-
-

SENSATIONEN - SLOVAKIEN BESEGRADE SPANIEN

Det var många som hoppades - men det var få som trodde. På torsdagen besannades dock det som hela Slovakien suktade efter, när deras krigare stod för en av de bästa försvarsinsatserna någonsin och besegrade självaste Spanien med 2-1.

Slovakien har besegrat Spanien. Slovakien har besegrat Spanien. Slovakien har besegrat Spanien!

Det är så att man får nypa sig i armen.

På torsdagskvällen, på ett kokande Stadion Pod Dubnom i Zilina, gästade ett lika hett Spanien. La Roja, ett stjärnspäckat lag som länge sågs som världens absolut bästa, gästade lilla Slovakien i den andra kvalomgången till EM 2016.

Och vilken match det skulle bli.

Redan från minut ett såg man att det inte skulle bli något lätt uppgift även för spanjorerna. Ett Slovakien, men fullständig avsaknad av respekt för sitt motstånd, stod för, försvarsmässigt, en av sina mest solida insatser någonsin. Gästerna, i sina röda dresser, förde spelet men kom sällan till de där farliga målchanserna i den första halvleken. I stället var det hemmalaget som skapade matchens första möjlighet. En pass från Peter Pekarik från kanten, hittade fram till Róbert Mak, vars skott styrdes bort av Casillas. Ett skott som fick en lurig skruv, medan Real-målvakten var på väg åt ett annat håll.

Kort därefter var det Spaniens tur att skapa en farlighet. En boll nådde Diego Costa vars nick gick strax utanför. Costa, som fortfarande inte har gjort mål i det spanska landslaget, skulle heller inte bli målskytt denna kväll. Och detta var något som sakta började koka hos Chelsea-strikern. Trots att han stod för en hel del frisparkar mot det slovakiska laget, klarade han sig utan varning långt in i mötet.

Och till slut kom det. Målet. Men inte för Spanien.

I matchens 17:e minut visade Ján Durica prov på offensiv vilja. Mittbacken avancerade uppåt, långt in i banan och fick med sig en frispark. En frispark, från dryga 26 meter som Vladimír Weiss och Juraj Kucka tog hand om. Att ta skottet på mål sågs som något för vågat, men ett enkelt pet från Weiss fot, gjorde att Kucka, med sitt blytunga skott, avfyrade. Genoa-mittfältaren hittade luckan mellan försvarslinjen och mur och såg hur bollen for in bakom Iker Casillas. Fansen, spelarna och ledarstaben var i extas och laget satt i förarsätet.

Halvleken blev sedan en relativt ensidig historia, där slovakerna mest stack upp på kontringar. Del Bosques gäng var dock inte nära att kvittera och Slovakien gick in i halvtidsvilan med en ledning i ryggen.

45 minuter återstod. Och det var 45 minuter av spansk ultrapress. De första 20 var de mest kritiska, där man ständigt var nära en kvittering, men återigen var den slovakiska försvarslinjen ytterst solid. Pressen avtog, men det var givetvis spanjorerna som höll i bollen och förde spelet. Till slut, i den 82:a matchminuten, kom kniven i hjärtat. Kvitteringen.

Ur en misstänkt offsideposition, frispelades inbytte Paco Alcacer, som enkelt rullade in 1-1. Stämningen blev aningen avtrubbad, men kort därefter hände något. Slovakerna gick till ett blixtanfall i den 87:e minuten.

Bollen till kanten, där inbytte Michal Duris satsade med ett inlägg. Ett inlägg som gick förbi Pique, Casillas och nådde till slut, den lille, Miroslav Stoch. Och Mohikan-light-mannen nickade in 2-1 för Slovakien. Arenan lyfte, spelarna var i extas och publiken torkade av glädjetårar. Slovakien var återigen i ledning, en ledning som man höll och kunde försvara matchen ut. Slovakien besegrade Spanien.

Veríme. Vi tror. Och denna gång, besannades vår önskan.