Lagbanner

Transferkoll: Dnipro - Strinic klar för West Ham?

Ukraina redaktionen tar en titt på ryktena och övergångarna hos dem lag i ligan där det är mest aktivitet. Näste lag till rakning är ett guldjagande Dnipro!

Efter den meriterande andraplatsen förra säsongen, där man långt in på våren pressade Shakhtar rejält om guldet, så ska Dnipro den här säsongen fortsätta klättringen som Juande Ramos påbörjat. Tyvärr får man klara sig utan spanjoren den här säsongen, och in har istället Myron Markevich kommit. Målet är klart: ta sig igenom kvalet och göra sin första säsong i Champions League på mycket länge (senaste man var med hette det Europacupen), samt plocka hem guldet för första gången i UPLs historia. Dnipro har än så länge klarat sig hyffsat från i jämförelse med Dynamo och Shakhtar när det gäller rykten om sina bästa spelare, även ifall Konoplyanka som vanligt nu för tiden är omringad av mängde av rykten, och det beror på att man har mycket spelare som helt enkelt är från öst, som kanske inte upplever situationen lika hotfull som till exempel sydamerikaner. Spekulationer, givetvis, men om man ska se på ryktesspridningen bör det ligga någon slags sanning i det. Hur som helst, här har ni övergångarna och ryktena omkring Dnipro Dnipropetrovsk!

Ryktena är huvudsakligen tagna från en rad olika konton via sociala medier, så ta samtliga rykten med en stor, om inte enorm, nypa salt. I och med att vi halkat efter något med rapporteringen är det nyheter från hela sommaren (som i ukrainska medier började direkt efter säsongen avslutades i Maj), så vissa nyheter är betydligt mer färska än andra. Ska göra så gott jag kan för att tydligt framföra vilka som är aktuella och inte. Summorna som nämns är i den valuta som nämndes i ryktet, så var noga med att kolla om det är pund eller euro som skrivs, för att undvika missförstånd.

Klara in

Myron Markevich (Metalist Kharkiv)
- Under sin 30-åriga tränarkarriär har ukrainaren hunnit träna större delen av den ukrainska högstaligan, och efter nio år med Metalist bar flyttåget vidare till Dnipro. En rutinerad tränare som tränat fler matcher än någon annan manager i den ukrainska ligan, och kommer säkerligen enbart göra Dnipro väl.

Denys Boyko (Dynamo Kiev) - ?
- Det lyckade lånet från Dynamo förra säsongen blev tidigt under sommaren klar permanent, och med det köpet klart har Dnipro nu en stabil sista utpost att förlita sig på. En av ligans bästa målvakter förra säsongen.

Leonardo Matos (Chornomorets Odessa) - ?
- Chornomorets skicklige yttermittfältare är ytterligare en bra värvning av Dnipro. Stod för mycket av det innovativa i ett annars ganska okreativt Chornomorets förra säsongen. Ingen större målskytt, med bara tio mål på närmare 100 matcher i den ukrainska ligan, utan snarare en som skapar målchanser för sina lagkamrater. Ersätter Giuliano.

Valeriy Fedorchuk (Karpaty Lviv) – Återkommer från lån
- Den ukrainske innermittfältaren som tillhört Dnipro sedan 2010, utan att egentligen någon gång representerat klubben, återkommer som vanligt den här sommaren från lån. Efter tre raka säsonger i Kryvbas blev det istället Karpaty förra säsongen, där han under större delen av säsongen var ordinarie. Lånas ut återigen?

Mladen Bartulovic (Karpaty Lviv) – Återkommer från lån
- Den kroatiska vänsterspringaren, som representerat det kroatiska landslaget vid två tillfällen, var en av många spelare från Dnipro som spenderade förra säsongen på lån hos Karpaty. Kan användes till vänster både i backlinjen och på mittfältet, men har sedan han kom till Dnipro 2006 enbart gjort fyra matcher i Dniprotröjan. Varit på lån hos Kryvbas, Arsenal Kiev, Kryvbas igen innan det förra säsongen blev 14 matcher och fyra mål hos Karpaty. Trendbrott efter sex säsonger i rad ute på lån?

Klara ut

Juande Ramos (?)
- Den framgångsrike spanske tränaren som framförallt varit aktiv i den spanska liga (där han bland annat hade hand om Real Madrid under en säsong), men även gjort avstickare till Ryssland, England och slutligen även Ukraina har under en fyraårsperiod tagit Dnipro så nära toppen man kan komma, men valde tillslut att lämna på grund utav den politiska osäkerheten i landet. En jättetapp, givetvis, även ifall Dnipro hittat en bra ersättare i Markevich.

Giuliano (Gremio) – 5.28 miljoner pund
- Dnipros kreativa mittfältare lämnar slutligen till hemlandet och Gremio, efter att ha spenderat fyra säsonger i Dnipro tröjan. 106 matcher och 19 mål blev det tillslut för brassen som värvades dyrt (11 miljoner euro) som nybliven Copa Libertadores vinnare med brasilianska Internacional 2011. Med tanke på summan har han väl inte riktigt motsvarat förväntningar, eftersom han kom som en högt aktad 21 åring. Dnipro får nu tillbaka drygt halva övergångssumman, och har redan fixat en ersättare i ovannämnda Leo Matos.

Oleksandr Gladkyy (Shakthar Donetsk) – Gratis
- Något oförståeligt släpper Dnipro Gladkyy till ligakonkurrenten, och den största guldkandidaten, trots att han gjort en fin säsong med 10 mål för Karpaty senast. Oförståeligt, enligt undertecknad, en känsla som stärks efter Gladkyy avgörande mål i supercupfinalen igår. En dålig affär för Dnipro, helt enkelt, även ifall det finns starka alternativ i Roman Zozulya och Yevhen Seleznyov framåt.

Denys Oliynyk (Vitesse Arnhem) – Gratis
- Mittfältaren, om även representerat Metalist Kharkiv och Dynamo Kiev tidigare i karriären, väljer nu för första gången att lämna Ukraina. Chelseas farmarlag Vitsesse Arnhem i holländska Eredivisie är destinationen, och återigen väljer Dnipro att något oklart släppa en rutinerad och klart konkurrenskraftig spelare gratis.

Denys Kulakov (Metalist Kharkiv) – Gratis
- Efter snålt med speltid förra säsongen, bara två starter och ett gäng inhopp, lämnar nu den Shakthar Donetsk-fostrade mittfältaren för Metalist. Förståeligt att Dnipro släpper honom då han uppenbarligen misslyckats med att konkurrera.

Ruslan Rotan (?) - Gratis
- En av Dnipros viktigaste spelare förra säsongen, när han från sin mittfältsposition lyckades komm i topp av assistligan. Ordinarie och mycket viktigt för Dnipro, men under sommaren har det varit fram och tillbaka huruvida den mycket rutinerade 32-åringen ska stanna eller inte. Till slut ska man inte ha kommit överens, föga överraskande om det ekonomiska, och spelaren är nu en så kallad ”Free Agent”. Spartak Moskva och Rubin Kazan har nämns som en möjlig flyttdestination, och det är ett mycket tungt tapp för Dnipro. Det senaste uppgifterna är däremot att Rotan blivit besviken över budet från ryssarna, och istället bestämt sig för att återvända till Dnipro. Fortsättning följer!

Pavlo Pashaev (Metalurg Zaporizhya) – ?
- Precis som flera andra spelare har Pashaev spenderat de senaste säsongerna på lån, och då framförallt hos Kryvbas. När Kryvbas sedan upphörde att existera blev Karpaty Lviv ny värd för försvararen, där han förra säsongen gjorde 18 matcher och tillhörde de ordinarie spelarna. Inte aktuell för någon startplats hos Dnipro, och släpps således till Metalurg Zaporizhya.

