Helgens Primeira Liga (Omgång 16)
Estoril Praia vs Casa Pia AC, 16.01.23

Helgens omgång i Primeira Liga (Liga Portugal) innehöll ett Lissabon-derby, en hel del röda kort och ett par väldigt viktiga vinster för lagen i botten. Läs om matcherna här!

Portimonense S.C 0–0 CD Santa Clara
Helgen inleddes under fredagskvällen med omgångens enda mållösa match. Hemma på Estádio Municipal de Portimão var Portimonense det helt klart dominerande laget sett till all mätbar statistik. Trots det lyckades de inte göra mål på ett för tillfället väldigt svagt Santa Clara som tvingades spela stora delar av matchen med 10 spelare efter att högerbacken Pierre Sagna dragit på sig ett rött kort i den 28:e minuten.
Portimonense med 75 procent av bollinnehavet och med 24 skott, lyckades inte registrera en enda farlig målchans under ordinarie tid utan fick vänta till matchens sista sekunder för att få det. Med cirka 93.45 på klockan ramlar bollen ner till Welinton Júnior som med sitt vänsterskott tvingade Batista i Santa Clara-målet att göra en högkvalitativ räddning.
Överlag var detta inte omgångens roligaste match och beklagligt var det för de 762 personer som orkade sig till arenan under fredagskvällen. Fortsatt svårt för Portimonense att göra mål framåt.
P.S Så att ni slipper söka själva så kollade jag upp om Pierre Sagna hade någon relation till den tidigare Arsenal-högerbacken Bacary. Tråkigt nog har de ingen.

Rio Ave FC 0–1 Paços de Ferreira
Äntligen har de vunnit! Paços de Ferreira tog med sig tre pinnar hem till Ferreira för första gången den här säsongen efter en 1–0 seger borta mot mittenlaget Rio Ave. Rio Ave var det bättre laget under matchen men lyckades inte skapa tillräckligt farliga chanser för att få in en boll bakom Marafona i Paços-målet.
Och vad gör det egentligen för Paços att Rio Ave var det bättre laget nu när de äntligen lyckats vinna? Ingenting gissar jag på.
Matchen enda mål kom från, den inför säsongen värvade, holländska ynglingen Nigel Thomas, som på frispark i den 34:e minuten lurar hemmalagets målvakt Jhonatan och sätter bollen strax innanför den närmsta stolpen. Ett skott som Jhonatan lär ångra att han inte gjort bättre på.
Glädjescener bröt ut första gången på länge efter slutsignal på bortalagets bänk och kanske kan vi se ett uppsving för laget som nyligen återanställde tränare César Peixoto endast månader efter att ha sparkat honom.
Inledningsvis rapporterades det att Peixoto själv inte ville återvända men efter att ha mottagit flertalet meddelanden från spelare i laget som önskade honom åter, bestämde han sig för att försöka på nytt.

FC Vizela 3–0 C.S Maritimo

Montenegrinen Milutin Osmajic inledde Vizelas överkörning av det besökande Madeira laget Maritimo med två mål inom matchens fem första minuter på lördagen. Bägge målen kom assisterade av mittfältaren Samu och den andra med en väldigt tjusig chipp i djupled. Osmajic gjorde nästan ett hattrick vid 10 minuters spel när han återigen spelades vackert igenom, den här gången av högeryttern Bondoso men skottet räddades av bortalagets målvakt Carné.
Maritimo kom inte alls in i matchen och än sämre blev det när mittbacken Matheus Costa, efter en VAR-granskning, blivit utvisad i den 49:e minuten. 3–0 kom sedan i den 75:e minuten när mittbacken Anderson knäar in bollen efter en hörna.
Stabil hemmaseger för FC Vizela.
Ytterligare en P.S, sök på bilder på 3–0 skytten Anderson, han är lika gammal som Serge Gnabry, inte som Zlatan.

SC Braga 1–0 Boavista FC
Ligatvåan Braga tog emot Boavista under helgen efter två övertygande vinster i ligan sedan återstarten. Tre poäng i den här matchen kom dock inte på ett lika övertygande sätt men laget kammade hem dem ändå. Boavista hade sina chanser i matchen och kunde kanske ha fått med sig en pinne från Estadio Municipal de Braga. Dock gjorde de sig själva inga tjänster när man efter endast 7 sekunder in i den andra halvleken, via pass från egen försvarare, frispelar den spännande unge forwarden Vitinha som enkelt placerar in 1–0.
Matchens bjuder sedan inte på några större chanser under andra halvlek och Boavista kommer aldrig riktigt nära att kvittera. Braga visar på stabilitet bakåt i den här matchen. Lyckas de fortsätta att kombinera detta med sin frejdiga offensivt kan det blir en väldigt intressant vår för laget.
Tillägg. Vitor Oliveira eller “Vitinha”, född 2000, har tagit stora kliv den här säsongen och utvecklats till ett väldigt gott komplement till de rörliga mittfältare han har runtomkring sig i SC Braga. Det hade inte förvånat mig om större klubbar runtom i Europa eller i Portugal hör sig för om en eventuell värvning av spelaren under sommarens transferfönster.

GD Chaves 1–1 FC Arouca
Chaves tog emot Arouca under söndagens första match. Kort sammanställning. Lagen fick varsin straff, från dem ett varsitt mål och med varsin mittback som målskytt.
Chaves inledde matchen starkast och fick sin straff i den 17:e minuten. En straff som Steven Vitoria enkelt placerade in. Endast två minuter senare kom lagets nästa chans. Bollen spelas från vänsterkanten in till mittfältaren Guima som löpt in framför mål och som med endast den ynkligaste av petningar nästan lyckades få in bollen bakom De Arruabarrena i Arouca-målet men oturligt nog för honom rullar den väldigt sakta förbi och tar i stolpen istället.
Matchen innehöll många chanser åt båda håll och var en av omgångens mer offensivt lagda matcher. Tyvärr för den neutrala supportern blev det bara de två straffmålen som gjordes.

SL Benfica 2–2 Sporting CP
Helgens stormatch. Helgens derby. Helgens bästa match?
Inför helgens derby var Benfica inte bara obesegrade hemma på Estádio da Luz under säsongen utan hade även spelat hem totala 24 av 24 möjliga poäng på de åtta ligamatcher de haft där hitills. Sporting har å andra sidan inlett säsongen något svagare än vanligt och har haft det väldigt svårt att övertyga just på bortaplan.
Sporting inledde dock målskyttet på Estádio da Luz genom ett självmål av den danske försvararen Alexander Bah. Ett mål skapat av den bortryktade Pedro Porro som med god vision och touch hittar fram till en djupledslöpande Edwards som spelar in bollen framför mål och sedan på den stackars Bahs ben in i mål.
Efter självmålet tog dock Benfica kontroll över matchen och skapade matchens farliga chanser, däribland kvitteringsmålet signerat Gonçalo Ramos som petar in bollen från nära håll.
I pausvilan stod båda lagen på 1 men endast 6 minuter in i den andra lyckades den unge Antonio Silva riva ner Sportings poängkung Pedro Gonçalves som själv sedan slår in straffen till 1-2. Benfica fortsätter dock på det tidigare inslagna spåret och i den 63:e minuten gör Ramos sitt andra mål för dagen på ett nästintill identiskt sätt som det första. Några lägen ytterligare kommer i matchen men ingenting somsätter något av lagen i en position där de kan rycka med sig en trepoängare.
Benfica tappar sina första poäng på hemmaplan den här säsongen. Sporting, däremot, är nog väldigt nöjda med poängen, särskilt då den kommer på bortaplan.

FC Porto 4–1 FC Famalicão
En väntad seger togs hemma på Estádio do Dragão när FC Porto tog emot gästande Famalicão på besök. Det här blev den tidigare Bragaspelaren Wanderson Galenos match. Med två mål och en målgivande passning blev han högst avgörande i hemmalagets överkörning i den första halvleken. Galeno gjorde själv matchens två första mål och spelade sedan fram till Otavios 3–0 mål i den 42: a spelminuten.
Hela Primeira Ligas poängledare Mehdi Taremi följde sedan upp första halvlekens utskåpning med att läckert nicka in 4–0 strax efter paus. Famalicão får in en reducering snabbt därefter men lyckades inte komma närmare än så för att rubba hemmalaget.
Stabil seger på hemmaplan och Taremi fortsätter att imponera. Trots det måste det sägas att detta var Wanderson Galenos match.

GD Estoril Praia 2–0 Casa Pia A.C
Under måndagskvällen tog Estoril emot Casa Pia hemma på Estádio António Coimbra da Mota och gjorde så tillsammans med undertecknad på pressläktaren och den nya förbundskaptenen Roberto Martinez bland besökarna.
Matchens ingångsvärden visade på ett väldigt formsvagt hemmalag och ett formstarkt bortalag. Bortalaget kom dock till matchen utan sin bästa spelare, målvakten Batista som visades ut i veckans tidigare cupmatch och missade därmed genom avstängning.
Inledningsvis kunde de konstateras att Batistas saknad kändes även om han “endast” stått i målet. Casa Pia uppträdde osedvanligt osäkert ut och hade väldigt många bolltapp i det offensiva spelet och lyckades inte fånga upp den rörliga offensiven hos Estoril i försvarsspelet.
Estoril tog också ledning i matchen på straff genom första-halvleks bästa spelare Chico Geraldes. Förutom målet, kontrollerade hemmalaget både matchtempo, bollinnehav och hade de farligaste lägena framåt.
Ett byte i halvlek för bortalaget såg nigerianen Saviour Godwin komma in, vilket gav Casa Pia en välbehövlig boost i offensiven. Den boost räckte dock inte länge, då forwarden Clayton genom med brysk tackling på Geraldes får syna det röda kortet och lämna planen i den 55:e minuten.
Andra halvlek fortsatte sedan som den första och efter utvisningen blev matchen än mer ensidig. Benficalånet Tiago Gouveia fastställde sedan slutresultatet i den 77:e minuten till vild glädje på Estoril-bänken. En vinst som kommer i en så otroligt viktig tid för Estoril Praia som inte lyckats vinna i vare sig cup- eller ligaspel sedan den 14:e oktober.

Gil Vicente 2–1 Vitoria de Guimarães
Omgångens sista match kom att spelas vid 21.15 tiden här i Portugal. En tid som få besökare och skribenter uppskattade innan match.
Matchen spelades i ett regnigt Barcelos men lockade ändå till sig 3088 tappra besökare till den sena kvällsmatchen. Tur nog för de hemmasupportrar som tog sig dit, blev det värt det.
Bortalaget Vitoria S.C inledde målskyttet i den 17:e spelminuten genom brassen Anderson. Men där var det roliga slut för för laget från Guimarães. Gil Vicentes iranska ytter Ali Alipour kvitterade strax innan paus och vändningen fullbordades genom lagets skyttekung Fran Navarros mål i den 82: a minuten. Däremellan hade matchens första målskytten Anderson lyckats dra på sig sitt andra gula kort och visades ut.
En väldigt viktig och stor seger för ett annars svagt Gil Vicente den här säsongen. Fran Navarro fortsätter att göra mål, vilket förhoppningsvis för laget innebär att de går en bättre vår tillmötes. Dock är det är väldigt beroende på om spanske Navarro stannar eller inte. Kan det bli att någon nedflyttningshotad La Liga-klubb försöker sno åt sig forwarden innan januarifönstret stänger månntro eller blir han kvar och leder Gil Vicente uppåt i tabellen?