Inför England - Grekland: Utmanande uppgift på Wembley under speciella omständigheter
Tsimikas kommer ställas mot bland andra klubbkamrat Trent Alexander-Arnold i Liverpool.

Inför England - Grekland: Utmanande uppgift på Wembley under speciella omständigheter

En tidig gruppfinal stundar för landslaget som tagit sig till London för möte med England på Wembley i skymundan av beskedet om George Baldocks tragiska bortgång.

I skymundan av det chockerande och tragiska beskedet om George Baldock bortgång under onsdagskvällen (9/10) [Länk] ska landslaget försöka sig på att koncentrera sig på fotboll. En match skrämmande nog mellan just Baldocks bägge nationer. Ansökan om att skjuta upp matchen skickades in med tanke på att bland annat spelarna i truppen påverkades mycket av nyheten och knappt fått någon sömn under natten. Förfrågan avslogs. UEFA är strikta på dessa punkter där de t.ex. hänvisar till minimalt med luckor i kalendern och etik/moral står lite åt sidan. Därmed måste spelarna göra sitt bästa i att försöka hitta fokus för att spela och hedra minnet av sin tidigare lagkamrat. 

Landslaget och nya förbundskaptenen Ivan Jovanovic har fått en fin start på hösten med två segrar i Nations League B och en målskillnad på 5-0 efter matcherna mot Finland samt Irland. Den i teorin svåraste matchen under gruppspelet står dock för dörren i vad som blir en tidig gruppfinal. England väntar på Wembley. Ett England som också har full pott i gruppen efter två spelade omgångar. 

25 spelare fanns i Jovanovic ursprungliga trupp [Länk] men endast 24 är tillgängliga, varav tre är målvakter. Panathinaikos anfallsstjärna Fotis Ioannidis fick nämligen tyvärr lämna återbud på grund av skada. Ingen ersättare är inkallad i dagsläget för 24-åringen som producerat tre mål på de inledande två NL-matcherna. Tungt avbräck men tur i oturen att det är på en position med goda alternativ. Skadan på Ioannidis har medfört att en utmärkt chans dykt upp för Benficas Vangelis Pavlidis att visa framfötterna. Han har inte riktigt fått det till att lossna i landslaget de senaste åren men lär troligen starta på Wembley. Främsta alternativet till Pavlidis är Tasos Douvikas. På mittfältet kommer med stor sannolikhet Christos Zafeiris att göra sin första start i landslagsdressen. Den 21-årige mittfältsturbon kommer från ett Prag-derby i helgen där han blev målskytt för sitt Slavia i deras vinstmatch mot Sparta. Zafeiris prickade in ett fint distansskott med sin ”sämre” vänsterfot.

Ett slutsåld Wembley väntar där vi beräknas ha strax över 4000 grekiska supportrar på plats för att stötta Jovanovic mannar. Serben lär sannolikt ställa upp laget i sitt favoriserade 4-2-3-1 system som dock även kan bli ett 4-3-3 beroende på valen till det centrala mittfältet. Vissa lösa rykten har gjort gällande att han kan ha ett 5-4-1 liknande system i åtanke. 

- Jag skulle ljuga om jag påstod att vi stod inför vilken match som helst. England är ett av de bästa lagen i världen. De är favoriter i vår grupp. Vi spelar mot ett topplag och det ger oss ytterligare motivation. Förhoppningsvis kan vi göra en bra match inne på en fantastisk arena. Vi har vår tro på oss själva. Det är den svåraste matchen vi har i gruppen men också en stor utmaning för oss, har Jovanovic sagt inför mötet med de tre lejonen. 

England kommer från en sommar där nationen tog sig till EM-final. En final som förlorades med 2-1 mot Spanien. Bara ett par dagar därefter meddelade dåvarande förbundskapten Gareth Southgate att han inte tänkte förnya sitt kontrakt utan att det var dags för ett skifte. Southgate fick under sin tid på förbundskaptensposten utstå stor kritik trots fina resultat i form av en fjärdeplats i VM 2018 samt två EM-finaler. För tillfället har U21-landslagstränaren Lee Carsley ansvaret för laget. Ett lag fullt av enorm kvalitet från framförallt mittfält och framåt. Englands bästa målskytt genom tiderna, Harry Kane har varit ett frågetecken inför matchen eftersom han dragits med en mindre skada. Bayern München-anfallaren har därför inte tränat med övriga laget inför matchen utan kört individuella träningspass. Återstår att som han är redo för spel eller inte. De senaste mötena med England är långt tillbaka i tiden. En 4-0 förlust i en vänskapslandskamp år 2006 samt den speciella 2-2 matchen på Old Trafford hösten 2001 [Highlights]. De flesta förknippar matchen av uppenbara skäl med David Beckhams frisparksmål på tilläggstid vilket tog England direkt till VM 2002 men det var också i efterhand en prestation/resultat från vårt lag som var lite av ett startskott till en lång gyllene era för landslaget. 

***

Trolig Startelva (4-2-3-1): Vlachodimos;
     Rota-Mavropanos-Koulierakis-Tsimikas;
                    Kourmpelis-Zafeiris;
         Masouras-Bakasetas-Tzolis;
                          Pavlidis

England - Grekland
UEFA Nations League B
Matchstart: 10/10 20:45
Stadion: Wembley, London (86.000)
Domare: Andrea Colombo (ITA)
TV: Nova Sports Prime/Alpha (Grekland), Viasat Sport 1/Viaplay (Sverige),  ITV 1 (England).
 

Andreas Mitsis2024-10-10 10:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland