Helgens Primeira Liga (Omgång 15)

Helgens Primeira Liga (Liga Portugal) bjöd på fina prestationer och spännande skrällar. Läs om matcherna här!

Casa Pia A.C 0–0 FC Porto
FC Porto besökte huvudstaden under lördagskvällen men lyckades, trots alla möjligheter, inte att ta med sig alla tre poäng tillbaka norrut. Casa Pia spelade hela andra halvlek med 10-man efter det att Casa Pias Lucas Soares drog på sig sitt andra gula kort strax innan pausvisslan. Mängder av Taremi-skott i både första och andra halvlek lyckades inte överlista målvakt Batista i Casa Pia målet. Matchens ännu större chans fick Portos Antonio Martinez som kommer att ångra sig länge att han inte fick in bollen från väldigt nära håll. En trist resa neråt i landet för drakarna men en väldigt viktig poäng och match för nykomlingen Casa Pia som fortsätter inneha ligans, kanske, bästa försvar.

FC Boavista 1–0 Gil Vicente
Dagens Boavista matchvinnare blev Yusupha Njie som kraftfullt nickade in 1–0 i den 31:a spelminuten. Boavista ägde sedan chanserna i matchen och borde ha fyllt på med både 2–0 och 3–0. Hemmalaget dominerade fortsatt tillställningen tills det att Boavistas amerikanske mittback Reggie Cannon bidrog med spänning till matchen genom att dra på sig sitt andra gula kort i den 75:e minuten. Gil Vicente fick ett jätteläge på stopptid (94:e) genom Ali Alipour men lyckades inte kvittera. Utifrån chanserna en välförtjänt hemmavinst som innehöll onödig spänning för hemmalaget mot slutet.

C.S. Maritmo 1–0 Sporting C.P
Omgångens skräll. Madeira magic på Estadio dos Barreiros när jättarna Sporting sänktes av en Claudio Winck straff i den 56:e matchminuten. Sporting inledde matchen bättre men lyckades ej nå ett ledningsmål och Maritimo från Funchal bibehåller sitt annars starka hemmafacit mot Sporting de senaste åren genom sin 1–0 seger. På lagets 8 senaste matcher hemma i Funchal (i cup- och ligaspel) mot Lissabon-giganterna har laget inkasserat 3 vinster, 4 oavgjorda och endast en förlust.

Paços de Ferreira 1–1 GD Chaves
Säsongens besvikelse och seriens absoluta bottenlag Pacos De Ferreira spelade hemma mot mittenlaget GD Chaves på Estadio da Capital do Movel. Hemmalagets supportrar, som endast bevittnat sitt lag kamma hem ynka 2 poäng denna säsong, lyckades dock se sitt lag ta sin tredje pinne för säsongen i en match som nog endast kommer att bli ihågkommen för de två, låt oss säga speciella mål som gjordes.
GD Chaves tog ledningen genom ett skott, från yttern Juninho, som tar en väldigt stark touch på försvararen, bågar sig över målvakten och går in via kryssribban. Pacos kvitterade sedan via en utspark som nådde hela vägen inbakom Chaves försvar, där den nederländska yttern Nigel Thomas sedan trampar på bollen, tappar den, men på något vis, via en försvarare, får fram den till en frispelad Uilton som rakar in kvitteringen.

Vitoria de Guimarães 0–0 Rio Ave FC

Omgångens tråkmatch kom när Vitoria de Guimarães tog emot Rio Ave FC hemma på Estadio Dom Afonso Henriques. Matchen innehöll som mest ett par målchanser som inte ens hade bedömts som sådana om de hade tillkommit i en annan match som inte var lika blek som denna. Något som är noterbart dock är att detta var den sjätte matchen på femton spelade i ligan i år som Vitoria från Guimares går mållösa från en match i ligan. Ett väldigt svagt facit för ett lag som annars diskuteras som ett av de lag som möjligtvis kan slå sig in bland ligans stora lag.

FC Arouca 2–0 GD Estoril Praia
FC Arouca tog en stabil hemmaseger mot Estoril på lördagen efter två mål från den palestinske forwarden Oday Dabbagh. Arouca dominerade denna regnmatch och hade bud på betydligt fler mål. Dabbagh gjorde 1–0 akrobatiskt i den första halvleken och fyllde sedan på med 2–0 målet när han slog in bollen i ett öppet mål trots att den knappt nådde fram till honom på den otroligt regntyngda planen.

SL Benfica 1–0 Portimonense S.C
Serieledarna SL Benfica tog emot Algarves stolthet Portimonense på fredagskvällen i Lissabon. Laget lyckades vinna då Joao Mario slog in en av sina två tilldömnda straffar (norske Aursnes missade den andra). Benfica spelade också hela matchen utan några spelminuter för sin bortryktade världsmästare Enzo Fernandez som i veckan innan beslutade sig för att missa ett par träningar och åka hem till Argentina istället. Tränare Roger Schmidt kommenterade detta, enligt Ojogo, med att bekräfta att mittfältarens frånvaro i helgens match var en bestraffning för spelarens agerande men att han räknar med spelaren i matcher framöver.

FC Famalicão 2–1 FC Vizela

Hemma i Vila Nova de Famalicão tog FC Famalicão emot gästerna FC Vizela från staden med samma namn. Matchens besökare bjöds på tre mål, varav den snyggaste av de tre kom från hemmalagets u21-landslagsmeriterade högerback Alexandre Penetra som borrade in ett långskott från närmare 30 meters håll. Bortalaget kvitterade sedan i andra halvlek men det räckte inte till då Famalicao spännande spanska högerytter Ivan Jaime satte 2–1 i den 81:a spelminuten.

CD Santa Clara 0–4 SC Braga
Omgångens enda bortaseger kom i omgångens första match. På torsdagskvällen tog Azorernas Santa Clara emot formstarka SC Braga hemma på ön som ofta dubbas Europas Hawaii. Förutom sin väldigt vackra omgivning, var det dock inte mycket positivt som visades upp från hemmahåll. Så pass förvånansvärt är det dock inte med tanke på att hemmalagets motståndare gick in i matchen med fyra segrar på de fem senaste. Bland dessa även en storseger, 3–0, senast mot serieledarna SL Benfica. Horta bröderna var högst involverade i omgångens öppningsmatch där de gör tre av lagens fyra mål. Den äldre brodern Ricardo stod för två mål och en assist.