Helgens Primeira Liga (Omgång 24)

Nuno Santos bjöd på omgångens mål och Arouca tog en väldigt imponerande seger. Topplagen fortsätter vinna och göra mål. Läs på!

FC Porto 3-2 GD Estoril Praia
Omgången startade återigen under fredagskvällen men olikt förra veckans 0-0 match i Boavista, fick vi den här gången avnjuta hela fem mål när serietvåan Porto tog emot Estoril på Estadio do Dragão. Hemmalaget står inför sin kanske viktigaste match för säsongen ikväll mot italienska Inter på hemmaplan i åttondelsfinalens andra match i Champions League. Laget har ett underläge att vända och behöver all sin kraft om det ska ha en chans.

Vikten av kvällens match visade sig i startelvan för matchen mot Estoril. Flertalet spelare som normalt sett startar, fick inleda matchen på bänken. Porto kunde också, trots sina vilade spelare, göra öppningsmålet. Serben Marko Grujic höll sig framme på en nickskarv från egen spelare och kunde styra sin egen nick i mål.

I den 26:e spelminuten kvitterade sedan gästerna genom Benfica-lånet Gouveia som tog emot bollen efter flertalet otympliga studsar strax utanför straffområdet och satte bollen i mål bakom Diogo Costa. Strax därefter tog dock Porto ledningen på nytt. André Franco höll sig framme på en stolpretur och hade liknande tur som Gouveia vid 1-1 målet, innan han rakade in 2-1.
Resultatet höll sig till paus och efter denna hittade båda lagen återigen målet och bägge gjorde det via straffpunkten. Chico Geraldes kvitterade åt gästerna i den 67:e minuten men Portos straff kom inte många minuter senare. I den 72:a minuten slog Mehdi Taremi in det matchavgörande 3-2 målet.

Paços de Ferreira 1-0 CD Santa Clara
Bottenmöte i Ferreira där hemmalaget gästades av laget från Azorerna, Santa Clara. Santa Claras form under den andra halvan av säsongen har varit en ständig nedåtgående kurva. Och nu kom tillslut det yttersta beviset för detta. En förlust mot bottenlaget Paços och sin nya plats som seriens för tillfället sämsta lag.

Hemmalaget var också det bättre laget i matchen och kunde rättvist slå in matchens enda mål i den 54:e spelminuten via straffpunkten. Veteranen Antunes gjorde inga misstag och Paços kunde äntligen lämna bottenpositionen. Otroligt skönt för ett lag som innan VM-uppehållet inte vann en enda match och befann sig långt ifrån de övriga i serien. Laget ligger nu sju poäng från säker mark men med den betydligt bättre form de nu har, kan de vara däruppe och nosa även på de positionerna väldigt snart.

GD Chaves 2-0 Portimonense SC
Tung bortaförlust för ”Algarves hjärta” under lördagen. Hemmalaget Chaves inledde dock matchen bäst och efter två stora chanser till att göra mål tidigt i matchen kunde de sedan spräcka nollan genom Juninho i den 30:e matchminuten. Förutom det ovanstående var det inte mycket som hände i den första halvleken, utan det var först i den andra som matchen bjöd upp till show. Redan i den 54:e minuten tilldömdes gästerna en straff för en fällning på mittfältaren Diaby. Som resultatet ovan redan visar förstår ni att straffskytten Welinton Junior missade den tilldömda straffen.

Spelarens straff tog i stolpen och studsade åt fel håll för brassen. Istället för 1-1 blev det sedan 2-0 för hemmalaget i den 73:e minuten. En vacker djupledspassning från Bernardo Sousa hittade fram till Issah Abbas som tog sin chans och distinkt satte bollen i mål bakom Portimonenses målvakt Nakamura.

I den 82:a minuten fick sedan gästerna ytterligare en chans till att göra mål. Även den här gången från straffpunkten. Laget bytte då straffskytt till den inbytte Ricardo Matos, men även han missade då sin straff. Det var inte Portimonenses dag borta mot Chaves och efter en väldigt imponerande höst börjar laget att sakta men säkert glida ner för Primeira Liga tabellen och finner sig nu endast två positioner över kvalplatsen.

Vitoria de Guimarães es 0-2 FC Arouca

Omgångens mest imponerande och kanske mest förvånansvärda resultat kom när Vitoria tog emot FC Arouca. Gästerna har en stark formkurva för tillfället men laget de reste till under helgen har haft en ännu bättre sådan. Därför är resultatet i matchen väldigt förvånande och dessutom ganska imponerande.

Hemmalaget saknade dock inte chanser i matchen och kunde lika väl ha gjort lika många mål om inte fler än gästerna. Men det var Arouca som gjorda matchens två mål och det är väl det som räknas. Bägge målen kom i den andra halvleken. Den första i den 49:e minuten genom formstarke spanjoren Rafa Mujica, som slog till med sitt fjärde mål på fem matcher.
Forwarden nickade in 1-0 men målet ligger på Vitoriamålvakten Rafas samvete. Ett väldigt konstigt ingripande gjorde att målvakten som egentligen endast behövde skyffla undan bollen, istället missar den helt och ser bollen glida in vid den bortre stolpen.

Som tidigare skrivet hade Vitoria många lägen själva att göra mål på, 26 stycken närmare bestämt. Men det var inte deras dag, och istället för en kvittering kunde gästerna senare under halvleken utöka och avgöra kampen. I den 76:e minuten spelades en djupledslöpande Antony in bakom Victorias backlinje. Spelaren rundar sedan en utrusande Rafa och placerar bollen i mål. Återigen en väldigt svag prestation från Vitoramålvakten som var onödigt långt från sitt mål och inte alls tillräckligt nära för att nå bollen.
Tung hemmaförlust för Vitoria men oj så imponerande från gästerna som nu finner sig på en sjätte plats, endast tre poäng bakom just Vitoria.

FC Vizela 0-4 SC Braga
Omgångens storseger kom i Vizela men tråkigt för de flesta på plats var det gästerna Braga som stod för prestationen. Fyra mål gjordes på bortaplan och detta med en xG (förväntade gjorda mål) på endast 0.76. Vilket är avsevärt med tanke på att laget gjorde just fyra mål. Effektivitet i dess renaste form för gästerna som avgjorde matchen inom spannet av sex minuter vardera sida om halvtidspausen.

Al Musrati inledde målskyttet i den 43:e minuten efter ett väl avvägt skott från utanför straffområdet som distinkt hittade sig in vid målvaktens högra stolpe. Iuri Medeiros gjorde två av lagets mål i matchen och den första av de två kom tidigt i den andra halvleken (49:e minuten). Medeiros följde upp detta med att göra 0-3 femton minuter senare på en kontring, framspelad av Horta-brorsan André. 0-4 gjorde sedan den andra Horta-brorsan Ricardo med sitt första mål sedan återkomsten från sin skadefrånvaro. Tjusigt var det också. En läcker chip från Al-Musrati hittade fram till Ricardo som slog till direkt på volley och bollen hittade sig in vid målvakten närmaste stolpe.

En imponerande och stark seger för ett Braga som nyligen blev utspelade av Fiorentina i UEFA Conference League och behöver goda resultat framöver. Laget behåller sin tredjeplats i tabellen och har nu endast ligan och en inhemsk cup att fokusera på.

Rio Ave FC 2-1 Gil Vicente
Rio Aves Ronaldo och Jhonatan blev tillsammans med Gil Vicentes Fran Navarro matchens frontfigurer.

Den unge Fabio Ronaldo stod för två mål och en assist i matchen och blev det absolut tydligaste utropstecknet. Tyvärr för honom satte han ett av sina två mål i egen bur.
Ronaldo inledde målskyttet i den femtonde minuten genom ett väl avvägt skott förbi Andrew i gästernas mål. Ronaldo spelade sedan fram till 2-0 målet på stopptid i den första halvleken, när han chippade in bollen till högerbacken Costinha som nickade in bollen i mål.

Den första halvleken gick helt i Rio Aves spår men det var i den andra halvleken som Gil Vicente fick sitt fäste i matchen. I den 58:e minuten visades först hemmalagets Idrissi ut för en stämpling på Navarro. Endast två minuter senare spelades ett inlägg in framför Rio Aves mål och ovetandes styrs bollen via Ronaldos fötter in i mål.

Gil Vicente har sedan ett par lägen därefter men inget som kom att hota hemmalagets ledning. Eller ja, inte förrän den fjärde stopptidsminuten då gästerna tilldöms en straff efter en förseelse i straffområdet. Skyttekungen Fran Navarro stegade fram för att skjuta Gil Vicente till en poäng i matchen. Navarro missar dock straffen. En räddning från Jhonatan i Rio Ave-målet spelade hem alla tre poäng till värdarna. Viktigt att notera är att målvakten har räddat alla de straffar han mött i Primeira Liga den här säsongen, 3/3. Helt otroligt från Jhonatan.

CS Maritimo 0-3 SL Benfica
En formstark David Neres stod för två mål när Benfica bortaslog Maritimo på söndagen. Brassen har stått för ett väldigt fint poängfacit det senaste och har varit väldigt pigg framför mål trots sina normalt sett otroligt lugna ögon.

Om ni vill kan ni söka på Neres på sociala medier, inte bara spelar han fotboll på högsta nivå utan han gör det med den mest ”chillade blicken” någonsin.

Tillbaka till matchen. Första stora chansen i matchen kom i den 30:e minuten när gästerna tilldömdes en straff. En straff som den otroligt målstarka Joao Mario tog men missade. Målet för gästerna skulle dock komma och det var Neres som gjorde sitt och matchens första mål på stopptid i den första halvleken. Spelaren assisterades av Joao Mario som tog revansch för sin tidigare miss.
Mario tog sedan ytterligare revansch några minuter efter paus när han ökade på till 0-2 med sitt femtonde ligamål för säsongen. Målet kom efter ett inspel från vänsterkanten som missade några spelare men på vilken Mario kunde nå och enkelt spela in bollen i mål.

Neres ökade sedan på med 0-3 endast sju minuter senare och Benfica kunde spela till sig tre poäng i matchen. Roligt för alla skandinaver som följer Primeira Liga var det då både Casper Tengstedt och Andres Schjelderup äntligen fick sina första minuter i Benficatröjan när de byttes in i den 89:e minuten.

Sporting CP 3-0 Boavista FC
Det blev en övertygande hemmaseger för lejonen från Lissabon när Porto-laget Boavista kom på besök. Värdarna inledde målskyttet i matchen i den 17:e minuten genom Nuno Santos som stod för, inte bara omgångens snyggaste utan kanske också säsongens snyggaste, mål. Jag gör honom ingen rättvisa om jag förklarar målet i text här så jag säger istället: In på youtube och kolla! Direkt!

Strax innan paus utökades hemmalagets ledning till 2-0 genom ett självmål från gästernas Salvador Agra. Sporting dominerade tillställningen genomgående och Agras självmål var ett av de endast tre skott gästerna hade totalt sett, åt båda hållen.

Ruben Amorim har under den här halvan av säsongen delat upp tjänstgöringen mellan lagets två centrala forwards betydligt mer än under den första halvan. Paulinho startade EL-matchen mot Arsenal i veckan, vilket innebar att den unge Chermiti fick starta hemma mot Boavista. Den unge portugisen hade ett par skott i matchen men stod inte för en av sina mer minnesvärda prestationer. Istället kunde då hans forwardskollega Paulinho först byta av honom I den 72:a och sedan göra matchen tredje och sista mål i den 93:e matchminuten.
Stabil vinst att följa upp krysset mot Arsenal med. Fokus nu på returen i London på torsdag.

Famalicão FC 1-0 Casa Pia A.C
Omgångens sista match innehöll återigen Casa Pia (spelar de enbart på måndagar?) och den här gången reste de till Vila Nova de Famalicão för att möta just Famalicão FC.
Hemmalaget gick in i gårdagens match med fem vinst på tio matcher och med överlag ett bättre spel efter vinterns uppehåll än innan. För gästerna gäller dock det motsatta. Laget har tagit viktiga vinster mot lagen i botten vilket gör att nykomlingarna med all förmodan inte behöver oroa sig för nedflyttning den här säsongen men laget har presterat betydligt sämre hittills under våren.

Höstens spel var en överraskning för de flesta men lagets kapacitet har nu kanske tagit ut sin rätt. Matchen igår blev återigen en förlust för Casa Pia. Matchens enda mål gjordes läckert av hemmalagets Ivan Jaime i den första halvleken efter en lång och vacker framspelning från den defensiva mittfältaren Gustavo Assuncao. Gästerna stod sedan för ett par väldigt bra chanser till kvittering i den andra halvleken men lyckades inte få in bollen I mål.
Matchen förtjänade nog ett oavgjort resultat men det blev hemmalaget som tog alla tre poäng.