Lagbanner

Transferkoll: Metalist Kharkiv

Ukraina redaktionen tar en titt på ryktena och övergångarna hos dem lag i ligan där det är mest aktivitet. Sist men inte minst har vi Metalist!

Metalist har, precis som framförallt Shakhtar, lite problem med att sina sydamerikaner inte riktigt vill komma tillbaka till Ukraina efter semestern. Flera ryktas bort, och det känns som att det bara är en tidsfråga innan Metalist inte kan stå emot alla bud längre. Klubbens ägare, Kurchenko, har ju som vi tidigare nämnt fått alla sina tillgångar inom EU frysta, vilket gör att klubben måste sälja för att få några pengar att värva för. Ett bevis på detta är att Marlos släpptes till Shakhtar, en övergång som förmodligen inte hade skett om Kurchenko haft sina pengar tillgängliga. Samtliga rykten in baseras alltså egentligen på att klubben först lyckas sälja spelare, även ifall man nu har lite pengar från försäljningen av just Marlos att spendera. Hur som helst så är det inte ett lika konkurrenskraftigt Metalist vi ser på övergångsmarknaden den här sommaren, i jämförelse med hur det har sett ut tidigare. 

Ryktena är huvudsakligen tagna från en rad olika konton via sociala medier, så ta samtliga rykten med en stor, om inte enorm, nypa salt. I och med att vi halkat efter något med rapporteringen är det nyheter från hela sommaren (som i ukrainska medier började direkt efter säsongen avslutades i Maj), så vissa nyheter är betydligt mer färska än andra. Ska göra så gott jag kan för att tydligt framföra vilka som är aktuella och inte. Summorna som nämns är i den valuta som nämndes i ryktet, så var noga med att kolla om det är pund eller euro som skrivs, för att undvika missförstånd.

Klara in

Denys Kulakov (Dnipro Dnipropetrovsk) – Gratis
- Dnipros reservspelande mittfältare plockas upp av Metalist. Känns som lite av en chansing, men en gratis sådan som knappast kan misslyckas.

Jaja (Coritiba) – Återkommer från lån
- Den stora, starke och tekniske brasilianaren med det fantastiska skottet har trots att han har alla förutsättningar för att lyckas inte gjort det i Metalist Kharkiv. Är inne på sin andra vända i klubben under karriären, efter att ha gjort 30 mål på 61 matcher för klubben mellan 2008-2010. Kom tillbaka inför förra säsongen, men hade två lånesejourer hos först Kayserispor i Turkiet och nu senaste Coritibia i hemlandet. Hade varit intressant att följa, om han stannar det vill säga.

Willian (Cruzeiro) – Återkommer från lån
- Högeryttern kom till Metalist 2012 och hade en godkänd första säsong med fyra mål på 25 matcher. Lånades sedan ut till Cruzeiro inför förra säsongen, där han knappt fick någon speltid alls. Nytt lån på gång?

Marco Torsiglieri (UD Almeria) – Återkommer från lån
- Den argentinske försvararen, som kan spela både centralt och ute till vänster, spenderade förra säsongen på lån hos Almeria i La Liga, och hade där en ordinarie plats i backlinjen. Placeras bredvid Papa Gueye i Metalist backlinje nu?

Jonathan Cristaldo (Bologna) – Återkommer från lån
- Spenderade förra säsongen lyckat hos Bologna i Italien, där han lyckade göra fyra mål och två assist. Gjorde även två mål på de sex inhopp han hann med i Metalist tröjan. Målfarlig släpande anfallare som mycket väl hade kunnat vara nyttig för Metalist, men han ser inte ut att vilja återvända till Ukraina.

Jose Sosa (Atletico Madrid) – Återkommer från lån
- Argentinaren som gjorde lite av en succé tillsammans med Atletico under sin sejour där, då han i ett lag som lyckades vinna La Liga och nå Champions League final ändå fick helt okej med speltid. Var med i Argentinas preliminära trupp till VM, men valdes sedan väntat bort. En förstärkning helt klart, om han nu stannar i Metalist.

Utöver dessa har ytterligare några spelare återvänt från lån, dock inga konkurrenskraftiga sådana, utan spelare som förmodligen lär lånas ut igen.

Klara ut

Myron Markevich (Dnipro)
- Tränaren som de senaste nio åren varit instrumental i Metalists etablering i toppen av tabellen, med ständiga äventyr både i Champions League och Europa League, lämnar nu för toppkonkurrenten Dnipro. Ett tungt tapp, och lösningen i Markevich tidigare assistent Igor Rakhaev känns inte alltför övertygande.

Marlos (Shakhtar Donetsk) – 7 miljoner pund
- Den tekniske brasilianaren som gärna opererar på en kant har som bekant lämnat för Shakthar (där han häromdagen fick en drömstart i sin debut i Supercupfinalen), vilket innebär ett tungt tapp för Metalist. Skulle Sosa få för sig att stanna kvar har man dock redan en ersättare i sin ägo.

Igor Shukhovtsev (-) - Slutar
- Den 42 årige målvakten som spenderat de senaste två säsongerna som reservmålvakt i Metalist lägger nu handskarna på hyllan efter 22 säsonger huvudsakligen i den ukrainska ligan, fast med några utflykter österut till den ryska.

Ayila Yussuf (Dynamo Kiev) – Slut på lån
- Den nigerianske försvararen som hämtades in på lån från Dynamos andralag inför förra säsongen tog något överraskande en startplats bredvid Papa Gueye efter att många av konkurrenterna lämnat under vintern. Såg väl inte alltför stabil ut, utan var kanske i slutändan något av en nödlösning.

Pavlo Kysonz (Karpaty) – Slut på lån
- Kantspringaren som kan spela på samtliga kantpositioner, både i backlinje, mittfält och anfall, gjorde ett såpass lyckat låneår hos Metalist att lag placerade högre upp i serien nu är på jakt efter honom. Metalist ska vara med i den fighten, sägs det.

Rykten in

Anton Shynder (Shakthar Donetsk) - ?
- Efter att ha misslyckats med att värva Gladkyy i början av sommaren, som istället gick till Shakhtar, sägs Shakhtars reservanfallare Shynder vara nästa namn på listan. Trolig värvning av ett Metalist som mer och mer börjar plocka upp det övriga topplag lämnar ifrån sig. Illichivets sägs senare också vara intresserade. Shynder gick själv ut och förnekade alla rykten om en eventuell flytt, något konstigt, då han helt klart behöver speltid. Sägs senare trots allt vara intresserad av en flytt till Metalist, för att få speltid.

Dany Nounkeu (Galatasaray) – 1.3 miljoner euro
- Den kamerunske försvararen som tillhör Galatasaray men förra säsongen var utlånad till Besiktas, sägs intressera Metalist som ska vara beredda att betala 1.3 miljoner euro. Var aktuell i somras med Kamerun i VM och sågs precis som resten av laget inte alltför övertygande ut där och då, även ifall det i grund och botten rör sig om en helt klart solid back.

Junior Moraes (Metalurg Donetsk) - ?
- Metalist sägs vara en av många som vill värva Metalurgs succébrasse som hamnade två i skytteligan förra säsongen.

Yannick Boli (Zoria Luhansk) - ?
- Zorias ivorian Boli ska även han vara ett alternativ för att förstärka på anfallsposition.

Gökhan Töre (Rubin Kazan) – 6 miljoner euro
- Metalist sades i början av sommaren vara intresserade av Rubin Kazans turkiska ytter, vars pris låg på 6 miljoner euro enligt ryssarna själva. Valde senare att skriva på för Besiktas.


Florin Gardos (Steaua Bucarest) – 6 miljoner euro
- Det här ryktet känner vi igen, va? Precis som Dnipro och Dynamo sades Metalist i början av Juli jaga Steauas mittback, som uppges kosta 6 miljoner euro.

Carlos Carmona (Atalanat) - ?
- Den chilenska landslagsmannen som håller till i Seria A och Atalanta, sägs intressera Metalist.

Rykten ut

Marcio Azevedo (Dnipro, Shakhtar Donetsk) - ?
- Tidigt under sommaren sägs Marzio Azevedo ha intresserat både Dnipro och Shakhtar, där Dnipro sedan utmålats som något av en favorit i och med tillsättandet av Azevedos förre tränare Markevich. Ser än så länge ut att stanna i Metalist, även ifall rapporter från Dnipro menar att han har en hög prioritet den här sommaren. Rakhaev var dock ute och sa att intresset till trots så hade man inte fått några bud än så länge, och menade att man räknade med Azevedo inför nästa säsong.

Jonathan Cristaldo (Estudiantes) - ?
- Spelaren som, som sagt, spenderade förra säsongen på lån hos Bologna sägs inte ha några intentioner alls att återvända, och Estudiantes i den argentinska ligan sägs vara intresserade. Nytillsatte managern Rakhaev gick sedan ut och sa att Cristaldo var en av många som kunde lämna Metalist den här sommaren. En knapp månad senare (i början av Juli) gick spelaren själv ut och sa att han trots allt ville stanna i Metalist, då Bologna var en värdefull upplevelse men att han inte var redo för en ny nedflyttningsstrid. Sedan vände det igen, och spelaren menade att inte alls kommer tillbaka, utan att hans blivit accepterad en flytt antingen permanent eller på lån. Men vart?

Jose Sosa (Atletico Madrid) – 10 miljoner euro
- Rakhaev var tidigt ute under sommaren och menade att Sosa var en av flera Metalist spelare som kunde lämna klubben, för att sedan mena att man inte fått något bud från Atletico (som ryktades vilja ha tillbaka honom permanent), och att man således förväntade sig spelaren att stanna istället. Marca rapporterade sedan att Atletico inte kunde betala de 10 miljoner euro som Metalist krävde för spelaren, och han därför kommer återvända till Ukraina. Atletico ryktades bara några dagar senare kunna betala 5 miljoner euro, en summa som dock inte når upp alls till de 10 som Metalist förväntar sig. Kort därefter ryktades det om att Metalist var villiga att sänka summan, men bara till 7-8 miljoner euro. Argentinaren anlände sedan till Metalist träningsläger.

Rodrigo Moledo (Besiktas) - ?
- Rakhaev var tidigt under sommaren ute och menade att Rodrigo Moledo, den brasilianske mittbacken, var en av flera Metalist spelare som kunde lämna klubben. Senare ryktades det om att Besiktas fått ett bud bekräftat på 3 miljoner euro, och att det enbart var en tidsfråga innan spelare lämnade Metalist. Allt skulle vara klart, förutom att Metalist ägare på flykt, Kurchenko, skulle bekräfta affären, någonting som tog en väldigt tid.

Alejandro Gomez (?) - ?
- Rakhaev var tidigt under sommaren ute och menade att Alejandro Gomez, den dyra investeringen från Catania förra sommaren, var en av flera spelare som kunde lämna klubben. Senare ryktades det om att Gomez var intresserad av att återvända till just Italien, där han gjort flera bra säsonger tidigare. Hans agent menade senare att han hade tre erbjudanden, och att han försökte nå en överenskommelse angående sin klient tillsammans med Metalist klubbpresident.

Cleiton Xavier (?) - ?
- Tidigt under sommaren ryktades det om att Cleiton Xavier, Metalist brasilianske kreatör på det offensiva mittfältet, skulle vara på väg bort. Senare menades det dock att spelaren i alla fall kommer spela den följande säsongen i Metalist, för att nästa sommar sedan se vad som händer.

Christian Villagra (Racing Avellanada, Turkiska klubbar) - ?
- Tidigt under sommaren sas det att det spanske ytterbacken skulle vara redo att lämna för en turkisk klubb, som var redo att betala 2.5 miljoner euro. Har inte hänt någonting mer på den fronten än så länge, förutom att samma summa från en okänd turkisk klubb nämns titt som tätt.

Willian (Cruzeiro) – 4 miljoner euro
- Cruziro, som förra säsongen hade Willian över på lån, sades i mitten av sommaren hålla samtal med Metalist om en permanent övergång. Metalist vill ha 4 miljoner euro, medan Cruzeiro vill ha ett framförhandlad övergångssumma.

Sebastian Blanco (Club America, CSKA Moskva) - ?
- Argentinaren som gjort över 100 matcher för Metalist sägs nu vara sugen att röra på sig, och inledningsvis ryktade Club America i Mexico vara intresserade. Sedan gick spelare själv ut och sa att han var öppen för erbjudanden från ”toppligor”, och menade att han ville lämna Metalist. CSKA Moskva ryktades sedan vara nära en värvning av mittfältaren. Blanco har sedan sagt att vägrar återvända till Ukraina, på grund av ”kriget” med Ryssland.

Edmar (Dnipro) - ?
- Metalists ukrainskt nationaliserade brasse, som gjort drygt 150 matcher för klubben, ryktades till Dnipro i mitten på sommaren, som en ersättare till den för Dnipro flyktande Giuliano.

 

Axel Wendt@axelwendt2014-07-24 13:00:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest