Lagbanner
Tavriya Simferopol - de första ukrainska mästarna
Tavriyas mittfältare Ilya Galiuza i luftduell med Leverkusens Stefan Kiessling i Europa League 2010-11.

Tavriya Simferopol - de första ukrainska mästarna

Från att ha spelat hem den första ukrainska ligatiteln, till avveckling i samband med ryska annekteringen av Krim-halvön, till pånyttfödelse. Tavriya Simferopol är en klubb med en lång historia av toppar och dalar.

För de flesta utanför Ukraina är Tavriya Simferopol bara ytterligare en i raden av svårstavade klubbar från östra Europa. I Sverige är klubben kanske mest känd för att landslagsmittfältaren Gustav Svensson spelade där mellan 2012-2014, en skadefylld sejour som avslutades när kriget kom. Men i skuggan av storheterna Dynamo Kiev och Shakhtar Donetsk är Tavriya Simferopol en av Ukrainas mest framgångsrika klubbar.

Klubben bildades år 1958 under namnet Avanhard Simferopol men bytte till Tavriya Simferopol fem år senare. Tavriya är namnet på den region där staden Simferopol ligger. Med undantag från några titlar i det ukrainsksovjetiska mästerskapet, där de bästa klubbarna som exempelvis Dynamo Kiev inte deltog, var det skralt med framgångar under Sovjettiden.

I början av 1990-talet hände mycket i Sovjet. De baltiska staterna bröt sig loss 1990 och blev självständiga och i andra autonoma stater som exempelvis Georgien växte protesterna i rask takt. I samband med det drog sig stora klubbar som litauiska Zalgiris och georgiska Dinamo Tbilisi ur det sovjetiska ligasystemet.

I Ukraina dröjde det till Sovjets upplösning 1991 innan man blev en helt självständig stat. Under hösten inleddes diskussioner om att bilda en inhemsk liga som skulle avslutas senast 25 juni kommande år för att garantera en möjlighet för klubbarna att spela i de europeiska turneringarna säsongen 1992-93. De flesta klubbar, däribland mesta sovjetiska mästarna Dynamo Kiev, var för en oberoende inhemsk liga. Dessutom var en lösning med en gemensam liga med Ryssland politiskt omöjlig att genomföra.

Premiären av Ukrainas första mästerskap spelades i början av mars 1992. De 20 lagen som kvalificerat sig baserat på placeringar i de sovjetiska serierna, hade delats upp i två grupper om tio lag. Dynamo Kiev tog en överlägsen seger i den ena gruppen före Dnipro Dnipropetrovsk. Snart kunde även Tavriya Simferopol avgå med segern i den andra.

Det blev således en final mellan storfavoriten Dynamo Kiev och utmanaren Tavriya Simferopol. Samtidigt tog Dinipro bronset efter att ha besegrat ett Shakhtar Donetsk som bland annat hade en 17-årig Sergei Rebrov i laget.

Med stjärnor som Oleg Salenko och Oleg Luzhny var Dynamo Kiev skyhöga favoriter när lagen klev ut på Ukraina-stadion i Lviv för att spela final den 21 juni 1992. Första halvlek dominerade Dynamo Kiev spelet, precis som förväntat, men det var ändå mållöst i paus.

Just Salenko skulle flera år senare erkänna att titeln på förhand var ännu mer säker när han berättade att Tavriyas spelare erbjudits en muta för att "ta det lugnt" och låta Dynamo vinna. Alla var överens om att det skulle bli så och fyrverkerier och allt var redan beställt. I halvtid kände dock Salenko och hans lagkamrater att någonting var fel; Tavriyas spelare kämpade till sista blodsdroppen.

Mutuppgörelsen hade påverkat Dynamo Kievs spelare och deras uppladdning inför matchen. I andra halvlek kunde laget inte ladda om från inställningen om att allt skulle lösa sig. Istället nickade Tavriyas kyrgyzsiske skyttekung Sergei Shevchenko in vad som kom att bli matchens enda mål med kvarten kvar. Dynamo Kievs spelare bötfälldes av den egna klubbledningen, inte för försök till matchfixning utan för att man inte förberett sig ordentligt. Samtidigt skrevs Tavriya Simferopol in i historieböckerna som de första ukrainska mästarna, och landets första representanter i Champions League.

Framgångarna internationellt uteblev för Tavriya som kvalade in till Champions League innan man åkte ut mot schweiziska FC Sion i den första omgången. I Ukraina tog Dynamo Kiev nio raka mästerskap innan Shakhtar Donetsk seglade upp som en seriös utmanare kring millenieskiftet. Tavriya höll sig kvar i den högsta divisionen och vann ukrainska cupen 2009-10. På den internationella scenen åkte man ur Intertotocupen tidigt 2008 och spelades bort av Bayer Leverkusen i Europa Leagues playoff 2010-11.

Den ryska annekteringen av Krim i mars 2014 höll på att bli slutet för Tavriya Simferopol. Klubben upplöstes och en ny förening bildades under namnet TSK Simferopol. Den nya klubben tog med sig färgerna och klubbmärket och ansökte om spel i det ryska seriesystemet. Ansökan godtogs från ryskt håll men eftersom ukrainarna fortfarande såg Krim som en del av landet gick inte UEFA med på att Krim-klubbarna spelar i Ryssland. Istället bildades Krims Premier League. Ligan är inte professionell och inte erkänd av det ukrainska fotbollsförbundet av politiska skäl. TSK Simferopol vann den första upplagan säsongen 2015-16.

Men Tavriya Simferopol skulle återuppstå på riktigt inom den ukrainska fotbollen. I juni 2015 påbörjades ett projekt om att låta klubben återuppstå i Kherson, en ukrainsk stad i närheten av gränsen mot Krim. I augusti året därpå fullbordades projektet under ledning av Krims före detta premiärminister Sergei Kunitsyn som etablerade klubben i Beryslav, en mindre stad utanför Kherson. Laget spelade den säsongen i ukrainska amatörligan men ansökte om professionell licens till säsongen därpå och spelar sedan i juni 2017 i Druha Liga, som är Ukrainas tredje högsta division.

SC Tavriya, som laget numera heter, är just nu ett stabilt mittenlag i Druha Liga. Det arvet som Sergei Shevchenko gav klubben med sitt mål 1992, ska en annan Sergei Shevchenko försöka förvalta från bänken. Tavriya har rest sig från askan likt fågeln Fenix och nu är frågan hur högt man kan flyga.



Fullständigt namn: Sports Club Tavriya
Smeknamn: Krymchyany (Krimererna)
Grundad: 1958
Stad/Provins: Beryslav/Kherson Oblast
Hemmaarena: Mashynobudivnyk Stadium, Beryslav
Hemsida: tavriya.com.ua
Legendarer: Sergei Shevchenko, Yuriy Hudymenko, Oleksandr Holovko
Före detta spelare (aktiva): Gustav Svensson (Seattle Sounders, USA), Eduardo Neto (Nagoya Grampus, Japan), Marin Ljubicic (Slovan Bratislava, Slovakien)
Stjärnor idag: Artyom Makarchenko, Vitaliy Chebotaryov, Viktor Sakhnyuk
Hemmaställ: Vita tröjor med diagonal rand i rödblått, vita byxor, vita strumpor
Bortaställ: Blå tröjor, blå byxor, blå strumpor

Titlar
Ukrainska Premier League: 1, 1992
Ukrainska cupen: 1, 2009-10
Ukrainsksovjetiska mästerskapet: 3, 1973, 1985, 1987
Ukrainsksovjetiska cupen: 1, 1974

Källor: Futbolgrad.com, sportarena.com, GT, soccerway.com, tavriya.com.ua, wikipedia.org

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2020-04-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest