Lagbanner

Transferkoll: Dynamo Kiev - Trémoulinas klar för Sevilla!

Ukraina redaktionen tar en titt på ryktena och övergångarna hos dem lag i ligan där det är mest aktivitet. Vi fortsätter med ett revanschsuget Dynamo!

Med den nya tränaren Serhiy Rebrov, som egentlig var en tillfälliga lösning efter att Oleg Blochin blivit sparkad förra säsongen, vid rodret ska nu Dynamo försöka komma tillbaka till den absoluta toppen av ligan efter två säsonger fyllda av besvikelser. Precis som för Shakhtar, och övriga lag i ligan, ryktas ständigt utländska spelare bort från ligan, och Dynamo är absolut inget undantag. Till exempel så ryktas mer eller mindre samtliga investeringar Dynamo gjorde förra sommaren nu bort från klubben, även ifall man än så länge lyckats hålla fast i de viktigaste spelarna.


Ryktena är huvudsakligen tagna från en rad olika konton via sociala medier, så ta samtliga rykten med en stor, om inte enorm, nypa salt. I och med att vi halkat efter något med rapporteringen är det nyheter från hela sommaren (som i ukrainska medier började direkt efter säsongen avslutades i Maj), så vissa nyheter är betydligt mer färska än andra. Ska göra så gott jag kan för att tydligt framföra vilka som är aktuella och inte. Summorna som nämns är i den valuta som nämndes i ryktet, så var noga med att kolla om det är pund eller euro som skrivs, för att undvika missförstånd.

Uppdateringar i blått! 

Klara in

Niko Kranjcar (Queens Park Ranger) – Återkommer från lån
- Den snart 30-årige kroaten var förra säsongen med QPR och tog upp dem i Premier League. Blev dock skadad i slutet, vilket gjorde att han missade VM turneringen med sitt Kroatien. Har sedan han anlände från Tottenham 2012 enbart gjort 13 matcher i Dynamo tröjan, då skadeproblemen ofta har hämmat honom. Ska bli intressant att se huruvida Dynamo väljer att behålla honom, eller om han skeppas iväg antingen på lån eller permanent.

Benoît Trémoulinas (Saint-Étienne) – Återkommen från lån
- Den dyra investeringen på vänsterbacksplatsen från förra sommaren fick gå på lån tillbaka till Frankrike bara efter ett halvår. Verkar inte trivas i Kiev, och förhandlingar mellan Dynamo och Saint-Étienne har pågått hela sommaren om en permanent övergång, utan några framgångar än så länge. Lämnar förmodligen igen, framförallt eftersom Makarenko gjorde det bra ifrån sig på samma position efter att just Trémoulinas lämnat.


Facundo Bertoglio (Evian Thonon Gaillard) – Återkommer från lån
- Den argentinske mittfältaren kom till Dynamo från Atletico Colon i Argentina 2010, och började att sätta två år på bänken och bara göra två framträdanden innan han säsongen 2012-2013 blev utlånad till Gremio i Brasilien. Tillbringade förra säsongen hos Evian i Ligue 1, där det mest blev inhopp. Lär inte ta någon plats i Dynamos trupp, så antingen lånas han ut igen eller säljs.

Marco Ruben (Evian Thonon Gaillard) – Återkommer från lån
- Argentinsk anfallare som spenderade det senaste året tillsammans med sin ovan nämnde landsman i Ligue 1 och Evian. Fick betydligt mer speltid, men ett mål på 28 framträdanden är inget bra facit för en anfallare. Lär säljas, om han inte återigen lånas ut, men då han inte har åldern på sin sida (Fyller 28 i Oktober) så känns en försäljning troligast.

Goran Popov (West Bromwich Albion) – Återkommer från lån
- Tillbringat två säsonger på lån i Premier League efter att ha värvats från Heerenveen 2010. Fick bara speltid i två matcher förra säsongen hos WBA, och Dynamo lär försöka göra sig av även med den här vänsterbacken.

Andrés Escobar (FC Dallas) – Återkommer från lån
- Den colombianska anfallaren med samma namn som den colombianska landslagsmannen som blev ihjälskjuten efter ett misstag vid VM i USA 1994, har tillbringat flera säsonger ute på lån efter att ha värvats från Deportivo Cali 2011. Den senaste i FC Dallas där där det blev tio framträdanden och två mål. Lär inte heller ta någon plats i Dynamos trupp kommande säsong.

Dudu (Gremio) – Återkommer från lån
- Den brasilianske, offensive mittfältaren lånades i Februari ut till Gremio, där han gjorde nio framträdanden. Hade innan dess faktiskt fått lite speltid i Dynamo, så osäkert vad som händer med 22-årige brassen nu.

Utöver dessa har veteranmålvakten Oleksandr Shovkovskiy (39 år gammal) skrivit på ett nytt ettårskontrakt.

