Lagbanner
EM-Kval: Läget för Ukraina

EM-Kval: Läget för Ukraina

Sex av nio möjliga. Fler vinster än poängtapp eller tre tappade poäng för mycket. Oavsett förklaringsmodell har Ukraina efter tre spelade matcher i det rådande EM-kvalet vunnit två matcher och förlorat en där tappet kom mot de bevisligen starka Slovakien. Vi tar en titt på hur läget ser ut för Ukraina inför fortsättningen.

Det Ukrainska landlaget har klampat sig igenom två turbulenta landslagssamlingar genom att först ta död på nationens hopp vid den inledande förlusten hemma mot Slovakien, därefter målade de över den smutsiga väggen genom full pott i de två senaste.

Borta mot Vitryssland gjorde Fomenkos uppställning det som Slovakien gjort mot dem drygt en månad tidigare. De äntrade hemmafetsen, förstörde och lämnade kvar en illamående värd kvar att städa upp efter ett poängtapp borta mot Luxemburg uppföljt av tydlig förlust i hemmapremiären.   
Efter att ha lyckats lugna chocken från den inledande förlusten något genom de tre poängen hämtade i Minsk, men också genom att åskåda Slovakien fäkta omkull Spanjorerna hemma i Bratislava, skulle Ukraina ta sig an Makedonien på hemmaplan. En match som inför var lika svårbedömd som viktig, var stod Ukraina inför uppgiften?

Det storväxta Makedonien tog tag i taktpinnen den här dagen. De skulle bara ta chansen till poäng mot ett skakat Ukraina, vilka enligt Makedoninenbossen är nästfavoriter i grupp C.

”Jag antar att Spanien är favoriter, men sedan är det Ukriana” sade förbundskapten Gjurovski.
Välförtjänt smicker i skuggan av Marik Hamsiks tuppkam eller ett sätt att diplomatiskt förklara tappet i Lviv?

Pyatov vaktade som vanligt buren för Ukraina och i matchen mot Makedonien var just vaktandet särskilt viktigt. Under perioder var hemmalaget rejält tillbakatryckt av det viljestarka Makedonien. Gästerna fyllde på väl i offensiven och satte det kollektiva försvarsspelet i Ukraina på stort prov, något som de har haft svårt för vid tidigare tillfällen och som varit föremål för återkommande kritik. Sådan var förtjänt också idag då Pyatov vid flera tillfällen var skillnaden mlellan lagen.

Men Ukraina tog matchen i stort. Trots alla brister fanns både kvalité och vilja nog att det ändå gick att förstå orden från Makedoniens förbundskapten. Det är inget dåligt lag som enligt honom skuggar de före detta regerande världsmästarna i Spanien. Med Yarmolenko och Konoplyanka som efterlängtad vingduo var fanns fart och kvalité i överflöd i vissa moment och det skulle också göra sitt avtryck i matchprotokollet.

När matchen intensifierades innan halvtidspausen, Hawaii vore kanske inte ett helt dumt begrepp här, öppnade sig en av de mycket tacksammare ytorna en spelare av Yevhen Konolyankas kaliber kan be om. En perfekt flack kross nådde inte rätt huvud, men placeringen var väl gjord och i efterspelet av en halvdan rensning kunde Serhiy Sydorchuk tacka för förtroendet och åter göra mål.  En något krampaktig prestation vid det laget var sannolikt glömd av honom själv där, och delar av den Ukrainska publiken med.

Mål och sedan paus. Avspark och sedan straffspark. Superstar Yarmolenko kliver fram och slår den vågade varianten. Stenhårt mot krysset, trodde nog gemene hen, men i kryssribban gick skottet och en harmlös returmöjlighet kunde plockas bort av Makedonien.  

1-0 stod sig för hemmalaget och såhär kommenterade förbundskaptenen de tre poängen: ”Vår grupp är inte lätt, det syns idag igen. Om Yarmolenko hade gjort mål på straffen, så hade detta varit en enklare uppgift. Vi hade massor av chanser men det slutade ändå med en spänd avslutning av matchen. Hur som helst, det är tre poäng i tabellen och det är vad allt handlar om”. 

I Grupp C sitter nu den gulblå flaggan som representerar den enade nationen Ukraina monterad på den tredje högsta kullen. Före dem finnes Spanien och Slovakien med de sistnämnda i täten. Det är tre poäng som skiljer Spanien och Ukraina från suveränerna högst upp, och med det i facit så är inte de sex poängen som bunkrats i Kiev så pjåkiga, rent statistiskt sett. Men det är svårt att undvika tanken av det inte var några astronomiska utmaningar som skiljde mellan poängskörderna i Kiev den där kvällen då Ukraina tog emot Slovakien.

Kontentan stämmer för undertecknad ganska väl överens med något enkelt försvarare Khacheridi sade efter matchen mot Makedonien: ”Mina tankar om matchen är positiva för att vi  helt enkelt tog tre mycket viktiga poäng”. Fin match av honom, för övrigt.

Ett poängsnitt på två per match är mycket att önska. Men en fortsatt positiv trend är inte helt orimligt att spekulera i inför nästa omgång, den i november, som spelas borta i Luxemburg. Tre poäng där och en möjlighet att ta ett kollektivt kliv innan generalrepetitionen för vad vi hoppas blir en seriefinal mellan Ukraina och Slovakien, nämligen matchen i Madrid. Mot Spanien. Mellan dess två suveräna uppgifter ska det emellertid klämmas in returmatcher mot både Luxemburg och Vitryssland.

Det är många poäng som står på spe för EM-Kvalet Grupp C:s tredjeplacerade nation. Mot hittills avklarade och hittills oavklarade uppgifter ska nya höjder nås och fruktade bottnar undvikas i en tid då spelare ska spela både hemma och borta i Lviv och varför inte träna lite i Mariupol emellan. Låt oss dock tro att kvalitén där finns och att landslaget blir det enighetens föredöme som så bäst visar vägen i framgången. Även om den börjar borta i Luxemburg.    

Oscar Dambergoscar.damberg@gmail.com@berrytyckertill2014-10-15 00:25:34
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest