Helgens Primeira Liga (Omgång 21)

I helgens 21: a omgång i Primeira Liga (Liga Portugal) segrade både storlagen och bottenlaget. Till detta var också Ricardo Horta åter i Braga och Sportings Paulinho fortsatte att missa chanser.

Gil Vicente FC 1-1 FC Vizela
Vizela reste till Barcelos under fredagskväll för bortamöte mot Gil Vicente. Båda lagen gick in i matchen med en ganska vågig formkurva och matchen kom att spegla detta.
Bortalaget inledde starkast och borde, med flertalet farliga chanser i första halvlek, ha tagit med sig en ledning in i halvtidsvilan. 0–0 stod det dock i paus och efter en förmodad tillrättavisning i paus kom hemmalaget ut och presterade direkt.  Redan två minuter in blev japanen Fujimoto fälld i straffområdet och Fran Navarro kunde stega upp för en straff. En straff han dock missar efter en jätteräddning från Buntic i Vizelamålet.

Hemmalagets mål kom dock i matchen och ganska snabbt därefter. Mittfältaren Carvalho fann sig i straffområde, fick iväg ett skott och såg den, via en kraftig styrning på en försvarare, hitta sig in i mål. Målet var den defensive mittfältarens andra nu på de två senaste matcherna. Fran Navarro fick sedan en möjlighet till att rädda upp sin straffmiss med att göra mål men hans skott flyger knappt utanför.

Istället hittade sig bortalaget en chans till att få med sig poäng från matchen och visst tar de den. I den 87:e spelminuten spelades en frispark in i straffområdet och efter ett antal missade chanser till att rensa bort bollen spelade försvaret istället fram bollen till en nästintill omarkerad Kiki Afonso som rakade in kvitteringsmålet.
Några minuter senare rann det sedan över för hemmalagets målskytt Carvalho som drar på sig sitt andra gula kort och visas ut. Detta efter att ha dragit på sig en frispark, sparkat bollen på den liggande motståndaren han nyss fällde och åkte då ut.
Matchen slutar strax därefter och ett oavgjort-resultat blev tillslut välförtjänt alla inblandade.

GD Estoril Praia 1-3 Paços de Ferreira
Estoril gästades under lördagens första match av ligatabellens absoluta botten, Paços de Ferreira. Estoril fann sig 13 poäng och 4 positioner före inför den här omgångens men tabellplaceringarna lurade alla åskådare upp på läktaren efter den här matchen. Bortalaget inledde matchen starkast och styrde tillställningen genomgående.
Redan i den 15:e minuten kunde gästernas spanske forward Adrián Butzke nicka in sitt fjärde mål för säsongen och lagets första i matchen. Kort därefter trodde sig Juan Delgado ha ökat på till 0–2 men målet dömdes bort för offside en efter koll i VAR-rummet.

Ett regelrätt 0–2 mål skulle dock komma endast 7 minuter senare och vilket mål det skulle bli. Lagets nederländska ytter Nigel Thomas tog emot bollen på vänsterkanten och i ren Robben-anda vände sig inåt i planen och distinkt avlossade sitt skott förbi Figueria i hemmalagets mål.
Resultatet räckte in till paus och Estoril stod inte alls för någon bra prestation i den första halvleken. En chans till att förändra matchens bana kom dock för laget snabbt efter paus. Endast 4 minuter in kunde Chico Geraldes styra in bollen från nära håll efter en vacker framspelning från inlånade yttern Tiago Gouveia.
Under de cirka 20 minuter som följde kunde matchen ha ändrat riktning men inget av lagen lyckades prestera något som skulle skrämma vardera lagens målvakter.

Matchen skulle sedan få sitt definitiva avgörande genom matchen kanske bästa spelare, skotten Jordan Holsgrove som lyckades pricka in sitt andra mål för säsongen. Lägg detta till de två assist han stod för i matchen och skotten kunde nog ringa hem till Edinburgh och berätta för släkten om en otroligt poängstark match för hans del. Och främst även för sitt lag. Paços fick ta en otroligt viktig seger och fortsätter laget på det här spåret kan de nog finna sig över sträcket väldigt snart.

Portimonense S.C 2–1 CS Maritimo
Återigen avgjorde Portimonense sent på hemmaplan och spelade till sig tre poäng. Förra hemmamatchen avgjorde laget med vinstmål i den 97:e minuten, den här gången kom den i den 92:a. Detta efter att enbart ha kvitterat matchen så sent som i den 84:e spelminuten.

Gästerna från Madeira inledde målskyttet i den 13:e minuten efter ett tapp på egen planhalva från hemmalaget som spelade fram bortalagets anfall som effektivt tog vara på chansen och satte 0-1 efter ett inspel från Brayan Riascos som nådde fram till mittfältaren Xadas. Xadas tog löpningen in i straffområdet och kunde peta in bollen i mål.
Några delade lägen mellan lagen följde sedan fram till den 84:e minuten men inget som kom riktigt nära.  Istället kom då kvitteringsmålet för hemmalaget. Efter en tilltrasslad situation i straffområdet med många bolltouch men inga avlossade skott, kom tillslut läget för den inhoppande mittfältaren Mauricio som prickade nätmaskorna vid den bortrestolpen med ett välplacerat högerskott.

Endast några minuter senare fick gästerna chansen att återigen ta ledningen men mittbacken Matheus Costa fick se sin nick stryka ribban och missa målet.
I den 92:a minuten kom vinstmålet, men det blev för hemmalaget istället. En långboll spelades upp mot fyra anfallande spelare och ett väldigt oorganiserat Maritimoförsvar kunde se sig själva förlora en viktig poäng i bottenstriden. Och det var självklart även deras eget fel.
Portimonenses Welinton Junior kom att friställas efter en nickskarv från Bryan Rochez och kunde sedan ganska enkelt placera in vinstmålet. Otroligt dåligt försvarsspel från gästerna och ett hemmalag som tackade och tog emot.
Den förtjänar Maritimo att ångra sig för under en längre tid.

FC Porto 1-0 Rio Ave FC
FC Porto tog sin tionde raka seger i alla tävlingar under lördagen efter en 1–0 seger hemma mot Rio Ave. Laget ställde upp med ett så gott som ordinarie lag, trots att det kommer ett stundade bortamöte mot Inter i veckoomgångens Champions League. Evanilson saknades fortfarande gör hemmalaget på grund av skada men det blev hans ersättare Antonio Martinez som fick avgöra matchen för laget hemma på Estádio do Dragao.

Matchens mål kom strax innan paus och efter att Martinez hållit sig framme efter ett inlägg från vänsterbacken Wendell.
Matchen i sig var inte så minnesvärd men dagen kan nog många att komma ihåg. Inför avspark hedrade båda lagen sin förredetta spelare. Den nyligen bortgångne Christian Atsu. Atsu inledde sin karriär i Europa med spel i bägge lag, först med flytt till Porto och sedan utlåning till Rio Ave. En sorgens dag som påverkade många spelare, ledare och supportrar på plats och fotbollsfans runtom i världen.

C.D Santa Clara 1-3 FC Famalicão
Målrikt blev det på Azorerna under söndagens första match när Famalicão var på besök. Matchen innehöll massor. Inte bara fyra mål utan också ett par röda kort och två straffar varav en missades.
Den missade straffen kom i den första halvleken när Santa Claras Gabriel Silva såg sitt skott, räddas av Junior i Famalicão-målet. Strax därefter trodde sig hemmalaget ändå ha inlett målskyttet men målet dömdes sedan bort efter en VAR-koll. Matchens första mål kom istället direkt efter paus då gästernas Ivan Jaime hittade målet, framspelad av venezuelanen Jhonder Cádiz.

Samme Cádiz ser sig själv sedan i den 76:e spelminuten bli utvisad tillsammans med en spelare från Santa Clara. Strax innan, tilldömdes och satte Santa Clara sin andra tilldömda straff i matchen. Den här gången bytte de straffskytt och Xavi Quintillá kunde enkelt rulla in kvitteringsmålet vid målvaktens vänstra stolpe. Straffen följdes sedan upp av ett tumult som då skulle se gästernas Cádiz tillsammans med hemmalagets Ygor visas ut.

1–1 höll sig endast i 6 ytterligare minuter när Famalicão återigen tog ledningen efter ett ytterst snöpligt självmål signerat den inbytte försvararen Paulo.
1–3 lades sedan till på tilläggstid av Alexandre Penetra som lobbnickade in sitt andra ligamål för säsongen.

SC Braga 2–0 FC Arouca
Braga följde upp veckans förnedrande hemmaförlust i Europa Conference League med att hemmaslå gästerna från Arouca. Ricardo Horta var tillbaka i spel i veckans match och kunde äntligen för hemmalaget i den här matchen finna sig i startelvan återigen även i ligaspel.
Horta lyckades även spela fram till ett av lagets två mål i 2–0 segern på söndagen. Bragas två forwards stod för ett varsitt mål, ett från spanjoren Abel Ruiz redan efter 17 sekunders spel och det andra signerat Simon Banza sent in i den andra halvleken. Målet från Ruiz kom efter ett snyggt anfall som han vackert avslutade med ett lågt och placerat skott innanför stolpen.

Matchen bjöd verkligen inte på mycket att rapportera mellan de två målen och i den 82:a spelminuten kunde fransmannen utöka hemmalagets ledning. Arouca hade sedan ett par chanser till reducering, den bästa blev en dubbelchans för den inbytte forwarden Mujica som borde ha gjort betydligt bättre på ett friläge. Men gästerna kom inte närmare än så och Braga fick spela till sig en vinst efter veckans rejäla förlust mot Fiorentina.

Casa Pia AC 0–0 Vitoria de Guimarães
Veckan nollnolla kom, kanske inte förvånansvärt, mellan de två lagen som varit involverade i minst antal mål under den här Primeira Liga säsongen. För nykomlingen Casa Pia var det här den andra raka 0-0 matchen och den tredje matchen utan ett mål framåt på tre spelade matcher. Laget har endast lyckats prestera tre gjorda mål sedan återstarten efter VM och får fortsatt förlita sig på sitt försvar för att ta poäng.

Gästerna i matchen har dock själva också haft stora svårigheter att göra mål under säsongen men har lyckats knipa åt sig några vinster på raken inför helgens match.
Matchen i sig innehöll inte jätte många lägen och inget av lagen kan nog se resultatet som orättvist. Casa Pia kom dock närmast till att göra mål i matchen, två gånger om till och med. Lagets brasilianske forward Clayton hittade sig fri med målvakten två gånger om men missade bägge chanserna. Varela i Vitoriamålet stod för två stora räddningar och var stabil matchen igenom.
Matchen slutade som sagt 0–0 och vi kan nog glömma den väldigt snabbt.

GD Chaves 2–3 Sporting CP
Omgångens målrikaste match kom uppe i norra Portugal vid den spanska gränsen när GD Chaves tog emot Sporting CP.
Trots vinst och 3 gjorda mål för Sporting, som dominerade chanserna i matchen, kan vi kalla detta för missarnas match för gästerna och främst för deras centrala forwards.
Matchens målskytte inleddes på straff i den första halvleken när gästernas Pedro Goncalves som valde att inte fira målet av respekt mot den klubb han spelade för under sin barndom, placerade in bollen bakom Chavesmålvakten.
Matchens missar kom att börja strax därefter. I den 25:e minuten fick Paulinho, som startade matchen istället för den unge Chermiti som spelat i Paulinhos tidigare frånvaro, chansen framför mål. På ett inlägg hittade han sig in vid den första stolpen men lyckades på något sätt in styra in bollen i ribban istället för i mål. En miss som ni borde söka upp online, för den är otrolig.
Paulinho följde sedan upp detta med att inte alls lyckas hålla sig onside och gjorde inte bara ett utan två bortdömda mål. Däremellan lyckades även Chaves, till Sportings förtvivlan, med att kvittera genom ett vackert skott av Teixera från utanför straffområdet. En studs i marken precis innan bollen nådde fram till målet gjorde skottet otagbart för Adán i Sportingmålet.

Den här matchen var dock inte för Chaves att vinna eller ens få med sig en poäng ifrån. Sporting var starkare och trots otaliga missar lyckas laget ändå göra både 1–2 och 1–3.
1–2 gjorde Goncalves i den 61:a minuten genom sitt andra mål i matchen, och än en gång valde den offensive mittfältaren att inte fira. 1–3 kom 9 minuter senare efter att vänsterspringaren Santos sett sitt skott ta en kraftig styrning på en försvarare och hitta sig in bakom Moura i Chavesmålet.
Efter 1–3 målet var det dags för den andra spelaren i Sporting att missa ett par jättelägen. Den här gången var det den inbytte Chermiti som lyckades att missa både ett jätteläge och sedan bränna från straffpunkten innan domaren skulle blåsa för slutsignalen.
Chaves lyckades sedan reducera på stopptid men var aldrig riktigt nära att spela till sig några poäng i den här matchen.

SL Benfica 3-1 Boavista FC
Omgångens sista match spelades på Estádio da Luz mellan serieledarna Benfica och gästande ligaåttan Boavista.
Benfica dominerade det här mötet rakt igenom och hade flertalet stora chanser att avgöra tidigt i matchen. Dock så hade laget svårt att hitta det där avgörande mål och blev tvungna att vänta till den 82:a minuten för att få den. Men vi börjar från början.
En trist och mållös första halvlek kunde vi snabbt glömma, bortsett dock från ett jätteläge precis innan paus för Goncalo Ramos som borde ha gjort det betydligt bättre på sin nick precis framför mål, men såg avslutet räddas av Bracalli i Boavistamålet.
Den andra halvleken inleddes positivt för hemmalaget. Ersättaren för den avstängde Alexander Bah, brassen Gilberto Junior inledde målskyttet genom att hålla sig framme på en retur och raka in bollen till 1–0.

Ledningen varade dock inte länge för att endast två minuter senare kunde gästernas Yusupha Njie skjuta in kvitteringen och göra sitt sjätte mål på åtta matcher sedan återstarten efter VM. Ett väldigt starkt facit för gambiern som nog får ett par samtal från en radda klubbar till sommaren.
Serieledarna skulle dock ta hem den här matchen och ytterligare en vinst. Joao Mario hann missa en straff i den 72:a minuten vilket inte hjälpte nerverna på da Luz. Men målen kom tillslut för laget. Den första av de två återstående målen kom i den 82:a minuten genom skytteligaledaren Goncalo Ramos som efter en passning från 1–0 skytten Junior kunde ta emot bollen, vända upp och sedan placera in det förlösande vinstmålet framför en väldigt lättad hemmapublik. Petar Musa snyggade sedan till siffrorna på stopptid och Benfica kunde spela till sig sin 18:e vinst för säsongen.