Klara ut

Denys Boyko (Dnipro Dnipropetrovsk) – Oklart
- 26-åringen, som gått igenom hela Dynamos ungdomssystem, blev förra säsongen utlånad till Dnipro, där det blev succé. Titelrace och en av ligans bästa målvakter blev tillslut resultatet, och att Boyko då ville stanna var väl ingen högoddsare. Blev tidigt under sommaren klar permanent för Dnipro, då Dynamo förmodligen känner sig säkra med Rybka och Shovkovskiy. Kan mycket väl få chansen i landslaget snart, då han tidigare representerat samtliga ungdomslandslag mellan år 15 och 21. Frågan är om han egentligen inte är bättre än samtliga av Dynamos befintliga målvakter, men det spelar ingen roll nu då han istället kan se fram emot Champions League kval med Dnipro.

Admir Mehmedi (SC Freiburg) – 5.28 miljoner pund
- Den schweiziske landslagsmannen, som hade ett lyckat VM, hade även en mcyket lyckad lånesejour i Freiburg och Bundesliga förra säsongen. 12 mål på 32 framträdanden och enbart 23 år gammal visade att Dynamo kunde se fram emot en rejäl förstärkning i truppen till nästa säsong. Men icke, Freiburg hade en utköpsklausul som man givetvis utlöste och till ägare Surkis stora ilska tappade man nu ett riktigt framtidsnamn. Bittert för Dynamo, givetvis, som alltså tappat två potentiella startspelare på grund av alldeles för dålig talanguppskattning.

Ideye Brown (West Bromwich Albion) – 8.8 miljoner pund
- Bomben! Dynamos petade anfallare Ideye Brown, går till West Bromwich för en för engelsmännen rekordstor summa. Galet, enligt undertecknad. Var ständigt petad för Dieumerci Mbokani i Dynamo anfallet, och trots fem mål på sju starter förra säsongen, och att han skulle gå för en så stor summa kändes extremt överraskande. Var inte ens med i Nigerias slutgiltiga VM-trupp. Har visserligen ett bra facit på 33 mål på 74 framträdanden för Dynamo, och är bara 25 år gammal, men 8.8 miljoner pund? Drygt 100 miljoner svenska kronor? Nej, det kändes lite väl mycket, och här ska Dynamo ha mycket beröm för en stor försäljning. Ska bli extremt intressant att följa nigerianen i Premier League kommande säsong, hur som helst.

Maksym Koval (Hoverla Uzhgorod) - Lån 
- Den talangfulle målvakten, som för ett par säsonger sedan faktiskt var förstemålvakt, har numera halkat bakom både Shovkovskiy och Rybka och hamnat trea i rangordningen, en position 21-åringen ville ändra på. Har nu gått på lån till Hoverla, ligans kanske mest hopplösa klubb, men får nu i alla fall en chans att verkligen blomma ut, då det lär vara få målvakter som får lika många skotta mottade mot sig. 

Ognjen Vukojevic (Bursapor) - Lån 
- Det kroatiske innermittfältare, vars specialité är rent spelförstörande, har nu trots allt lämnat Dynamo Kiev. Ryktet om Bursapor kom redan tidigit i somras, men kroaten uttalade sig då om att han ville fortsätta representera Dynamo. Nu verkar han dock ha ändrat sig, och frågan är om Vukojevic spelat sin sista match i Dynamo tröjan, då hans kontrakt går ut vid låneavtalets slut. 

Benoit Tremoulinas (Sevilla) - 2.2 miljoner pund 
Sommarens sämsta affär? Kanske inte, men en kandidat i alla fall. Den duktiga ytterbacken som för bara några säsonger sedan ansågs vara Ligue 1:s kanske bästa, kom till Dynamo från Bordeaux förra säsongen för 5.72 miljoner pund. Ett knappt dussin framträdanden, och en låneperiod hos Saint-Ètienne, senare så säljs nu vänsterbacken vidare. Har fått starta under inledningen av säsongen, något som kan ses underligt då han nu säljs. Väljer Dynamo att lita på Makarenko som gjort stora framsteg, eller blev situationen ohållbar i och med krisen i Ukraina

Rykten in

Cheikhou Kouyaté (Anderlecht) – 9.5 miljoner euro
- Dynamos uppgavs tidigt vara intresserade av den väldige senegalesen i Anderlecht, som dock hellre skulle vilja gå till Valencia, som också skulle ha visat sitt intresse. Dynamo skulle vara redo att betala 9.5 miljoner euros för senegalesen. Senegalesen valde dock senare att skriva på för West Ham i Premier League.


Carlos Lizarazo (Deportivo Cali) – Lån
- Den 23-årige colombianen ryktades vara påväg på ett lån till Dynamo, med en förmodad utköpsklausul. Offensiv mittfältare, och möjlig ersättare till Belhanda som vid det här laget ryktades på väg bort, sades det.

Steven De Vrij (Feyenoord) - ?
- Tränare Rebrov sades i samband med slutet av VM vara intresserad av den holländske försvararen De Vrij, som då precis avslutat ett mycket starkt VM-slutspel. Borde finnas större klubbar som rycker i försvararen efter hans succé, är undertecknads spontana känsla, och ryktet känns därför inte speciellt troligt alls. Klar för Lazio. 


Florin Gardos (Steaua Bucarest) – 6 miljoner euro
- Dynamo, tillsammans med Metalist och Dnipro, ska slåss om Steauas mittback Gardos. Steaua vill ha sex mijloner euro för spelaren, som dessutom är Rumänsk landslagsman.

Lukasz Teodorczyk (Lech Poznan) - 4 miljoner euro 
- Den tvåfaldige polske landslagsmannen sägs vara mycket nära Dynamo Kiev. Enligt Lech Poznans hemsida ska Teodorczyk gjort en läkarundersökning under lördagen hos Dynamo Kiev, en undersökningen vi än så länge inte fått någon uppföljning av. Kan mycket väl komma att presenteras i början av den kommande veckan. Gjorde sammanlagt 24 mål på 38 matcher i Polen och ute i Europa förra säsongen. Målfarlig. 


Rykten ut

Younés Belhanda (Besiktas, Napoli, Roma, Queens Park Rangers) - ?
- Tidigt under sommaren gick marockanen, som kom från Montpellier i Ligue 1 förra sommaren, ut och sa att han var lycklig i Dynamo, men att han i framtiden ville spela för en toppklubb i antingen Spanien, Italien eller England. Slaven Bilic i turkiska Besiktas tolkade det uttalandet på sitt eget sätt, nämligen att spelaren ville lämna Ukraina, och visade då gladeligen upp sitt intresse. I samband med detta bad Belhanda dem lokala medierna i Marocko att sluta sprida falska rykten om honom, då det förmodligen var dessa rykten som nu ledde till Besiktas, och flera andra klubbars, intresse. Turkiska medier menade nu att Belhanda var Besiktas huvudmål denna sommar, och att man skulle göra allt man kunde för att locka marockanen till Turkiet. Ett bud på 11 miljoner euro kom, som Dynamo dock nekade. I samband med detta kom uppgifter om att Belhanda kontaktat FIFA för att avsluta sitt kontrakt, just så att han kunde flytta till Turkiet och Besiktas. Det hela slutade med att både Belhanda och Dynamo fick gå ut och neka till allt, som visade sig vara nonsens. Det var förmodligen dessa uppgifter som marockansk media hade spridit, som Belhanda sedan gick ut och bad dem sluta sprida. Senare kom rykten om att Napoli istället hade visat intresse för Belhanda, även ifall han tydligt meddelat att han ville stanna. Även Romas tränare Rudi Garcia, som känner igen Belhanda från deras år i Ligue 1, ska vara intresserad. Även QPR ska ha hört av sig om marockanen, senare under sommaren.

Miguel Veloso (Fiorentina) – 7 miljoner euro
- Fiorentina ska tidigt under sommaren lagt ett bud på sex miljoner för den då landslagsaktuelle portugisiske mittfältare, i hopp om att ta tillbaka till Italien där han kom ifrån (Genoa) förra säsongen. Dynamo ville dock ha sju miljoner, varpå budet inte räckte till.

Aleksandar Dragovic (Juventus, Milan, Spartak Mosvka) – 12 miljoner euro
- Under inledningen av sommaren kom rykten om att Juventus, trots sin till synes överlägsna mittbacksuppsättning, var intresserade av Dynamos österrikare till mittback. Huvudpersonen gick då ut och sa att han var stolt över intresset från Juventus, men att han har kontrakt med Dynamo och vill koncentrera sig på att fullfölja det. Milan ska sedan också ha visat sitt intresse, och uppgavs vara redo att ge 12 miljoner euro för mittbacken. Senare kom uppgifter om att Murat Yakin, Dragovic gamla tränare i FC Basel, ville hämta sin gamla försvarare till sina nya klubb Spartak Moskva. Än så länge har ingenting hänt, så fortsättning följer.

Jeremain Lens (Roma) - ?
- Den då landslagsaktuelle ytterspringaren gick, ungefär som Belhanda, tidigt under sommaren ut och sa att han i framtiden ville spela i antingen eller Tyskland eller England. I samma vända menade han dock att den ukrainska ligan är stark, och att han vill vinna titlar med Dynamo. Roma sades senare vara intresserade, och att man även lagt ett bud på 13 miljoner euro, som ser ut att ha blivit nekat, då vi sedan dess inte hörde någonting mer.

Lukman Haruna (?) - ?
- Den nigerianska mittfältaren agent gick tidigt under sommaren ut och sa att hans klient ville lämna, vilket var förståeligt eftersom spelaren fått mycket snålt med speltid under hösten, och att flera klubbar var intresserade. Spelaren själv ska sedan ha gått till Dynamos ledning och bett om att bli satt på övergångslistan, där ingen har nappat än.

Andriy Yarmolenko (Liverpool, Roma, Borussia Dortmund, Milan) – 25 miljoner euro
- I slutet av Juni ryktades det om att Dynamo sänkt utköpsklausulen på sin lagkapten från 23 miljoner euro, till 15 miljoner euro, och att Liverpool således skulle vara intresserade. Yarmolenko gick i samband med detta ut och menade att det i Vladyslav Kalitivintsev redan fanns en stark ersättare inom klubben, vilket bekräftade att han kunde tänka sig att lämna Dynamo. Yarmolenkos kontrakt går ut i Juni 2015, och skulle Dynamo vilja ha några större pengar för spelaren, börjar det bli dags att sälja honom nu. Roma ryktades vid denna tidpunkt vara intresserade, och ska även ha lagt ett bud på 15 miljoner euro, men plötsligt ska Dynamo ha höjt Yarmolenkos summa till 25 miljoner euro igen. Yarmolenkos agent gick nu ut och sa att Roma vore en klubb som skulle passa Yarmolenko, men att dem då var tvungna att möta Dynamos krav på 25 miljoner euro. Chelseas ägare Roman Abramovic, ska sedan också ha gett sig in i leken, på likande manér som när han hämtade Shevchenko till klubben, och uttryckt sitt intresse om att hämta Yarmolenko till London. Yarmolenkos agent menade kort därefter att Roma inte skulle vara intresserade av de 25 miljoner euro som Dynamo krävde för hans klient. Roma kom dock tillbaka starkt med ett bud på 22 miljoner euro, och erbjöd samtidigt att dubbla Yarmolenkos lön, vilket ska vara Romklubbens sista bud. Nya uppgifter strax därefter kom om att Romas bud enbart var på 18 miljoner euro, och att Dynamo således förkastat det. Roma ska sedan ha bestämt sig för att avvakta, då man först vill göra sig av med Adem Ljajic, för att lösa pengar till en eventuellt övergång av Yarmolenko. Dortmund ska därefter ha gett sig in i leken, och hittat sin ersättare till Marco Reus som ser ut att vara påväg till Liverpool. Kontraktet Dortmund är ute efter skulle dock inte börja gälla förrän i vinter, vilket då hade gett Dynamo ett halvår att behålla sina spelare. Ägare Surkis gick kort därefter ut och meddelade att man inte hade några bud av värde på Yarmolenko, och att man så länge man inte fick det tänker behålla honom kontraktstiden ut. Även Milan har uppgets vara intresserade, och där har det pekats på att Andriy Shevchenko, som känner Milans nya tränare Filippo Inzaghi mycket väl, gärna vill se Yarmolenko i rödsvart. Fortsättning följer. 

Serhiy Rybalka (Schalke, Hannover, Wolfsburg) - ?
- Ett gäng tyska klubbar ska plötsligt ha intresserat sig för Dynamos 24-årige mittfältare, som det senaste året varit på lån hos Slovan Liberec i den tjeckiska ligan.

Niko Kranjcar (Queens Park Rangers) - ?
- Kroaten ska ha uttryckt sin vilja att stanna kvar hos klubben han var utlånad till förra säsongen.

Dieumerci Mbokani (Lokomotiv Mosvka) - ?
- I början av Juli meddelade kongolesen att han ville lämna Dynamo på grund utav den politiska situationen, och att han då istället var intresserad av en klubb i en europeisk toppliga. Med detta menade han tydligen Premier League, då bud från klubbar i Turkiet, Ryssland och Spanien inte var intressanta för kongolesen. Senare menade han att Spanien och Tyskland kunde funka också, men fortfarande helst Premier League, samt att Surkis, Dynamos ägare, lovat att sälja honom. Lokomotiv Moskva ska sedan ha förberett ett bud på Mbokani. Kort därefter gick Surkis ut och sa att man faktiskt kunde tänka sig att sälja Mbokani, om man fick ett bra bud, men att han samtidigt pratat med Mbokani, som meddelat att han var fast beslutsam om att fortsätta i Dynamo nästa säsong, och till och med tänkt vinna skytteligan.

Notis: Vi ska de närmsta dagarna även försöka få ut transferkollar av Dnipro Dnipropetrovsk och Metalist Kharkiv. Håll utkik! 

Axel Wendt@axelwendt2014-08-24 21:15:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest