Lagbanner

Summering av omgång tre i UPL

En helg full av överraskningar när den ukrainska fotbollen skulle ladda om efter de negativa resultaten från kvalen till de europeiska cuperna tidigare i veckan.

Vi börjar med att be om ursäkt då vi är fullt medvetna om att vi inte följt upp resultaten från Europa League tidigare i veckan. Det har inte funnits tid, och nu känns det inte längre aktuellt. Vi lovar att gottgöra genom en mer utförlig genomgång inför Play Off rundan, dit Zoria Luhansk, Metalist Kharkiv och Dnipro Dnipropetrovsk i slutändan alltså kommer att delta.

Hoverla Uzhgorod – Vorskla Poltava 0-0

En riktigt sömnpiller utspelade sig under fredagskvällen, när Hoverla välkomnade Vorskla Poltava till Uzhgorod och arenan Avanhard. Vorskla hade i inledningen av matchen en boll dansandes på mållinjen, men närmre ett mål än så skulle det komma i denna match. Bortalaget kontrollerade spelet, men skapades för den skull inte några avgörande målchanser, förutom just den inledande möjligheten när bollen alltså var en rensning från mållinjen att gå in. Vorskla lyckades i alla fall ta sin första poäng för säsongen, efter de två inledande förlusterna mot Dynamo Kiev och Shakhtar, men frågan är om det är något att vara nöjda över, då Hoverla fortsätter att se extremt svaga ut, både borta som hemma.

Metalurg Donetsk – Metalurg Zaporizhya 1-1
30' 1-0 Aleksandre
53' 1-1 Oleksandr Kaplienko


Metalurg mot Metalurg, ett möte som på förhand egentligen bara kunde sluta på ett sätt. Ett Metalurg Donetsk som länge varit ett stabilt lag på tabellens övre halva, mot ett Metalurg Zaporizhya som knappt vunnit en match under tre års tid. Motsvarande möte förra året var klart redan i halvtid, efter att Junior Moraes gjort två mål. Men det är någonting med årets upplaga av Metalurg Zaporizhya, någonting som gör att man inte längre går in i varje match och förväntas förlora. Förra veckans vinst mot Hoverla följs nu upp mot en oerhört meriterande bortapinne mot Metalurg Donetsk, visserligen på Obolon arenan i Kiev, men ändå. När Aleksandre bombade in 1-0 för hemmalaget efter en knapp halvtimme av den första halvleken, så såg det ut att gå precis som man hade kunnat förvänta sig, men efter ett långt inspel från högerkanten dök Oleksandr Kaplienko upp på bortre stolpen och forcerade in kvitteringen i den 53:e minuten. 1-1, således, ett resultat som alltså skulle komma att stå sig matchen ut. En stark poäng av Metalurg, och frågan matchen i efterhand ställer är om det berodde på ett svagt Metalurg Donetsk, eller ett starkt Metalurg Zaporizhya? Vi låter fortsättningen av säsongen svara på den frågan.

Dynamo Kiev – Olimpik Donetsk 0-0

Skrällarnas helg, som sagt. De mesta mästarna, hemma på Olympiastadion i Kiev, mot en nykomling som gör sin blott tredje match i högstadivisionen någonsin, i en match som på förhand skulle vara säsongens mest givna hemmaseger. Men så blev det alltså inte. Trots en förväntad stor dominans inom egentligen all statistik som räknas (64-36 i bollinnehav, 5-0 i skott på mål, 5-2 i skott utanför, 3-1 i hörnstatistiken), så lyckas Dynamo inte spräcka nollan bakom en storspelande Igor Lytovka i Olimpiks mål. Övertaget i statistiken till trots så skapar Dynamo inte tillräckligt med målchanser i paritet med hur stort bollinnehav man har, någonting som måste förbättras om man ska ska kunna förbättra de senaste säsongernas dystra resultat. Olimpik har nu lyckats hämta sig från den tunga 0-4 förlusten mot Chornomorets i premiären, och lyckats ta fyra poäng på de tre inledningsvis svåra uppgifterna (Chornomorets borta, Zoria hemma, Dynamo borta), ett klart godkänt resultat för en nykomling.

Shakhtar Donetsk – Metalist Kharkiv 1-0
52' 1-0 Yaroslav Rakitskiy

Omgångens match utspelade sig mellan Shakhtar och Metalist under lördagen på Arena Lviv. Shakhtar skulle återigen visa att man, stormen som omger klubben till trots, kommer fortsätta att vara Ukrainas stora vinnare. Trots ett tidigt rött kort på den unge mittbackstalangen Ivan Ordets, redan i den 15:e minuten, så lyckas Shakhtar ändå hålla ihop, och genom en kandidat till årets mål av Yaroslav Rakitskiy även ta ledningen. Målet kom i samband med hörna, där bollen studsandes når Rakitskiy ett tiotal meter utanför straffområdet. Mittbacken bröstar upp bollen och drar med högerfoten iväg bollen på volley, ett skott som seglar över Bogdan Shust i Metalistmålet som står felplacerad efter en misslyckad utboxning i momentet innan. Det spektakulära målet skulle bli den avgörande aktionen i en annars mycket händelserik match, där Metalist inte helt väntat dominerade spelet. 61-39 i bollinnehav till Metalists favör visar att Shakhtar inte är lika överlägsna som man varit tidigare säsonger, där man i princip alltid haft plusstatistik när det gäller bollinnehav. Det man inte lyckas prestera i kortpassningsspel kompenserar man dock med en tyngd och vinnarinstinkt som saknar motstycke inom den ukrainska fotbollen, och som resulterar i att man vecka ut och vecka in vinner sina matcher utan att imponera. Tre raka segrar utan att övertyga, är ett bevis om inte annat på detta. Metalist däremot visar exakt motsatta tendenser, där man trots ett fint spel bara plockat in tre poäng än så länge (visserligen efter förluster mot Shakhtar och Dynamo, två visserligen svåra matcher, men ändå matcher man behöver kunna plocka poäng i om man vill utmana i toppen).

Dnipro Dnipropetrovsk – Karpaty Lviv 4-0
47' 1-0 Bruno Gama
65' 2-0 Yevgen Shakhov
75' 3-0 Yevgen Shakhov
83' 4-0 Nikola Kalinic


I alla fall ett väntat resultat under denna omgång. Efter veckans tunga förlust mot FC Köpenhamn i Champions League kvalet gör Dnipro nu en ny stark insats i ligan, och fortsätter att vara det laget som än så länge imponerat mest. Under söndagen tog man emot Karpaty Lviv, i en match som till en början skulle vara mycket jämn. I början av den andra halvleken skulle dock portugisen Bruno Gama omgående ge Dnipro ledningen, efter att ha brutit sig loss och i höjd med straffområdeslinjen distinkt placerat in ledningen. Markevich skulle sedan komma att göra två mycket lyckosamma byten, där först Yevgen Shakhov blev inbytt i den 63:e minuten. Två minuter senare hade han utökat ledningen, och ytterligare 10 minuter senare hade han även passat på att göra ett andra mål, och Dnipros tredje. Även den gamle kroaten Nikola Kalinic, som för några år sedan huserade i Premier League och Blackburn Rovers, skulle komma att bli både inbytt och målskytt, när han kom in den 77:e minuten, och satte spiken i kistan i den 83:e. En ny övertygande seger för Dnipro, som börjar växa fram som det mästarlag vi tippat dem som. För att behålla denna form krävs det dock att nyckelspelarna stannar, trots besvikelsen över att inte ha kvalat in till Champions League. Ruslan Rotan tillhör nu återigen truppen, och var i helgen tillbaka i startelvan som kapten. Nu återstår den svåraste uppgiften: att övertyga Konoplyanka om att stanna, Champions League debaklet till trots. 

Chornomorets Odessa – Volyn Lutsk 1-0
70' 1-0 Mikhail Sivakou

Det var ju inte bara Dnipro som led ett tungt nederlag i veckan, utan även Chornomorets, som inte lyckades få håll på RNK Split hemma i Odessa, någonting som krävdes för att vända 0-2 underläget man försatt sig i borta i Kroatien. Tillskillnad från Dnipro som får en ny chans i Europa League kvalets Play-Off runda, så får Chornomorets enbart fokusera på ligaspelet, och frågan är om det inte kommer gynna laget. Med samtliga konkurrenter i toppen fortfarande aktiva i Europacuperna, och med gynnsamma lottningar, så kommer Chornomorets ha en enorm fördel av att enbart behöva spela en match i veckan. På måndagskvällen lyckades man återigen ta en hemmavinst, men den här gången höll man på att sätta sig ordentligt i skiten. I den 66:e minuten tilldelades nämligen Volyn Lutsk en straff, en straff som Eric Bicfalvi klev fram för att konvertera. Bezotosnyi slängde sig åt fel håll, men straffen tog i stolpen och räddade Chornomorets. Fyra minuter senare skulle istället hemmalaget ta ledningen genom Mikhail Sivakou, och försäkrade på så sätt Chornomorets om ännu en hemmaseger. Sju poäng på tre matcher för Chornomorets således, och en stark säsongstart som bådar gott inför resten av säsongen. Volyn däremot fortsätter att imponera trots svåra matcher, och fortsätter man som man inlett säsongen kommer även poängen börja trilla in förr eller senare.

Zoria Luhansk – Illichivets Mariupol 1-0
29' 1-0 Pylyp Budkivskyi

Zoria blev under måndagskvällen det sista laget i årets serie att plocka poäng. Efter att under de första matcherna sett ofokuserade ut, och verkat ha tankar på Europa League-kvalet där man under veckan slog ut norska Molde, så skulle man nu alltså komma att ta sin första vinst. Mot ett Illichivets på Slavutych arena i Zaporizhya, gjorde Pylyp Budkivskyi matchens enda mål efter en knapp halvtimme när han avslutade en fin kontring med att nicka in bollen i nät. I en match där Illichivets annars hade bombarderat Zorias mål (Nio skott på mål, tio skott utanför, nio hörnor), vilket trots allt visar att tendensen om ett ofokuserat Zoria fortsätter att visa sig. Är inte Zoria bättre än såhär, eller är tankarna fortfarande fast i Europa League? Med tanke på att man fick en svår lottning mot holländska Feyenoord i Play-Off rundan, ska man nog börja ställa om sig på att prestera bättre i ligan. Illichivets lyckas inte följa upp förra veckans fina resultat mot Chornomorets (3-3), och har endast en poäng efter tre matcher.

Tabellen

(Tabellposition, lagnamn, målskillnad, poäng)

1. Dnipro                +7       9
2. Shakhtar             +4      9
3. Chornomorets     +5       7
4. Dynamo              +2      7
5. Metalurg Z           -1       4
6. Metalurg D           -1       4
7. Olimpik               -3        4
8. Metalist               -1        3
9. Volyn                  -1         3
10. Zoria                  -1        3
11. Hoverla              -1        2
12. Illichivets            -3        1
13. Vorskla               -2        1
14. Karpaty               -5        1
 

Axel Wendt@axelwendt2014-08-11 23:32:43
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest