Lagbanner

Inför UPL 14/15: Chornomorets Odessa

Förra årets sensation från Odessa har möjligheten att klättra yttligare i år. Roman Grygorchuks mannar är ett relativt skonat sällskap sett till den turbulens som varit kring många av ligans höjdare i och med situationen i landet och för den här texten aktuella staden Odessa.

Chornomorets från Odessa har under de senare åren växt till att hamna i den grupp klubbar som kan rankas just under den absoluta toppen rent sportsligt. Det är en verklighet många i och omkring klubben med legitimitet nog ber för att få fortsätta. Sedan klubben var med och startade UPL under tidigt 90-tal så har berg och dal bana varit verkligheten för klubben och detta utan att överdriva ett dugg. Tre nedflyttningar mot två cup-titlar, ett flertal medaljer är som eld och vatten varur askan det kanske gå att få sig en bra bild av hur Chornomorets borde uppfatta sin UPL-historia.  Oavsett vad så är Chornomorets fotbollsspelande en stor och viktig kraft i Odessa med inget annat än pampiga hemmamatcher på den stora och moderna Chornomorets-Stadium som rymmer 35 000 åskådare.
Fotbollen i staden har fått en tydlig roll för den lokala identiteten. Dagens Odessa som ligger vid kusten, kan i en direkt jämförelse med Sverige påminna om framväxten av staden identitet mycket om densamma i Göteborg. Båda städerna är den viktigaste handelsstaden ur ett marint perspektiv och just de stora hamnarna, båtarna, resenärerna och allt det fört med sig historiskt ligger till stor grund för den kultur staden lever med idag. Likheterna där står desto klarare vid en spekulation om skillnaderna, som t ex arkitektur. Odessa har ett fantastiskt arv av antik arkitektur från antikens Grekland vilket lär ha en stor grund i handeln dem emellan. Göteborg är något helt annat, vilket mycket väl kan ha en grund i att staden under sin mest intensiva uppbyggnadsperiod fick majoriteten av sina kulturella utbyten från någon annan. Den enkla insikt säger ändå något om hamnarnas betydelse för städerna och av vad det verkar som även Chornomorets Odessa.  
Innan vi lämnar stadens gamla historia och dess möjliga likheter med Sveriges framsida så måste berättelsen om klubbens namn återberättas här. ”Chornomorets” som betyder män från svarta havet är inte bara kommet från att klubben har sin geografiska bas vid svarta havet, utan av en annan anledning. Innan klubben hette Chornomorets hade den flera dussin namn som till exempel Dynamo och Sparta. Men långt innan klubben startades, så fanns ett enkelt fotbollssällskap i staden som ställde upp i nationella kamper. Laget hade sitt hem på en gräsplan som råkade vara ett totalt misslyckat byggnadsprojekt där staden Odessa försökt sig på en konstgjord sjö med formen av Svarta havet. Den sedan igenväxta gropen med formen av Svarta Havet blev då hemvist för ett gäng fotbollsintresserade män som inte kunde med annat än att byta namn till Chornomorets – eller männen från Svarta havet.
Nuvarande Chornomorets har sitt namn sedan 1958, något som är djupt inpräntat med hela gemenskapen kring klubben. Olika kopplingar till havet och hamnen finns överallt oavsett om det är arenan eller klubbens Ultras.  
Laget i år ser åtminstone inte svagare ut än förra året. Den känslan bekräftades när laget hälsade nykomlingarna i Olimpik Donetsk välkomna till UPL genom en enkel biljett ut i Svarta Havet på en sjunkande kanot. Om liknelsen inte var tillräckligt tydlig så vann Chornomorets matchen med 4-0 och visade det som vi redan visste, att det är ett oerhört välorganiserat lag som framför allt på hemmaplan får upp riktigt bra fart genom sina skickliga kombinationer och förmåga att snabbt överbelasta motståndarnas svaga zoner. Med förra säsongen i bagaget så kan kanske fjolårets femteplacering och den sjätteplacering de hade året dess för innan bli ramp för ett lyft mot medaljerna? Om det fortsätter så här så vet jag inte om det är alldeles givet att laget vinner guld 2016-17 men vi vågar i alla fall ana en utveckling. Vi tippar däremot laget som femma just för att det blocket av fyra lag med Shakhtar, Dynamo Kiev, Dnipro och Metalist inte är vilken kvartett som helst.
Laget visade dock sina styrkor från sin bästa sida i matchen mot Olimpik Donetsk. De släpper till få målchanser med tremanna blocket i de två mittbackarna Teikeu och Sivakov som ska fortsätta med vad från förra året och förhoppningsvis även nu är ett välorganiserat men framförallt ljuvligt uppoffrande försvarsspel framför målvakten Bezotosny.
Det blev även två tvåmålsskyttar senast genom lyckosamma prestationer från Balshov och Gai. Shakhtar-lånet Shynder gick mållös av plan men den inte helt utblommade talangen visade förmågor som lovar för en lyckosam affär.
Om den nuvarande serieledningen kan förvaltas, alternativt vara början på en över lag fin säsong återstår att se. Chornomorets har även Europa-spel att tänka på. Tredje kvalomgången går av stapel när de möter FC Split från Kroatien i veckan, en faktor som kan innebär en ny framgångsaga för klubben med också ett slitage på spelarna som kan bli extra påtagligt i år då nästan alla lag med ofta mycket importer får se sig själva med aningen tunnare trupp, med undantag naturligtvis.
Vi sätter här med punkt genom att säga att vi tror på Chornomorets som årets femma i UPL men att det samtidigt är svårt att inte hoppas mer från detta lag som charmade många förra året. Tills vidare säger vi ohoj från Odessa.  

Vår sluttabell:

1. 
2. 
3.
4.
5. Chornomorets Odessa
6. Metalurg Donetsk
7. Karpaty Lviv
8. Zoria Luhansk 
9. Vorskla Poltava 
10. Illichivets Mariupol 
11. Olimpik Donetsk
12. Volyn Lutsk
13. Hoverla Uzhgorod
14. Metalurg Zaporizhya 

Oscar Dambergoscar.damberg@gmail.com@berrytyckertill2014-07-28 13:45:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest