Lagbanner

Inför UPL 14/15: Metalurg Zaporizhya

Imorgon smäller det! Den ukrainska ligafotbollen sätter igång igen, och Ukrainaredaktionen bjuder på en unik införrapport av samtliga lag i årets serie!

Tanken med dessa artiklar är att vi, förutom de tydliga topplagen i Shakhtar Donetsk och Dynamo Kiev, ska försöka skapa en bild av vad de andra lagen i serien egentligen är för några. Vad representerar laget för typ av fotboll? Hur ser supporterleden ut? Är det ett, historiskt, socialt och ekonomiskt sett stort eller lite lag vi pratar? Vart ligger Zaporizhya, är förenklat en av många frågor vi genom dessa artiklar ska försöka svara. Och genom att svara på dessa frågor hoppas vi kunna skapa en större förståelse, och kanske i slutändan även ett större intresse, för den ukrainska fotbollen.

Ja, vart ligger Zaporizhya egentligen? Ukraina är, för den som inte visste, uppdelat i 24 så kallade oblaster (regioner) och Zaporizhya är ”huvudstaden” i oblasten med samma namn. Zaporizhya oblasten ligger norr om den azovska sjön, ett bihav öster om svarta havet, som är inklämt mellan Krimhalvön och Rysslands sydvästkust. Zaporizhya är något av ett indrustriellt centrum i Ukraina, och bland annat hemort för den stora tillverkaren av flygplansmotorer, Motor-Sich, som är ett internationellt välkänt företag. Staden är även känt för sina enorma industrier, och då framförallt metallurgin, läran om metallers framställning och deras olika egenskaper. Det är ifrån detta lagets namn kommer, Metalurg, och det är ifrån denna bakgrund klubben bildades. Klubben skapades nämligen av ett gäng arbetare från företaget Zaproizhstal, ett av världens idag största företag inom ståltillverkning, år 1934 som då döpte klubben till ”Stal”. Klubben började under 30-talet sedan att delta i ett gäng inhemska cuper och turneringar inom Sovjetunionen, vilket innebar att man bland annat fick stöta på storheter som Spartak Moskva. Man vann i slutet av 30-talet och början av 40-talet de ukrainska mästerskapen under namnet ”Lokomotiv Stal”, innan man i samband med andra världskriget upphörde som klubb då arbetarna givetvis skulle ut i krig.

Efter kriget återupptog man fotbollsverksamheten, och 1949 döptes klubben om till ”Metalurg Stal”. Under 50- och början av 60-talet hackade man sig sedan fram i genom de sovjetiska divisionerna, innan man 1962 nådde första divisionen, där man som bäst nådde en fjärdeplats, än idag klubbens högsta bedrift någonsin. Årtiondena fortsatte att gå, och när Sovjetunionen föll 1991 var man en av skaparna till den nya, självständiga ukrainska förstadivisionen. Där lyckades man hålla sig kvar i 20 år innan man säsongen 2010-2011 blev nerflyttade för första gången någonsin, men snabbt tog sig tillbaka säsongen senare. Sedan har det berott på en hel del tur snarare än skicklighet när man klarat sig kvar i högsta divisionen, då man två säsonger i rad hamnat på nedflyttningsplats. Men då den ukrainska fotbollen haft det tufft både ekonomiskt och politiskt den senaste tiden och lag som Kryvbas, Arsenal Kiev, Tavrija Simferopol och Sevastopol har fått stryka på foten, antingen genom att sluta att upphöra eller genom att flyttas till det ryska ligasystemtet, vilket har gjort att Metalurg trots usla prestationer fortsatt att tillhöra den högsta divisionen inom det ukrainska ligasystemet.

När man kliver in i UPL (eller var det nu kommer att kallas, det är trots allt en slags reformation inom ukrainsk fotboll som håller på att ske) inför säsongen 2014-2015 är det med ett lag som det senaste två säsongerna spelat 58 seriematcher, och på dessa enbart tagit 23 poäng (vilket ger den inte så imponerande resultatraden av 3 vinster, 14 oavgjorda och 41 förluster), ett häpnadsväckande dåligt facit. Man bär dock sin historia stolt med sig, och klubbens största sponsor är än idag ståltillverkande Zaporizhstal.

Vad för förväntningar borde man således lägga på ett lag som varit så hopplöst usla de senaste säsongerna, att de förmodligen hade befunnit sig långt nere i seriesystemen, om det inte vore för en trasig fotbollsekonomi? Inga alls, är vårt svar. Truppen är i stort sett intakt från förra säsongen, där de enda förändringarna är att högerbacken Evgen Opanasenko och högermittfältaren Evgen Pisotsky, två halvordinarie spelare, lämnat för Chornomorets respektive Vorskla, och att man istället plockat in Dmytro Lepa och Pavlo Pashaev, båda från Dnipro. I tränare Oleg Taran, en gammal anfallare som framförallt satte avtryck under fem säsonger i Dnipro där han totalt gjorde 45 mål, har man dessutom en tränare som inte överhuvudtaget prioriterar defensiven, något de 118 mål laget släppt in på dem där 58 matcherna jag ovan hänvisade till, visar. Problemet är att inte heller anfallsspelet är något vidare effektivt, 31 gjorda mål på ovan nämnda matcher, vilket gör Metalurg till något av ett enkelt byte för många lag som kan skicka på allt framåt utan att egentligen behöva oroa sig över att bli straffade på hemåt. Finns det någonting positivt alls med det här laget?

Ja, faktiskt. Trots att Zaporizhyaregionen ligger på den östra sidan om Dnepr floden, det vill säga de östrare delarna av Ukraina, så har man inte drabbats av de separatister som idag dominerar både Donetsk och Luhansk. Genom hela sin historia har nämligen Metalurg Zaporizhya slängts fram och tillbaka på arenor runtom i Oblasten, innan man 2006 flyttade in på Slavutych-Arena, en nybyggd arena gjord enbart för fotbollsspelande, som tar in 12 000 åskådare, ett åskådarantal som i alla fall fylls några gånger per säsong. Det är här Metalurg lyckats ta de få poäng man ändå fått in de senaste säsongerna, och ska man ha någon som helst möjlighet att inte komma överlägset sist igen så är det att ta vara på hemmamatcherna. Vi på Ukraina redaktionen tror tyvärr ändå att det inte räcker, och tippar Metalurg Zaporizhya som jumbo även i årets upplaga av UPL.

Vår sluttabell: 

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14. Metalurg Zaporizhya
 

Axel Wendt@axelwendt2014-07-24 09:00:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest