Sporting CP - FC Porto, Svenskafans representerade på O Classico i Lissabon.
Svenskafans på José Alvalades pressläktare.

Os Leões vs Os Dragões i kvällens klassikermöte på José Alvalade stadion. Svenskafans hade en skribent på plats och fick rapportera om en högintressant drabbning! Matchrapport nedan.

Vi börjar med scenerna innan match, när både supportrarna i bortasektionen och hemmalagets väktare märkte att flertalet Portofans köpt biljetter i hemmasektionen bredvid. Bortafansen började glädjeligen fira detta innan stewards snabbt tar sig upp.Förvånande scener när fansen, som en tror skall bli utkastade, istället blir insläppta till bortasektionen. Portofansen firar ännu högre. Bra start på tillställningen.

Till dagens match då,

Några överraskningar i startelvorna finns att diskutera. Chermiti fortsätter på topp för Sporting, trots att Paulinho är åter i matchtruppen. Vinstmålet senast har verkligen spelat in honom i laget.
Andre Franco tar plats bredvid Taremi på topp för gästerna i endast hans andra start för säsongen. Trendige spanske högerbacken, välkänd för de flesta, Hector Bellerin tar plats på högerkanten för hemmalaget i sin första start för sin nya klubb. Han får hoppas på en bättre start än den han ersatte i laget, Pedro Porro, fick i sin första start.
Annars är det inga större ändringar i vardera lag sedan lagens senaste ligamatcher.

Matchen inleds med en tyst minut för offren i Turkiet och Syrien efter veckans jordbävningar.

Följt av klubbhymnen som ekade högt.

Matchstart
Matchen inleds i ett högt tempo utan några riktiga farligheter men lugnas ned sig något efter kvarten spelad. Fansen bättre med än spelarna just nu.
Matchens första stora chans kommer i den 20:e minuten och det är Edwards för hemmalget som får den. Matheus spelar in bollen framför mål där Edwards friställs helt men får en snedträff som rullar förbi den bortrestolpen.
I den 23:e minuten kommer ytterligare en stor chans för Sporting. Den här gången Trincao som får skottläget vid straffpunkten. Svagt skott som endast rullade till Costa i Portomålet.
I den 33:e minuten får gästerna sin stora chans i den första halvleken. Bollen spelas över till Taremi i straffområdet som med en chip lyckas spela bollen förbi Costa men endast så att den studsar i ribban.
I minuten efter kom matchens första byte, utgår gör Trincao, in kommer Paulinho. Möjligtvis på grund av skada? alt. taktiskt. Trincao ganska svag men inget som stod ut.
Några småchanser, annars ganska tamt just nu i matchen.
I den 41:a minuten får dock Sporting ytterligare en jättechans. Den här gågen var det ett vackert anfall som avslutades av Chermiti som får ett jätteläge vid straffpunkten men skjuter rakt på en Porto försvarare.

0-0 i Paus.
Mållöst i paus på José Alvalade. Båda lagen med åtmistone en jättechans som skall ha avslutats i mål. Hemmalaget med något fler chanser i den första halvleken och är nog det lag som är något mer frustrade i paus att de inte lyckats få in bollen. Annars en ganska välspelad halvlek som intresserat hemmafansen och och SvenskaFans utsände här på läktaren. Fansen har också bidragit till detta. Bra vokalt tryck på bortasektionen och ett, för örat,mindre uppfriskande busvisslingsorkan från hemmasupportrarna har bidragit till en god stämning. Sydeuropeisk fotboll är dock inte densamma utan busvisslingarna så man lär sig att uppskatta den.

Andra Halvlek
En andra halvlek som såg ut att leda oss till ett trist 0-0 resultat fick sig istället 3 mål och stor spänning mot slutet.

Andra halvlek fortsatte dock inte i samma tempo som den första och första 15 minuter följde inte alls första halvleks mönster med många och stora målchanser.
Matchen och fansen tog dock fart något i den 60:e spelminuten när matchen äntligen får sig ett mål. Portos Uribe får efter ett udda motlägg med sig bollen och friställdes med målvakt Adan i Sportingmålet. Uribe tog avslutet ytterst kyligt och placerade in den vid bortre stolpen.

Ett förlösande 0-1 mål som verkligen fick igång bortasektionen. Bengaler och bangers följde ett vilt firande efter ledningsmålet. Frustration bland hemmalagets följare ökade förståeligt sig markant men ett uddlöst Sporting kunde inte riktigt forcera till allt för farliga chanser.

Porto såg ut att vara betydligt närmare ett 0-2 mål än en kvittering från hemmalaget. Men sen så kom en kvittering! Eller?

Strax innan den 90:e minuten lyckas den unge Chermiti sätta dit bollen bakom Costa i Portomålet. Till en början döms målet som godkänt men efter en diskussion mellan huvuddomaren och den assisterande, döms målet bort för offside. En senare VAR-check bekräftade sedan domslutet.

Nära för Sporting men det var inte deras kväll. Porto lyckas hålla hemmalaget borta från sitt mål under stopptidens inledande minuter och kunde istället själva sätta 0-2 bakom Adan. Denna gång genom den skicklige yttern Pepe som efter att ha frispelats, kunde chipa bollen över den utrusande målvakten.

Än var dock spänningen inte helt över. Ett inlägg för hemmalaget i den 96:e minuten når unge Chermiti på den bortre stolpen och den här gången kunde han göra sitt mål i matchen. Hemmalagets supportrar tryckte på för att få laget framåt för en kvittering och laget fick sig en sista chans. På hörna nickade målvakten Adan som följt med upp men han lyckades bara nicka utanför.
Visslan blåstes direkt efter och matchen slutar då 1-2 och FC Porto tar en ytterst viktig seger i jakten på Benfica. Lejonen å andra sidan får nog se topp tre som otroligt svårt att nå den här säsongen och får istället satsa på ett stundande slutspel i Europa League.