Summering av omgång sex i UPL
Bra helg för Yevhen Konoplyanka. Som vanligt.

Efter en misslyckat landslagsuppehåll av det ukrainska landslaget där EM-kvalet inleddes med en blytung förlust hemma mot Slovakien så var det flesta landslagsspelarna under helgen tillbaka i vardagen som är den Ukrainska Premier League. Shakhtar tuffar vidare, medan Dynamo och Dnipro gör vad de kan för att försöka hänga med.

Olimpik Donetsk – Metalurg Donetsk 3-2 (1-1)
7' 0-1 Dorde Lazic
21' 1-1 Kyrylo Doroshenko
60' 2-1 Oleksandr Sytnik (Maksym Drachenko)
90+1' 3-1 Igor Semenya (Mohamed Rhasalla)
90+4' 3-2 Dorde Lazic (straff)

Helgen sparkades igång med ett ”lillebrorsderbyt” mellan småbröderna till Shakhtar från Donetsk i Kiev. Det är inte det första den sker här säsongen, men varje gång ett Donetsk derby spelas i Kiev så är det anmärkningsvärt. Som att lägga AIK - Djurgården på Gamla Ullevi, för att göra en ungefärlig parallell till den Svenska fotbollen. Hur som helst så var det Metalurg, som i sammanhanget får anses vara mellanbrodern i brödraskaran från Donetsk, som startade starkast när den spelskicklige serben Dorde Lazic med en fin mottagning tog sig förbi sin försvarare och sedan enkelt kunde placera in ledningsmålet inför tomma läktare. En inramning som snarare hade passat på en tränigsmatch, än ett Donetskderby med värdefulla poäng på spel. Tråkigt, och ett tydligt tecken på att den ukrainska krisen sätter djupa spår fotbollen. Matchen skulle ju dock spelas vidare, och en knappt kvart senare var det återigen lika efter att hemmalagets Kyrylo Doroshenko på en frispark från alldeles utanför straffområdet kyligt placerat in bollen med en hårt bredsida. Såg inte otagbart ut, och Oleksandr Bandura i Metalurg målet får nog ta på sig både målet och den extremt dåligt placerade muren. 1-1 höll sig över halvtidsvilan, och inte förrän klockan tickat upp mot en timme skulle vi få se matchens nästa mål. Oleksandr Sytnik får ett inspel från högerkanten, och när hans försvarare tappar balansen lämnas han helt fri med målvakten, och gör inga misstag. 2-1 med en halvtimme kvar att spela, alltså. Det skulle hinna bli övertid innan ytterligare nämnvärda händelser skulle ske i den här matchen, men väl där hände både det ena och det andra. Igor Semenya placerar först in 3-1 för Olimpik efter att tämligen enkelt ha fått vandra in från högerkanten, och Bandura står återigen för ett tveksamt ingripande. Matchen var där och då över, men innan övertiden var slut skulle Metalurg bli tilldelade en straff, som Dorde Lazic klev fram och ökade därför på sin målskörd för dagen till två. 3-2 slutar matchen, och Olimpik fortsätter sin poängmässigt fina säsongstart, som för tillfället gett tio poäng och en meriterande fjärdeplats. Metalurg å andra sidan fortsätter att vara en besvikelse, men sina ynka fem poäng på sex matcher för ett förväntat topplag. Serben Dorde Lazic ska dock inte beskyllas, då han i och med sina två mål nu stått för halva lagets målskörd under säsongen än så länge, och ser för övrigt ut att vara precis så giftig som vi varnade för i införrapporten av säsongen.

Metalist Kharkiv – Dnipro Dnipropetrovsk 2-5 (0-2)
14' 0-1 Bruno Gama (Serhiy Kravchenko)
43' 0-2 Bruno Gama
63' 0-3 Bruno Gama
64' 1-3 Serhiy Bolbat
88' 1-4 Yevhen Seleznyov (Yevhen Konoplyanka)
90+3' 1-5 Yevhen Konoplyanka
90+6' 2-5 Cleiton Xavier

Det förmodade toppmötet mellan Metalist och Dnipro blev inget annat än en massaker, och medan Dnipro fortsätter visa hur bra man är så är det numera tydligt att Metalist inte längre är något lag för den absolut toppen. Portugisen Bruno Gama höll stor show, och redan innan halvtidsvilan hade han bjudit på två mer eller mindre identiska mål, när han bröt in från sin vänsterkant innan hade lågt och säkert placerade in bollarna förbi Bodgan Shust i Metalists mål. Det var dock det tredje målet, som bekräftade hans suveräna hattrick, som skulle komma att lägga sig på minnet. Genom att på Messi manér ta emot bollen halvvägs in på offensiv planhalva, och sedan genom utmärkt bollteknik och en bländade acceleration bryta igenom innan han, precis likt den lille argentinaren, snyggt placerade in ytterligare ett mål lågt förbi målvakten. Suveränt, var ordet. Där och då var matchen egentligen avgjord, men det betyder ju inte att det behöver sluta komma mål. Shakhtar lånet Serhiy Bolbat skulle även han komma att göra en riktigt drömmål, när han i efterspelet av en hörna får en rullande boll mot sig några meter utanför straffområdet, varpå han drar på rejält och sätter bollen stenhårt uppe i det vänstra krysset. Kliniskt och påpassligt hade han nu gett Metalist något av en biljett in i matchen igen, en biljett som dock skulle komma att hjälpa föga. Yevhen Konoplyanka drar nämligen en räd längs vänsterkanten en stund senare, och hittar in till Yevhen Seleznyov som sträcker fram ett ben och ger Dnipro ytterligare ett mål. Landslagsstjärnan var dock inte nöjd där, utan Konoplyanka bryter bara några minuter senare in central från vänsterkanten ännu en gång, och skruvar den gär gången behärskat in mål nummer fem för kvällen. Massaker, var namnet. Cleiton Xaviers reducering på övertid skulle bara komma att bli av akademisk betydelse. Dnipro gör alltså ytterligare en imponerande insats, den här gången i en svår bortamatch i Kharkiv, och om det inte vore för det där undantaget när man lyckades tappa poäng mot Vorskla på hemmaplan, så har man gjort en mer eller mindre perfekt säsongsstart. Metalist fortsätter att förlora mot topplagen, och visar att man inte alls är lika konkurrenskraftiga som för bara någon säsong sedan längre.

Zoria Luhansk – Dynamo Kiev 2-2 (1-0)
24' 1-0 Dmytro Khomchenovskiy
59' 1-1 Lukasz Teodorczyk (Jeremain Lens)
88' 1-2 Artem Kravets (Jeremain Lens)
90+3' 2-2 Zeljko Ljubenovic

Det var inga dåliga matcher som spelades under lördagen, utan samtliga lag som under hösten redan deltagit eller kommer att delta i Europaspelen ställdes mot varandra, och det minst heta av dessa var det mellan Zoria och Dynamo som utspelades i Zaporizhya. Zoria, som gjort en bedrövlig säsongsstart, skulle här dock komma att ta ledningen, när den mycket intressante yttern Dmytro Khomchenovskiy snyggt placerade in en frispark från långt håll i mitten av första halvleken. Dynamos replik kom att vänta till en kvart in i den andra halvleken, då det polska nyförvärvet från i somras, Lukasz Teodorczyk, blev friställd efter en fin framspelning av holländaren Jeremain Lens, och avslutade utan misstag. Sitt första mål i sin första start, för den polske målkungen, alltså. Lens var på spelhumör, och tre minuter från slutet gör han sin gubbe på vänsterkanten och avancerar längs kortlinjen, innan ett lågt inspel når Artem Kravets som rakar in sitt femte mål för säsongen. Ett bra facit, med tanke på att han varit långt ifrån ordinarie. Segern såg alltså ut att följa med hem till Kiev, men serben Zeljko Ljubenovic ville annat. Ett långt inkast från vänsterkanten leder först till att Igor Chaikovskyi skruvar in bollen i stolpen, och medan mittfältare förtvivlat faller ner på knä får Ljubenovic en drömträff på returen, och sätter den högt och hårt i nättaket från hörnet av straffområdet. 2-2, och kvitterat i den tredje övertidsminuten, alltså. Bittert för Dynamo, som efter en bra andra halvlek såg ut att ta med sig samtliga tre poäng, men efter en händelserik avslutning istället bara fick en. Zoria tar i alla fall en meriterande pinne, sin första för säsongen, och kan nu kanske göra ett försöka att lyfta upp till samma höjder man nådde under förra säsongen.

Chornomorets Odessa – Shakhtar Donetsk 0-2 (0-1)
27' 0-1 Fernando
90+1' Oleksandr Gladkyy (Alex Teixeira)

Helgens hetaste match i Ukraina var den mellan vanligtvis mycket hemmastarka Chornomorets, och den suveräna serieledaren Shakhtar Donetsk. Shakhtar hade inför matchen tagit hela 11 raka segrar i seriespelet, och skulle här alltså komma att fortsätta sin trend. Ledningsmålet började med att Taison gjorde sin gubbe på högerkanten, innan han genom ett inspel nåde Luiz Adriano, som på första tillslaget avslutar rätt på Dmytro Bezotosniy i Chornomorets mål, men veteranen klara inte av att inte släppa en retur, och på den sticker Fernando fram och forcerar in det oerhört viktiga ledningsmålet. Ledningsmålet skulle komma att hålla sig matchen igenom, i en match som även idet öppna spelet dominerades av Shakhtar, både i bollinnehavet (38%-62%) och i skottstatistiken (4-12). Dominansen skulle så småningom komma att betala av sig, när Alex Teixeira pressar oerhört högt och lyckas sno åt sig bollen, för att snabbt spela ett högt inspel till Oleksandr Gladkyy, som slänger fram och slängnickar in slutresultatet. Succén fortsätter, och Gladkyy har nu gjort fem mål på 350 minuters speltid, ett mål var 70:e minut alltså, någonting som får ses som ett oerhört imponerande facit. Än mer imponerande är Shakhtars nuvarande form. 12 raka segrar med förra säsongen inräknat, sex raka under den här säsongen, och 15-1 i målskillnad än så länge. Vår spådom om ett svagare Shakhtar den här säsongen kunde inte ha varit mer fel, och vi ser spänt fram emot att se vad mästarna ska kunna åstadkomma i Europa i veckan. Chornomorets kunde inte göra mycket att se på, och den fina inledningen har nu byts ut mot två raka förluster, och bara fem poäng på de fem senaste matcherna.

Volyn Lutsk – Metalurg Zaporizhya 3-0 (0-0)
48' 1-0 Redvan Memeshev (Eric Bicfalvi)
55' 2-0 Ivitsa Zhunich (Redvan Memeshev)
69' 3-0 Florentin Matei

Äntligen! Volyn Lutsk fina, men extremt poängsnåla, spel har inte undgått någon som följt dessa summeringar än så länge. Vi har, efter Oscars sågning av laget inför säsongen, sagt att deras fina spel de visat upp i inledningen av säsongen slutligen skulle börja resultera i poäng, och det har det gjort nu också! Förra omgångens bortavinst mot Zoria Luhansk följs nu upp av en islossning hemma mot ett annars, än så länge, stabilt Metalurg Zaporizhya. Det såg dock ut att gå som vanligt, när Ruslan Babenko missade en straff efter en halvtimmes spel. I den andra halvleken började målen dock tillslut trilla in, och det var Redvan Memehsev som gjorde det förlösande 1-0 målet. Ett inspel av Eric Bicfalvi nådde Memeshev, som smällde upp den i nättaket på klassiskt ”Prima Punta”-vis. Memeshev slog ett par minuter senare en hörna som Ivitsa Zhunich nådde högst på, och såldes kunde utöka ledningen via till 2-0. Volyn var dock inte nöjda där, och när Florentin Matei slog in en drömfrispark från säg 30 meters avstånd, så märktes det att det här tillslut var Volyns dag. 3-0 och tre nya poäng, och laget klättrar nu upp till en femteplats i tabellen, med sina nio insamlade poäng. Metalurg Zaporizhya däremot ser ut att ha fallit ner i förlorargropen igen, och även ifall det än så länge inte ser alltför allvarligt ut så vet de om några att förlorartrender kan vara svåra att bryta.

Illichivets Mariupol – Hoverla Uzhgorod 2-2 (1-1)
11' 0-1 Vitaliy Kaverin (Serhiy Miakushko)
38' 1-1 Andrij Tototvytskyi
66' 1-2 Taras Khacharaba (Maksym Shatskykh)
83' 2-2 Andrij Tototvytskiy (Vladyslav Kulach)

En jämn tillställning mellan de två bottenlagen Illichivets och Hoverla utspelade sig under söndagen, och det var Hoverla, seriens kanske sämsta lag enligt undertecknad, som överraskande startade bäst genom att via en kvick kontring ta ledningen. Vitaly Kaverin var sist på bollen som tillslut gick i nät. Mannen med seriens kanske mest svårstavade efternamn, Andrij Tototvytskiy, kvitterade dock på straff strax innan halvtidsvilan. Hoverla skulle dock komma att ta ledningen igen, den här gången genom Taras Khacharaba på en hörna. Tototvytskiy skulle dock frälsa ”hemmapubliken” i Dnipropetrovsk ytterligare en gång, vilket gav lagen varsin pinne. Fortsatt jumbo och nästjumbo för de båda lagen, således.

Vorskla Poltava – Karpaty Lviv 2-0 (0-0)
80' 1-0 Denys Dedechko
88' 2-0 Olexandr Kovpak

Ytterligare ett möte mellan två lag i botten, där hemmalaget dock visat betydligt bättre tendenser än sina gäster, men i den här matchen skulle i alla fall ett av dem rannsaka sig själva och lyfta sig. En händelselös match såg ut att gå mot 0-0, när Denys Dedechko fick chansen på en frispark strax utanför straffområdet. Han stegade fram och knorrade läckert in bollen, och lyckades således bryta dödläget i matchen. Olexandr Kovpak ville inte vara sämre, och slog strax innan slutsignalen in en retur som innebär att trepoängaren var säkrad. Ett lyfta för Vorskla således, som med sina åtta poäng lyfter från bottenträsket, där man alltså lämnar ständigt underpresterande Karpaty Lviv bakom sig.