Dmytro Lepa (Metalurg Zaporizhya) - Gratis
- Exakt samma historia som med Pashaev, där han tillbringat de senaste säsongen på lån hos först Kryvbas och nu senast Karpaty. Hänger med sin ständiga lagkamrat till Zaporizhya.

Ucha Lobjanidze (Omonia Nikosia) – Gratis
- Den georgiske landslagsbacken var även han på lån hos Kryvbas fram tills dem gick i konkurs, och fick förra säsongen stanna i Dnipro. Ett inhopp blev resultatet av det, och lämnar nu istället för den cypriska ligan.

Rykten in

Marcio Azevedo (Metalist Kharkiv) - ?
- Tidigt under sommaren ska Dnipro tillsammans med Shakhtar fört en kamp om Metalist extremt offensive ytterback, en kamp ingen slutligen ser ut att gå segrande ur. Man hade ju kunnat tycka att Dnipro borde haft en fördel i och med att Markevich tränat brassen innan, men det verkar i slutändan inte ha spelat någon roll då brassen än så länge är kvar i Metalist. Senare ryktades det om att Azevedo trots allt skulle vara första prioritet hos sin gamle tränare i Dnipro. Har inte blivit någon övergång, än så länge. 

Pavel Ksyonz (Karpaty Lviv) – 3 miljoner euro
- Kantspringaren som spenderade förra säsongen på lån hos Metalist sades under inledningen av sommaren intresserad Dnipro. Stetsenko, Dnipro klubbdirektör, gick sedan ut och bekräftade sin klubbs intresse för spelaren. Rykten fortsatte sedan under hela sommaren, och tillslut sades det att Karpaty krävde 3 miljoner euro för spelaren. Fortsättning följer! 

Manuel Lanzini (River Plate) - ?
- Tidigt under sommaren ryktades det om att Dnipro skulle vara sugna på River Plates 21-årige, offensive mittfältare. Rykten har dött ut sedan dess. 

Florin Gardos (Steaua Bucarest) – 6 miljoner euro
- Dnipro ska tillsammans med Dynamo och Metalist vara intresserade av Steauas mittback, och rumänerna kräver 6 miljoner euro för spelaren. Spelaren ser än så länge ut att stanna i Steaua. 

Ever Banega (Valencia) – 10 miljoner euro
- Dnipro ska ha gett Valencia ett erbjudande att släppa mittfältaren, men spanjorerna ska ha krävt 10 miljoner euro för den argentinske mittfältaren. Rykten vägrade sedan ge upp under inledning av Juli, och Dnipro ska tydligen ha hållit långt gångna samtal om spelaren tillsammans med Valencia. Klubbarna ska sedan ha kommit överens, och Dnipro således blivit tillåtna att hålla samtal med spelaren, som dock inte alls var intresserad och hellre ville stanna kvar i en toppliga. 

Joleon Lescott (Manchester City) - ?
- Dnipro ryktades vara intresserade av Manchester Citys bänksittande mittback, som dock senare valde att skriva på för West Bromwich Albion.


Rykten ut

Yevhen Konoplyanka (Roma, Manchester United, Liverpool, Schalke 04, PSG, West Ham, Borussia Dortmund) – 15 miljoner euro
- Precis som i vintras, då Liverpool ryktades vara extremt nära att lösa Dnipros stjärna, kom utländskt intresse mer eller mindre omgående när säsongen tagit slut. Italienska Roma var första att anmäla sitt intresse. Även Manchester United scouter ska ha funnits på plats under flera av Dnipros avslutande matcher av ligan, och deras nye tränare Van Gaal ryktades även han tidigt vilja ha Konoplyanka, dock bara om inte Arjen Robben kunde lösas från Bayern Munchen. Andriy Stetsenko, Dnipros direktör, gick sedan ut och sa att samtliga klubbar kan köpa Konoplyanka, så länge man var redo att hosta upp de 15 miljoner euro som krävs för att utlösa utöpsklausulen i hans kontrakt. Konplyankas egen agent sa sedan i slutet av Maj att Liverpool, Schalke och Manchester United än så länge var de klubbar som visat sitt intresse, samt att hans klient enbart var redo att gå till en utländsk klubb, annars spelade han hellre kvar i Dnipro. Konoplyanka gick sedan själv ut och försökte döda alla rykten om Manchester United, när han sa att om det stod mellan Dnipro och Manchester United, hade han hellre valt Dnipro. I slutet av Maj kom sedan uppgifter om att den då nytillträdde tränaren Markevich hade övertygat Konoplyanka om att stanna, men enbart om klubben kvalificerade sig till Champions League slutspelet. Även PSG ska senare under Juni gett sig in i kampen, i hopp om att kunna erbjuda spelaren bättre personliga villkor än någon annan av konkurrenterna. I slutet av Juni ska Roma fortfarande ha varit intresserade av Konoplyanka, och förberedde sig då för att ett bud. West Ham ska sedan, som en blixt från en klar himmel, ha kommit med ett bud på 15 miljoner euro och helt plötsligt trängt sig före samtliga stormakter i kön om att kunna värva spelaren. Men om Konoplyanka inte vara intresserad av Manchester United, varför skulle han då ens överväga West Ham? Strax efter dessa rykten kom ska Konoplyanka dock ha bestämt sig för att stanna över Dnipro i alla fall fram tills vintern, om inte hela nästa säsong. Rykten kom senare om att West Hams bud inte alls var så högt som det första rapporterades, och att Dnipro slagit ner det tämligen omgående. Konoplyanka ska även vara ett alternativ för Borussia Dortmund, om Marco Reus säljs. Fortsättning följer, även ifall det just nu ser ut som att Konoplyanka kommer stanna. Mycket avgörs dock i huruvdia Dnipro tar sig vidare i Champions League kvalet mot FC Köpenhamn eller inte. 

Ivan Strinic (Roma, Shakthar Donetsk, Juventus, West Ham) – 5 miljoner euro
- Redan innan säsongen hade hunnit ta slut ryktades det om att Roma lagt ett bud på Dnipros kroatiske vänsterback på en miljon euro, då spelaren kontrakt går ut i December. Dnipro ska ha dock ha erbjudit ett förläggning med bättre personliga villkor än tidigare. Roma ska ha behållt sitt intresse till slutet av Juni, då det kom rykten om att Romklubben fortfarande var intresserade av vänsterbacken. Roma ryktades senare vara redo att betala 5 miljoner euro för spelaren. Även Shakthar Donetsk rapporterades vara intresserade i början av Juli. Senare kom rapporter om att Juventus skulle vara beredd att lägga 4.5 miljoner euro på spelaren. Strinic menade senare i Juli att han höll förhandlingen med Dnipro om en nytt kontrakt, men att hans framtid fortsatt var osäker. West Ham ryktades kort därefter även dem vara intresserade. Strinic ska ha då han begärt att få lämna klubben, och för bara några dagar sedan rapporterades det om att det bara var en tidsfråga innan kroaten var klar för West Ham. Nästa vecka kommer spelaren slutligen att presenteras för Londonklubben, sägs det.

Samuel Inkoom (Schalke 04) - ?
- Schalke sades i mitten på Juni vara intresserade av Dnipro ghananske ytterback som spenderade förra säsongen på lån hos först Bastia i Ligue 1, och sedan Platanias i grekiska ligan. Ingeting har hänt sedan dess. 

Bruno Gama (?) - ?
- Portugisen ryktades i mitten på Juni ha bett om att få lämna klubben, någonting som dock förnekades av Dnipros ledning snabbt. Ser ut att bli kvar! 

Axel Wendt@axelwendt2014-07-23 16:00:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest