Inför UPL 14/15: Dnipro Dnipropetrovsk
Vi avslutar logiskt nog vår artikelserie fylld av införrapporteringar med det lag vi tror står högst i tabellen när säsongen summeras. Denna gissning skulle innebära ett maktskifte inom den ukrainska fotbollen, och nedan ska vi försöka berätta varför vi tror på detta maktskifte.
Laget Dnipro Dnipropetrovsk kommer från staden Dnipropetrovsk, som är det administriva centret i Dnipropetrovsk oblasten. Genom staden Dnipropetrovsk rinner floden Dnepr, och fotbollslaget Dnipro Dnipropetrovsk spelar sina hemmamatchen på Dnipro-Arena. Bara så att vi redan från börjar har det utrett. Laget med namnet som är i brist på vokaler har givetvis inte (få lag från Ukraina som verkar ha behållt sina namn under några längre perioder) alltid haft sitt namn med brist på vokaler, utan gått igenom en rad namnbyten under sin historia. Det började med att klubben bildades 1918 av arbetarna från den lokala fabriken Petrovsky under namnet ”Brianskyi Robitnychyi Industrialnyi Tekhnikum” (Bryansk Worker Industrial College, översatt till engelska), eller kort och gott ”BRIT”. Några år senare bytte klubben istället namn till det något förenklade ”Petrovets”, efter Grigory Petrovsky, ännu en kommunistisk politiker med stort inflytande över sin stad, och även ägare och skapar av tidigare nämnda fabrik. Namnet ”Dnipropetrovsk” kommer dels från floden som rinner genom staden Dnepr, men alltså även från denne "Petrovsky", där man genom någon slags hybrid skapade namnet "Dnipropetrovsk".
Efter att till en början enbart ha ställt upp i de regionala turneringarna gick klubben 1936 in i de sovjetiska divisionerna, och då var det dags för ett nytt namn. Det landande kort och gott på ”Stal” Dnipropetrovsk. Laget hann bara med tre säsonger innan det blev världskrig, och när man kom tillbaka blev som för så många andra lag dags för ännu ett namnbyte. Den här gången blev det Metalurg Dnipropetrovsk, efter att klubben gått ihop med stadens andra stora lag, Dynamo Dnipropetrovsk. Den största bedriften på 50-talet kom att bli en semifinal i den sovjetiska cupen, under en tid då klubben inte alls tillhörde toppen av den sovjetiska fotbollen, något man däremot skulle komma att göra senare. 1961 började den stora Yuzmash fabriken att sponsra klubben, och valde i samband med detta att återigen byta namn på klubben, när det nu äntligen landade på Dnipro Dnipropetrovsk, som alltså dels kommer från floden (Dnepr), och dels staden (Dnipropetrovsk). I slutet av 60-talet tog den, inom ukrainsk fotboll, legendariske tränaren Valeriy Lobanovskyi (som bland annat fått en staty utanför Dynamo Kievs hemmaplan, Olympiastadion) över som huvudtränare för klubben. Han skulle komma att framaförallt bli känd och älskad för sina framgångar med Dynamo och det ukrainska landslaget, men under sina fyra år i Dnipro lyckades han i alla fall ta upp klubben till den sovjetiska högstadivisionen 1971, och satte på så sätt igång lagets vandring mot toppen på allvar. 1978 åkte man dock ut, när då Lobanovskiy redan några år tidigare lämnat för just Dynamo Kiev, men i samband med att 80-talet kom var man uppe igen.
Under 80-talet fortsatte Dnipro att avancera uppåt i tabellen och blev slutligen ett av de största lagen inom den dåvarande sovjetiska fotbollen. 1983 vann man för första gången den sovjetiska högstaligan, innan man de två kommande åren hamnade på tredjeplats. 1988 vann man ligan återigen, och då hade/skulle man hamnat/hamna tvåa både året innan (1987) och efter (1989). När den sovjetiska fotbollen summerades 1992, som en följd av Sovjetunionens fall, var Dnipro, efter de fyra Moskva klubbarna, (Spartak, Dynamo, CSKA, Torpedo), Dynamo Kiev och Dinamo Tbilisi, det mest framgångsrika laget inom den sovjetiska fotbollen. Framgångarna på 80-talet ses än idag som klubbens "guldålder". Den ukrainska ligan skapades och Dnipro var givetvis en av de största redan från början. Man skulle dock ha förtvivlat svårt att vinna, och under de fem första säsongerna hamnade lyckades man med tabllerdae 3:a, 2:a, 4:a, 3:a, 3:a. Man var alltså högt uppe i toppen, men inte högst, där ett nästintill överlägset Dynamo ständigt befann sig. Inte heller i cupen lyckades man vinna, utan även där blev två finalförluster, 1995 och 1997, resultatet. Man har sedan dess i princip alltid hamnat på den övre halvan av tabellen, precis efter lagen i den absoluta toppen, och förutom två säsonger runt sekelskiftet där man kom 12:a och 11:a, har man inte hamnat lägre än på sjätteplats. De senaste årtiondet har man därför nästan alltid varit den fjärde bästa laget i landet, efter Dynamo Kiev och Shakhtar Donetsk samt ”utmanaren” till dessa (Metalurg Donetsk i mitten av 00-talet, Metalist Kharkiv de senaste åren). Förra säsongen lyckades man dock ta tillvara på Dynamo Kievs negativa formkurva och det politiska kaoset kring Metalist Kharkiv, och slogs länge med Shakhtar Donetsk om ligatiteln, innan några onödiga förluster i slutskedet av säsongen gjorde att man tillslut hamnade sex poäng efter.
Inför årets säsongs känns det som att klubben är det lag, av toppklubbarna, som bäst lyckats hålla sig undan kaoset runtomkring i landet, där man inte alls drabbats av lika mycket rykten som Shakhtar, Dynamo och Metalist kring sin spelar. Brassen Giuliano lämnade visserligen, men man fick in bra pengar och hittade dessutom sanbbt en ersättare i Chornomorets Leonardo Matos. I och med andraplatsen från förra säsongen har man dessutom påbörjat kvalet till Champions League, där man lottats mot FC Köpenhamn. I första matchen, som spelades i Onsdags på Dnipros ”hemmaplan” (I Kiev, då UEFA tillskillnad frn det ukrainska fotbollsförbunde tycker att Dnipropetrovskt inte är säkert nog), blev det bara 0-0, och man har nu skaffat sig ett rätt så tufft utgångsläge inför returen i Köpenhamn nästa vecka (Onsdag). Det rykten man har drabbats av framförallt är däremot huruvida lagets superstjärna Yevhen Konoplyanka stannar eller inte, och det ser ut att i slutändan avgöras kring just huruvida Dnipro kvalificerar sig för Champions League gruppspelet eller inte. Skulle de lyckas göra det, så sägs det att han stannar, men med ett tufft utgångsläge redan i den tredje kvalrundan (Play Off väntar efter) så är det absolut ingen garanti, vilket skulle kunna ge förödande konsekvenser för det lagbygget man i dagsläget besitter.
Laget man har i övrigt ser annars mer eller mindre komplett ut, då man som sagt lyckats behålla det lagbygge som länge ledde serien under förra säsongen. Förutom Konoplyanka har vänsterbacken, den kroatiske Ivan Strinic, ryktats vara klar för West Ham, någonting som det ryktats länge om men ännu inte bekräftats officiellt. Även lagets mittfältsmotor, och assistkung från förra säsongen, Ruslan Rotan lämnade först på fri transfer för Rubin Kazan, men då han blev kallad förrädare från hemalndet valde han faktiskt att återvända för att träna, även ifall han än så länge fortfarande inte verkar ha bestämt sig för att också spela. Både Rotan och Konoplyanka har de senaste säsongerna varit två av lagets absoluta nyckelspelare, så att eventuellt tappa båda dessa under samma fönster hade som sagt kunnat bli förödande. Nytillsatte tränare Myron Markevich, Metalists gamle tränare som ersatt Juande Ramos, som inte vill stanna i landet på grund av den politiska situationen, har under sommaren haft övertalningen av Konoplyanka som högsta prioritet, och det har därför inte hunnit hända så mycket annat just på transferfronten. Det har pratats om ett gäng stora namn för att kunna förstärka truppen inför ett eventuellt Champions League gruppspel, men förutom Leonardo Matos har vi inte sett några av dessa. Vi tror hur som helst att man, i och med att man i jämförelse med sina konkurrenter haft det ganska lugnt omkring lyckats samla såpass mycket krafter under sommaren att man nu plockar sitt första guld sedan 80-talet, och således bryter den dominans Dynamo och Shakhtar tillsammans har haft. En förutsättning för detta är att truppen ser ut som i dagsläget, och en evenutell försäljning av Konoplyanka hade helt kunnat förändra lagets eventuella framgångar.
Vår sluttabell:
1. Dnipro Dnipropetrovsk
2. Dynamo Kiev
3. Shakhtar Donetsk
4. Metalist Kharkiv
5. Chornomorets Odessa
6. Metalurg Donetsk
7. Karpaty Lviv
8. Zoria Luhansk
9. Vorskla Poltava
10. Illichivets Mariupol
11. Olimpik Donetsk
12. Volyn Lutsk
13. Hoverla Uzhgorod
14. Metalurg Zaporizhya