Lagbanner
Storseger för Shakhtar i Vitryssland

Storseger för Shakhtar i Vitryssland

Nybyggda Borisov Arena fick sin kapacitet näst intill utnyttjad när Shakhtar kom på besök i Champions League. Det var inte särskilt länge sedan landslaget tackade för sin tid i Minsk genom att förlora mot just det Ukrainska landslaget på gamla nationalarenan i huvudstaden för att i fortsättningen ta nya tag i Barysaw. Där skulle alltså BATE nu få äran att kicka igång den Vitryska kampen för sportslig upprättelse när grannen kom på nytt besök.

Festen drog igång redan vid biljettförsäljningen. Drygt 12 000 tog sig till arenan för att se hemmalaget ta sig an Shakhtar Donetsk, vilket kan låta som något inte allt för häpnadsväckande. Men då BATE Borisov spelat på en gammal anläggning med utrymme för knappt 5000 och faciliteter som inte var i närheten av vad UEFA kräver för värdskap i Europaspel, har laget annars fått ta bussen till huvudstaden för att spela sina matcher på gamla nationalarenan. Det här konceptet har tidigare urholkat det lokala drag som BATE annars har svårt med till och med i ligamatcherna, så därför är en ny välfylld arena ett jättelyft att ha med sig in i vägen framåt.

Matchen i fråga var dock inte invigningen. Borisov Arena presenterade sig i sammanhanget redan när BATE tog emot Athletic Bilbao tidigare i gruppspelet. Även till den matchen bröts tidigare normer när över 11 000 såg hemmalaget slå den nuvarande gruppjumbon med 2-1. Om det går att tala på någon baksmälla för vitryssarna efter segern mot de för tillfället inte allt för lysande baskerna så var det i alla fall ingen lysande insats när de senast fick nöja sig med en 6-0 förlust borta mot Porto. Där var botten nådd, tänkte kanske manager Yermacovich – men icke.
När Ivan Bebek klockan 20:45 svensk tid blåste igång omgång tre för Grupp H var det signalen som indikerade till fri lek för Shakhtar i Barysaw. För det var så det såg ut. Att kalla BATE loja från start vore att urholka hela uttrycket.

Efter en minut hade Shakhtar lyckats lura av både en och två vitryssar helt ur positionerna för att kräva dem på en riktigt bra målchans. Efter en panikduell hade Shakhtar Donetsk ett bra frisparksläge strax utanför straffområdet vilken naturligtvis Srna tog hand om. Det blev också en väl slagen en, men proppen skulle inte skjutas ut riktigt än.

Taison gjorde det som Shakhtar gör som allra bäst i matchminut 22. En bollvinst nära halvplan för att sedan komma med halva Brasilien rättvända mot mål. Taison driver sedan uppåt och lyckas komma djupt in centralt och släpper sedan bollen till Teixeira som kan komma fri mot målvakten och även runda densamme innan bollen sätts retfullt i mål. Med retfullt är det för en åskådare med BATE-sympatier sett. I den linjen skulle det sedan fortsätta. Exponentiellt.   

Teixeiras mål skulle nämligen bli det första på ett nytt rekord, det som säger att de som har gjort flest mål på en halvlek i Champions Leagues historia är Shakhtar Donetsk med sina sex mål borta mot BATE Borisov den 21 oktober 2014.

Två mål mot noll blev sanning genom en straffspark sex minuter efter det första målet, detta var också Luiz Andrianos första för kvällen. Tryggt och välplacerat intill den första stolpen som om han vore självaste Zlatan.  

Nästa mål påminner om det första på det sättet att BATE åter visar en oerhörd nonchalans när en misslyckad fint leder till att Taison lätt kan plocka bollen och direkt sätta hög fart åt rätt håll nästan helt friktionsfritt i flera moment. Den här gången var det djupt in på egen planhalva för brassen så ganska direkt släpper han bollen till Teixeira och påbörjar en jättelöpning runt siste man som om denne inte fanns. Resultatet blir att Shakhtar kommer med tre man mot målvakt då även Douglas Costa löpt förbi sin ”markerande” försvarare. Den sistnämnde får sig bollen tilldelad att lägga in i öppet mål efter kombination av de två tidigare nämnda. Vackert i alla ära men det ända som verkligen sätter sig på minnet är hur hemmalaget överhuvudtaget knappt gör ett försök till försvar av vad det verkar som där. Undertecknad hade svårt att inte tänka på hur svensk TV pratat om riggade matcher i förra veckan. Det var innan Shakhtar hunnit göra tre mål till på åtta minuter.

I andra halvlek var det för borta laget att styra bort ångestangrepp av BATE när de vitryska representanterna gjorde det lilla de kunde för att inte visa samma låga nivå av frustration som delar av den hemmapubliken. Till the Guardian berättar Luiz Adriano om hur publiken tog ut sina känslor: ”Jag hörde oförskämda förolämpningar… Rasistiska saker”.  Luiz Adriano uppträdde mycket moget när han enligt TV-bilderna mycket väl uppfattade orden, sade lungt och samlat till domaren som kunde notera för att sedan själv ge tillbaka genom en fullkomligt briljant insats i resten av matchen och lämnade vissa individer att förhoppningsvis skämmas och ångra.

Med sju mål mot noll och fem av Luiz Adriano tog båtarna S och B varsin bäck vidare detta Champions League. Shakhtar skuggar nu gruppettan Porto med sina fem poäng. Det ska nu mycket till om vare sig Athletic Bilbao eller BATE Borisov ska kunna ladda om och hämta upp i den här gruppen mot de två höjdarna.

I nästa match är det vitryssarnas tur att få resa när de ska åka den inte allt för långa vägen till Lviv. För Shakhtars del väntar efter den matchen ytterligare ett hemmamöte, då mot Bilbao innan finalkampen i Portugal ska få avsluta Grupp H. Därefter väntar slutspelet med vad allt att döma ett Shakhtar som fortsätter att slå tillbaka. 

Oscar Dambergoscar.damberg@gmail.com@berrytyckertill2014-10-22 15:37:08
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest