Helgens Primeira Liga (Omgång 22)

Rapporten från förra helgens 22: a omgång i Primeira Liga (Liga Portugal) kommer här väldigt sent och lite tätt inpå nästa omgång (23). Ber om ursäkt för detta (sjukdom stod i vägen). Men matcherna blev nog ändå värda en liten läsning. Särskilt O Minho-derbyt mellan Vitoria och Braga. Kolla lite snabbt igenom om ni vill!

FC Famalicao 1-0 Portimonense SC

Famalicao tog emot gäster från söderut under omgångens första möte. Matchen såg länge ut att sluta mållös men ett sent avgörande för hemmalaget ledde Famalicao till tre poäng.
Matchen innehöll många chanser åt båda håll men inget nära nog för att bryta dödläget mellan lagen. Ja. Inte förrän i den 85:e minuten då.

Famalicao fann ett offensivt tryck mot Portimonense under matchens tio sista minuter med flertalet hörnor som kom efter varandra och det blev den tredje hörnan gillt för hemmalaget. Hörnsparken spelades in vid den första stolpen där en inbytt Leandro Sanca väntade för att nicka in sitt andra mål i Famalicao tröjan sedan flytten på lån från Spezia nu i januari.
Bägge lagen har hittat på stabila platser i tabellen och spelar ganska fin fotboll just.

FC Arouca 2-0 Casa Pia A.C

Arouca fortsätter att imponera på hemmaplan sedan återstarten efter en 2-0 seger hemma mot Casa Pia.
Likt i förgående match kom avgörandet sent, den här gången två gånger om från inbytte spanske forwarden Rafa Mujica. Spanjoren har ett bra facit framför mål för sitt Arouca som gått lite under radarn i portugisisk fotboll. 11 mål på 20 spelade matcher i alla tävlingar. Forwarden har sett sig vara back-up till Oday Dabbagh hittilis den här säsongen men detta kan vara början på en ännu tuffare kamp spelarna emellan om att få starta.

Målen i matchen kom sent och i övrigt var det inte mycket som hände förrän gästerna fick sin unge innermittfältare Beni utvisad efter ett andra gula kort i den 76:e minuten. Fem minuter senare kom sedan också Aroucas ledningsmål.
Morlaye Sylla stod för det mesta i uppspelet till målet och kunde sedan passa in till Mujica framför mål som slår till med 1-0 i den 81:a minuten.
2-0 målet kom sedan på stopptid och den här gången gjorde Mujica nästintill allt helt själv. Spanjoren mötte en långboll, drog med sig bollen i farten och vände upp en försvarare innan han hittade in med sitt skott förbi Batista vid den första stolpen.
Arouca fortsätter imponera.

CS Maritimo 3-1 CD Santa Clara

Ångest- och bottenmöte på Madeira mellan två Ö-lag, desperata för tre poäng. För ett av lagen blev det en utlösande vinst. För det andra, en otroligt betungande miss till poäng.

Båda lagen har hittills haft det svårt att göra mål men alldeles för lätt att släppa in dem. Det blev kanske det sistnämnda som avgjorde i den här matchen som bjöd på fyra mål. Maritimo gjorde tre av dem och såg sig i den andra halvleken vända ett 0-1 underläge från den första halvleken.
Gästernas ledningsmål kom i den 18:e minuten från yttern Gabriel Silva, men målet följdes upp av tre mål på 17 minuter i den andra halvleken från Maritimo. Maritimo fick med sig både ett självmål och en straff innan Carlos Liza satte 3-1 till Madeira-laget. Hemmalaget visade sig välförtjänta segrare och dominerade flertalet av matchens moment inklusive bollinnehav och målchanser.
För Santa Clara fortsätter kurvan kraftigt nedåt och varje vecka känns det som att det inte kan bli värre. Om endast några veckor möter de bottenlaget Pacos och kan efter förlust i den matchen finna sig ligga sist i tabellen.

FC Vizela 0-2 SL Benfica

Serieledarna åkte och gjorde jobbet borta mot FC Vizela under helgen. Dubbla mål från Joao Mario säkrade segern. Mario fortsätter sin otroliga målsäsong och har nu nått 14 mål på 21 matcher i ligan från sin mittfältsplats. Mario hittade nätet i båda halvlekar och ett av målen kom via straffpunkten på stopptid i den andra halvleken.

Värt att notera är att vi fortsatt ej sett några spelminuter för de två nordiska spelare som Benfica värvade in under januarifönstret. Varken danske anfallaren Tengstedt eller norske yttern Schjelderup har spelat ännu i herrlaget. Trist för två spelare som nog trodde sig få speltid direkt men förhoppningsvis finns en plan för deras utveckling som vi ännu inte har information om.

Rio Ave FC 1-0 GD Chaves

Rio Ave tog tre poäng hemma mot GD Chaves. Fabio Ronaldo avgjorde till hemmalagets favör i den 53:e minuten efter att ha petat in ett snyggt inspel från anfallaren André Pereira.
Rio Ave hade de flesta och de farligare lägena i matchen och var statistisk sett det bättre laget. I övrigt var matchen i annars ganska svag.

Båda lagen finner sig i en liten mini-tabell i mitten av ligatabellen där lagen nog inte riktigt ser varken några möjligheter eller risker framöver. Lagen mellan 9 och 14 skiljer sig enbart via 1 poäng men hamnat i en position där lagen sitter säkert från nedflyttning men är lite för långt ifrån positioner högre upp i tabellen som hade kunnat leda till exempelvis europaspel.

Paços de Ferreira 1-3 Boavista FC

Paços lyckades inte följa upp sin seger från förra omgången och åkte på en hemmaförlust mot ett för dagen väldigt starkt Boavista. Paços hade flertalet chanser till att göra fler mål än ett men kom inte nära Boavista som gör 3 mål på bortaplan för första gången den här säsongen.

Gambiern Yusupha Njie fortsätter vara stekhet och gör ännu en gång mål för sitt Boavista. Njie inledde målskyttet i den 28:e spelminuten när han spelade in bollen i mål från väldigt nära håll efter en hörna för bortalaget.

Gästerna fortsatte sedan med att fylla på med både 0-2 och 0-3 tätt efter paus. Matchens snyggaste mål kom med 0-3 målet från Kenji Gorré som vackert vänder in i banan vid straffområdeslinjen och viker in bollen vid den bortre stolpen.

I matchens 62:a minut reducerade hemmalaget genom spanjoren Adrián Butzke men närmare än så lyckades ej Paços från Ferreira komma till några poäng i matchen. Trist för ett lag som behöver alla poäng de kan få.

FC Porto 1-2 Gil Vicente

Det blev en skrällförlust hemma för Porto under helgen när de tog emot ett Gil Vicente med Fran Navarro i spetsen. Efter att ha inlett målskyttet redan i den fjärde minuten genom Mehdi Taremi trodde nog drakarna från Porto att ännu en trea skulle spelas hem. Men det hade spelare från båda lagen sedan något att säga till om. Innan allt vände för hemmalaget fick de en gyllene chans till att utöka till 2-0 men som missades av yttern Pepe som på något vis inte lyckas styra in bollen i mål från knappa 2-meters håll, och framför ett helt öppet mål.

Tillägg. Släng dig i väggen Paulinho. Du har mött din mästare på missar!

Gil Vicente kom tillbaka in i matchen i den 26:e minuten och självklart blev det Fran som gjorde målet. Spanjorens måltorka i ligan blev inte långvarig och 1-1 var ett faktum.
Matchens ändrade sedan form i den 35:e minuten när Portos Mario drar på sig ett direkt rött kort. I situationen som gav det röda kortet visade det sig att backen stoppat ett anfall med hjälp av sin hand och tillslut efter en VAR-koll dömdes spelades ut för en frilägesutvisning. Ett väldigt hårt beslut kan tyckas men dömt blev det.

Strax innan paus fullbordar sedan Gil Vicente sin vändning via en straff. Murilo tog hand om den och satte bollen i mål. Straffspecialisten Diogo Costa I Portomålet fick handen på bollen men kunde inte hålla den ute. Nästan direkt efter paus blev det sedan än värre för Porto. Mittfältaren Uribetilldöms ett gult kort, hans andra. Och med det hade hemmalaget endast 9 spelare på plan. Under de omständigheterna kunde gästerna sedan ganska enkelt spela av den andra halvleken och förvånansvärt inkassera 3 poäng på Estádio do Dragao.

Sporting CP 2-0 Estoril Praia

Estoril behövde resa endast resa knappa 25 minuter in till Lissabon för att möte Sporting Clube de Portugal. Vilket nog var skönt för laget då matchen var en av måndagskvällarnas sena möten.
Resultatet blev dock inte något de hoppats på efter att i matchen spelats ut av ett Sporting på betydlig bättringsväg form-mässigt under den andra delen av säsongen.

Sporting startade med sin sedvanliga 3-4-3 uppställning som ska ge utrymme till lagets kantspringare att ta sig fram i anfallet. Och det är precis vad de lyckades med vid matchens öppningsmål. Nyförvärvet i januarifönstret från Barcelona och tillika högerspringaren, Hector Bellerin, hittade nätet med sitt första mål i sin nya klubb. Sporting dominerade totalt i både bollinnehav och chanser och när 2-0 kom tidigt i den andra halvleken genom en solo-räd och avslut från Trincao, stod det klart att matchen skulle gå i hemmalagets favör.

Matchen slutade då 2-0 och Estoril stod för ytterligare en svag prestation och ramlar oroväckande nära nedflyttningsstrecket i dagsläget.

Vitoria de Guimarães 2-1 SC Braga

O Dérbi do Minho avslutade helgens omgång när hemmalaget Vitoria tog emot gästerna från runt hörnet, Braga.
Matchens första cirka 30 minuter gav inte åskådarna mycket att minnas eller uppskatta. Efter det gav matchen de dock betydligt mer. En utvisning för Braga blev startskottet på detta. Efter en situation i Bragas straffområde visades mittbacken Sikou Niakité sitt andra gula kort i matchen och visades av. I samma sekvens får då också hemmalaget en straff. Spelsekvensen kan nog av gästernas följare uppfattas som något orättvis men domaren stod fast vid sitt beslut.

Situationen blev dock än mer förvirrande direkt efter det röda kortet visats. Domaren kallas då ut för att titta på kontakten spelarna emellan på VAR-monitorn. Med tron om att domaren skulle ändra sitt beslut, fanns det ändå hopp för gästerna. Men gästerna höll inte på det hoppet särskilt länge när det förstods att domaren inte tittade på att döma om situationen utan istället visa Niakité ett direkt rött kort istället. Vilket blev fallet.
På den efterföljande straffen gör sedan också Vitoria 1-0. Hela sekvensen från tilldömd straff och utvisning till det att straffen slås tog cirka 7 minuter.

Vitoria kunde sedan vidare även utöka sin ledning med en man mer endast tio minuter senare genom forwarden Alisson Safira. Safira positionerade sig väl i straffområdet och kunde via en urtjusig nick sätta 2-0 bakom Bragas Matheus.

Hoppet som inte kom vid VAR-kollen tidigare i matchen kom dock för Braga endast 9 minuter in i den andra halvleken när det efter en frisparkssituation kunde konstateras att lagen likställdes i antalet spelare på planen. Hemmalagets Tiago Silva såg sig få sitt andra gula kort för matchen och domaren kunde kompensera upp för första halvlekens beslut.
Att få spela med lika många spelare skulle dock inte hjälpa Braga in i matchen tillräckligt. En reducering kom sent, i den 88:e minuten, men Braga kom inte nära nog att hota Vitoria och få med sig något från matchen. Istället fick de på stopptid sitt andra röda kort i matchen när reduceringsmålskytten Djalo såg sig få sitt andra gula kort.

En jätteseger för Vitoria i derbyt och en fortsättning på en väldigt god formkurva för laget från Guimarães.