Inför: Athletic Bilbao - Shakhtar Donetsk
Shakhtar besöker Baskiens stolthet och nyrenoverade San Mames.

Inför: Athletic Bilbao - Shakhtar Donetsk

Shakhtar kliver som enda ukrainska lag in i Champions League, och det är redan från början en minst sagt svår uppgift som väntar när man gäster Baskien och San Mames.

Säsongens höjdpunkt för oss som följer den ukrainska ligan stundar när de europeiska cuperna äntligen drar igång igen! I ett av ukrainska lag välfyllt Europa League så återstår Shakhtar Donetsk som enda representant i den finast av fotbollsturneringar, Champions League, efter att Dnipro Dnipropetrovsk fatal misslyckande i dubbelmötet mot FC Köpenhamn i den tredje kvalrundan. Shakhtar direktkvalificerade i form av mästare, och kommer under onsdagen alltså göra sin första insats i den europeiska cuperna för säsongen. I en i sammanhanget lätt, men för Shakhtar relativt svår, grupp beståendes av FC Porto, Athletic Bilbao och BATE Borisov är det antagligen få som förväntar sig att de ukrainska mästarna ska lyckas ta sig vidare, någonting man i form av underskattning förhoppningvis kan använda sig av. Genom åren har dock Shakhtar gjort flera riktigt bra insatser i turneringen, där lag som Arsenal, Chelsea och Roma alla har slagits tillbaka. Lägg till UEFA-cup vinsten 2009, och det är ett lag fullt av rutin som nu ställs mot en oskuld i sammanhanget, när Atheltic Bilbao väntar som första motståndare.

Shakhtar Donetsk

Formen hade knappast kunnat vara bättre i Shakhtar. Man har inlett säsongen mer eller mindre perfekt, med sex segrar på sex matcher, och målskillnaden 15-1. Räknar man dessutom in förra säsongen, så har Shakhtar för tillfället radat upp 12 raka segrar i ligaspelet, och lägg då på att man slog Dynamo Kiev i Supercupen i inledningen av säsongen, så kan man lugnt konstatera att Shakhtar är i slag för tillfället. De förmodade spelarförsäljningar under sommaren blev aldrig av, och trots att spelare som Fernando, Alex Texeira, Luiz Adriano, Douglas Costa och Bernard alla intensivt ryktades lämna, så är dem fortfarande kvar. Just Alex Teixeira och Douglas Costa ställde till med så mycket bråk att man under inledningen under säsongen varit avstängda av klubben själva, sedan några omgångar tillbaka är de båda brassarna tillbaka på regelbunden basis i start. Mycket har annars handlat om succévärvningen av Oleksandr Gladkyy, som kom på bosman från Dnipro Dnipropetrovsk inför säsongen, och trots sin andrefiol bakom Luiz Adriano redan lyckats göra fem mål sex matcher i ligan (ett mål var 70:e minut i snitt än så länge, är värt att nämnas), och ytterligare ett när han avgjorde supercupen mot Dynamo Kiev. Med formtoppade spelare som tidigare nämnde Gladkyy, men även Taison, som det verkligen lyst om det senaste, utöver stjärnor som Alex Teixeira, Douglas Costa och Luiz Adriano så är det minst sagt en imponerande offensiv an för tillfället förfogar över. Den på pappret svagare defensiven har även den fungerat än så länge, med bara ett insläppt mål på de inledande sex omgångarna, men frågan är hur den fungerar när den nu ställs mot ett motstånd av betydligt dignitet än det man vanligtvis möter i ligan. Det enda avbräcket inför matchen är Oleksandr Kucher, som sägs vara tveksam för spel. Ett förväntad startelva ser ut som följande:

(4-2-3-1): André Pyatov; Darijo Srna, Ivan Ordets, Yaroslav Rakitskiy, Marcio Azevedo; Taras Stepanenko, Fernando; Taison, Alex Teixeira, Douglas Costa; Luiz Adriano

Förmodar att Lusescu inte kommer använda två anfallare ute i Europa, någonting han gjort till och från i ligaspelet än så länge, vilket till en början förpassar formtoppade Oleksandr Gladkyy på bänken. Där sitter han tillsammans med spelare som Marlos och Bernard; det jag vill säga är helt enkelt att det finns sparkapital på bänken. Håll gärna ett öga på ytterbackarna Darijo Srna men kanske framförallt Marcio Azevedo, som är en extremt offensiv ytterback som vanligtvis brukar spela högre upp i planen, men här förväntas användas som vänsterback. Brassen har en bländande teknik, och kan mycket väl ställa till rejält med oreda längs Bilbaos högerkant. Ett mer defensivt alternativ hade varit veteranen Vyacheslav Shevchuk, men mitt tips är att Lusescu satsar på Azevedo till vänster i backlinjen. Srna kräver väl knappast någon närmare presentation, utan Shakhtars kanske bästa spelare lär som vanligt älga på längs sin högerkant, och genom precisa hörnor, frisparkar och inlägg ställa till med en hel del problem. Svagheterna finns i målet, där André Pyatov aldrig lyckats vara någon stabil sista utpost ute i Europa, någonting som här mycket väl kan komma att straffa sig.

Lagets fem senaste matcher: 

Shakhtar Donetsk - Metalist Kharkiv 1-0 (Yaroslav Rakitskiy)
Olimpik Donetsk - Shakhtar Donetsk 0-5 (Sergei Kryvtsov, Taison, Oleksandr Gladkyy, Wellington Nem, Taras Stepanenko)
Hellas Verona - Shakhtar Donetsk 1-1 (träningsmatch) (Fred) 
Shakhtar Donetsk - Illichivets Mariupol 3-0 (Oleksandr Gladkyy, Alex Teixeira, Taison) 
Chornomorets Odessa - Shakhtar Donetsk 0-2 (Fernando, Oleksandr Gladkyy) 

Athletic Bilbao

Baskerna från de nordligaste delarna av Spanien har under hela sin historia kanske stått för ett av de mest intressanta projekten i hela Europa, där man helt och hållet enbart förlitar sig på spelare från den egna regionen. Det har de senaste åren börjat bära frukt på allvar, och man kliver nu för första gången någonsin i Champions League, ett privilegium man förtjänat sig av efter den fina fjärdeplatsen i La Liga från förra säsongen. Efter att stjärnor som Fernando Llorente (Juventus), Javi Martinez (Bayern Munchen) och Ander Herrera (Manchester United) lämnat klubben under de senaste åren, så består dagens mer framträdande spelare av namn som Aymeric Laporte, Oscar de Marcos, Ander Iturraspe, Iker Muniain och Aritz Aduriz. Man har under de senaste åren framförallt haft stora framgångar i Europa League, där man så sent som 2012 slog ut ett storlag som Manchester United. Då var det under ledningen av fenomenet som är Marcelo Bielsa, som lämnade klubben förra sommaren, och klubben leds numera av Ernest Valverde som lyckats ta Atheltic till ytterligare en nivå. Man kvalificerade sig till gruppspelet genom en meriterande seger i dubbelmötet med Napoli, där man efter att ha kryssat i Neapel på San Paulo, slog ut italienarna på övertid hemma i Baskien. Just San Mames har under de senaste åren renoverats och står nu redo som en av Europas mest ogästvänliga arenor. En oerhörd stämning byggs ofta upp av den baskiska hemmapubliken, och de närmast nationalistiska känslorna för regionen gör sig inte sällan påminda. Här är man ofta mycket starka, och om man till exempel kollar på de 25 senaste hemmamatcherna, så lyder resultatraden 17 segrar, fyra oavgjorda och fyra förluster; en minst respektingivande facit. Startelvan från den senaste matchen, 0-2 förlusten mot FC Barcelona i helgen, såg ut som följande:

(4-2-3-1): Gorka Iraioz; Oscar de Marcos, Aymeric Laporte, Carlos Gurpegi, Mikel Balenziaga; Mikel Rico, Ander Iturraspe; Markel Susaeta, Beñat, Iker Muniain; Aritz Aduriz

Formen är annars sådär, där ligan startat med två bortaförluster mot Malaga och Barcelona, samt en hemmavinst mot Levante. Skillnaden mellan borta- och hemmaplan har mycket stor betydelse när det gäller Athletic Bilbao, går väl helt enkelt att konstatera. Bland spelarna så är det kanske framförallt Aduriz man ska hålla ett extra öga på, som under sina två säsonger i klubben gjort Beñat som har ett fantastiskt tillslag på bollen, och Muniain med sin kvickhet, är två spelare värda att nämnas. Inga spelare förväntas saknas, utan Valverde har samtliga spelare i sin tillgängliga för användning. 

Lagets fem senaste matcher: 

Malaga - Athletic Bilbao 1-0 
Athletic Bilbao - Napoli 3-1 (Aduritz x2, Ibai Gomez) 
Athletic Bilbao - Levante 3-0 (Aduritz, Iturraspe, Muniain) 

Balmaseda - Athletic Bilbao 0-3 (Guillermo x2, Kike Sola) 
Barcelona - Athletic Bilbao 2-0 

Förutsättningar 

Det är första gången just Athletic Bilbao och Shakhtar Donetsk möts, men Shakhtar har mött på spanska motståndare flera gånger tidigare i europeiska sammanghang. 17 gånger har Shakhtar Donetsk och lag från La Liga brakat samman, och det har slutat i de inte alltför smickrande sifforna fyra vinster, fyra oavgjorda och nio förluster. Nio av dessa möten har varit mot Barcelona, och förutom katalanerna har Sevilla, Valencia, Celta Vigo och Real Sociedad fått två omgångar var mot de ukrainska mästarna. Det senaste mötet var så sent som för ett år sedan, då Shakhtar var i samma grupp som Athletic Bilbaos lokalrivaler, Real Sociedad. Det blev två segrar, där man först vann på San Sebastian i premiäromgången med 2-0 efter två mål av Alex Teixeira, innan man fullständigt krossade de stackars baskerna hemma på Donbass Arena med 4-0. Luiz Adriano, Alex Teixeira och Douglas Costa (som gjorde två) målskyttar då. 

Förväntad matchbild 

Inför det väldiga trycket som lär vänta på San Mames kommer hemmaspelarna vara extremt inspirerade, och att vinna i klubbens historiska första match i Champions League lär vara mycket eftertraktat. Jag tror därför att hemmalaget kommer att bygga upp ett väldigt tryck mot Shakhtars mål, och med den i Europa ofta svage Pyatov i målet så kan det snabbt rinna iväg. Shakhtar lär få förlita sig på kontringar, någonting man minst sagt har ett spelarmaterial för, och lyckas man stå emot det förväntade trycket och samtidigt använda sina kontringar effektivt, så kan det mycket väl gå vägen. Jag tror dock att ett inspirerat Athletic Bilbao blir för svårt, och att matchen slutar med 3-1 till hemmalagets fördel. 

Övrigt
- Domare är Tasos Sidiropoulos från Grekland 
- Avspark är, som vanligt i Champions League, 20.45
- Matchen går att ses på Viaplay 

Axel Wendt@axelwendt2014-09-17 08:35:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest