Lagbanner
Nytt kapitel i sagan om Dnipro
Spelarna på väg ut till regnmatchen i Kiev. Dnipros målvakt Denys Boyko höll koncentrationen från spelargången och ut på plan.

Nytt kapitel i sagan om Dnipro

Vitaly Bohaeivsky och Johan Mikaelsson bjuder på en gästkrönika. Dnipro skrev ukrainsk fotbollshistoria genom att slå ut Napoli i semifinalen i Europa League för två veckor sedan. Ikväll tar laget sig an regerande mästarna Sevilla.

Bedriften att med 2-1 sammanlagt mot den meriterade syditalienska klubben Napoli gav eko i fotbollseuropa. För italienarna var det såklart en chock. Napolifansen och de flesta fotbollskännare hade räknat med Napoli i finalen.

För det av inbördeskrig drabbade Ukraina och Dnipro, som har fått överge sin hemmaplan i Dnipropetrovsk, är lagets framgångar en enande kraft i det hårt prövade landet.

Det var också något som Dnipros tränare Myron Markevych gav uttryck för efter semifinalsegern i Kiev efter 1-0 mot Napoli.

– Den här segern var framför allt välbehövlig för Ukraina. Landet är i krig och varje dag dör landsmän. Vi spelade för vanligt folk idag, sa Markevych efter matchen.


Yevhen Seleznyov gjorde mål i Neapel och visste vad han behövde göra i Kiev. Han gjorde mål även på hemmaplan och skapade eufori bland fansen.

Fansen som tog sig ut på planen efter slutsignalen för att omfamna sina spelare gav uttryck för mer än känslor för fotboll. Ukrainare har tagit tillfället att också visa både patriotiska känslor och missnöje mot den ryska inblandningen. Ukrainska fotbollsfans är inte sällan politiskt intresserade. Putin står inte högt i kurs om man säger så.

Dnipros tränare Myron Markevych är på god väg att bli en legend. Han har redan överträffat alla förväntningar genom att föra klubben till sin första Europafinal hittills.

Vid matchen mot Napoli öppnades himlens portar. De flesta av supportrarna höll sig torra på läktarna där blågula svenska och ukrainska supportrar 2012 såg Ukraina slå Sverige med 2-1. Andriy Shevchenko gjorde två raka mål och de som var där vet att värdnationens fans skapade ett märkligt, öronbedövande jubel.

Minnena från sommaren 2012 lever kvar. De svenska fansen satte avtryck och lämnade många vänskapsband. Vi tar fram dem ibland och nu skapas nya, starka fotbollsminnen på klubbnivå.

Matchen mellan Dnipro och Napoli var historisk redan på förhand. Nu är den monumental. Den har satt en ny nivå för ukrainsk klubbfotboll. Det är också ett steg för Ukraina att nå uppskattning i Europa. Vi är på väg att ta steg närmare EU och fotbollen är ett utmärkt sätt att lära känna våra europeiska bröder och systrar.

Hur det än går mot regerande mästarna Sevilla på Nationalarenan Narodowy i Warszawa kommer Dnipro att gå till vår historia som vinnare. Ingen kan ta ifrån laget finalplatsen.

De mest inbitna fansen i de konkurrerande klubbarna i Ukraina kanske håller tillbaka lite. Men de allra flesta fotbollsfans från Dynamo Kiev och andra klubbar sluter upp kring Dnipro och gläds med lagets framgångar.

Med 13 mål på 14 matcher på vägen fram till finalen i Europa League är det inte mycket som talar för ett målkalas ikväll. Inte från Dnipros håll i alla fall. Sevilla däremot har gjort 26 mål på lika många matcher.

Få, om någon, trodde att Dnipro skulle nå så här långt. Dnipros coach har sagt att han sås smått började drömma om finalen när hans mannar slog ut Olympiakos i ett tidigt skede. Hans och spelarnas tro på sitt lag är dess styrka. Få europeiska lag har mött sådana prövningar som Dnipro under resan till finalen. Under ett pågående krig som gjort att laget fått byta hemmaarena har de visat vad de går för.


Seleznyov satte huvudet till och skapade eufori hos merparten av de 63 000 på läktarna i Kiev.

Med spelare som Yehven Konoplyanka och hög lagmoral är inget omöjligt. Var 25-årige Konoplyanka med nummer 10 på ryggen spelar nästa säsong återstår att se. Kontraktet med Dnipro är på väg att gå ut. Han har ett hyfsat skyltfönster att synas i ikväll och om han gör en bra match kan klubbarna möta hans löneanspråk som sägs vara för höga för de flesta.


Ett mästerligt inlägg av Konoplyanka nådde Seleznyov som lyckades få huvudet på bollen som gick i en båge över Napolis målvakt.

Ett stillsamt tips är 1-0 till Dnipro. Yevhen Seleznyov gör målet och Denys Boyko fredar målet. Hur som helst känns det positivt att höra spelare säga att det viktigaste är att skapa positiva känslor för Ukraina.
 

Vitaly Bohaeivsky, Kiev och Johan Mikaelsson2015-05-27 17:00:00

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest