Lagbanner

Supercupen: Shakhtar - Dynamo 2-0

Shakhtar vinner en jämn tillställning även ifall Dynamo länge såg betydligt hetare ut.

Vi börjar med att be om ursäkt för utebliven införrapport. Jag själv befinner mig i London på semester och har det senaste fokuserat helt på transferkollarna, samtidigt som Oscar stod och slavade i ett kök hemma i Göteborg. Matchen var absolut inte bortglömd, utan sågs av undertecknad på en rutten fulstream, och nedan följer en rapport från konturerna av en mycket händelserik tillställning.

Den ukrainska ligafotbollen är alltså redan tillbaka, ett gäng veckor innan övriga ligor runtom i Europa, och även ifall det idag enbart handlar om en supercupfinal så är det vanlig ligalunk igen redan till helgen (införartiklar att invänta). Hur som helst så utspelades idag en match, och ingen match som helst utan en klassiker, om en titel, och med tanke på vilka lag som möttes så var det betydligt mer prestige än vilken annan supercupfinal som helst. Supercupen är alltså, för den som mot allt förmodan inte visste, matchen mellan ligavinnarna (Shakhtar Donetsk) och cupvinnarna (Dynamo Kiev). De senaste åren har tvåan i cupen fått ställa upp i denna match, då Shakhtar varit helt överlägsna och vunnit både serien och cupen, men den här gången ställde Dynamo faktiskt upp som vinnare.

Inför matchen skakades framförallt Shakhtar av interna problem då flera spelare ännu inte återvänt från träningsmatchen mot Lyon i lördags. De sex spelare som inte återvände som det skulle var Dentinho, Facundo Fereyra, Douglas Costa, Alex Teixeira, Ismaily samt Fred. Samtliga dessa har samma agent, Kia Joorabchian, som sagt åt sina spelare att inte återvända till Shakhtar och istället tagit dem till okänt ställe i Frankrike, då han vill att Shakhtar ska bryta kontraktet med dessa så att dem blir tillgängliga som så kallade ”Free Agents”, något som öppnar upp för betydligt bättre kontrakt än om dem är kontraktade av en klubb. Det är dem dock, något framförallt ägare Akhmetov snabbt var ute och påpekade. Även Lusescu var ute och viftade, där han menar att denna Kia även velat göra samma sak med Luiz Adriano, Illsinho, Marlos och Taison, men dessa vägrade. Lusescu fortsatte även med att kalla Kia för en ”mafioso”, vilket känns som rätt ordval med tanke på dessa händelser. Flera av dessa spelare har fortfarande inte återvänt, så fortsättning följer.

Med tanke på detta var det alltså ett skakat och reservbetonat Shakhtar Donetsk som kom till denna supercupfinal. Tillslut valde Lusescu att ställa upp med följande elva i ett 4-3-3 system: Kanibolotskiy i mål; en backlinje bestående av Srna till höger, Kucher och Rakitskiy i mitten samt Shevchuk till vänster; Stepanenko, Fernando och Illsinho på mitten; Taison till vänster, nyförvärvet Gladkyy i mitten samt Luiz Adriano något till vänster. En rätt så stark startelva tillslut, men ändå inte i närneten av det lag som varit ordinarie det senaste åren. På bänken satt även prestigevärvningen Marlos, är värt att tillägga.

Dynamo däremot kunde i lugn och ro anlända till matchen med i princip samtliga spelare tillgängliga, och Rebrov ställde upp med en igenkännlig elva: Shovkovskiy i mål, en backlinje bestående av Danilo Silva till höger, Vida och Dragovic i mitten samt Makarenko till vänster; Rybalka och Bezus som sittande mittfältare; med Yarmolenko, Belhanda och Kalytvintsev framför sig; samt Mbokani längst fram. Ingen av de ordinarie mittfältarna Vukojevic, Veloso eller Garmash med andra ord, fast med talangen och den förmodade Yarmolenko ersättaren Kalytvintsev på den kant där den just nu semestrande Jeremain Lens brukar husera.

Matchen spelades alltså på Karpatys Lviv hemmaplan, Lviv Arena, och det var redan från början en magisk stämning när de båda lagen och deras fans, likt Brasilien i VM, fullständigt skrek ut den ukrainska nationalsången. Srna visade sig i tröja bestående till hälften av Dynamos färger, och till hälften av Shakhtar, en tröja som fick sätta stämningen på denna match, tuff och betydelsefull, men inte hatisk.

Matchen satte logiskt nog igång något avvaktande, det var trots allt säsongens första tävlingsmatch, men Yarmolenko kom redan i den tredje minuten loss på sin högerkant, och visade genast att han hade överhanden gentemot veteranförsvararen Vyacheslav Shevchuk på Shakhtars vänsterkant. Den otroliga stämningen accelererade ytterligare under inledningen av matchen, där arenan under perioder gungar upp och ner när fansen tillsammans hoppar och sjunger: ”??? ?? ????? ??? ???????”, som jag av en Twitterkollega fick förklarat för mig betyder, ungefär: ”Den som inte hoppar är ryss”.

En Shakhtar hörna från vänster slåss långt bort mot Srna, som plockar ner på halvvolley och skickar iväg en hård projektil, som Shokovskiy dock säkert styr bort. Ny hörna, och återigen blir det farlig då Shovkovskiy kommer fel i utrustningen, men lyckligtvis för den gamle veteranen gör hans försvarare vad dem ska och rensar bollen. Shakthar har nu tagit någon slags kontroll på matchen, även ifall man absolut inte dominerar Dynamo. Mbokani får i den 13 minuten en fin slagen boll i ljupled och försöker trycka sig bort från Shakhtar försvararen, men hamnar slutligen ur vinkel och spelar istället hem till Yarmolenko som dock misslyckat med inspelet. Roman Bezus får även han minuten senare ett högt inspel i djupled, men när mittfältaren ska försöka skarv/styra bollen mot mål går den högt över.

Istället är den Shakhtar som får matchens första stora målchans när nye Gladkyy blir frispelad av Luiz Adriano efter att Dragovic halkat, och nyförvärvet sätter den förbi Shovkovskiy i Dynamomålet, men tyvärr för Shakhtar i sidnätet. Dålig vinkel visserligen, men en riktigt bra chans för Gladkyy där och då i den 18:e minuten. Yarmolenko och Mbokani samarbetar sedan ner en höjdboll som hamnar hos Mbokani som kroppsfintar lite fram och tillbaka innan han tillslut får iväg ett svagt avslut som Kaniboloskiy enkelt räddar. Precis som förra säsongen är tendensen att så fort Dynamo skapar någonting framåt är det via Yarmolenko, och frågan är vad huvudstadslaget ska ta sig till om Yarmolenko nu lämnar innan sommaren är slut.

I den 24:e minten gruffas det lite på mittplan efter att Belhanda frustrerat puttan ner Illsinho efter atthan tacklat den förstnämnde något. Srna kommer då flygande in i Belhanda och trycker bort marockanen, och det hela slutar med att Belhanda och Illsinho blir varnade, även ifall det kanske borde varit kroaten istället för den senare som skulle fått syna gult. Dragovic halkar återigen med bollen minuten senare, den här gången som sisteman vilket håller på att friställa Luiz Adriano, men Makarenko kommer till undsättning och får med sig en frispark när brassen försöker trycka sig förbi. Tempot i matchen har nu höjts, vilket inte minst visas i sekvensen efter Luiz Adrianos nästanläge då Dynamo ser ut att kontra med hela laget, och undertecknad verkar för en stund se en åtta mot fyra situation uppstår, men Rakitskiy rensar fint med flinten när Kalytvinsev tillslut kommer med ett inspel från vänsterkanten. Samme Kalytvintsev får på den efterföljande hörnan på ett bra skott på halvvolley, liknande det Srna hade tidigare i matchen, men precis som Shovkovskiy räddar Kanibolotskiy (inga enkla namn de båda målvakterna har).

Kanibolotskiys räddning går dock ut till Taison som påbörjar en kontring men snabbt görs ner fult av Danilo Silva, som blir straffad med varning. Dynamo känns än så länge betydligt farligare när man väl går till anfall, vilket är en klar förändring ifrån hur det såg ut i mötena mellan lagen förra säsongen, och förmodligen ett bevis på att Shakhtar saknar sin brassar i form av framförallt Douglas Costa och Alex Teixeira. Den galna stämningen på läktarna fortsätter, och jag ska erkänna att jag aldrig sett eller hört en sådan stämning som jag hör genom mitt skärm när Dynamo och Shakthars fansen tillsammans gör sig så högljudda som möjligt. Mycket vackert att se är det, hur som helst.

Domaren blåser kort därefter i pipan och det är en böljande och händelserik första halvlek vi just fått bevittna, där det trots allt känns som att det är Dynamo som är det något bättre laget. En jämn första halvlek absolut, men det märks tydligt att Shakhtar saknar en kreatör mellan Dynamos mittfält och backlinje, en roll Illsinho än så länge inte klarat av i Alex Teixeira och Douglas Costas frånvaro.

Andra halvlek fortsätter i samma tempo och Kalytvintsev får omgående en chans, men Kanibolotskiy gör vad han ska och räddar. I inledningen fortsätter det att delas ut ostskivor, där både Yarmolenko och Kucher nu också drabbas. Dynamo fortsätter dock att se giftigare ut, och verkar under sommaren utvecklat ett betydligt rappare passningsspel som nu visar upp sig, vilket gör att man under långa perioder, precis som Shakhtar gjorde under förra säsongen, kontrollerar bollen. När man tappar bollen drar dock Shakhtar blixtsnabbt iväg i kontringar, något som sker i den 60:e minuten vilket tvingar Bezus att fult göra ner Luiz Adriano på mittplan och således bli nästa man att få en varning. Srna blir sedan fly förbannad två gånger om när han får tveksamma domslut mot sig nere vid offensiv hörnflagga, två situationer som sker inom loppet av en minut, och det märks att Shakhtar börjar bli frustrerade på att jaga boll.

