Lagbanner

Europakoll – Förutsättningar för de ukrainska lagen

Under förra veckan spelades de sista matcherna i respektive kval till Champions League och Europa League för de ukrainska lagen, och de lag som lyckades ta sig vidare fick dessutom reda på sin lottning under fredagen. Ukraina redaktionen tar här en titt på matcherna som spelades, och som kommer att spelas senare under hösten.

Sex representanter från den Ukrainska Premier League (UPL, som vi väljer att kalla den här) gick in i kvalen inför årets upplagor av Europa League och Champions League, och när vi nu summerar dessa kvalrundor och kollar på uppställningarna inför huvudturneringarna så ser vi att fyra av dessa återstår. Chornomorets föll redan i den tredje kvalrundan, där kroatiska RNK Split blev för svåra efter en tung bortamatch (0-2) och en sedan mållös hemmamatch (0-0). Den succé Chornomorets stod för under förra Europa League kampanjen, där man tog sig vidare från en svår grupp innehållandes Ludogorets Razgrad, PSV Eindhoven och Dinamo Zagreb, innan man blev utslagna av de sedermera mästarna Sevilla, kommer alltså inte att kunna upprepas.

Samtliga övriga lag var dock kvar inför den play-off rundan, men inte alla i den turneringen man hade haft förhoppningar på. Dnipro Dnipropetrovsk led ett oerhört nederlag när FC Köpenhamn blev för svåra i den tredje rundan av kvalet till Champions League, och fjolårstvåan klev alltså istället in i Play Off rundan till Europa League. Med sig hade man Metalist Kharkiv, som nu klev in i Europa spelet för första gången, samt Zoria Luhansk, som på något makalöst sett tracklat sig vidare från en sjundeplats i ligan (som egentligen inte innebär något Europaspel, men i och med att sexan i ligan, Metalurg Donetsk, blev uteslutna på grund av UEFAs Financial Fair Play, så fick Zoria platsen istället) till den sista rundan av kvalet. Albanska KF Laci och norska FK Molde besegrades i den andra respektive tredje omgången, men nu skulle nivån på motståndet komma att höjas rejält. Zoria ställdes nämligen mot holländska Feyenoord, och hade inför förra veckans match med sig ett oavgjort resultat (1-1) från hemmamatchen i Ukraina.

Även Metalist och Dnipro hade resultat att spela på, där Metalist fått 0-0 borta mot polska Ruch Chorzow, medan Dnipro hemmaslagit ännu ett Splitlag, när Hajduk besegrades med 2-1. Returen skulle komma att bli en svettig historia för Dnipro, då vetskapen om att ett enda mål för motståndarna skulle räcka för att resultera i ett fullskaligt fiasko från Dnipro. Så blev dock inte fallet, och Dnipro lyckades hålla matchen i Kroatien mållös, varpå Ukrainas tredje representant efter redan direktkvalificerade Dynamo Kiev och Shakhtar Donetsk, var klar.

Om Dnipro uppgift var svettig, så var det ingenting i jämförelse med vad vi skulle få se i de andra matcherna. Metalist kunde inte få håll på Ruch Chorzow under ordinarie tid den här gången heller, och det skulle dröja ända till övertid på den första förläggningsperioden innan dubbelmötets första mål kom. Cleiton Xavier konverterade då en straff, och skickade således ännu ett ukrainskt lag till Europaspel.

Kvällens stora drama skulle dock komma att utspela i Rotterdam, där Feyenoord kvällen till ära alltså tog emot Zoria. Matchen såg tidigt ut att vara avgjord, framförallt när holländarna redan i den 48:e minuten kunde trycka in sitt tredje mål för kvällen, men skam för den som ger sig. Zoria jobbade sig tillbaka från ett 3-0 underläge mot ett klart starkare motstånd, och höll på att stå för en bragd likt den vi fick se det svenska landslaget göra i Berlin. Ruslan Malinovsky gjorde både 1-3 ( i den 56:e minuten) och 3-3 (i den 80:e), och där i mellan hann Maksym Bilyi med att göra 2-3 (i den 71:e). Bragden var där och då ett faktum, men Feyenoord skulle komma tillbaka, och på övertid lyckades holländarna göra ytterligare ett mål, 4-3 målet i matchen, och 5-4 totalt, vilket avslutade Zorias Eruopaäventyr för den gången. Med tanke på att man inte fått spela några av sina hemmamatcher i Luhansk (där man kommer ifrån) på grund av separatister, så går det egentligen bara att sätta ett betyg på Zorias kval: succé. Man lyckades trots alla möjliga odds emot sig ändå ta sig såpass nära huvudturneringen, och i slutändan är det bara ren och skär oflyt att man inte gör det.

Vi rör oss vidare, och istället för att titta på det som hänt, så blickar vi framåt mot det som komma skall. Dnipro Dnipropetrovsk, Metalist Kharkiv och Dynamo Kiev har alltså kvalat in till Europa League, och Shakhtar Donetsk till Champions League. Under fredagen fastställdes vilka grupper respektive lag hamnat i, och nedan är tanken att jag ska gå igenom förutsättningar för respektive lag. Vi börjar med den enda representanten i Champions League: Shakhtar Donetsk.

Champions League, Grupp H
Porto
Shakhtar Donetsk
Athletic Bilbao
BATE Borisov

Kommentar: Från sin plats i den andra pottskålen lottades Shakhtar Donetsk in i en i sammanhanget lätt grupp, utanför att för den skulle ge några garantier om avancemang. Shakhtar Donetsk spelar ju som bekant inte sina hemmamatcher på Donbass Arena för tillfället, utan i Kiev, vilket gör att hemmamatcherna för Shakhtar inte kommer ge liknande fördel som de gett tidigare säsonger. Hemmamatcherna kan i princip räknas som matcher på neutral plan, då Shakhtar av naturliga skäl inte alls har samma support i Kiev, som hemma i Donetsk, någonting som givetvis får ses som en enorm nackdel. Lyckades man dock vända den kalla vintern till sin fördel, så ska en del poäng kunna plockas in hemma i Ukraina, trots allt. Bortaresorna till Dragao och San Mames lär inte resultera i många poäng, så nyckelmatcherna blir de båda mot BATE Borisov. Vitryssarna kan störa samtliga lag på hemmaplan, men lyckas Shakhtar plocka sex poäng från dessa två matcher, och dessutom undvika att förlora hemma i Ukraina, så ska ett avancemang vara inom räckhåll. Undertecknad tror dock att det i slutändan blir för svårt, och tippar att Shakhtar istället tar tredjeplatsen och går in i Europa League slutspelet på våren.
Tips: 3:a

Vi fortsätter med de tre lagen i Europa League:

Europa League, Grupp F
Internazionale
Dnipro Dnipropetrovsk
Saint-Ètienne
Qarabag

Kommentar: En mycket svår grupp. Dnipro har än så länge inte visat någon styrka överhuvudtaget i Europaspelet, och orutinen har lyst igenom. Ska man jämföra motståndarna här mot det Köpenhamn Dnipro blev utslaget av, så är avancemang uteslutet. Inter lär gå igenom gruppen smärtfritt, och kampen om andra platsen lär få tas upp med fransmännen från Saint-Ètienne. Qarabag, från Azerbajdzjan och den numera övergivna staden Agdam, ska dock inte underskattas då man slog ut de meriterade holländarna Twente i kvalet. Inte heller Dnipro får spela sina hemmamatcher hemma i Dnipropetrovsk, och med tanke på incidenten mot FC Köpenhamn (där danska supportrar attackerade av ”hemmafans”) så lär inte heller någon hemmapublik få komma. Återigen en oerhörd nackdel, och mycket hänger nog på att man lyckas ta vara på klimatskillnaderna när lag som Inter och Saint-Ètienne kommer på besök, för annars lär det inte bli många poäng. Undertecknad tror inte alls på Dnipro efter det misslyckade Champions League kvalet, och tror att det blir respass även här, där Inter och Saint-Ètienne istället går vidare.
Tips: 3:a

Europa League, Grupp J
Dynamo Kiev
Steaua Bucarest
Rio Ave
AaB (Aaalborg)

Kommentar: Dynamo Kiev får här verkligen betalt för att man genom åren haft några lyckade försöka i Europa, för frågan är om det finns någon svagare grupp i årets slutspel. Dynamo ska här vara givna favoriter tillsammans med Steaua Bucarest, som gick in i turneringen via en förlust mot Ludogorets Razgrad i Champions League Play Off:en, då både Rio Ave och Aalborg ser direkt svaga ut. Portugiserna Rio Ave hade stora problem med både IFK och Elfsborg i kvalet, och trots att svensk fotboll tydligen är starkare än någonsin, så är det inget speciellt skräckinjagande tecken. De danska dubbelmästarna AaB har blandat och gett än så länge, där vinsten i den tredje rundan av Champions League kvalet mot Dinamo Zagreb imponerar, medan den totalt 1- 5 förlusten mot cypriotiska Apoel inte alls gör det. Nej, jag tror att Dynamo och Steaua går vidare tämligen övertygande, och frågan är väl egentligen vilket av dem som gör det som etta, och vilket som tvåa.
Tips: 1:a

Europa League, Grupp L
Metalist Kharkiv
Trabzonspor
Legia Warsawa
Lokeren

Kommentar: Också ett mycket svag grupp på förhand, om än inte lika svag som Dynamos. Trabzonspor får ses som given gruppvinnare, men efter turkarna känns det som att det kan bli mycket jämt. Belgarna från Lokeren kom till turneringen via en cupvinst, och har redan satt ett starkt avtryck genom att slå ut engelska Hull i Play Off:en, medan Legia Warsawa lika gärna hade kunnat vara i Champions League nu, om det inte vore för UEFAs kontroversiella beslut att utesluta polackerna på grund av användning av otillåten spelare i matchen mot Celtic i den tredje rundan. Polackerna slog sedan ut kazakiska FC Aktobe utan problem. Känns som en vidöppen grupp, där egentligen vilka lag som helst kan gå vidare. Metalist brukar vara starka i Europa, men nu är man inte i närheten av samma lag man var förra bara drygt ett år sedan. Tror tyvärr inte heller Metalist klara sig, då bedrifterna från övriga lag i gruppen skiner över Metalists den här säsongen rejält. Kan i värsta fall till och med bli en jumboplats.
Tips: 4:a

Tuffa uppgifter väntar de ukrainska lagen, men förhoppningvis ska i alla fall något av dessa kunna ta sig längre än förra säsongen i turneringen, då samtliga lag var borta redan vid åttondelsfinalerna. Vår förhoppning är att Shakhtar bär den ukrainska fanan högt i Champions League, samtidigt som övriga lag, sina tuffa uppgifter till trots, på något sätt lyckas ta sig vidare. Den ukrainska fotbollen har fått sig en rejäl törn det senaste, på grund av mycket annat än just fotbollen, och det enda vi på Ukraina redaktionen nu hoppas på är att den trots kan visa att det fortfarande finns kvalité att visa upp i Europas båda finrum, och att denna kvalité slutar med någon slags framgång. 

Axel Wendt@axelwendt2014-09-02 10:23:25
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest