Lagbanner

Europakoll – Sanningens ögonblick

Inför den avgörande veckan för flera av de ukrainska lagens eventuella äventyr i Europaspelet så går Ukraina redaktionen igenom respektive lags möjligheter till avancemang.

I och med att vi missade en ordentlig rapportering från förra veckans resultat för de ukrianska lagen i Champions- respektive Europa League kvalet, och istället spred ut nyheter om dessa i våra andra artiklar, så känns det som att det nu är på plats med en ordentlig koll på vilka vägar lagen har tagit, är på och eventuellt kommer komma fram till. Vi har alltså nått den tredje rundan av kvalet till både Europa League och Champions League, och än så länge är samtliga ukrainska lag kvar, dock inte alla med speciellt bra utgångslägen. Att återupprepa bedriften från förra året, när tre lag gick in i Europa League gruppspelet (Dynamo, Dnipro, Chornomorets) och ett lag i Champions League gruppspelet (Shakhtar), ser fortfarande ut att kunna vara möjligt, men tyvärr inte så mycket mer än så.

Om vi börjar med Zoria Luhansk som blev förste man att gå in i turneringen, efter att Metalurg Donetsk inte blivit tillåtna att delta på grund av Financial Fair Play, vilket man gjorde i omgång två. Här ställdes Zoria mot albanska KF Laçi, ett uppgift man löste tämligen enkelt. En 3-0 seger på bortaplan gjorde att Zoria mer eller mindre avgjort dubbelmötet redan i första matchen, och detta följdes upp av en rätt omotiverad 2-1 seger på ”hemmaplan” (som i Europa sammanhang är Obolon Arena i Kiev). 5-1 totalt och ett ändå imponerade avancemang av Zoria. Vidare var man till omgång tre, där man ställdes mot norska Molde förra veckan, återigen ”hemma” på Obolon Arena. Efter att ha tagit ledningen relativt sent (62:a) minuten såg det ut som att Zoria skulle ta med sig ett perfekt utgångsläge inför returen på den norska västkusten, men ett sent kvitteringsmål i den 88:e minuten av gästerna raserade hela den förhoppningen. Molde, som är mitt i sin säsong och än så länge bara förlorat en av 18 matcher, har varit suveräna den här säsongen, och leder Tippeligaen övertygande med åtta poäng i nuläget. Hemma på Aker Stadion har man spelat nio matcher, där åtta slutat med vinst och en oavgjort, vilket hintar om den svåra uppgift Zoria nu har framför sig. Den spontana känslan är att det här bli för svårt för Zoria, som får anses vara Ukrainas svagaste bidrag till Europcuperna, men ska givetvis inte räknas ut. Vinst eller alla oavgjorda resultat utom 0-0 är det som gäller, för att man i alla fall ska kunna ta matchen till övertid, och visst ska inte det vara någon omöjlighet, men med tanke på hur oinspirerat man sett ut i ligan så känns det som sagt mycket svårt. Vi följer matche nmed spänning hur som helst, och håller givetvis tummarna för Zoria.

När vi ändå är inne på Europa League kan vi fortsätta med Chornomorets Odessa. Laget som hade en mycket fin höst i fjolårets Europa League gruppspel, där man bland annat slog ut både Dinamo Zagreb och PSV Eindhoven. I sextondelsfinalen ställdes man dock mot Benfica, laget som senare skulle gå och vinna hela turneringen, en uppgift som alltså blev alldeles för svår. Nu ska man försöka återupprepa den bedriften genom att till en början i alla fall ta sig till gruppspelet, ett mål som dock känns svåruppnåeligt i nuläget. En tung 0-2 förlust i Kroatien mot RNK Split ger ett mycket tufft utgångsläge inför returmötet hemma på Odessa. Men är det någonstans Chornomorets brukar prestera så är det på hemmaplan. I och med att man förra året slog Kroatiens främsta lag i Dinamo Zagreb, så känns det som att fyran från samma liga ska vara en överkomlig uppgift på hemmaplan. Ett mål från kroaterna innebär dock att man måste göra fyra, vilket givetvis hade försvårat situationen ytterligare. Man har dock forsat in mål än så länge, med sju mål på de två första matcherna i ligan, och med en Oleksiy Gay i storform samt fördelen av hemmaplan tror undertecknad lite smått optimistiskt på att sydkustlaget löser det här.

I Europa League kvalet går även Metalist Kharkiv in, fast i den avslutad Play Off omgången (den omgång även Zoria och Chornomorets har möjlighet att nå om man lyckas ta sig vidare). Lottningen till denna runda brukar ske kort efter att den tredje kvalomgången avslutas. Där går, förutom lagen som tagit sig vidare i Europa League kvalet, förlorarna från den tredje rundan i Champions League kvalet in, och det finns således flera nitlotter att dra. Även Dynamo Kiev ska delta i Europa League, men man är genom sin vinst i cupen redan klara för huvudturneringen och gruppspelet.

I den tredje kvalrundan av Champions League befinner sig ju även Dnipro Dnipropetrovsk, och även de har strulat till det mot ett nordiskt motstånd. I första matchen mot FC Köpenhamn, ”hemma” på Olympiastadion i Kiev, fick man bara 0-0, och mötet är således helt öppet inför returen. Dnipro hade dock högre förväntningar på sig än så, och visst känns det som att man borde slå ett lag som FCK. Under spelets gång hamnade fokus snarare på det som hände på läktarna, än själva matchen där Köpenhamn frenetiskt försvarade sig mot Dnipro. De tillresta Köpenhamn supportrarna blev attackerade av ett gäng maskerade män, och svensk media drog givetvis omedelbart slutsatsen att dessa var ”hemmasupportrar”, även ifall det inte finns några bekräftade uppgifter kring detta. Matchen spelades som sagt i Kiev, och med tanke på att de flesta supportrar som var på matchen var Dynamo Kievs, så är chansen mycket liten att det skulle vara Dniprosupportrar som genomfört attacken. Att det skulle vara Dynamo supportrar känns inte heller troligt, då det allt som oftast brukar vara en kontrollerad stämning under matcherna i Kiev, så om jag blir tillåten att vara lite konspiratorisk så är känslan att det här genomfördes av någon som vill svärta ner Kiev, som stad och politisk centrum, vilket genast för tankarna till separatisterna i öst. Spekulation, som sagt. Tråkigt hur som helst, då det med tanke på de till exempel svenska kvällstidningarnas rubriker (”Skandal”, hävde Aftonbladet naturligtvis ur sig utan att ens blinka) verkligen förstärker bilden av ett Ukraina i kaos, även ifall situationen inte alls ser ut så i större delen av landet, däribland Kiev. Nu är fokuset däremot tillbaka på fotbollen, där Dnipro egentligen bara behöver koncentrera sig på en sak: få in ett mål. Det låter dumt på förhand, det är hela poängen med spelet vi så slaviskt följer, men ikväll handlar det om att ta ledningen för Dnipro. 0-1 och FCK måste plötsligt göra två mål enligt bortamålsregeln, vilket gör att Dnipro kan börja spela på sina hänsynslösa kontringar, ett spelsätt som visat sig mycket framgångsrik de senaste åren, både för Dnipro och runtom i övriga Europa. Med tanke på att Dnipro spelsätt som sagt passar uppgiften man står inför som handen i handsken, så är det med optimism undertecknad ser fram emot kvällens match.

Avslutningsvis är ju inte Dnipro Ukrainas enda bidrag till Champions League, utan även Shakhtar Donetsk går in turneringen när själva gruppspelet sätter igång. 

Det är alltså en avgörande vecka, eller ett sanningens ögonblick om ni så vill, för den ukrainska fotbollen precis som flera andra länders ligor runtom i Europa. Blir samtliga av ovanstående lag utslagan redan i kvalet så sänker det givetvis UPLs ställning ute i Europa, både på UEFA koefficienten men även som potentiell destination för flera övergångar. Att åtminstone två av ovanstående lag tar sig vidare är därför mycket viktigt för en fortsatt stark och konkurrenskraftig ukrainsk ligafotboll, och vi på Ukraina redaktionen hoppas därför givetvis på att samtliga av Zoria Luhansk, Chornomorets Odessa och Dnipro Dnipropetrovsk tar sig vidare, sina tuffa utgångslägen till trots, och ser även längre fram på säsongen fram emot att följa de ukrainska lagens äventyr ute i Europa! 

Axel Wendt@axelwendt2014-08-06 13:24:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest