Lagbanner

Inför UPL 14/15: Volyn Lutsk

Avanhard Lutsk var det fram till att muren hade fallit så mycket att det med popkulturella mått inte längre var helt smakligt att använda sina av Sovjet givna identiteter. Volyn, som klubben haft som tillfälligt namn under perioderna då de tvekade på om ”torpedo” som hänvisade till stadens stora fabrik var bra nog, blev det nya och nuvarande klubbnamnet. Volyn Lutsk.

Ordet Avanhard var ett sovjetiskt ord kommet från ryskan och centralmaktens nya vokabular för saker och ting inom sina gränser. Det fanns av naturliga skäl ett behov av att formalisera redan existerande saker genom fack med ord, varpå ordet avanhard, som fick betyda något i stil med idrottskonstruktion. Fotbollsklubben som idag är Volyn fick bli den officiella idrottskonstruktionen som skulle representera Lutsk när det skulle spelas fotboll i Sovjet. Den aningen diffusa meritlistan vittnar om ett silver i vad de beskriver som sovjetiska försvarsmaktens mästerskap. Det där sitter sannolikt långt in i väggarna på träningsanläggningen i Lutsk. Nåväl.
 
När den senaste säsongen av UPL summerades kunde just Volyn Lutsk ställa sig på det trettonde högsta steget av prispallen med ett leende. De höll ju sig kvar trots inte mindre än åtta avslutande förluster av seriespelet. Inget annat lag och med det sagt alltså inget annat bottenlag heller, var i närheten av en så prickfri skitavslutning. Detta trots att Volyn till slut hade tolv poäng ner till nästa gäng. Men inför den här säsongen spelar de i högsta ligan med nya ambitioner. Vår gissning är att de tar klivet upp till tolfte plats, om det är en förbättring är svårt att säga då lagen i år är färre, men tolfte plats i alla fall.
 
I sin första match på den nya säsongen ska de åka genom nästan hela landet för att komma ner till sydost-hamnstaden Mariupol för ett möte med Illichivets. Arenan de kommer till rymmer drygt tolvtusen åskådare, inte helt olikt hemmaarenan. Stadion i Lutsk påminner om en friidrottspark med stora utrymmen mellan plan och den låga läktaren, vilket kanske bidrar till att klubben inte är direkt känd för att ha några särskilt elektriska hemmamatchevenemang.
 
Elektriskt laddat var dock kanske A-trupen när förra säsongen av UPL kom igång. Laget seglade upp och jobbade sig mot ingemansland periodvis, något som inte ska underskattas den starka segregation som finns mellan toppen och botten här. Men när de inte lyckades få in ny kvalité under januarifönstret och samtidigt tappade kvalité i truppen kom tydliga brister fram i rampljuset. En trög vår avslutades som sagt med åtta förluster, detta kombinerat med ett liksom de flesta andra klubbar i ligan, negativt övergångsfönster, ser vi inte att laget som kunna utvecklas så mycket till det bättre. Skicklighetsreserven är något som utmärkt botten i UPL. Och då topplagen genom ekonomiska medel snickrar ihop vad som krävs, så känns den gamla idrottskonstruktionen från Lutsk som ett ganska givet bottenlag.
 
Det var dock ofta svårt för lag att göra en särskilt bra match uppe i Lutsk, det såg att välorganiserat Volyn till. Det är förhoppningsvis även något liknande Vitali Kvartsiany kan fortsätta med för att undvika nedflyttning. En viktig kugga här är dock redan instämplad i Wien för spel med Austria, nämligen den 28-årige makedoniern Vance Sikov. Detta är det dock egentligen märkbara tappet då övriga tre spelare som inte kommer att återfinnas från föregående säsong är inhemska spelare som varit missnöjda med speltiden och genom en kompromiss med klubben lyckats bryta sina kontrakt.  Oleg och Evgen från Krim, är två herrar med stor UPL erfarenhet och de ansluter nu till Volyn för att göra jobbet. Huruvida de nådde kompromisser med dina nya ryska klubbledningar i Sevastopol och Simferopol vet nog få, men ny klubbadress har de tillsammans med en hel drös från samma klubbar.
 
Men på lördag klockan fyra ska Volyn försöka lyckas med sitt uttalade mål att hålla nollan då de åker diagonalt genom landet ner till Mariupol. Det kan lär bli en avslutande seg bussresa.  

Vår sluttabell: 

1. 
2.
3. 
4. 
5. 
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. Volyn Lutsk 
13. Hoverla Uzhgorod 
14. Metalurg Zaporizhya

Oscar Dambergoscar.damberg@gmail.com@berrytyckertill2014-07-24 18:05:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest