Lagbanner

Summering av premiäromgången i UPL

Då var vi igång! Den ukrainska ligan sparkade under helgen igång igen, och det mesta gick som man hade kunnat förvänta sig.

Premiärhelgen i Ukraina inleddes med nyheten om att Vorskla Poltavas klubbpresident, Oleg Babayev, skjutit till döds, en nyhet som ledde till att en tyst minut hölls inför varje match. Omständigheterna kring mordet, som har blivit bekräftat, är än så länge oklara, och är någonting vi får försöka återkomma med i en senare artikel.

Metalurg Donetsk – Dnipro Dnipropetrovsk 0-2
Premiärmatchen mellan Metalurg Donetsk och Dnipro spelades redan under fredagskvällen, och fick således inleda årets säsong. Till Lviv Arena i Lviv hade ändå 7500 personer tagit, vilket trots att arenan var halvtom är en hög siffra med tanke på att båda lagen håller till i helt andra delar av landet än i väst där arenan ligger. Dnipro kontrollerade länge spelet ut att få någon utdelning, men i den 64:e minuten stegade Konoplyanka fram på frispark i bra läge precis utanför straffområdet, och skruvade den läckert runt muren och in i mål. Säsongen var igång och likt ett manus var det alltså ligans kanske störste spelare, Konoplyanka, som inlett den genom en fin frispark. Drygt fem minuter senare gör en av mittbackarna i Metalurg, Vyacheslav Checher, onödigt ner Dnipros Roman Zozulya i staraffområdet efter att den senare avancerat ner mot kanten. Straff för Dnipro, som Matheus stegar fram och säkert konverterar. 2-0 och matchen var avgjord. Metalurg skulle dock få en chans att snygga till siffrorna när man på övertid får en straff, men brassen Aleksandre som fick förtroendet brände. En stabil 2-0 viktoria i en på förhand svår bortamatch ger Dnipro en drömstart på säsongen, medan Metalurg redan från början visar att man fortfarande inte är tillräckligt bra för att utmana den absolut toppen av tabellen.

Illichivets Mariupol – Volyn Lutsk 1-2
Premiäromgångens enda skräll. Volyn Lutsk, som vi på förhand tippat som tolva, åker till sydkusten och Mariupol och slår Illichivets som vi på förhand tippat runt mitten av tabellen. Sett till matchbilden var det dock inte något rättvist resultat. Illichivets dominerade som väntat bollinnehavet, och fick mer eller mindre omgående utdelning när man redan i den 5:e matchminuten blir tilldömd en tveksam straff (just den typen av domslut vi i införrapporten av Illichivets sa att man skulle hålla koll på) efter att bollen tagit Volyns lagkapten Serhiy Siminins arm, och Vladyslav Kulach kan tidigt ge hemmalaget ledningen. Matchen fortsätter med att Illichivets dominerar bollinnehavet, och tillsynes har kontroll på matchen, men när matchen håller på att gå mot sitt slut förändras allt. Det börjar i den 86:e minuten när Volyn vinner en frispark omkring 25 meter utanför straffområdet, som rumänen Eric Bicfalvi går fram och slår så att bollen studsar perfekt under den slängades Yevhen Galchuk i Illichivets målet, och plötsligt hade Volyn en pinne att spela på. Men dem nöjde sig inte där, för i den andra övertidsminuten får man en ny frispark, den här gången omkring 35 meter utanför straffområdet, perfekt läge för ett inlägg med andra ord. Fram kliver Ruslan Babenko och slår den fint inskruvat mot bortre stolpen, där en Volyn försvarare springer fram och skymmer sikten för målvakten, varpå bollen studsar in hela vägen in i nät. 2-1 Volyn i den 92:a minuten, ett resultat som sett till matchbilden är totalt orättvist. Det blir även slutresultatet, och Volyn kan vara mycket nöjda med att ha fått med sig tre poäng sett till matchbilden.

Chornomorets – Olimpik Donetsk 4-0
Sydkustlaget välkomnade Olimpik Donetsk upp till finrummet genom att fullständigt demolera nykomlingarna inför hemmapubliken på Chornomorets Stadium. Redan i den nionde minuten spräckte hemmalaget nollan, när Vitaliy Balashov klev fram och klämde in en frispark från strax utanför straffområdet. Oerhört många fina frisparka än så länge under helgen! Precis innan slutsignalen för den första halvleken nådde Oleksiy Gay högst upp på en hörna och satte tvåan, vilket innebar ridå för Olimpik. 0-2 inför andra halvlek i en av säsongens svåraste bortamatcher bådade inte gott, och det slutade det inte heller. En knapp kvart in i den andra halvleken låg bollen i nät ännu en gång, och återigen var det Oleksiy Gay som placerat in den, efter att Olimpiks målvakt Zauri Makharadze kommit ut fel på ett inlägg. Det skulle inte vara matchens sista mål, då Vitaliy Balashov inte var klar med sin målfabrikation under matchen, utan även han blev tvåmålsskytt när han placerade in 4-0 på straff i den andra övertidsminuten. En förkrossande seger som med all säkerhet stärker Chornomorets inför framtida uppgifter, medan Olimpik får ta sig samman och försöka att inte falla ihop på liknande sätt i framtiden.

Hoverla Uzhgorod – Karpaty Lviv 2-2
Söndagens tidiga match mellan Hoverla och Karpaty blev en jämn och målrik tillställning. På ännu en fin frispark gav Maksym Shatskykh hemmalaget ledningen efter en kvart, en resultat som stod sig till halvtidsvilan. I andra halvlek kom dock Karpaty tillbaka, och kvitterade först genom ett mönsteranfall som Taras Puchkovskiy avslutade, och tog sedan ledningen drygt tio minuter senare när Gregor Balazic nickade in en hörna. Hoverla gav sig dock inte, och bara fyra minuter efter Karpatys ledningsmål var det återigen lika efter att rumänen Alexandre Tudose fått iväg ett hårt skott rakt upp i klykan från hörnet av straffområdet. 2-2 stod sig sedan till slutsignalen, och får anses vara ett godkänt resultat för båda lagen. Karpaty dominerade dock matchen, vilket sifforna 58 mot 42 procent i bollinnehavet, men trots detta övertag i spelet skapade man, förutom målen, knappt några chanser överhuvudtaget (ett skott på mål, och ett utanför, utöver målen). Detta är någonting man får se till att förbättra, om man ska nå den placering på övre halvan som vi förutsett att dem ska göra.

Shakhtar Donetsk – Metalurg Zaporizhya 2-0
Förra säsongens mästare mot förra säsongens hopplösa nästjumbo, ett klar hemmaseger redan på förhand? Ja, tyvärr. Även ifall Metalurg Zaporizhya höll nere siffrorna så var det aldrig något snack om att Shakhtar skulle vinna den här matchen. Det dröjde bara några sekunder innan Shakhtar hade gjort ett noll, då man efter avspelet spelade hem bollen till Rakitskiy i backlinjen, som slog en långboll mot Metalurgs straffområde, där Gladkyy tog på sig uppmärksamhet från försvararna och bollen istället hamnade fritt för Luiz Adriano, som enkelt kunde sätta sitt första, men säkerligen inte sista, mål för säsongen. Bedrövligt försvarsspel från Metalurg, vilket inte målvakten Yevhen Borovyk var sen med att påpeka. Redan där kändes det klart, då samtliga bottenlags matchplan mot Shakhtar är att hålla nollan så länge som möjligt, en matchplan som nu alltså fallerade för Metalurg redan efter några sekunder. Även i halvlekens sista minut skulle det bli mål, då Taison avancerade från kanten och spelade in till Luiz Adriano, som på ett tillslag la upp för Gladkyy som enkelt kunde placera in tvåan. En vackert anfall av Shakhtar, som såg väldigt enkelt ut. Succén för Gladkyy fortsätter således, och bosmanvärvningen från Dnipro har nu gjort två mål på sina två första tävlingsmatcher för Shakhtar. Andra halvlek spelades av inför publiken på Lviv Arena, men frågan är om inte Shakhtar hade gått för mer mål om man spelat hemma på Donbass Arena. Hur som helst är det här ett resultat båda lagen kan ta med sig, då Metalurg trots att man tidigt förlorade man höll siffrorna nere, samtidigt som Shakhtar kan känna sig bekväma med den fullständiga kontroll man hade på matchen.

Dynamo Kiev – Vorskla Poltava 1-0
Att Vorskla, i och med dödsfallet på sin egen president, hade svårt att fokusera på uppgiften är väl ingenting otroligt att anta, men trots de tuffa förutsättningarna gjorde man ett bra match mot ett svagt Dynamo Kiev. Huvudstadslaget hade bänkat sin stjärna, Andriy Yarmolenko, ett beslut som ändå får ses som tecken på att yttern kommer lämna inom kort, och istället startade hans upphaussade ersättare, Vladyslav Kalytvinstev. Matchen satte igång och redan i den tionde minuten hade matchens enda mål nickats in av Roman Bezus på en hörna. Resterande dryga åttio minuter av matchen spelades av, där Dynamo höll ett bollinnehav upp på 62%, eftersom Vorskla med den hemska händelsen färskt i minnet inte verkade orka att forcera. Ett stabil seger för Dynamo således, medan Vorskla nu har en vecka på sig att försöka återkomma till fokus och förhoppningsvis kunna göra en mer inspirerande prestation nästa helg, omständigheterna till trots.

Zoria Luhansk – Metalist Kharkiv 1-2
Ett Zoria som tidigare i veckan avancerat vidare till den tredje kvalomgången av Europa League, tog emot Metalist Kharkiv på sin tillfälliga hemmaplan i Slavutych Arena. Denys Kulakov gav bortalaget ledningen i den 33:e minuten, efter ett fint förarbete av Marcio Azevedo på vänsterkanten. Högerbacken Christian Villagra utökade ledningen i inledningen av den andra halvleken där han efter att ha följt med upp längs sin vänsterkant skickade iväg ett jätteskott med vänstern (likt det målet Makarenko gjorde borta mot Chornomorets förra säsongen, fast med omvända fötter) som mycket vackert letade sig in i bortre krysset. Oleksandr Karavaiev reducerade sedan för Zoria i den 65:e minuten, men skulle inte komma att räcka då 1-2 stod sig ändå till slutsignalen. Metalist inleder säsongen med en seger i en av serien svåraste bortmatcher, visserligen på en i praktiken neutral plan, men ändå. Zoria får nu försöka hitta fokus i ligaspelet, något som stundtals såg ut att saknas i den här matchen, och inte enbart fokusera på Europa League kvalet.

Ligan fortsätter näst helg, och under veckan ska vi på Ukrainaredaktionen gör allt vi kan för att fortsätta pumpa ur oss införartiklar om de resterande lagen i tabellens övre regioner! 

Axel Wendt@axelwendt2014-07-28 11:56:17
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest