Lagbanner

Var har alla målen i Liga Portugal tagit vägen? 

Primeira Liga har bland de lägsta målsnitten i den europeiska fotbollen men topplagen fortsätter att stänka in mål. Varför har de övriga lagen i ligan så svårt att hitta målet?

Målstatistiken i Primeira Liga står ut. Av Europas tio bästa ligor har Primeira Liga tillsammans med La Liga det lägsta målsnittet, bägge dessa ligor ligger på runt 2,43 gjorda mål per match. I jämförelse ligger exempelvis Premier League på 2,77, Ligue 1 på 2,94, Bundesliga på 3,27 och Eredivisie på 2,94. Statistik hämtat från soccerstats.com. 

Primeira Ligas skyltfönster är inte stort som det är och sådana här siffror hjälper inte. Än värre blir det när vi ser till ligalagen bortom topp 3 eller topp 4.  
Räknar vi bort de tre stora lagen i serien ligger målsnittet på 2,3 och räknas även Braga bort sjunker målsnittet till låga 2,25.  
Bland 14 av ligans lag ligger alltså målsnittet för gjorda och insläppta per match på strax över 2. Det vill säga att när två lag utanför topp 4 möter varandra är det absolut mest sannolika målresultatet 1–1 eller 2–0. Det kanske inte säger så mycket om en ser till en ligaomgång men ser vi till över en hel säsong bör det ha en stor påverkan på hur fotbollen spelas och hur tittarna som följer ligan bedömer den. 

Storlagen från Lissabon tillsammans med Porto och Braga dominerar helt klart Primeira Liga. De gör fler mål, släpper in färre och de presterar bättre ute i Europa. De är självklart svårt för andra lag att slå sig in bland dessa. Lagens skillnader i ekonomiska muskler är slående och skillnaden i antalet besökare på matcher är nästintill skrämmande men kan det verkligen påverka antalet mål som görs av de andra lagen ? 

Lagen utanför topp 4 gör knappt mål 
Målsnittet för antalet gjorda mål för lagen från femteplats nedåt ligger under ett mål per match, närmare bestämt 0,91.  
En slående siffra för den utomstående, särskilt med tanke på att 75 procent av lagens matcher spelas mot andra lag utanför de topp fyra. Målsnittet gällande insläppta för lagen i serien är imponerande lågt men antalet gjorda mål framåt för lagen utanför toppen är oroväckande och för den neutrale påverkar detta självklart upplevelsen. 

Ett exempel på detta är nykomlingen Casa Pia. Laget har överraskat många i år och befinner sig för tillfället på en femteplats i tabellen. En väldigt imponerande start för ett lag som inte spelat i högsta serien på över 80 år. Men laget tabellplacering överraskar på mer än ett sätt. 
Casa Pia har under årets säsong, i snitt, inte gjort ett mål per match och för många bedömare varit direkt undermåliga i sitt anfallsspel. Lagets bästa målskytt har gjort 3 mål i serien hittills och ingen spelare har en total poängskörd på högre än 4. Ändå kan de i dagsläget se fram emot europaspel till nästa höst.  

Det finns nog otaligt med bidragande faktorer till varför det ser ut som det gör i Primeira Liga just nu och dessa kommer självklart att bemötas i framtida artiklar men för nu är det bara att konstatera att det är en realitet som kan visa sig skadlig för ligan framöver. Folk vill väl ändå se mål när de går på fotboll? 

Christopher Palmer2023-01-27 18:14:00
Author

Fler artiklar om Primeira Liga