Lagbanner

Inför UPL 14/15: Dynamo Kiev

Nästa på tur är Dynamo Kiev, en av de absolut största inom östeuropeisk fotboll och Ukrainas kanske största klubb. Förra säsongen blev till slut en riktig käftsmäll på det under senare år något sargade ansiktet, med en fjärdeplats i ligan och utebliven europa-framgång. Det går emellertid aldrig att utesluta Dynamo som en potentiell säsongsbästa när vankas UPL.

Med 26 guld och en helt fantastiskt framgångsrik historia är Dynamo Kiev en fotbollsklubb du endast finner på hyllan med de största storlekarna. Klubben har gått hand i hand med två spelare som valts till Europas bästa (Andriy Shevchenko och Oleg Blokhin – också fd manager), har en magnifik arena med plats för 70 000 åskådare, har varit en absolut dominant inom såväl Sovjetisk som Ukrainsk fotboll och är idag Ukrainas tveklöst populäraste klubb.
Men från att ha näst intill monopol på hela den ukrainska fotbollen såväl praktiskt som i en metafor för hur framgångskvoten var fördelad de ukrainska klubbarna emellan periodvis bak i tiden, så är idag maktordningen inte exakt densamma. Det är nu nästan fem år sedan Dynamo senast lyfte UPL-pokalen, vilket är en i modern tid djup formsvacka. Klubben har de senaste åren framför allt haft svårt att matcha Shakhtar Donetsks otroligt framgångsrika koncept med att stifta flerfaldiga och goda brasilianska förbindelser i vilket dyra investeringar slagit mycket väl ut. När klubbar som Metalist Kharkiv, Dnipro och Chornomorets nu på allvar börjar finna sportslig stabilitet på den ständigt ovissa postsovjetiska grunden så finns all anledning att vara fundersam i huvudstaden.
 
Innan dagens representationslag för Dynamo Kiev ska få en lätt presentation så finns utrymme för en historiestund.
 
Namnet Dynamo är knappast unikt för Kievs stolthet utan är väl spritt över främst östra Europa. Det här är ingen slump utan det finns ett sakligt samband bortom den språkliga gemenskapen för området. Vi har i tidigare artiklar här och i synnerhet när vi de senaste rotat i historiearkiven för säsongens UPL-klubbar återkommit till arv och kopplingar till sovjettiden, något som sker även här. 1927 var ett år ganska tidigt inne på forna Sovjets historia, det var också det året då Dynamo bildades som en ny förgrening i Kievs lokala fotbollsgemenskap. Liksom de andra Dynamoklubbarna runt om i landet Sovjetunionen var de kontrollerade av säkerhetstjänsten KGB. Liknande konstellationer har vi berättat om, som när till exempel armén, stadsstyrelser och fabriker haft egna klubbar.
 
Dynamo Kiev skulle blomma ut. Från 1950-talet och framåt har de varit dominanta inom öst europeisk fotboll och var en av de största makterna inom sovjetisk fotboll, vilket var unikt på det sättet att alla andra klubbar som över tid var framgångsrika på det sättet hade sina säten i Moskva. Det här har självklart tydliga finansiella förklaringar, så också en viktig detalj i Dynamos historia. Klubben blev Ukrainska SSR:s modell för att på något sätt kunna hävda sig mot den annars totala Ryssdominansen med Dynamo och Sparta Moskva i spetsen. Den maktkampen ledde till den idag djupa rivaliteten mellan den då snäppet starkaste ryska klubben, Spartak och Dynamo Kiev. Laget från Kiev blev därför nästan helt finansierat av statliga ukrainska pengar och klubben var rent sportsligt nästan helt representativa för det som också var det ukrainska landslaget. Under den här perioden blev de ukrainska pengarna kanske en förevigt befäst investering för Dynamo Kiev i sin roll i landet då nästan allt fokus låg på dem i så många år och rikstäckande att de idag har supportrar och djupt grodda rötter i hela landet. Andra alternativ ”fanns knappt” under decennium som slutord på det.
 
Dagens Dynamo Kiev är ett starkt lag men som inte växt ut till det som många parter kring klubben nog hoppats på för att återta stafettpinnen från den allt mer påtagliga inhemska ärkefienden från Donetsk. I laget finns fortfarande, trots allt rykten gång efter annan, kanske hela landets nu aktivt spelande största profil i Andriy Yarmolenko. En egen artikel om honom har ni här. Bakom honom hittar man närmast spelare som Mbokani, Lens, Belhanda, Dragovic, Vida, Makarenko, Marco Ruben. You name it, för att ge en bild av hur namnkunnig den här gruppen är för att vara direkt plockade från samma lag i UPL.

Legendaren Oleg Blokhin hade problem att få fram ett recept för de här spelarna, men med nya och relativ unge Sergiy Rebrov så ska laget spela något rakare och en ny individanpassad modell ska göra att laget får ut mer av ganska drygt spenderad transferbudget. Laget vann första matchen hemma mot Vorskla med 1-0, detta efter ett tidigt mål av unge Roman Bezuz som fick chansen i en friare roll i anfallet som tidigare varit lite vikt åt en ’Felipe Melo-typ’ längre ner i plan. Det var Miguel Veloso som bytte av lyckosamme Bezuz när ledningen skulle försvaras hemma i Kiev, något som de alltså lyckades med vilket ger nuvarande 100 % av möjliga poäng.  

Vi tror också att laget är en potentiell segerkandidat, för hela ligan. Tipset lämnar vi dock som ett silver, till förmån för vår guldkandidat som kommer nästa gång. Nu laddar vi för nästa omgång. 

Vår sluttabell: 

1. 
2. Dynamo Kiev
3. 
4. 
5. Chornomorets Odessa
6. Metalurg Donetsk 
7. Karpaty Lviv
8. Zoria Luhansk
9. Vorskla Poltava
10. Illichivets Mariupol
11. Olimpik Donetsk
12. Volyn Lutsk 
13. Hoverla Uzhgorod
14. Metalurg Zaporizhya 

Oscar Dambergoscar.damberg@gmail.com@berrytyckertill2014-07-29 21:47:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest