Inför UPL 14/15: Metalurg Donetsk
Ligapremiären har passerat, men vi fortsätter med våra införrapporter inför årets UPL. Lillebrodern i staden Donetsk är nästa lag vi tar oss en närmare titt på.
Metalurgs säsong startade redan igår (fredag), när man på sin nya, tilldelade hemmaplan i Arena Lviv tog emot Dnipro. Det blev inte oväntat, med tanke på att matchen i praktiken spelades på neutral mark, en öppnande förlust med 0-2 mot ett lag som på förhand ska vara bättre, och även visade det i matchen. Varför Metalurg annars inte får spela sin vanliga hemmaplan kan väl knappast ha undgått någon, då Donetsk är den staden som framförallt stått i centrum under separatisternas uppror i östra Ukraina. Det har rapporterats om val i regionen som visat att 90% av invånrana i regionen varit för politisk självständighet från Ukraina, även ifall dessa val inte gått att lita på tidigare under den pågående revolutionen i Ukraina (vi minns valet på Krim som rapporterade sluta i att 100% var för en anslutning till Ryssland, ett resultat som givetvis inte speglade verkligheten), men hur som helst går det att säga att Donetsk blivit något av ”högkvarteret” för separatisterna. Att banden till Ryssland, precis som i Luhansk, är starka i Donetsk är det däremot ingen tvekan om, och dessa har nu lett till att inga matcher i UPL kommer att spelas i staden, som det ser ut i nuläget. Arena Lviv är således Metalurg Donetsk nya "hemmaplan", över hundra mil västerut och i princip så långt ifrån Donetsk man kan komma inom det ukrainska territoriet, vilket kan tyckas vara lite väl tufft. Att ytterst få Metalurg supportrar, om några överhuvudtaget, kommer ha möjlighet till att kunna göra denna 132 mil långa resa är inget otroligt att anta, men frågan är hur stor påverkan det egentligen kommer att ha på Metalurg Donetsk.
Då Metalurg Donetsk i vanliga fall spelar på lilla Metalurg Stadium, en arena som inte tar in fler än 5000 åskådare, så behöver inte denna omställning vara alltför stor. Metalurg är nämligen ett relativt nyskapat lag, och har sedan klubben grundades 1996 inte hunnit samla på sig alltför många supportrar. Precis som i fallet med Olimpik Donetsk så lider Metalurg av att komma från samma stad från Shakhtar, en enorm klubb som i princip absorberar alla fotbollsintresserade inom regionen. Metalurg skapades hur som helst ur askan av Shakhtar Shakhtarsk, en klubb som skapats av lokala gruvarbetare från staden Shakhtarsk, knappt sex mil öst om Donetsk, i början av 90-talet. Efter en rad namnbyten (som jag för en gångs skull inte tänker igenom, då det har varit så extremt mycket namnbyten i mina senaste artiklar) omorganiserade sig seniorerna till just Metalurg Donetsk 1996, medan ungdomarna istället valde att ansluta till Shakhtars ungdomssystem. De som blev klar skapade istället Fortuna Donetsk, och genomförde ett år i fjärdedivisionen år 2000, men det är en annan historia.
Efter att Metalurg Donetsk bildats klev man in i Druha Liha (tredjevisionen), där man omgående avancerade till Persha Liha (andradivisionen) genom en andraplats redan första säsongen. En säsong enbart blev det även i Persha Liha, efter att man under en suverän säsong samlat ihop över 100 poäng under 46 matcher, och under bara två säsonger hade Metalurg alltså tagit sig in i den Ukrainska fotbollens finrum. Där fortsatte succén, och första säsongen slutade man så högt som sexa. På tre oroliga säsonger hade man alltså gått från en nyskapad klubb i Druha Liha till ett lag för övre halvan i UPL, och då ska det sägas att det absolut inte var något fantastiskt lag som ärvdes från Shakhtar Shakhtarsk (som var ett lag som hoppade upp och ner mellan tredje och fjärdedivisionen). 14:e platsen säsongen efter är var första säsongen klubben inte tog några steg framåt, men de närmsta säsongerna skulle man komma att prenumerera på placeringar på den hörgre halvan av tabellen. Säsongen 2001-2002 slutade man otroligt nog trea efter giganterna Shakhtar och Dynamo, och var för första gången klara för spel i Europa, knappt fem år efter man skapats. I sina första framträdanden i UEFA cupen (som det hette då) fick man dock storstryk av Austria Wien från Österrike och Werder Bremen från Tyskland, i det tremanna gruppspel som då användes, men helt plötsligt var man den främsta utmanaren till den i princip ouppnåliga duon i Skakhtar Donetsk och Dynamo Kiev på hemmplan.
