Lagbanner
2016-06-21 18:00

Ukraina - Polen
0 - 1

Sluten cirkel för Ukraina
En bild säger mer än 1000 ord, Voila.

Sluten cirkel för Ukraina

MARSEILLE. U-K-R-A-I-N-E ekade på Stade Velodrome. Ukraina ville avsluta med hedern i behåll och hade målchanser som borde ha ändrat resultatet med minst två bollar. Istället var det Polen som gjorde mål och tog alla poäng.

Tyskland var en acceptabel förlust. Nordirland var tårögt en stor katastrof. Polen blev en match där Ukraina saknade Voronin och Shevchenko.

Den riktiga fotbollen
Nationen har revolutionerats hemma i Ukraina två gånger under den här decenniet.
– Klubblagsfotbollen i landet handlar bara om pengar och business, sade en supporter på AD-sektionen på Stade Vélodrome.
Landslaget har likt många andra länder skapat en vi-känsla där hela landet går ihop under samma flagga. Det kändes så under mästerskapet i Frankrike.
– När Ukraina spelar finns det inget Shaktar eller Dinamo, inga pengar och ingen busniess, sade samma supporter.
– Det är här (matchen mellan Ukraina-Polen) som den riktiga fotbollen spelas, en fest utan hat och pengar i rullning.

Matchen
Det gick nästan inte att inte tycka synd om Ukraina i deras sista gruppspelsmatch. Polen spelade med noll aggressivitet och ett väldigt lågt presspel. Ytorna blev enorma för de gula. Zinchenko och Stepanenko fick mycket att jobba på. När bollarna väl kom in i straffområdet saknades effektiviteten och Yarmolenko, Zinchenko och Zozulya borde gjort ett varsitt mål.
– Jag vet inte hur jag ska säga det, men vi har ingen tur med oss, du ser själv vilka målchanser det är, sade Shaktar-supportern.
Tidigt på den andra halvleken skulle Polen straffa Ukraina. Ibland är fotbollen orättvis och sätter du inte dina chanser kommer säkerligen dina motståndare göra det istället. Och just så blev det när inhopparen Kuba Blaszczykowski stänkte in 1-0 för Polen. Vartenda röd-supporter stod inne på Vélodrome och gungade arenan som är byggd vid havet.

Något mål blev det aldrig för Ukraina mot Polen. När vi summerar Ukrainas visit i Frankrike slutade landslaget på noll poäng, noll mål gjorda och fem insläppta.
Därför var det inte konstigt att Mikhail Fomenko meddelade att han skulle avgå innan matchen. Cirkeln är sluten efter att han tillträde 2012.

Framtiden
Istället väntar en ny och spännande tid för Ukraina. Gamla spelare har gjort sitt och spelare som Yarmolenko, Zinchenko, Konoplyanka och Pytaov är förutsättningar för ett intressant landslag framöver. Assisterande tränaren Andreij Shevchenko ryktas redan ta över som huvudtränare, och efter matchen stod han länge vid de tillresta supportrarna och hälsade.
Trots ett stort misslyckande i EM 2016 finns alltså ett stort hopp om en bättre framtid. För Ukraina som splittrad land, men också för Ukraina som fotbollslandslag.
Kanske går det ihop på något konstigt sätt.

Elvedin Basic elvedin.basic@svenskafans.com@Ghananen2016-06-21 22:25:46
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest