Helgens/veckans Primeira Liga (Omgång 18)

Summeringen av omgång 18 kommer denna gång något senare än vanligt då flertalet matcher i ligacupen spelades under helgen och matcher flyttades därför till veckan som följde. Men nu så har vi äntligen en full omgång spelad och en målrik sådan blev det!

Casa Pia A.C 2–1 C.D Santa Clara

Casa Pia är återigen på det vinnande spåret. Efter 3 raka matcher i ligan utan vinst, tog hemmalaget en ytterst viktig seger hemma mot bottenlaget Santa Clara med siffrorna 2–1. Långt in i matchen såg det ut som att vi återigen skulle få en mållös första tillställning i Liga Primeira omgång, men i den 75:e minuten tog hemmalaget ledningen genom japanen Yuki Soma, på lån från J.League laget Nagoya Grampus.

Besökande Santa Clara kvitterade dock snabbt därpå när laget tilldömdes en straff som Gabriel Silva kunde slå in. Matchen såg då ut att sluta oavgjort men likt matchen borta mot Portimonense i slutet på december, avgör Lissabon-laget på stopptid. Den här gången genom inhoppande forwarden Clayton som avgör på nick efter ett inlägg från tidigare nämnda Yoki Soma.

FC Vizela 3–1 Rio Ave FC

Vizela tog emot Rio Ave hemma på Estádio do Vizela i en händelserik match som innehöll 4 mål, en straff och ett rött kort.

På stopptid i den första halvleken som inte innehöll alltför många klara målchanser kom äntligen matchens hittills enda stora chans. Rio Ave spelaren Guga dribblade in i straffområdet innan han fälldes och bortalaget tilldöms en straff. Lagets främsta målskytt Abdul-Asis Yakubu stegade upp och slog in sitt sjunde mål för säsongen.

Abdul-Asis Yakubu ryktades bort under januarifönstret och var nära på att lämna för den egyptiska ligan men problem på läkarundersökningen hamnade i vägen och spelaren blev kvar. Något som nog drabbat laget negativt ekonomiskt men sportsligt kommer vara en väldigt positiv faktor.

Matchen förändrades i den andra halvleken och endast 10 minuter in kan mittfältaren Samu kvittera för hemmalaget efter en jättetabbe från målvakten Jonathan. Jonathan tog emot en tillbakapassning och i ett försök att spela ut bollen fick målvakten i det närmaste panik och försökte vända bort en närmande Samu som istället lyckades sno åt sig bollen. Han vänder sedan snyggt sig förbi Jhonatan och sätter kvitteringsmålet i nättaket.

Endast 10 minuter senare följer hemmalaget upp kvitteringen med ett ledningsmål signerat Igor Juliao som i ren Henrik Larsson anda slänger sig fram och nickar in bollen innanför den första stolpen. Resten av halvleken innehåller lägen åt båda håll men inget av lagen når fram och när Rio Aves Aderllan Santos visades ett rött kort i den 85:e minuten, blev det för svårt för bortalaget att nå ett kvitteringsmål. Istället fyllde hemmalaget på med ett 3–1 mål i slutminuterna genom montenegrinen Milutin Osmajic.

Boavista FC 4–2 Portimonense S.C

Boavista FC fortsätter att ta poäng på hemmaplan. Den här gången genom en övertygande 4 2 vinst hemma mot Algarves stolthet Portimonense. Likt föregående match innehåller första halvlek inte något att minnas utan det var i andra halvlek som matchen kom till liv.

1–0 kom genom hemmalagets bästa målskytt Yusupha Njie och 2-0 följde snabbt därpå genom vänsterbacken Sopuruchukwu Onyemaechis, som gjorde sitt första mål för säsongen.

Bortalaget reducerade 3 minuter senare genom den Burnley-lovade högerbacken Fahd Moufi. Moufi, som lämnar Portimonense under sommaren för serieledarna i Championship, har presterat väl under säsongen och spelat till sig en flytt till ett lag som med stor förmodan spelar Premier League fotboll nästa säsong.

Portimonense var sedan inte riktigt kapabla till att pressa hemmalaget och nå en kvittering, utan Boavista följde upp sin 2–1 ledning med att utöka till 3–1, genom Ricardo Mangas som gör sitt första mål för säsongen och strax därefter till 4–1 genom då tvåmålsgöraren Yusupha Njie. Bortalaget reducerade sedan ytterligare en gång och matchen slutade 4–2.

FC Famalicão 1–0 GD Estoril Praia

Omgångens målfattigaste match fann vi på Estádio Municipal 22 det Junho när Famalicão tog emot Nelson Verissimos mannar från Estoril. Hemmalagets starka facit fortsatte i den här matchen genom en 1–0 vinst i en match som kunde ha gått åt båda håll. Lagen hade några farliga målchanser men målvakterna i de bägge lag stod för goda prestationer. Matchen i sig såg ut som en typisk 0–0 match och skulle nog ha slutat så om inte den argentinske defensiva mittfältaren för hemmalaget Santiago Colombatto lyckat glida förbi ett högt stående försvar hos Estoril och skapat sig själv ett friläge som han sedan kyligt avslutade med ett vänsterskott förbi den utrusande Daniel Figueira.

Matchen slutade 1–0 och bjöd inte åskådarna på någon större underhållning. Estoril lämnade nog Famalicão väldigt besvikna att de inte lyckats prestera bättre mot ett lag de ofta bör kunna slå.

Sedan Estoril hemmaslog Casa Pia på ett imponerande sätt i den 16:e omgången har laget återigen försatt sig i en svår ligaposition genom två 1–0 förluster på bortaplan, något som lär oroa den tidigare SL Benfica tränaren Verissimo och klubbens ledning.

Vitoria de Guimarães 2-1 GD Chaves

GD Chaves reste den cirka en timmes långa bilfärden till Guimarães för att möta Vitoria. Lagen är två av de många lag som huserar inom den något mindre radien kring storstaden Porto i norra Portugal. Chavez reste i förhoppning om att återigen ta i alla fall en poäng på bortaplan vilket man har gjort i de två senaste bortamatcherna. Dock var motståndet den här gången för svårt och Vitoria tog också tidigt tag i stafettpinnen genom att göra 1–0 via straffpunkten redan i den 18:e minuten.

Mycket de senaste dagarna har kommit att handla om hemmalgets unge lovande mittfältare från Elfenbenskusten, Ibrahim Bamba och under måndagens match visade han sin positionella mångsidighet genom att ankra lagets tremannaförsvar. Ibrahim Bamba önskade en flytt till något av Europas större ligor under det här transferfönstret och visade på frustration under den senaste veckan när Vitoria motsatte sig detta. I den här matchen visade han dock att han inte lät det påverka honom spelmässigt och stod för en god prestation.

Matchens viktigaste minuter kom bland de sista. I den andra halvleken trodde sig bortalaget ha snott med sig en poäng genom ett mål från Issah Abbas i den 95:e minuten. Deras glädje räckte dock inte länge, för än galnare blev det när klockan slog 97 spelminuter och hemmalagets Allison Safira avgjorde med ett skott vid den första stolpen på en framspelning från högerbacken Maga.

För Vitoria som annars brukar kunna mäta sig med ligans topplag har den här säsongen hittills varit en stor besvikelse men som vi ofta har sett kan sådana här vinster bli förlösande för spelet framöver, vilket hemmalaget med all säkerhet kommer att hoppas på.

Paços de Ferreira 2-1 Gil Vicente FC

Tredje hemmamatchen gillt för Paços de Ferreira som genom 2-1 besegrade Fran Navarros Gil Vicente. Hemmalaget tog sin första seger för säsongen i omgång 15 men följde upp detta med två hemmaförluster mot topplagen Braga och Benfica. Återigen var det dock dags för hemmamatch och den här gång mot ett Gil Vicente som segrat i 3 av deras 4 senaste ligamatcher. Ett på pappret svårt motstånd som Paços de Ferreira.

Matchen inleddes dock till deras fördel. Adrian Butske gav hemmalaget ledningen i den 34:e minuten, ett mål assisterat återigen av den tidigare Benfica stjärnan Nicolas Gaitan, vars form blir bättre och bättre. Laget följde sedan upp detta med 2-0 tretton minuter efter paus när den unge mittbacken Nuno Lima ökade på efter en hörna.

Självklart skulle dock inte bortalagets stora målskytt Fran Navarro gå mållös från en match och cirka 10 minuter senare reducerar han och ger Gil Vicente en väg in i matchen. Paços de Ferreira visar sig dock för starka och kan spela av matchen och glädja majoriteten av de 2901 åskådare som tog sig till Estádio da Capital do Móvel under tisdagskvällen.

Hemmalaget har fortsatt flertalet poäng upp till säker mark men fortsätter de med sådana här prestationer kan deras vår mycket väl rädda upp den otroligt misslyckade hösten de haft.

FC Arouca 0–3 SL Benfica

FC Arouca har inlett säsongen på ett imponerande sätt och befann sig inför matchen hemma mot serieledarna Benfica på en sjätteplats i tabellen. Laget kom till matchen efter att ha krossat Portimonense hemma med 4–0 i omgången innan. Laget fick dock smaka på sin egen medicin och stod helt utan chans mot ett Benfica som trots mycket skriverier om lagets nu tidigare spelare Enzo Fernandez de senaste dagarna, presterar som ett lag i harmoni och tar med sig en 0–3 seger hem till Lissabon.

Veteranen Joao Mario fortsätter att producera framåt och stod återigen för två mål i den här matchen. Laget saknade sin landslagsforward Gonzalo Ramos på grund av skada och i stället fick nyförvärvet Gonzalo Guedes ta plats längst fram. Innan match hade det ryktats om en debut för danske forwarden Casper Tengstedt men han hölls tyvärr kvar på bänken. I stället var det en annan forward, Peter Musa, som kom in och fastställde slutresultatet till 0–3 för Benfica.

Mycket de senaste dagarna har, som sagt, fokuserats kring rekordförsäljningen av Enzo Fernandez men varken efter tisdagens prestation eller med tanke på kvalitén i resten av truppen så finns det inte mycket tyder på att Fernandez frånvaro skall komma att påverka Benficas möjligheter till att ta sin 38:e ligatitel den här säsongen.

Visserligen vill nog tvåan Porto, ha någonting att säga om det.

CS Maritimo 0-2 FC Porto

FC Porto fortsätter, likt sin rival Benfica, att dominera motståndet i Primeira liga den här säsongen. En 0-2 seger borta på Madeira lyfte FC Porto till en andraplats i tabellen och kom efter två snabba mål i början av den andra halvlek. Båda målen signerade från spelare som huserar på vänsterkanten i lagets elva. Först inledde vänsterbacken Wendell målskyttet med sitt första för säsongen. Matchens andra mål kom sedan från den formstarke brasilianaren Wenderson Galeno.

Båda lagen startade också den andra halvleken med enbart 10 man efter att både Bernardo Folha och Pablo Moreno visades ut strax innan paus.

Positiva nyheter för FC Porto var att det inför matchen meddelats att den brasilianske forwarden Evanilson återigen fanns med i matchtruppen efter att ha missat spel ett par månader på grund av skada. Många spelare har steppat upp i hans frånvaro men det är otroligt sköna nyheter för laget att forwarden som tillsammans med forwardskompisen Mehdi Taremi utgör ett av Europas mest målfarliga duos, är åter.

Sporting CP 5-0 SC Braga

Omgångens stora match spelades på José Alvalade stadion I Lissabon när Sporting tog emot tabelltvåan SC Braga. Inför matchen trodde nog en del på en jämn tillställning som skulle bjuda på fin fotbollsunderhållning och flertalet mål. Mål kom det men underhållning bjöds det inte på från bortalaget som möjligtvis lidit lite av förändringarna som skett i startelvan under de senaste veckorna. Laget var utan sin stora stjärna Ricardo Horta som missade genom skada samt att laget dagen innan sålt av sin främsta målskytt och anfallsstjärna Vitinha för 30 miljoner euro till franska topplaget Marseille

Sporting dominerade den här matchen från början till slut. Japanen Hidemasa Morita inledde målskyttet redan i den åttonde minuten och fyllde på till 2–0 strax efter paus. Matchbilden fortsatte sedan i samma anda och en värre skulle det bli för bortalaget som fick en man utvisad i den 49:e minuten då Sikou Niakaté sagt något olämpligt till domaren och mottagit sitt andra gula kort för matchen.

Därefter var matchen endast att spela av för Sporting men laget var inte färdigt med målskyttet. Marcus Edwards utökade till 3–0, innan den inbytte mittbacken Matheus slog det till med ett drömmål efter ett vänsterskott i det bortre krysset till 4–0. Pedro Gonçalves avslutar sedan målskyttet med 5–0 målet via straffpunkten.

Matchen innehöll ändå något intressant för Braga supportrar och även svenska supportrar då svenske Josafat Mendes byttes in för bortalaget i den 66:e minuten. Väldigt roligt då Mendes endast anlände till Braga för några dagar sedan. Förhoppningsvis är detta ett tecken på fortsatt förtroende från tränaren Artur Jorge och leda till en god utveckling för den unge ytterbacken.