Lagbanner
Best of the Rest Primeira Liga (Liga Portugal Bwin), 2022/2023, Del 2

Best of the Rest Primeira Liga (Liga Portugal Bwin), 2022/2023, Del 2

För de flesta innebär Primeira Liga tre lag. Giganterna från Lissabon, SL Benfica och Sporting CP tillsammans med norra Portugals bästa lag FC Porto. Det här är del 2 i en artikelserie som förhoppningsvis skänker lite intresse och kunskap om de andra 15 lagen. Med det sagt, näst ut: Lagen.

Listan nedan är inte rankad, eller i någon speciell ordning, utan endast tre lag som presterat extra bra den här säsongen. .  

Casa Pia A.C 

Inför säsongen 2022/2023 var en av Portugals viktigaste föreningar åter i landets högsta serie Primeira Liga efter 83 års frånvaro. En förening, central i bildandet av landets största lag Benfica (mer om det i en framtida artikel) och hem för ungdomar utan hopp och fotbollsspelare som förändrar. 
Laget har inlett säsongen starkt och har genom en klar spelidé lyckats spela sig fram till en förvånande europaspel-plats (5:a). 

Casa Pia A.C grundades år 1920 men deras historia började många decennier tidigare. Föreningen är sprungen ur en av landets äldsta institutioner, barnhemmet Casa Pia och har funnit sig i olika sportsliga former långt innan bildandet av fotbollsklubben. Klubben har ett uppmärksammat stort fokus på hela föreningens verksamhet och främst på de yngre åldersgrupperna. Supportersföljet för Casa Pia A.C är inte stort i landet och huvudstaden där laget ligger men föreningens fokus på de yngre lagen i föreningen har inneburit en stor närvaro för många yngre supportrar på Casa Pias matcher.  
Säsongens herrlag har överraskat många med sina prestationer i Liga Portugal. Nykomling har visat sig vara en väldigt svår nöt att knäcka för majoriteten av lagen i serien, främst då på grund av sitt väldigt starka försvar. Sportledningen har fokuserat på rutin i byggandet av lagets försvarslinje och det verkar ha funkat alldeles utmärkt. I mål finns, kanske, lagets viktigaste spelare angolanen Ricardo Batista. Batista medverkade under del 1 av den här artikelserien och vill ni veta mer om honom så finner ni honom under “Del 1 - Spelarna”. Målvakten har hunnit fylla hela 36 år och framför honom i backlinjen blir det inte avsevärt yngre. I lagets trebackslinje spelar Fernando Varela, 35 år, Vasco Fernandes, 36 år och bredvid de finns Nermin Zolotic, 29 år.  

Framför ett lags egna supportrar ger den 12:e spelaren ofta en boost som stödjer laget till fler poäng än vad som egentligen kanske hade varit möjligt. I Casa Pias fall har det nästan varit tvärtom. Laget har inte presterat undermåligt hemma på Estádio Nacional do Jamor men det är på bortaplan som laget imponerat mest med 16 inspelade poäng på 24 möjliga. Ett sämre facit än enbart topplagen SC Braga och SL Benfica.  

Som de flesta fotbollsintresserade vet kommer dock inte framgångar för de mindre lagen utan att de större lagen börjar nosa runt ens spelare. En sådan spelare som genom sina fina prestationer, väckt intresse är vänsterspringaren Leonardo Lelo. Casa Pias spelmässiga balans är ytterst beroende av kapaciteten hos sina wingbacks och däri den talangfulle Lelo. Lelos ålder, född år 2000, gör honom intressant på marknaden och rykten om en flytt till Sporting CP, har cirkulerat kontinuerligt under en tid.  
Lelo har inte kunnat spela de senaste matcherna på grund av skada och i den senaste matchen saknades även Batista i målet. I den matchen mot Estoril gjorde de sedan sin möjligtvis sämsta prestation för säsongen. Ett tecken på en möjligtvis lite för tunn trupp och att fler skador på bärande spelare framöver kan komma att störa nykomlingens framfart.  

Än så länge finns dock Casa Pia på femteplats i Primeira Liga och har varit säsongens helt klart stora sensation. Till helgen spelar de hemma de mot ett Gil Vicente med ett uselt borta facit och en vinst är nog väldigt mycket i tankarna hos tränare Filipe Martins och laget. Ricardo Batista lär vara åter och en betydligt bättre prestation behövs mot Estoril senast för att inte fortsätta riskera sin fina start på säsongen.  
 
SC Braga 

SC Braga är laget som befinner sig mellan “the best” och “the rest”. Att medräkna dem i sådana här listor känns nästan orättvist mot de och de övriga lagen. De har ett spelartruppvärde många gånger högre än majoriteten av “the rest” men är många miljoner under värdet på “the best”.  
Lagets nuvarande 2:a plats i tabellen och nyliga 3–0 vinst på tabellettan Benfica tyder på ett lag som av många sällan hade bedömts som del av “resten”.  
Inom Portugal och portugisisk fotboll anses nog Braga som ett större lag än vad utomlandet anser, vilket stärker deras position som en av de “bästa”. Däremot finns det ju då den uppfattning att laget inte följs lika mycket och uppfattas lika högt ute i resten av världen. Ett tecken på detta som ligger oss nära till hands är exempelvis att laget inte har sin egen sida här på Svenskafans medan de andra tre lagen har det.  

Hemma på Estádio Municipal de Braga hittar vi kanske Liga Portugals vackraste arena. Med två stora läktare på långsidorna, fylls sedan arenan ut med klippa och vacker grönska på vardera kortsidan. En arena väl värd att besöka.  

Den, för säsongen, nya tränaren Artur Jorge, har fått Braga att spela en väldigt frejdig anfallsfotboll som lett till viktiga vinster och många mål. Lagets stjärna Ricardo Horta har fortsatt förra säsongens goda form under pågående kampanj och ligger för närvarande tvåa i hela ligans poänglista med 8 mål och 5 gjorda assist.  
Tidigare FC Barcelona produkt Abel Ruiz och framförallt unge egna produkten Vitinha har haft imponerande säsonger uppe på topp. Icke att förglömma finns också spelare som Al-Musrati (som ni kan läsa mer om i del 1, “spelarna”) och Ricardos bror André Horta som spelat avgörande roller på lagets mittfält.  

Vitinha har varit intressant för utländska klubbar under en längre period. Endast ett par dagar sedan ryktades det om ett intresse från Atletico de Madrid som såg honom som ett alternativ till värvningen av Memphis Depay. Vitinha är en explosiv målfarlig forward. Spelaren avgjorde också hemmamatchen mot Boavista senast när han påpassligt bröt upp en svag hemåt-passning och enkelt satte 1–0 då. Överlever SC Braga detta januarifönster utan att behöva släppa 22 åringen, kan våren bli tiden för spelarens stora genombrott.  

Braga reser under helgen till Paços de Ferreira för att ta sig an laget på Estádio da Capital do Móvel. Braga är stora favoriter när de som tvåa i ligan möter bottenlaget Paços. Paços de Ferreira har dock samlat in fyra poäng på lagets två senaste matcher och med en ny målvakt mellan stolparna i spelaren Marafona och med lite momentum, kan detta bli ett riktigt svårt möte för laget från Braga.  
 
FC Arouca 

FC Arouca har spelat sig till en tabellposition i årets Liga Portugal som få, innan säsongens början, trodde var möjligt för laget, en 7:e placering. 
Arouca har vänt på lyckan från förra säsongen då laget knappt behöll sin plats i högsta serien och hamnade på en 15:e plats. Årets tabellposition är också anmärkningsvärd när en ser till lagets målskillnad, svaga, 18 gjorda och 25 insläppta på 16 matcher bör inte leda till en 7:e plats. Ett sådant facit är dock inte helt ovanligt i den portugisiska högsta serien. Lagen under de tre till fyra stora, kan ofta åka på större förluster mot dessa som ger en möjligtvis skev bild av hur laget egentligen presterat i övrigt. Bland Aroucas insläppta mål kommer exempelvis 15 av dessa från endast tre matcher, 0–6 mot Braga, 0–4 mot Benfica och 1–5 mot Porto.  

Trots dessa förluster har flertalet vinster och inskaffade poäng kommit. Särskilt imponerande är en 1–0 vinst hemma mot Sporting CP tidigare under hösten. Till er Sporting-fans som läser så vet jag att laget vilade flertalet spelare inför Champions League matchen mot Frankfurt men för Arouca var resultatet fortsatt imponerande och inte minst, väldigt viktig. 

För en utomstående är lagets prestationer under säsongen särskilt beundransvärda när vi ser till lagets spelarvärde. FC Arouca befinner sig, enligt Transfermarkt.com, i bottenskiktet av Liga Portugal-lagens genomsnittliga marknadsvärde. Laget presterar högre än sitt spelarvärde med hela tio positioner i tabellen, där laget ligger nästsist på 13.4 miljoner euro.  
För att sätta detta i relation till övriga lag i ligan, har Arouca ett värde som är hälften så stort som exempelvis Santa Clara, som ligger på en 16:e plats. I relation till seriens större lag blir detta än mer anmärkningsvärt. Sporting CP, som Arouca slog med 1–0 under säsongen, har ett marknadsvärde på hela 241,7 miljoner euro, nästan 18 gånger större än Arouca. SL Benfica som leder denna tabell har ett värde på närmare 24 gånger större än laget från Arouca, på 326,7 miljoner euro.  

På spelarsidan är det få som riktigt står ut i det här laget. Detta kan då tyda på att gruppen överpresterar sitt värde mer än individuella spelare, vilket lär ha en positiv inverkan på lagets prestationer säsongen ut. Laget står därmed inte och faller vid skador på vissa spelare.  
Skulle det dock finnas en sådan spelare som laget helst hade velat behålla skadefri, är det kaptenen och mittbacken Joao Basso. Inte endast lagets general bakåt, bjuder Basso också på mål framåt. Kaptenen är även laget straffskytt och har gjort 3 mål framåt under säsongens första halva. Framåt i planen har poänggörat delats upp bland flera spelare men ingen har lyckats åstadkomma siffror som står ut. Det är nog en av anledningarna till varför laget i januarifönstret värvat in Orlando City yttern Benji Michel. Den Haiti-amerikanske yttern, såg sin speltid i Orlando minska mot säsongens slut och både han och laget hoppas nog på att han lyckas göra nytta i Aroucas anfallsspel framöver.  

Ikväll tar FC Arouca emot Algarves hjärta Portimonense hemma på Estádio Municipal de Arouca. Ett tufft motstånd med ett starkt försvar som lyckades hålla Benfica till endast ett straffmål i sin senaste bortamatch. Lyckas Arouca ta en vinst där, är de endast en poäng från Casa Pia på Europaplatserna. Vi får se om lyckan fortsätter.  

Christopher Palmer2023-01-20 19:08:00
Author

Fler artiklar om Primeira Liga