Veltman har opererat knäet och blir borta ungefär två månader och på hans mittbacksposition förväntas Perr Schuurs nu starta, som har visat sig vara ett litet bättre alternativ där än Edson Alvarez. Trotts hans felpass på mittplan förra veckan som ledde fram till Getafes 2-0 mål i slutet av matchen så är Schuurs en mycket snabbare spelare än Alvarez vilket är nyttigt på Getafes kontringar. Båda två har dock varit otroligt svaga senaste tiden och till och med en spelare som Veltman blir otroligt saknad nu. Andre Onana är tillbaka från avstängning i målet och Sergino Dest är given som högerback.

Det var inte bara dåliga nyheter under presskonferensen utan ten Hag gav också ett positivt besked som de flesta gått och hållit tummarna för hela veckan. Quincy Promes är tillbaka i matchtruppen och kommer förhoppningsvis kunna starta matchen. Otroligt viktigt, inte bara för att få tillbaka en kvalitetsspelare, utan också för att det kommer göra att ten Hag åter igen flyttar in Dusan Tadic som falsk nia, den positionen han ska spela på. Med både Ryan Babel och Tadic som yttrar blir Ajax anfallsspel alldeles för statiskt, utan man behöver en snabb och teknisk spelare som utmanar ute på kanten, en ”Neres-typ”.

Ett drömscenario är om ten Hag vågat satsa på unge snabbe Naci Ünüvar till exempel, men så rolig är inte ten Hag så våra förhoppningar ligger på att Promes kan starta. Skador och avstängningar är såklart inget man kan förutse, men såhär på efterhand känns utlåningen av Noa Lang till FC Twente som väldigt onödig.

Ajax måste helt enkelt gå tillbaka till grunderna, som löpsedlarna lydigt under veckan i Nederländerna och det gör man med Tadic som falsk nia, innan han tynar bort ute på högerkanten. Det är med Eiting i den spelfördelande rollen på mittfältet bredvid evigt löpande Donny van de Beek. Hur som helst kommer det bli ett extremt svårt uppdrag under torsdagskvällen mot Getafe, som inte kommer slå av på takten ett dugg med sin anti-fotboll. Uppförsbacken blir heller inte mindre brant av alla viktiga spelare som nu saknas på grund av skador och avstängningar.  

Även Getafe fick, precis som Ajax, ingen optimal uppladdning inför returen då man förlorade hemma med svidande 3-0 mot Sevilla i söndags. Sämre blev det när Atletico Madrid senare på kvällen vann sin match hemma mot Villareal med 3-1, vilket innebar att dom klättrade upp på en tredjeplacering samtidigt som Getafe åkte ner på från sin tredjeplacering i LaLiga till femteplatsen och förlorade därmed sin Champions League-plats.

Inför matchen vill Getafe-tränaren José Bordalás lägga över favoritskapet på Ajax och lätta på pressen för sitt eget lag. ”Ajax är favoriter utifrån den historia och fotboll som de redan har visat både förra året och även den här säsongen. Dessutom spelar de på en full stadion framför fanatiska fans. Det är därför de fortfarande är en absolut favorit för mig.”

Han fick även en hel del kritiska frågor angående Getafes sätt att spela på, men säger att han är stolt över hur hans lag spelar. ”Vi är egentligen bara ett litet blygsamt lag. Den här andra matchen med Ajax kan vara den viktigaste matchen i vår klubbhistoria. Minst 2000 Getafe-fans kommer med oss till Amsterdam. Det är mycket trevligt att vi har uppnått det.” säger Bordalas.
 
 
Till följd av att föremål kastades in av Ajax-supportrar mot Deyverson i Getafe i samband med 1-0 målet förra veckan, samt att man efter matchen hittade sönderslitna stolar på Coliseum Alfonso Pérez där Ajax-supportrarna befunnit sig, meddelade UEFA i veckan att man har inlett en utredning angående detta. Ajax har sex dagar på sig att svara på anklagelserna, varefter UEFA:s disciplinära organ beslutar om en eventuell sanktion den 26 mars. Som ett resultat av incidenter under Valencia - Ajax i höstas ligger ett villkorligt straff fortfarande öppet med en match utan publik för Ajax på grund av störningar i ordning samt förstörelse i Valencia. Vi får se vart det leder framöver, men det kommer antagligen landa i att Ajax får spela en match utan publik.

Ajax meddelade också under veckan att man nu ber FIFA överväga läget i frågan angående transfern av den brasilianska spelaren Giovanni Manson Ribeiro. Santos och det brasilianska fotbollsförbundet (CBF) har blockerat hans definitiva övergång till Ajax under en tid. CBF vägrar bland annat att utfärda Giovanni's internationella överföringscertifikat, så att en transfer kan avslutas. Eftersom Ajax och spelaren själva inte håller med vare sig Santos eller CBF ber Ajax nu FIFA om hjälp.

Ajax förhoppningar är att saken kan lösas på detta sätt och att Giovanni snart kommer kunna avsluta sin transfer till Ajax. Giovanni Manson Ribeiro, som spelar under namnet Giovanni, är en offensiv mittfältare född den 31 januari 2002 i Bauru, Brasilien. Giovanni kommer börja i Jong Ajax så snart beslutet har erhållits från FIFA.
 
Trolig startelva Ajax: Onana; Dest, Schuurs, Blind, Martinez; van de Beek, Eiting, Gravenberch; Babel, Tadic, Promes.
Trolig startelva Getafe: David Soria; Suarez, Dakonam, Etxeita, Olivera; Nyom, Arambarri, Maksimovic, Cucurella; Jaime Mata, Angel.

UEFA Europa League
Var: Johan Cruijff Arena, Amsterdam.
När: Torsdag 27/2  kl. 21:00
Domare: Anastasios Sidiropoulos (Gre)
Matchen sänds på Eurosport Player.

Joakim Dahl 2020-02-27 07:43:22
Author

Fler artiklar om Ajax