Lagbanner
Best of the Rest Primeira Liga (Liga Portugal Bwin), 2022/2023, Del 1.

Best of the Rest Primeira Liga (Liga Portugal Bwin), 2022/2023, Del 1.

För de flesta innebär Primeira Liga tre lag. Giganterna från Lissabon, SL Benfica och Sporting CP tillsammans med norra Portugals bästa lag FC Porto. Det här är del 1 i en artikelserie som förhoppningsvis skänker lite intresse och kunskap om de andra 15 lagen. Med det sagt, först ut: Spelarna.

Listan nedan är inte rankad, eller i någon speciell ordning, utan endast fem spelare utanför de topp tre som presterat extra bra den här säsongen. Det finns andra spelare som kunnat vara med på listan, bland annat än flera SC Bragaspelare men dessa fem har både spelat bra och betytt extra mycket för sina lag.  
 
Ricardo Horta 
SC Bragas guldkorn och poängkung. En sådan här lista kan inte göras utan att det första namnet på den här listan är Ricardo Horta. Med 13 totala poäng, 8 mål och 5 assist på 15 matcher leder Ricardo Horta assistligan och ligger tvåa i poängligan, 1 poäng efter FC Portos Mehdi Taremi.  
Innan jag fortsätter måste jag också tillägga att jag förstår att Ricardo Horta nästan känns som lite fusk att ha med på den här listan. SC Braga ligger för närvarande på en andra plats i ligan, han blev uttagen i Portugals VM-trupp och ryktas bort kontinuerligt till de större klubbarna.  
Ricardo Horta är en central pjäs i Bragas lagbygge, främst på grund av hans mångsidighet och målfarlighet. Han är versatil och kan spela som ytter på båda sidor av planen och har också använts centralt på det offensiva mittfältet. Han har en stark vänsterfot, bra spelvision och skapar chanser för sina lagkamrater. 
Under 2021–2022 hade Horta sin poängmässigt bästa säsong i karriären. Hans imponerande målform ledde till 19 mål och 5 assist i ligan, det dubbla antalet mål från säsongen innan. Följer Ricardo Horta samma poäng- och målsnitt som han i dagsläget nu innehar, når han ännu fler poäng än det.  
Horta har ryktats bort under tidigare säsonger men SC Braga har varit fastbeslutna på att inte sälja spelaren för mindre än hans bedömda värde. Enligt O Jogo, lades ett bud från SL Benfica, tidigt i förra året men fick avslag från SC Bragas President Antonio Salvador som såg det vara långt under spelarens värde.  
Redan 2021 ryktades Horta till MLS-laget Atlanta United för en summa på 8 millioner euro, det är oklart om detta var ett officiellt bud eller inte snabbt men kort därefter svarande klubben på sina sociala medier med att publicera sin respons. Responsen? Leonardo Di Caprio nu legendariska klipp från Wolf Of Wall Street, “I`m not f***ing leaving!”. 
Om nu Ricardo Horta blir kvar resten av sin karriär eller inte, får vi svar på i framtiden, men en sak vet vi redan nu. I år, har han varit och är en av ligans absoluta stjärnor.  
 
Fran Navarro 
Gil Vicentes spanske forward Fran Navarro är med stor sannolikhet den spelaren i Primeira Liga som är viktigast för sitt lag. Gil Vicente ligger för närvarande på en 16:e plats med 12 poäng och har endast lyckats med att göra 12 mål på sina 15 spelade matcher.  
Fran Navarro har gjort 8 av dem. Lägger vi då till de två assist han har på sitt konto så ser vi att Fran, som han kallas, är involverad i 83 procent av laget gjorda mål. En makalös siffra som ingen annan spelare i serien ens kommer i närheten av. För att sätta detta i perspektiv så är tvåan i den statistiken, Abdul-Aziz Yakubu involverad i 53 procent av Rio Aves produktion framåt med 6 mål och 3 assist.  
Det ska självklart även tilläggas att sådan statistik ofta saknar reellt värde i jämförelse med andra spelares kompentens men i relation till hur viktigt han är för sitt lag, står Fran Navarro otroligt högt.  
Trots en delad 3:e plats i ligans skytteliga med sina 8 mål, ligger Fran till och med även lägre än sin xG (enligt InfoGol.net) på 10.27. Når han upp till detta eller alternativt “endast” fortsätter på det målsnitt han innehar i dagsläget, ger han Gil Vicente en verklig chans att ta sig ifrån sin nedflyttningskvalplats och röra sig uppåt i tabellen.  

Al Musrati 
Listans andra SC Braga spelare har det fullständiga namnet Almoatasembellah Ali Mohamed Al-Musrati. För att förenkla för uttalet och tungmusklerna, kallas han istället för Al-Musrati. Den libyska mittfältaren ankrar SC Bragas mittfält och har växt ordentligt in i rollen under de två senaste säsongerna.  
Al-Musrati är stark i sin roll som bollvinnare men och i passningsspelet, en viktig kombination för ett lag som fokuserar mycket på omställningar och fart in bakom lagdelarna. Al-Musratis passningsspel har sitt primära fokus i att snabbt starta anfall och använda sin fina högerfot för att slå, till mesta dels, långbollar in bakom motståndarens backlinje. I statistiken för lyckade långbollar per 90 spelade minuter, 6,7, är Al-Musrati näst bäst i Primeira Liga under 2022/2023 säsongen, tvåa endast till SL Benficas Enzo Fernandez.  
Al-Musrati befinner sig på radarn för många klubbar runtom i Europa. Främst i Premier League. Både Fulham, med portugisiske tränaren Marco Silva, och Wolverhampton sägs ha budat på 26 åringen under förra sommarens transferfönster.  Övergångssumman ryktades ligga på runt 15 miljoner euro förra sommaren och med tanke på hans prestationer och ett nytt kontrakt signerat nu i oktober 2022, lär en eventuell övergångssumma endast öka till nästa gång en klubb hör sig för om den libyska SC Braga-spelaren.  

Abdul-Aziz Yakubu 
Rio Aves Adbul-Aziz Yakubu, som nämnts redan, lämnade hemlandet Ghana för portugisisk fotboll redan som sjuttonåring år 2016. Första flytten blev till Vizela och sedan vidare till Vitoria de Guimarães några år senare. Utan att riktigt lyckas i något av lagen, lånades Yakubu ut lag i Segunda Liga och fick där “break”. Han vann där back-to-back Segunda Liga-titlar, under 2020–2021 med Estoril Praia och 2021–2022 med nuvarande lag Rio Ave.  
Yakubu har bidragit med mål och assist i 9 (6+3) av Rio Aves 17 mål denna säsong och varit högst delaktig i en imponerande start på säsongen för nykomlingen. Så pass delaktig att flertalet klubbar har sett till Yakubu som spelaren som kan förändra deras lycka. Däribland egyptiske storklubben Al-Ahly som budat 2.5 miljoner euro för 24 åringen.  
En flytt för ghananen såg att sannolikt ut att ske men enligt A Bola, har Al-Ahly dragit sig ur affären på grund av uppkomna problem under den medicinska undersökningen. Vad dessa problem är har inte avslöjats i detta nu, så oklarheten kring Yakubus hälsa och eventuell flytt kvarstår. 
 
Ricardo Batista 

Egentligen hade vi kunnat placera hela Casa Pias försvarslinje här men för att fokusera på en spelare, så känns ändå målvakten Ricardo Batista som den vi bör kolla närmare på.  
Den 36 årige angolanen har briljerat i Casa Pia målet och finner sig högst i flertalet statistiska kategorier efter ligans femton första spelade matcher. Batista har, enligt Opta, Primeira Ligas högsta räddningsprocent denna säsong. Han ligger tvåa i antalet hållna nollor och han har redan hunnit rädda två straffar. Imponerande siffror minst sagt, men den statistiska fördel som Batista innehar gentemot sina målvaktskonkurrenter i serien ligger tveklöst under kategorin, “goals prevented”. Denna statistiska kolumn beräknas genom att beroende på kvaliteten av de skott som målvakten möter kan man räkna ut hur många av dessa bör bli mål. Om den faktiska siffran på antalet mål sedan ligger under eller över detta så beräknas detta utefter. I Batistas fall ligger denna siffra på + 8,3. Närmast efter är Portimonenses Kosuke Nakamura på + 5,8 och sedan Daniel Figueira från Estoril Praia på + 3,8. I jämförelse ligger exempelvis SL Benficas Vlachodimos på - 0,5. 
Mäkta imponerande siffror för en 36 åring och än mer, är det väldigt viktiga siffror för en nykomling i högsta serien.  
Casa Pia AC har under säsongen endast släppt in 11 mål sedan sin återkomst till högsta serien, en siffra som bättras endast av SL Benfica och FC Porto (10 insläppta vardera). Försvarslinjen i laget osar av rutin och har seriens äldsta genomsnittliga ålder. Framför Batista finns en annan spelare som också kunnat placera sig på den här listan, 36 åriga Vasco Fernandes. Fernandes har tillsammans med Batista varit försvarssidans konstanter och bildat ett försvarsblock som redan förra säsongen var lagets absoluta styrka och avgörande på avancemang till Primeira Liga. 
Laget verkar ha funnit sin identitet, något som många av seriens andra lag med all förmodan avundas. Med sin nuvarande 5:e plats i ligan har det också hittills lett till än större sportsliga framgångar och håller det i sig kan vi se portugisisk fotbolls kanske bästa försvar spela cupspel ute i Europa under nästkommande säsong. 
 
Avslutningsvis, vill det ytterligare en gång sägas att detta är en lista som belyser de andra i en liga som ofta inte får i närheten av samma utrymme som de andra. Därför hoppas läsningen uppskattas och dela gärna med er av spelare som jag kan ha missat i kommentarerna.  

Christopher Palmer2023-01-13 16:35:00
Author

Fler artiklar om Primeira Liga