Summering av omgång två i UPL

Ny helg, och givetvis ett ny omgång av ukrainsk ligafotboll. Den här helgen bjöds vi på säsongens första styrkebesked, två bedrifter som för alltid kommer att placeras i historieböckerna samt ett målkalas på sydkusten.

Vorskla Poltava – Shakhtar Donetsk 1-2
Helgen sparkades igång med att Shakhtar åkte ett gäng mil västerut under torsdagen, där Vorskla och drygt 8000 åskådare väntade på Oleksiy Butovsky stadion i Poltava. Vorskla, som kom från en tight förlust mot Dynamo i Kiev förra helgen, förväntades vara revanschsugna och hade en inspirerande uppgift i säsongens första hemmamatch mot fjolårets mästare. Man startade även bra, och gick till halvtidsvilan med en 1-0 ledning efter att Artem Gromov utnyttjat Kanibolotskiy i Shakhtar målets tveksamma placering och enkelt rullat in ledningen. Vid det här laget såg Vorskla ut att ha kommit över den tragiska dödsfallet från förra veckan, när klubbens ordförande Oleg Babayev blev ihjälskjuten utanför sitt hus, ett dödsfall som präglade förra helgens fotbollsspelande. Men är det något lag man aldrig ska räkna borta är det givetvis Shakhtar, och den prekära situationen till trots lyckades man både kvittera och ta ledningen, en bedrift framförallt Taras Stepanenko hade en stor roll i. Han började med att i den 80:e minuten ta ett eget initiativ från sin mittfältsposition, bryta sig igenom mot straffområdet innan han spelar bollen till Oleksandr Gladkyy, som snyggt chippar in kvittering. Bosmanvärvningen från Dnipro fortsätter sin fina säsongsinledning, och har nu gjort tre mål på sina tre första tävlingsmatcher för Shakthar. Stepanenko fortsatte spela bra och knappt två minuter senare stod han själv i målprotokollet, när han vräkte sig fram på en hörna och slängsparkade in ledningsmålet. Shakthar hade alltså vänt matchen på drygt två minuter, och man lyckades även hålla ut resterande tio minuter och kunde kassera in tre nya poäng. Man ska som sagt aldrig underskatta Shakhtar, så tji fick jag som runt 70:e minuten twittrade: ”Älskar att min och Oscars tippning om ett svagare Shakhtar den här säsongen ser ut att stämma”. Att man är svagare än tidigare säsonger är det inget snack om, men trots detta har man de senaste åren lyckats bygga upp en sådan vinnarkultur inom klubben att man trots dåliga prestationer i säsongsinledningen lyckats vinna både supercupen och ligans två första matcher, och detta utan sina bästa spelare Douglas Costa och Alex Teixeira (som nu båda visserligen blev inbytta i den 46:e respektive 62:a minuten). Matchen avslutades för övrigt stökigt, när både Oleksandr Kucher i Shakthar och Armend Daliku i Vorskla blev utvisade.

Metalist Kharkiv – Dynamo Kiev 1-2
Ligasäsongens första stormöte tog plats på bästa sändningstid under fredagkvällen. Metalist, som tog en stark bortavinst mot Zoria i premiären, tog emot ett Dynamo, som inte alls såg lika övertygande i sin hemmavinst mot Vorskla. Den här gången var man dock med, och redan i den 14:e minuten tog man ledningen när Younes Belhanda gav Artem Kravets öppet mål efter ett fint förarbete, ett läge den senare givetvis inte kunde missa. Innan domaren hunnit blåsa för halvtid föll dock Yarmolenko väldigt lätt i en kamp med Metalists målvakt Vladimir Dislenkovic i straffområdet, och domaren pekade på straffpunkten. Oförstående miner från mer eller mindre samtliga Metalists spelare, och visst såg det billigt ut. Yarmolenko klev givetvis fram själv och lyfte in sitt första mål för säsongen, och Dynamos andra för dagen, 0-2. Metalists skulle även dem komma att få en straffspark, när Marcio Azevedo snyggt frispelades och blev nergjord av Shovkovskiy i Dynamo målet. Målvakten var visserligen först på bollen, men det kändes som något av en kompensationsstraff. Och om det nu skulle varit straff, så borde även Shovkovskiy blivit utvisade då Marcio Azevedo var helt fri. Märkligt. Cleiton Xavier klev fram och sköt in kvitteringen, men närmare än så skulle inte Metalist komma, då Dynamo höll ut resten av matchen. En mycket tung vinst för Dynamo, en mycket tung förlust för Metalist. Att vinna en såpass jämn match (50-50 i bollinnehav, till exempel) mot en toppkonkurrent är givetvis ett styrkebesked av Dynamo, och vi tilldelar således huvudstadslaget utmärkelsen för att ha demonstrerat just säsongens första styrkebesked. Maximal pott även för Dynamo än så länge således, och redan från början ser topplagen ut att flockas i just toppen.

Volyn Lutsk – Dnipro Dnipropetrovsk 0-1
Även Dnipro skulle komma att stå på sex poäng efter två omgångar, efter en vinst borta i Lutsk mot Volyn. Men det var inte lätt sådan. Att vi på Ukrainaredaktionen verkar ha underskattat Volyn Lutsk (”Givet bottenlag”, skrev till exempel Oscar i införartikeln) ser mer och mer ut att vara ett faktum här under säsongsinledningen. Efter att först ha slagit Illichivets på bortaplan i premiären, så skulle man under säsongens andra match periodvis dominera mot ett på förhand övermäktigt Dnipro hemma på Avanhard Lutsk. Det var något av ett bombardemang mot Denys Boyko i Dnipromålet som de 5500 åskådarna fick bevittna under lördagskvällen, och i slutändan kunde man räkna till nio hörnor, åtta skott på mål och sex skott utanför från Voly. Statistiken talade i slutändan för hemmalaget, men ändå hade Dnipro tagit samtliga poäng. Efter att ha stått emot allt, tack var framförallt en storspelande Boyko i målet, som för övrigt haft en fantastisk säsongsinledning, så kom man i den 85:e minuten fram på en kontring längs vänsterkanten via Konoplyanka, som drev in och avslutade, ett avslut Volyns målvakt Artem Kychak räddade men släppte retur på, en retur Yevgen Shakhov förvaltade på bästa sätt. Dnipro har nu även dem tagit två raka segrar utan att imponera. Förra helgen slog man Metalurg Donetsk borta (som egentligen innebär neutral plan när det gäller lagen från öst) turligt, och nu rånar man i princip ett Volyn Lutsk på poäng. Volyn däremot ser ut att bli och räkna med, och den förmodade bottenplacering bör kunna undvikas om man fortsätter med det imponerande spelet man visat upp än så länge.

Metalurg Zaporizhya – Hoverla Uzhgorod 2-1
Tidigt nyckelmöte mellan de två förmodade bottenlagen. Medan Metalurg väntat förlorade premiären mot Shakhtar så kämpade Hoverla till sig en pinne hemma mot Karpaty Lviv, trots att man ofta var mer eller mindre utspelade. Även i sin andra match skulle Hoverla vara i klart underläge i det öppna spelet, men den här gången mot den ständiga slagpåsen Metalurg Zaproizhya. Tendensen efter två omgångar är däremot att det numera inte är Metalurg som är serien sämsta lag, utan faktiskt Hoverla. Medan Hoverla blivit utspelade höll ändå Metalurg siffrorna nere mot ett givetvis övermäktigt Shakhtar Donetsk, och här lyckades man alltså återigen göra en bra prestation. Det skulle dock dröja till den 64:e minuten innan man gjorde mål, och då var det inte ens en spelare från hemmalaget som var sist på bollen. Dmytro Yusov i Metalurg får bollen i högerposition i straffområdet, och skickar iväg ett hårt avslut som Oleksandr Nad i Hoverlas mål räddar. Problemet är att räddning går likt en rikoschett mot Serhiy Liuka i bortförsvaret, som får bollen på sig i midjehöjd och inte hinner rädda situationen innan bollen passerat linjen. 1-0 Metalurg, således. I den 81:a minuten anfaller Metalurg återigen längs högerkanten, men den här gången är det inspel från högerkanten som går mot en klump beståendes av Hoverlas målvakt, två försvarare och en Metalurg anfallare, Yuriy Shutko. Shutko lyckas ta sig framför samtliga motståndare, och med en elegant touch lyftande över samtliga spelare han har i ryggen, som vid det här laget slängt sig för att få bort inspelet. Lyftningen hamnar hos en Leo som enkelt kan slå in bollen i öppet mål. 2-0 Metalurg, men den här gången ett betydligt snyggare mål. Knappt fem minuter senare har Hoverla reducerat, och det är inte vem som helst som gör målet, utan Maksim Shatskikh. Hans mål kom att bli betydelselöst för matchen, men inte för historien, då han i och med målet gick upp på samma antal mål som Serhiy Rebrov (Dynamos nuvarande tränare) i toppen av ligan över antal gjorda mål inom den ukrainska ligan, 123. De senaste åren har det inte varit många mål för Shatskikh, utan de flesta kom under en tioårsperiod med Dynamo mellan 1999 och 2009, där han gjorde hela 97 mål. Med spel i flera andra klubbar runtom i landet och numera i Hoverla har han alltså samlat ihop tillräckligt många mål för att inom kort kunna se sig själv som den ukrainska ligans bäste målskytt någonsin. Värt att nämna! Hur som helst så plockar alltså Metalurg sin blott fjärde trepoängare på tre säsonger, och på allvar påbörjat försöket för att inte återigen behöva hamna sist.

Olimpik Donetsk – Zoria Luhansk 1-0
Ett nykomling på en hemmaplan 70 mil västerifrån staden där man egentligen kommer ifrån, mot ett europakvalande Zoria. På förhand lät det sannerligen som att den här matchen bara kunde få en utgång. Men nykomlingar ska aldrig underskattas, och samtidigt som Zoria fortsatt verkar ha tankarna i Europa League kvalet så passade alltså Olimpik på att ta sin första vinst i UPL någonsin. Det skulle dock sitta långt inne i en annars mycket jämn match, och det var inte förrän i den 88:e minuten som det förlösande 1-0 målet kom för Olimpik. Och det var ett mål som gjordes med hjälp av lite tur, snarare än skicklighet. På en frispark strax till höger utanför straffområdet, klev Volodymyr Lysenko fram med en vänsterfot och skickade iväg bollen, som via en touch på en försvarare i muren ändrade riktning och lämnade Zorias målvakt Mykyta Shevchenko (inte släkt till Andriy, vad jag kan finna) chanslös. En turlig, men välbehövlig vinst för Olimpik i kampen om överlevnad. Zoria däremot har inte börjat säsongen övertygande, och skulle man inte lyckas vända det på förhand tuffa utgångsläget mot norska Molde riskerar man att kasta bort säsongen redan innan den börjat. Man är redan nu ett av två lag som förlorat båda öppningsmatcherna, och då är det andra laget Vorskla som än så länge fått möta Dynamo och Shakhtar, två matcher som man inte kan förvänta sig mycket annat än förluster i.

Karpaty Lviv – Metalurg Donetsk 0-1
Inte heller Karpaty Lviv har lyckats motsvara vad vi hade förväntat oss än så länge. Efter en knapp t godkänd pinne mot Hoverla i första omgången så skulle man nu för första gången den här säsongen visa vad man var kapabla till på hemmaplan. Då ägde man spelet, men mot Metalurg var det betydligt jämnare. Man hade återigen betydligt mer skott än sin motståndare (5-1 i skott på mål, till exempel), men vad gör det när det är motståndaren som gör mål? Djordje Lazic, serben på Metalurgs innemittfält som vi varnade för i införartikeln om just Metalurg Donetsk, återfann den här gången längst fram som anfallare. I den 19:e minuten skulle det betala av sig när Aleksandre med sin känsliga högerfot lyfte in en frispark som Lazic nådde högst på, och således gjorde matchens enda mål. Återigen hade Karpaty flest anfall, men dessa resulterade aldrig i mer än halvfarliga skott som allt som oftast hamnade utanför. Metalurg däremot stack upp på den få chanser man fick och utöver målet var hade man egentligen bara en enda farlig målchans till, då Lazic provade en långskott som Oleksandr Illiushchenkov styrde bort, och där returen tillslut hamnade hos Mykola Morozyuk som stenhårt prickade ribban. En skön seger för Metalurg alltså, som därmed fick lite hjälp av den turen Dnipro hade i förra mötet som slutade med att Metalurg kanske inte helt välförtjänt förlorade.

Illichivets Mariupol – Chornomorets Odessa 3-3
Sydkustderby! Även ifall det inte finns någon större rivalitet mellan lagen, är det numera dem två lag som huserar längst söderut bland lagen i UPL. Chornomorets väster om Krimhalvön, och Illichivets öster, visserligen, men ändå. Det skulle komma att bli en galen första halvlek mellan de båda lagen, och det satte igång redan i den 8:e minuten när Oleksiy Dovhyi tryckte in ett inlägg med hjässan, och satte igång det kommande målkalaset med att ge Illichivets ledningen. Ruslan Formin ville inte vara sämre, och nickade på ett liknande sätt in kvitteringen knappt tio minuter senare. I den 20:e minuten hade Chornomorets vänt matchen, när bollen efter en rörig situation i samband med ytterligare ett inlägg hamnar hos Anatoly Didenko, som trycker in ledningsmålet för Chornomorets. I den 27:e minuten låg bollen återigen i nät, och det var återigen en Chornmorets spelare som var sist på bollen, synd bara att det var i eget nät. Även detta mål föranleddes av ett inlägg, som efter att flera spelare missat bollen hamnar på Mikhail Sivakou, som styr bollen in i mål. Oturligt, och 2-2 än så länge. Målkalaset i den första halvleken fortsatte, och i den 31:e minuten hade Chornomorets återigen tagit ledningen. Den här gången var det Oleksiy Gay som skickade in en frispark, efter ett svagt agerande av Yevhen Halchuk i Illichivets mål, och således gjorde sitt tredje mål för säsongen, bäst i ligan än så länge. Det var dock inte färdigt där, för innan domaren hunnit sätta pipan i mun för att avsluta den första halvleken hann Viacheslav Churko kvittera till smått otroliga 3-3, och återigen var det på ett inlägg från högerkanten (samtliga Illichivets mål kom på inlägg från just högerkanten). 3-3 i halvtid alltså, och samtliga mål hade kommit inom loppet av en halvtimme, en halvtimme som förmodligen när vi summerar säsongen kommer ses som den intensivaste. I andra halvlek mattades matchen av, och slutresultatet blev alltså inte mer spektakulärt än 3-3. Värt att notera är att Chornomorets, som förra säsongen var extremt målsnåla både bakåt och hemåt och bara gjorde 30 mål på hela säsongen, redan hunnit göra sju mål. Värst har Oleksiy Gay varit, som alltså prickat rätt tre gånger redan, och fortsätter det att komma mål med den här frekvensen så kan vi se fram emot en riktigt rolig säsong från både Chornomorets och Oleksiy Gay.