Man fortsatte att vara det tredje bästa laget i Ukraina fram till 2005, då man tillslut halkade ner på en niondeplats. Sedan dess har man haft svårt att återvända till den absoluta toppen av tabellen, trots att man varit ute i Europa flera gånger genom dels en fjärdeplats 2009, men även efter två finaler i den ukrainska cupen, där det dock blev två förluster, först mot Tavrija Simferpopol 2010, och sedan man lokalrivalen Shakhtar 2012. De senaste säsongerna har man varit ett lag för den övre halvan av tabellen, men inte mer än så. Senaste säsongen hamnade man på sjätteplats, som innebar att klubben återigen kvalificerat sig för en plats i Europa League-kvalet i och med att Dynamo vann cupen (en titel som förutom en buckla ger en plats i Europa League slutspelet), men efter att man inte uppnått skämten som är Financial Fair Play kraven, så är man uteslutna från allt Europaspel man eventuellt skulle kvalificera sig för inte bara den kommande säsongen, utan även de två efterföljande. Ett skämt till beslut från UEFA, som sagt, då reglerna stiftades för att stoppa den ekonomiska doping som skadar den europeiska toppfotbollen, men istället enbart verkar på små och ofarliga, i sammanhanget, klubbar som Metalurg Donetsk. Zoria Luhansk fick därför Metalurg Donetsk plats, hur som helst.
Vad Metalurg Donetsk har att spela för de kommande säsongerna är alltså enbart troféer, någonting som man realistiskt sett inte har någon större chans på. Att klubben vill hamna så högt upp i tabellen som möjligt är givetvis en självklarhet, men då det inte alls står lika mycket i potten som det hade kunnat så går det i alla fall att spekulera i att laget inte har samma motivation till att exempelvis hamna på just en sjätteplats, som man gjorde förra säsongen, istället för en sjunde. Truppen man har är annars tillräckligt bra för att vara uppe och slåss i toppen av tabellen, även om ligaguld kanske är lite väl optimistiskt. Truppen, som man skulle tro är ”ihopvärvad” dyrt i och med bestraffningen av UEFA även ifall så absolut inte är fallet (den dyraste övergångssumman man lagt på en spelare är knappt två miljoner pund på en spelare som senare kommit att bli en av världens bästa, och vem det var nämner jag senare i artikeln), består av en inhemsk stjärna kryddad av brasilianare i offensiven, det framgångsreceptet som blivit så populärt i den östeuropeiska fotbollen de senaste årtiondet. Ett av få undantag är irländaren Darren O'Dea, den förre Celtic spelaren som efter ett kort äventyr i Toronto och MLS kom till Metalurg sommaren 2012, och som sedan dess varit en ordinarie inslag i Metalurgs backlinje. På det defensiva mittfältet i det 4-2-3-1 system som Metalurg använder spelar dessutom två intressanta spelare i serbiske Djordje Lazic och cypern Constantinos Makrides, som kommit att komplettera varandra bra, där Lazic agerar tvåvägsspelare (och gör det bra, vilket hans fem mål från det defensiva mittfältet förra säsongen visar), medan Makrides är det defensiva ankaret. Längst fram ska vi givetvis inte glömma Junior Moraes, brasilianaren som förra säsongen länge såg ut att vinna skytteligan, men i sista omgången tappade ledningen till Luiz Adriano. 17 mål på 26 matcher blev det i alla fall tillslut, en bedrift som inte bara gav eko ute i Ukraina, utan även i Europa där flera klubbar ryktas jaga Moraes, som än så länge valt att stanna i Ukraina och Metalurg.
Som kuriosa är det även kul att nämna att två riktiga världsspelare representerat klubben det senaste årtiondet. Den ena är Yaya Toure, som gjorde två säsonger i klubben mellan 2003 och 2005, innan han via Olympiakos och Monaco blev den världsspelare han senare visat sig vara i både Barcelona och Manchester City. Förutom Toure, så brukade även Borussia Dortmunds dyraste värvning genom tiderna spela för Metalurg, nämligen Henrikh Mkhitaryan. Efter en bra säsong 2009-2010 i Metalurg, plockade Shakhtar upp armeniern där han senare även han utvecklades till en världsspelare. Lite kul kuriosa, som sagt. Även ifall det inte finns några spelare av den kalibern i truppen idag, och att klubben inte har något Europspel att kämpa för, så tror vi sammanfattningsvis att Metalurg fortsätter att befinna sig på den övre halvan av tabellen, precis under toppen, och även denna säsong hamnar på en sjätteplats.
Vår sluttabell:
1.
2.
3.
4.
5.
6. Metalurg Donetsk
7. Karpaty Lviv
8. Zoria Luhansk
9. Vorskla Poltava
10. Illichivets Mariupol
11. Olimpik Donetsk
12. Volyn Lutsk
13. Hoverla Uzhgorod
14. Metalurg Zaporizhya