Helgens Primeira Liga (Omgång 17)

I helgens omgång i Primeira Liga (Liga Portugal) fick vi se många sena avgöranden, frustrerande stunder och även ett par drömmål. Läs om matcherna här!

FC Arouca 4–0 Portimonense S.C
Helgens omgång började i ett helt annat tempo än förra veckans 0 – 0 möte mellan Portimonense och Santa Clara. Återigen var laget från Algarve ett av lagen i omgångens inledande möte. En resa norrut till Arouca stod på schemat och bortalaget önskar nog att det inte gjorde det.
Matchen inleddes direkt i hemmalagets favör. Redan efter 6 minuters spel, spelar den tidigare Sporting CP spelaren Alan Ruiz fram palestiniern Oday Dabbagh. Forwarden tar emot bollen i djupled och jonglerandes petar han den förbi försvaren och läckert chippar in den över en utrusande Nakamura i Portimonense-målet.

Tidigare Sporting CP spelaren Alan Ruiz följer upp sedan upp sin assist med att själv göra 2–0 målet. Den här gången efter själv ha chippat den över samma målvakt in i mål. En situation där Nakamura missar ett uppspel och försätter laget i den positionen.
Oday Dabbagh följer sedan upp sitt första mål med ett andra i den 76:e minuten och blir då tvåmålsskytt för andra gången på tre spelade matcher.
Nyförvärvet från Orlando City Benji Michel avrundar sedan matchen med 4–0, tre minuter senare. En väldigt övertygande och imponerande seger för Armando Evangelistas mannar. Om det skulle finnas något intresse att läsa vidare om laget Arouca kan ni hitta det under artikelserien “best of the rest” del 2.

Sporting CP 2–1 FC Vizela
Fredagskvällens andra match spelades mellan Sporting CP och FC Vizela. Ligafyran mot åttonde lag i tabellen. Undertecknad besökte matchen på plats och fick förutom lite schysst pressfika, se en första halvlek fylld av chanser för hemmalaget. Sportings forward Paulinho fortsätter på spåret med att missa lite för många chanser och missade återigen två stora redan i första halvlek. FC Vizela inledde matchen med en högt stående fembackslinje som Sporting lyckades spela igenom gång på gång. Vizela hade även de ett par bra chanser i mitten av halvleken genom den montenegrinske anfallaren Osmajic men likt Paulinho och Trincao i hemmalaget hade han inte avsluten med sig.
1-0 kom tillslut efter paus för hemmalaget. Efter ett längre anfall och många bolltouch i motståndarnas straffområde, hittade bollen fram till poängkungen Pedro Goncalves som rakade in bollen i mål i den 59:e minuten. Sporting hade då tillslut fårr utdelning och match kom att se ut att gå i deras favör.

Men sen så kom det en kvittering i den 75:e spelminuten. Ingenting i matchen talade för det men en galen situation ledde till kvitteringsmålet för gästerna. Allt startade när bollen träffade domaren Rui Manuel Gomes Costa som istället för att blåsa viftar spelet vidare. Väldigt upprörda Sportingspelare ser bollen nå ut till Vizelas vänsterkant, där den inbytte vänsterbacken Matheus Pereira slår ett inlägg mot den andre inbytte mittfältaren Mendez som nickar in bollen i mål.

Efter kvitteringsmålet hade hemmalaget återigen ett tryck mot besökarnas mål. Mycket av spelet kom via den bortryktades Pedro Porros högersida. Frustrationen växte starkt för hemmalaget men trycket skulle tillslut släppa när domaren, efter att ha besökt sin VAR-skärm blåser straff till Sporting. Högerbacken Pedro Porro stegade sedan upp och satte distinkt 2–1 till Sporting på stopptid. En otroligt skön seger tillslut för hemmalaget framför en annars frustrerad hemmapublik.

C.D Santa Clara 0–3 SL Benfica
Benfica reste till Azorerna på lördagen för att möta ett 16:e placerat Santa Clara. Hemmalaget har så här långt under säsongen presterat långt under förväntan. Sedan återstarten efter VM, har laget inte lyckats göra mål och endast spelat till sig en poäng.
Svårare blev det under helgen när serieledarna kom på besök. Benfica tog också snabbt ledningen på Estádio de Sao Miguel efter att norsken Fredrik Aursnes nickat in 1–0 redan i den 9:e spelminuten. Snyggt framspelat av Enzo Fernandes.
Benfica utökade sedan till 2–0 i den 16:e minuten, via Gonçalo Ramos som med det gjorde sitt 12:e mål för säsongen. Fernandes är återigen inblandad när hans passning når fram till vänsterspringaren Alex Grimaldo, vars inlägg sedan petas in av Ramos på den första stolpen. Efter bortalagets 0–2 mål förlorade matchen lite energi och resten av halvleken blev att spela av för Lissabon-laget.

I andra halvlek såg vi ett bättre Santa Clara, ett rörligare anfall och en rad chanser. Närmast ett reduceringsmål kom Gabriel Silva som mötte bollen i straffområdet och sköt ett skott som stortalangen Antonio Silva blev tvungen att rädda med huvudet på mållinjen.
Lagen delade chanser i de efterföljande minuterna men inget gav sig för de båda. Inte förrän i den 80:e spelminuten när den inlånade återvändaren Gonçalo Guedes satte 0-3 bakom Gabriel Batista i Santa Clara-målet.
Matchen slutade 0–3 och Benfica är nog väldigt nöjda med en stabil och övertygande prestation. Santa Clara å andra sidan är nog inte förvånade att lördagskvällens match blev svår men än en gång lyckas laget inte göra mål, vilket kommer att oroa klubbens ledning.

Paços de Ferreira 1-2 SC Braga
Galna slutscener infann sig i Paços de Ferreira när bortalaget SC Braga kom på besök.
Efter en mållös första halvlek inledde Vitinha målskyttet för gästerna när han satte dit 0–1 i det bortrehörnet efter en väldigt vacker framspelning från anfallskollegan Abel Ruiz. Paços svarade dock 10 minuter senare genom den skotske mittfältaren Jordan Holsgrove som själv svarar för ett otroligt vackert mål efter ett skott från utanför straffområdet. Den tidigare Celta Vigo och Reading-mittfältaren mötte bollen genom att klacka vidare till medspelare Nicolás Gaitan som direkt lade upp för vänsterskottet från Holsgrove.

En assist från Nicolas Gaitan, den tidigare storspelaren med närmare 250 matcher spelade för SL Benfica, som är åter i Primeira Liga efter sina utlandsäventyr. Senast befann han sig den uruguayanska ligan och huvudstadslaget Club Atletico Penarol utan att göra något större väsen av sig. Pacos får hoppas att han gör betydligt mer väsen av sig under andra halvan av den här säsongen om de ska ha någon chans att hålla sig kvar i serien.
Topplaget SC Braga skulle dock inte vara någon hjälp för Pacos i den kampen. Istället avgjorde bortalaget till 1–2 med matchens sista spark, signerat fransmannen Simon Banza i den 98:e! spelminuten.

Lättare blir det inte heller för Pacos från Ferreira framöver, redan på torsdag tar man emot serieledarna SL Benfica hemma på Estádio da Capital do Móvel.

Vitoria de Guimarães 0–1 FC Porto
Joao Marios första mål för säsongen räckte till seger för Porto borta mot Vitoria. Målet kom på stopptid i första halvlek efter att högerbacken väldigt tjusigt lyft bollen till sig själv innan han slog till med ett skott på halv-volley ner i målvaktens högra hörn.
Matchen i sig var inget att ringa hem till föräldrarna om men Vitoria kunde ha fått med sig en poäng från matchen om spelarna tagit sina lägen bättre. Närmast var försvararen Villanueva som efter en hörna i den 36:e minuten fick en otrolig chans att ge laget ledningen. Helt fri, skulle försvaren endast få ordning på fötterna och rikta in den inspelade hörnan i mål. På något sätt kunde han inte tvinga målvakten till en räddning, utan såg sitt skott flyga förbi den vänstra stolpen.
FC Porto hade, även de, några lägen i andra halvlek att utöka sin ledning men ingenting noterbart. Laget imponerar dock för tillfället och tar tre poäng på Estádio Dom Afonso Henriques. En arena som normalt sätt inte är lätt för lag att åka till och ta poäng.

Viktigt att notera är att Mehdi Taremi fortsätter att stå för fina prestationer i den blåsvarta tröjan och iraniern skulle ha haft en assist med sig från helgens match efter ett väldigt imponerande förarbete till Uribes klara men missade skottläge i den 72:a spelminuten. Forwarden fyller 31 i sommar och efter att ha spelat i många mindre klubbar fram till sin flytt till Porto 2020, visar han nu på att karriärens bästa tider kan komma senare med åren.

CS Maritimo 1–0 GD Estoril Praia
Estoril reste till Madeira i hopp om att följa upp förra veckans vinst mot Casa Pia med att ta ytterligare tre poäng borta mot Maritimo. Det hoppet tog sig dock snabbt en törn när Maritimo genom mittbacken Rene tar ledningen redan i den tredje matchminuten. Hemmalaget fortsatte med att skapa lägen framåt och 2-0 skulle ha kommit när bollen spelas in till den frispelade unge spanska forwarden Pablo Moreno som dock sköt över.
1–0 höll sig till halvtid men det var efter paus som lägena för bortalaget skulle komma. I den 57:e minuten kom matchen att ändra form. Maritimos centrala mittfältare Joao Afonso får först ett gult kort och endast två minuter senare får han ett andra.

Med en man mer tar Estoril kontroll över matchen och skapar en hel del framåt men dock utan resultat. Bäst chans fick den för dagen nyfriserade Benfica-lånet Tiago Gouveia som skulle ha gjort mycket bättre på framspelningen som friställde honom i straffområdet. Hans skott såg han dock segla förbi målet.
Estoril kom inte heller närmare än så och inte ens 11 stopptidsminuter kunde stå till hjälp för de blågula som tvingades följa upp förra omgången goda resultat med en förlust.
En väldigt tung vinst åt andra sidan för hemmalaget som tar otroligt viktiga poäng i kampen om nedflyttning och är nu endast en poäng efter Santa Clara som befinner sig på kvalplats.

Casa Pia A.C 1–3 Gil Vicente FC

Det var inte en typisk Casa Pia match när laget välkomnade Gil Vicente till Estádio Nacional do Jamor. 26 skott, över 2 xG för båda lagen och 4 mål förvånade nog många när matchen blåstes slut. Som tillägg till detta, gjordes alla matchens mål inom en 16 minuters period i den andra halvleken. Hemmalaget inledde målskyttet genom Rafael Martins direkt efter att domaren blåst igång den andra halvleken. En väl utförd avsparksrutin lyckades för Casa Pia och bollen spelades in till Martins framme mål, som med hjälp av en studs ser sitt avslut landa bakom målvakten.
Gil Vicente lät dock inte Casa Pia vara i ledning länge. Lagets skyttekung Fran Navarro höll sig framme och kunde kvittera vid minut 50. Bortalaget gasade på efter kvitteringen och hittade ett ledningsmål endast fyra minuter senare. Mittfältaren Carvalho gjorde då sitt första mål för säsongen efter att ha nickat in 1–2 målet.

Målskyttet slutade inte vid det för Gil Vicente och återigen var det Fran Navarro. Spanjoren gjorde sitt andra och lagets tredje, när han i den 62:a minuten tog emot mittbacken Tomas Araujo otroligt vackra genomskärare, vände upp en försvarare och satte den otagbart vid den bortre stolpen.
Ungdomarnas förening Casa Pia lyckades inte komma nära en kvittering efter detta och Gil Vicente spelade hem tre väldigt fina poäng. Fran Navarro har nu varit involverad genom mål eller assist i 13 av lagets 17 mål under säsongen och finns nog på radarn för många av de klubbar runtom i Europa som är i behov av en målskytt. Lägg namnet på minnet.

FC Famalicão 0–0 Rio Ave FC
Omgångens 0-0 match hittade vi på Estádio Municipal 22 de Junho när Famalicao tog emot Rio Ave under söndagskvällens sista match.
Hemmalaget lämnade matchen frustrerade att de inte lyckats ta med sig alla tre poäng. Inte bara hade de med sig matchstatistiken på sin sida utan fick också möjlighet till att ta ledningen sent via straffpunkten. Lånet från det mexikanska laget Leon, Santiago Colombatto, stegade upp men såg sitt skott räddat av Jhonatan i Rio Ave målet.

Med en xG på 2.50 och totalt 19 skott är detta nog en match som Famalicao gärna hade velat göra om. Laget har också än så länge underpresterat den här säsongen och tränaren Joao Pedro Sousa kommer behöva styra om skutan rejält om laget inte skall dras med ner i en nedflyttningsstrid.

Boavista FC 1–1 GD Chaves
Omgångens sista match spelades på måndagskvällen och innehöll två lag som efter halva säsongen funnit sig på stabila mittenplaceringar i tabellen. Portolaget Boavista tog emot GD Chaves, ett lag, de inte lyckats slå på deras 8 senaste möten. Likt matchresultat ovan visar lyckades Boavista återigen inte vinna men i gårdagskvällens match kom de ändå väldigt nära.
Hemmalagets forward Yusupha Njie inledde målskyttet i den 27:e minuten efter att ha sett sitt skott gå in mellan benen på Chaves-målvakten Paulo Vitor. Ett skott som målvakten skulle ha gjort betydligt bättre på.

Boavista fortsatte sedan med att dominera matchbilden och skapa matchens bästa målchanser. Totalt hade laget 18 skott och en xG på 1.80. Dock heter det att man “måste döda matchen” för en anledning och i den 88:e minuten håller den inbytte Jo sig framme för gästerna och rakar in kvitteringen till 1–1. Ett riktigt slag för hemmalaget som annars presterat väldigt väl i matchen.
Matchen slutade också 1–1 och gästerna är fortsatt obesegrade mot Boavista. Ett Boavista som får se till vända på detta i nästkommande match när de tar emot ett för tillfället väldigt svagt Portimonense på hemmaplan i nästa omgång av Primeira Liga.