Mållöst derby på OAKA mellan de eviga ärkerivalerna
Panathinaikos Diego Alonso är en pressad tränare.

Mållöst derby på OAKA mellan de eviga ärkerivalerna

Derbyt mellan de eviga ärkerivalerna Panathinaikos och Olympiakos slutade 0-0 på OAKA. PAOK toppar tabellen på 16 poäng när vi går in i säsongens andra landslagsuppehåll. Aris, AEK och Olympiakos skuggar tätt bakom på 14 inspelade poäng medan Panathinaikos halkat efter övriga storklubbar.

Helgens omgång sju av ligaspelet bjöd på derby mellan de eviga ärkerivalerna. Rivalmötet mellan Panathinaikos och Olympiakos slutade 0-0. Ingen av storklubbarna har stått ut med sina prestationer och resultat i inledningen av ligasäsongen vilket gör att det är tight i toppen av tabellen med undantag för Panathinaikos som är hela sju poäng bakom tabellettan PAOK. 

***

Vi tar det i kronologisk ordning, därav går vi tillbaka till i lördags (5/10) när Panetolikos vann mot AEK med 1-0 efter mål i andra halvlek av inhoppande portugisen Miguel Luis. En riktigt fin vinst för hemmalaget och ett kvitto på det solida arbete som utförs i Agrinio av den erfarne tränaren Giannis Petrakis. Laget har en stabil grund att stå på och med trepoängaren parkerar Panetolikos numera in sig själva på en fin  i tabellen. För AEK:s del var förlusten en högst oväntad sådan efter deras fina derbyvinst förra helgen mot Panathinaikos. ”Enosis” var bland annat inte skoningslösa framför mål vilket kostade dyrt. Tränare Matías Almeyda har fortsatt flertalet saker att fundera på. Vad gäller AEK har för övrigt Panagiotis Kone lämnat sin post som exekutiv direktör till förmån för meritade spanjoren Javier Ribalta. 

De senaste tre veckorna har varit utmärkta för Aris. Vinst mot Olympiakos med 2-1 följdes upp av en 0-1 triumf på Toumba i Thessaloniki-derbyt mot PAOK. I lördags (5/10) blev det en tredje raka seger när Lamia besegrades på Charilaou. 2-0 skrevs siffrorna till efter att bägge målen föga överraskande prickats in av Loren Moron. Förra säsongens skyttekung toppar skytteligan även denna säsong i skrivande stund. 6 mål på 7 matcher i ligan hittills. Svenske Robin Quaison debut för de gulsvarta kom tidigare än väntat när han av just Morgon med ett par minuter kvar av lördagens match. Aris har ett momentum och för deras del är det synd att ett nytt landslagsuppehåll tar vid. Noterbart hos Lamia är att lagets succétränare från ifjol, Leonidas Vokolos är tillbaka efter att de valt att sparka Marinos Satsias. Atromitos förlorade också tungt mot Volos med 1-2 hemma i Peristeri.

***

Igår söndag (6/10) kunde vi under eftermiddagen notera att Claude Makélélé plockade hem sin första seger med Asteras Tripolis. Deras nya tränare såg sitt lag gå vinnande från bortamötet med Kalithea. 1-3 blev resultatet där bland annat nyförvärvet Federico Macheda gjorde mål i sin debut. Rykten gör dock gällande att Makélélé endast efter ett par veckor på jobbet kan få sparken eftersom styrelsen uppelver att han inte uppfyllt de överenskommelser parterna hade vad gäller filosofi. Uppe i Serres blev det en målglad tillställning mellan Panserraikos och OFI. Kreta-klubben avgjorde på straff med bara minuter kvar av matchen när Taxiarchis Fountas avgjorde mötet från elva meter. 

Derbyt mellan de eviga ärkerivalerna på OAKA slutade mållöst, 0-0. Panathinaikos kom till derbyt från en missräkning i UECL (1-1 borta mot Banja Luka) medan Olympiakos kom från säsongens bästa genomförda match och 3-0 seger mot Braga i UEL i torsdags (3/10). Panathinaikos och Olympiakos hade varsin halvlek av derbyt där de gröna stod för en bättre prestation i första halvlek och bortalaget gjorde det bättre i den andra. Mittbacken Sverrir Ingason var bäst för Panathinaikos tillsammans med Willian Arão och inhoppande 17-åringen Babis Kostoulas stod för ett fint inhopp för Olympiakos där även en annan yngling i Christos Mouzakitis fortsätter att göra det bra på mittfältet. Mittbacksduon Retsos/Carmo ska ha också ha beröm, likaså Tzolakis mellan stolparna. Problematiskt för Olympiakos är dock att de fått ut minimalt än så länge från sina nyförvärv med få undantag.

Panathinaikos fick klara sig utan Fotis Ioannidis i merparten av matchen eftersom han tvingades utgå p.g.a. skada strax innan paus. Anfallsstjärnan lär tyvärr missa landslaget kommande matcher i Nations League. Panathinaikos tränare Diego Alonso hänger löst eftersom laget fortsätter att ha det svårt i många aspekter av spelet. Alonso var lite av en paniklösning i somras och bestämmer sig deras ledning för att skifta är nuvarande uppehåll ett lägligt tillfälle. Frågan är bara vad alternativen i så fall är. Indikationerna är dock att Alonso lever vidare på sin post åtminstone ett tag till. Sedan 49-åringen tog över ansvaret för laget i juni månad har det varit svårt att tyda någon filosofi eller vad uruguayanen vill få ut på planen. Blott sex mål har producerats framåt på sju omgångar. Panathinaikos är hela sju poäng bakom ettan PAOK i tabellen vilket är mycket när vi endast nyligen gått in i oktober månad. PAOK vann borta mot Levadiakos men det satt hårt inne. Bägge målen kom sent i matchen via Mady Camara på nick och Stefan Schwab på straff. Dejan Lovren och Jonathan Gomez genomförde sina debuter i backlinjen för Thessaloniki-klubben och de gjorde inga besvikna. 

Regerande mästarna PAOK toppar tabellen på 16 poäng medan Aris, AEK och Olympiakos skuggar tätt bakom på 14. Panetolikos och OFI är femma respektive sexa medan Panathinaikos alltså först är på en delad åttonde plats med sina nio inspelade poäng. Ligaspelet är tillbaka efter landslagsuppehållet med omgång 8 i ordningen helgen 19-20 oktober med bland annat ett möte mellan AEK och PAOK på Agia Sophia. 

Andreas Mitsis2024-10-07 10:00:00
Author

Fler artiklar om Grekland