Summering av omgång fyra i UPL

Efter ännu en helg av Ukrainsk fotboll har toppen nu på allvar börjat gestalta sig, och det är precis som förra säsongen två lag som redan börjat dra ifrån.

Olimpik Donetsk – Shakhtar Donetsk 0-5
17' 0-1 Serhiy Kryvtsov
24' 0-2 Taison
47' 0-3 Oleksandr Gladkyy
78' 0-4 Wellington Nem
90' 0-5 Taras Stepanenko

Ett Donetsk derby. I Kiev. Visst låter det märkligt? Det är det också, men med tanke på situationen i östra Ukraina finns det tyvärr inte så mycket annat som kan göras. 1200 åskådare hade hur om helst tagit sig till Olimpik Donetsk puttefnaskbygge till tilldelad arena, där man alltså skulle ta emot sin enorma storebror i Shakhtar Donetsk. Det gick inget vidare. Efter fina insatser mot både Zoria Luhansk och Dynamo Kiev tidigare föll man nu ihop totalt. Redan efter 17 minuter skickade Serhiy Kryvtsov in en hörna som Valeriy Lebed i Olimpik styrde in i eget mål, men som i efterhand något märkligt ändå rubricerades som Kryvtsovs mål. Hur som helst så fortsatte matchen Taison med att sätta in Shakhtars andra mål för dagen bara några få minuter senare, genom ett fint distansskott som letade sig in via stolpen. I upptakten av den andra halvleken fortsatte Oleksandr Gladkyy sedan sin fina säsongsstart genom att kyligt rulla in ännu ett mål, hans tredje i ligan och fjärde den här säsongen. Gladkyy har än så länge varit sommaren bästa värvning i den ukrainska ligan, någonting som hade varit svårt att se på förhand. Ytterligare mål av Wellington Nem och Taras Stepanenko, två mål som verkligen bevisade Shakhtars överlägsenhet i den här matchen då båda gjordes efter ett mycket vackert passningsspel runtom i Olimpik straffområde, fastställde slutresultatet till 0-5. Shakhtars än så länge fläckfria säsongsstart fortsätter således, och efter fyra omgångar har man 12 poäng och den imponerande målskillnaden 10-1, någonting som undertecknad inte riktigt vänta sig med tanke kaoset som varit kring klubben (Både Douglas Costa och Alex Teixeira blev ånyo inbytta, men ryktas fortfarande intensivt vara på väg bort). Olimpik däremot har nu lyckats ta sig igenom mardrömsschemat man fått inleda säsongen med (Chornomorets borta, Zoria hemma, Dynamo borta, Shakhtar hemma) och gjort det med hedern i behåll, i alla fall fram tills idag, i och med sina 4 poäng, där framförallt bortapinnen mot Dynamo sticker ut. I nästa omgång väntar Hoverla, ett betydligt enklare motstånd jämfört med vad man fått möta än så länge, och kanske nya poäng att se fram emot.

Metalurg Zaporizhya – Dnipro Dnipropetrovsk 0-1
59' 0-1 Artem Fedetskiy

Metalurgs förtroendeingivande säsongsstart, där man än så länge visat sig vara ett oerhört svårmött lag, verkar ha fått upp fotbollsintresset i staden då hela 10 000 åskådare tagit sig till Slavutych-Arena under fredagskvällen. I och med att både Ruslan Rotan och Ivan Strinic tillbaka i startelvan, två spelare som för bara några veckor sedan såg ut att vara helt förlorade, så hade Dnipro nu tillbaka sin ordinarie elva som var så lyckosam förra säsongen. Återigen så skulle Metalurg vara svåra att bryta ner, vilket innebar att Dnipro trots ett oerhört övertag i bollinnehav (65-53 i Dnipros favör) skulle dröja ändå till den 59:e minuten med att göra matchens enda mål. Artem Fedetskiy, som var tillbaka på högerbacken i och med Strinic återkomst, hängde med upp i ett anfall och fick bollen just till höger i straffområdet av Ruslan Rotan, där han lossade ett skott som styrdes på en hemmaförsvarare och på så sätt ställde Yevhen Borovyk i Metalurgs mål, ett mål som alltså skulle komma att bli matchens enda. Även Dnipro har således en fläckfri start med full pott (12 poäng), men det som kanske är ännu mer imponerande är att Denys Boyko i målet än så länge inte behövt hämta bollen ur nätet en enda gång, utan istället hållit fyra nollor, vilket ger den fina målskillnaden 8-0. Imponerade, som sagt! Ny knapp förlust mot ett topplag för Metalurg, men vid det här laget har man bevisat både för sig själva och för alla andra att man är ett betydligt bättre lag än tidigare, och bör i fortsättningen kunna plocka mer poäng, då nivån på motståndet i de kommande omgångarna är betydligt lägre.

Vorskla Poltava – Metalurg Donetsk 2-1
27' 0-1 Gregory Nelson
87' 1-1 Artem Gromov
89' 2-1 Artem Gromov

Nästjumbon inför den fjärde omgången, Vorskla, mot ett Metalurg Donetsk som än så länge inte lyckats motsvara förväntningarna. Två lag som annars brukar tillhöra mittenregionerna av tabellen, men som via svårt spelschema börjat säsongen utan att plocka särskilt många poäng. På förhand var känslan att Metalurg kändes starkare, och den känslan försvagades inte direkt när holländaren Gregory Nelson rullade in 1-0 i den 27:e minuten. I början av den andra halvleken lyckades dock Vyacheslav Checher i Metalurg dra på sig ett gult kort först i den 50:e minuten, och ytterligare ett fem minuter senare, vilket alltså resulterade i ett rött och en man mindre för Metalurg under matchens resterande fyrtio minuter. Med en man mer på plan började Vorskla ta över spelet, och utdelningen kom tillslut när Artem Gromov forcerade in kvitteringen i den 87:e minuten efter en rörig situationen i Metalurgs straffområde. Man nöjde sig dock inte med det, utan två minuter senare mötte Gromov ett lågt inlägg med en volley som satt ner i backen, och via marken drog sig upp i krysset: 2-1, och Vorskla hade alltså lyckats vända matchen på knappa två minuter! En meriterande seger, och slutligen kan Vorskla börja blicka uppåt i tabellen (i och med sin seger, och övriga resultat, lyfte man från 13:e plats till 6:e plats, en tecken om inte annat på att det är en extremt jämn serie än så länge). Metalurg däremot, lyckades inte utnyttja att skyttekungen Moraes var tillbaka i startelvan, utan fortsätter att vara något av en besvikelse där man trots klart överkomligt motstånd inte plockar poäng.

Chornomorets Odessa – Zoria Luhansk 0-0

Hemmastarka Chornomorets som börjat säsongen mycket lovande, mot ett Zoria som ofta sett oinspirerat och direkt svaga ut. En klar hemmaseger på förhand, men icke. Chornomorets visar tillslut att man inte är ett lag för den absoluta toppen, då det är precis den här typen av matcher man behöver vinna om man i slutändan ska aspirera på platserna som ger Europaspel. Svag insats av Chornomorets, eller en stark av Zoria? Känslan är det tidigare. Hur som helst en extremt ointressant match, där dock Mykyta Shevchenko i Zoriamålet fortsätter att göra en bra säsong genom att rädda allt som skickades mot honom.

Metalist Kharkiv – Hoverla Uzhgorod 1-0
70' 1-0 Volodymyr Homenyuk

Efter två tunga förluster mot både Shakhtar och Dynamo kom Metalist äntligen tillbaka på vinnarspåret, även ifall det satt långt inne. Ett jätteövertag i bollinnehav (64-36), men oerhörda svårigheter att träffa målet (9 skott utanför och bara ett på mål, utöver själva målet) gjorde att uppgiften mot Hoverla inte kunde genomföras så enkelt som man trott på förhand. I den 70:e minuten kom dock tillslut målet, efter ett fint uppbyggt anfall där mer eller mindre samtliga spelare som var med framåt deltog i kortpassningsspelet, som tillslut ledde till ett inlägg mot Volodymyr Homenyuk, som vi i våras målade upp som Marko Devych ersättare, som satte skallen på bollen och äntligen fick den att passera mållinjen. Att han inte levt upp till sin föregångare är väl ingen överraskning, men han har lyckats personifiera Metalists svårigheter med att göra mål. Metalist har under helgen även drabbats av ett tungt avbräck på transfermarknaden, och flera tunga rykten, någonting vi återkommer till i en senare artikel.

Volyn Lutsk – Karpaty Lviv 0-2
39' 0-1 Denys Kozhanov
56' 0-2 Gregor Balazic

Efter Volyn Lutsk fina säsongsstart så kändes det som att en hemmaseger mot Karpaty, som inte alls startat bra, inte vore en omöjlighet, men inte heller här stämde känslan undertecknad hade. 61-39 i bolleinnehav och 15-4 i skott visar dock att Volyn Lutsk var det bättre laget, men i den här sporten är det ju som bekant mål som räknas. Denys Kozhanov gjorde ett sådant när han i den 39:e minuten vräkte sig fram på ett inlägg och gav sitt Karpaty ledningen. Gregor Balazic gjorde ytterligare ett i den 56:e minuten, när även han nickade in bollen, den här gången dock från en hörna. Segern innebär Karpatys första för säsongen, och innebär att man lämnar jumboplatsen som man låg på inför matchen. Volyn däremot fortsätter att spela bra utan att få in några poäng, och frågan är om den trenden kommer att vända, bottentippade som man är.

Illichivets Mariupol – Dynamo Kiev 1-4
6' 0-1 Artem Kravets
54' 0-2 Oleg Gusev
58' 0-3 Artem Kravets
65' 1-3 Serhiy Yavorskiy
87' 1-4 Artem Kravets

Dynamo avslutade helgens omgång med att bortaslå Illichivets, på sin egen hemmaplan. Då Mariupol är ett separatistdrabbat område, så spelare Illichivets sina matcher på Olympiastadion i Kiev, vilket innebär att hela 12 000 personer tagit sig till matchen. Väl där skulle man få skåda ett Dynamo som hämtat sig från förra helgens märkliga poängtapp, när man inte lyckades få hål på Olimpik Donetsk inför hemmapubliken. I den här matchen skulle det dock gå bättre med målskyttet, och det var framförallt tack vare Artem Kravets. 25-åringen som de senaste åren har haft svårt att slå sig i startelvan har nu fått förtroende som en följd av att dels Ideye Brown såldes, men framförallt eftersom Dieumerci Mbokani för tillfället dras med skadeproblem. Mot Metalist gjorde han matchen första mål, men förra veckan mot Olimpik visade anfallaren att han inte alltid går att lite på. Under söndagen skulle det dock lossna rejält, för redan i den 6:e minuten låg bollen i nät, och det var just Kravets som var sist på den, efter att ha förvaltat sin egen retur som kom efter en nick. 0-1 stod sig till halvtidsvilan, men i inledningen av den andra halvleken utökade Oleg Gusev ledningen genom att rulla in Denys Garmash fina nickassist. Kravets slängnickade några minuter senare in ytterligare ett mål, efter ett fint inlägg från Evgenij Makarenko, vilket innebar hans andra och Dynamos tredje. Sehiy Tavorsky stack sedan i mellan och reducerade för Illichivets, när Oleksandr Shovkovskiy i Dynamomålet missbedömde ett djupt inlägg från en frispark. Kravets avslutade sedan sitt hattrick med att slå in ännu en retur, och fastställde på så sätt slutresultatet till 4-1. En stark vinst av Dynamo, någonting som behövdes efter fiaskot förra helgen, och nu hänger man i alla fall på toppen trots att man inte alls sett lika starka ut som varken Shakhtar eller Dnipro. Illichivets däremot lämnas nu sist i tabellen, men en enda ynka poäng, och just pekar ingenting på att man ska lyckas bättre i nästa veckas tuffa match mot Shakhtar.