Vida har ett gäng minuter senare tagit sig fram längs högerkanten (nej, där hör han inte hemma), och blir framspelad av Yarmolenko till höger i straffområdet, där han via någon slags halkspark får upp bollen högt mot främre stolpen, men där är Kanibolotskiy med och räddar. Stämningen från första halvlek följer även med till den andra, och i minut 66 hoppar återigen Lviv Arena. Luiz Adriano gör sedan, som så många gånger förr, skäl för sitt rykte som en inte alltför vacker spelare när han fult stämplar Dragovic utom domarens synfält. Dragovic får behandlas, och kan inte kort därefter återkomma till matchen. Matchen första byte görs sedan kort därefter, där Kalytvintsev nu får lämna plats för Oleg Gusev. Lusescu vill inte vara sämre och gör även han sitt första byte några minuter senare, när Fernando får lämna plats för Serhiy Bolbat.

I den 74:e minuten kommer sedan matchens första mål, och det är något oväntat Shakthar som gör det. Gladkyy visar sig vara extremt stark när han i två höjddueller mot Dragovic och Belhanda lyckas få med sig bollen, innan han enkelt går passerar Shovkovskiy, sedan sådär kyligt väntar ut den siste försvararen som desperat slänger sig förbi med en glidtackling, innan han enkelt placerar in bollen i öppet mål. Ett klassmål av en annars ganska anonym Gladkyy, helt enkelt, och Dynamo har nu drygt 20 minuter på sig att hitta ett kvitteringsmål. Rebrov agerar fem minuter senare och Roman Bezus plockas av för Lukman Haruna. Samtidigt blir Mbokani varnad när han i ren frustration slänge iväg bollen efter att inte ha fått en inkast med sig. Luiz Adriano blir tillslut varnad när han återigen håller på med sin vidrigheter och gör ner Shovkovskiy, som håller på att starta en kontring. Nej, han är ingen vacker lirare Luiz Adriano, med extremt pragmatisk, både på gott och ont.

Yarmolenko dribblar sig sedan in i Shakthars straffområde, och ropar givetvis på straff, utan någon signal från domaren. Reprisen visar att det är kontakt, men en mycket liten sådan och Yarmolenko förstärker rejält, vilket gör att vi ger domaren rätt. Belhanda blir i den 84:e minuten sedan utbytt, och anfallaren Artem Kravets kommer istället in. Stepanenko blir varnad minuten senare, innan Lusescu plockar av Taison för nyförvärvet Marlos som således gör tävlingsdebut. Dynamo håller nu en intensiv press för att få till en kvittering, och lyfter ofta långt mot framförallt Mbokani, men Rakitskiy och Kucher visar vilka experter dem är i luftrummet och rensar bort allt i samspel med Kanibolotskiy i målet. Just Kaniboloskiy får sig sedan en smäll i en luftduell, och passar givetvis på att sitta några sekunder extra för att tiden ska ticka på. Bengaler tänds nu på Dynamo läktaren och flera knallskott firas av, utan att stämningen för den skulle ska kännas hotfull. På planen är det däremot irriterat, och i samband med varje spelavbrott är det ruff. Domaren meddelar att det är fem minuters tilläggstid, men knappt tre minuter senare är matchen avgjord.

I samband med att en långboll från Dynamo nickas bort får inbytte Haruna bollen på mittplan, och dröjer något oerhört vilket gör att Bolbat tillslut rusar fram och snor. Ett två mot ett läge mellan Bolbat och Marlos mot Makarenko skapas nu, och Bolbat spelar bollen till Marlos som sedan snyggt gör bort Makarenko och återkommande Haruna, innan han kyligt placerar in 2-0 bakom Shovkovskiy. En vacker presentation av Marlos således i sin första tävlingsmatch i Shakhtar, och var givetvis avgjord efter det. Stepanenko hinner dock bli skadad och utkörd på bår, innan Dynamo och Oleg Gusev får en sista chans att snygg till siffrorna när Mbokani starkt nickar ner bollen till veteranen som dock skickar bollen över. Matchen är därefter slut och Shakhtar har återigen vunnit en inhemsk titel!

Vad som i slutändan avgör, känns det som, är Shakhtars otroliga vinnarmentalitet. Precis som lag som Manchester United och Barcelona de senaste åren vinner matcher trots att spelet inte stämmer, vinner Shakhtar idag. Dynamo är det bättre laget matchen igenom och känns betydligt hetare när man anfallar, även ifall det bakåt inte kändes alltför stabilt, men har än så länge inte ett mästarlag. Trots flera stora ocg dyra värvningar är det inga vinnare på samma sätt som Shakhtar, och här har Rebrov verkligen något att jobba med under säsongen. Hur som helst gratulerar vi Shakhtar till ännu en titel, och blickar nu fram emot helgen och premiäromgången av årets liga!

Axel Wendt@axelwendt2014-07-22 23:16:37
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest