Lagbanner
Transferkoll: Shakhtar Donetsk - Milan shoppar loss?

Transferkoll: Shakhtar Donetsk - Milan shoppar loss?

Ukraina redaktionen tar en titt på ryktena och övergångarna hos dem lag i ligan där det är mest aktivitet. Vi börjar med de regerande mästarna!

Precis som med resten av ligan ryktas det på daglig basis om att utländska spelare ska lämna landet på grund utav den politiska situationen i landet (som inte minst intensifierades efter det nerskjutna passagerarplanet runt Donetsk regionen häromdagen). Shakhtar, som i princip består till hälften utav utländska spelare, och då framförallt sydamerikaner, drabbas ständigt av dessa rykten om att flera av deras bästa spelare ska lämna. Både tränare Lusescu (som även han ryktades lämna under början av sommaren, men som tillslut bestämde sig för att stanna) samt ägare Akhmetov har dock ständigt gått ut i media och påpekat att man inte tänker sälja sina spelare, i alla fall inte till några reapriser, och än så länge har man lyckats behålla samtliga av de spelare man vill behålla.


Ryktena är framförallt tagna från en rad olika konton via sociala medier, så ta samtliga rykten med en stor, om inte enorm, nypa salt. I och med att vi halkat efter något med rapporteringen är det nyheter från hela sommaren (som i ukrainska medier började direkt efter säsongen avslutades i Maj), så vissa nyheter är betydligt mer färska än andra. Ska göra så gott jag kan för att tydligt framföra vilka som är aktuella och inte.

Uppdateringar i orange!

Klara in

Marlos (Metalist Kharkiv) – 7 miljoner pund
- Metalists tekniske yttermittfältare är klar för Shakhtar Donetsk sedan en tid tillbaka. Värvas förmodligen in för att täcka upp eventuella förluster av Douglas Costa, Alex Teixeira eller Bernard.

Rustam Khudzhamov (Illichivets Mariupol) – Gratis
- Den rutinerade och enfaldiga landslagsmannen, som började sin karriär i Dynamo Kievs ungdomslag, hämtas in som back up till Andre Pyatov i målet. Efter att ha tillhört Shakhtar mellan 2008-2012 där han mest spenderade tiden på lån, hämtas han nu alltså tillbaka efter två säsonger i Illichivets.

Oleksandr Gladky (Dnipro Dnipropetrovsk) – Gratis
- Ännu en spelare som tillhört Shakhtar tidigare och nu återkommer. Lämnade klubben 2010 för Dnipro Dnipropetrovsk, där han efter snålt med speltid lånades ut till Karpaty Lviv i två säsonger. Den senaste säsongen lyckades han få in tio baljor, ett mycket bra facit. Kommer ursprungligen från Kharkiv, men har trots flera klubbar under sina karriär inte hunnit bli äldre än 26 år gammal. En bra värvning av Shakhtar, efter att Dnipro oväntat valde att inte skriva nytt kontrakt med honom, den förra lyckade säsongen till trots.

Tornike Okriashvili (Chornormorets Odessa) – Återkommer från lån
- Den kvicke georgiern har efter att han hämtades in från FC Gagra, från den georgiska ligan, 2010 spenderat flera säsonger på lån. Den senaste i först Illichivets, under första halvan av säsongen, och sedan Chornomorets under den andra. Hann bara med fem matcher på Ukrainas sydkust, men såg riktigt intressant ut i de matcher undertecknad såg honom, och han trots allt göra tre mål på dessa fem matcher. Georgisk landslagman, dessutom.

Ivan Ordets (Illchivets Mariupol) – Återkommer från lån
- Efter att ha kommit fram genom Shakthars ungdomssystem har han de senaste säsongerna varit ute på lån. Den senaste hos Illichivets Mariupol, där han gjorde såpass bra ifrån att det blev landslagsdebut, och dessutom en utnämning i säsongens lag av Ukraina redaktionen. Nu redo att konkurrera med Rakitskyi, Kucher och resten av gubbarna i de centralare delarna av backlinjen. Framtidsman.

Marcio Azevedo (Metalist Kharkiv) - 3.52 miljoner pund 
- Efter att i början av Augusti ha ryktats skriva på ett nytt kontrakt med Metalist Kharkiv, så återvände ryktena från tidigare i somras om att Shakhtar Donetsk var intresserade av den hyperoffensive vänsterbacken under förra veckan. Tillsammans med lagkamraten Cleiton Xavier såg Shakhtar ut att värva ytterligare brassar från Metalist, en typ av värvning klubben gjort förut (Taison 2013, Marlos tidigare i somras. Marcio Azevedo skulle bara några dagar senare komma att presenteras officiellt för en summa av drygt tre och en halv miljoner pund. Vänsterslickaren kan spela både i backlinjen och på mittfältet, men har under sina år i Metalist framförallt används i just backlinjen. 


Dessa är de intressanta namnen på ingångslistan. I Ukraina är det en enorm spelaromsättning inför varje säsong, framförallt i storlagen, och utöver ovanstående namn har flera spelare blivit uppflyttade från Shatkhars andralag, eller återkommit från flera misslyckade lån, som förmodligen kommer leda till att spelarna i fråga antingen kommer skickas ut på lån igen eller lämna klubben. Väljer att inte skriva om dessa, för att istället kunna framföra det som faktiskt kan påverka den nuvarande truppen. Utöver dessa har dessutom Vyacheslav Shevchuk, den rutinerade vänsterbacken, skrivit på ett nytt ettårskontrakt.

Klara ut

Tomas Hubschman (FK Jablonec) – Gratis
- Efter tio säsonger i den orange- svartrandiga tröjan väljer Hubschmann nu att lämna Shatkhar för hemlandet och Jablonec. Ska ha blivit erbjudet ett nytt ettårskontrakt av Shakthar, men inget som kunde utmana det treårskontrakt Jablonec la på bordet. 164 matcher och fyra mål blev det tillslut för tjecken, som får ses som något av en legend inom klubben efter att ha varit en tongivande spelare i klubbens mest framgångsrika period någonsin.

Eduardo da Silva (Flamengo) – Gratis
- Efter den misslyckade VM-turneringen för Eduardo (som jag skrev om förra veckan), väljer Eduardo att återvända till det Brasilien han en gång lämnade som 16-åring. Föddes i Rio, och går även till en Rioklubb i form av Flamengo. Valde tillsammans med klubben att inte skriva på ett nytt kontrakt. Även Trabzonspor och flera italienska klubbar ska ha varit intresserade, men i slutändan lockade en återkomst till hemlandet mer för Eduardo.

Vladlen Yurchenko (Bayer Leverkusen) – Drygt 200 000 pund
- Tillhörde egentligen Shakthars tredjelag, men blev ändå en uppmärksammad övergång då det inte är alltför vanligt nuförtiden att ukrainska ungdomar går utomlands. Född tidigt 94 (vilket innebär att han idag är 20 år) och brukar spela som offensiv mittfältare. Ska bli intressant att följa i Bayer Leverkusen, där han redan presenterat sig genom tre mål i sina tre första träningsmatcher. Shakhtar ska dock ha en återköpsklausul om Yurchenko skulle göra bra ifrån sig, bekräftar klubben på sin hemsida.

Bruno Renan (Pelotas) – Gratis
- Den brasilianska mittfältaren som värvades in från Villareal 2010 för nästan två miljoner pund, sattes i andralaget och sedan skickades ut på lån, avslutade under sommaren sitt kontrakt med klubben. Lämnar för Brasilianska Serie C och Pelotas gratis. Ingen större förlust för Shakhtar.

Serhiy Gryn (Illichivets) – Gratis
- Precis som vanligt lånar Illichivets ett gäng unga spelare från Shakhtar, och den här sommaren blir Gryn en av dem. Tagit sig igenom mer eller mindre samtliga av Shakhtars ungdomslag, och kan mycket väl, precis som flera av hans före detta lagkamrater, få ett genombrott hos Illichivets.

Tornike Okriashvili (Genk) - ?
- Georgiern som förra säsongen gjorde ett lyckat lån lämnar nu permanent för den belgigska ligan och Genk. Summan är än så länge oklar. 

Anton Shynder (Chornomorets) - Lån
- Efter ett gäng om och men slutar transfersagan som varit Anton Shynder med att han lämnar för en låneperiod hos Chornomorets. 

Facundo Fereyra (Newcastle United) - Lån med köpoption 
Ännu en transfersaga, fast den här gången med ett något oväntat slut. Istället för att vända hem till Argentina, eller gå till Serie A, de två destinationer det ryktats mest om, hamnar Shakhtars bänkspelande forward i Newcastle och Premier League. Två miljoner euro sägs kostnaden för själva lånet ligga på, med en köpoption på åtta miljoner euro vid säsongens slut. En mycket bra affär av Shakhtar, som precis som sin konkurrent Dynamo lastar av en missnöjd reserv (Ideye Brown i Dynamos fall) för en i sammanhanget mycket hög summa. 

Dmytro Grechyskin (Chornomorets Odessa) - Lån
- Istället för Dnipro, som det till en början ryktades, blir det Chornomorets för den defensiva mittfältaren. 

Rykten in

Denys Dedechko (Vorskla Poltava) - ?
- Ska, enligt rapporter tidigt under sommaren, ha följts intensivt av Shakhtar. Stor mittfältare som hoppat fram och tillbaka mellan den ryska och ukrainska ligan, där han representerat en rad lag. Tre mål på 17 matcher förra säsongen. Enfaldig landslagsman för Ukraina. Affären, som ryktades vara nära att bli klar, föll dock igenom när Shakhtar och Vorskla inte kunde komma överens om en övergångssumma.

Eduardo Vargas (Napoli) - ?
- Den chilenska anfallaren som den senaste säsongen var på lån både hos Gremio i den brasilianska ligan, samt Valencia i den spanska, där det blev tio respektive sex mål, sades i början av sommaren intressera Shakhtar. Var som vanligt bra även i den chilenska landslagströjan, där han för övrigt har ett imponerande facit med 15 mål på 32 matcher, under VM, där han mäktade med ett mål och två assist. Sägs dock alltid prestera bättre i landslagströjan, än vad han gör i sina klubblag. Även Sampdoria, Torino, Getafe och Malaga skulle ha varit intresserade.

Gregor Balazic (Karpaty Lviv) - ?
- Den slovenska landslagsmannen, som bland annat representerade Benfica under sina ungdomsår, rapporterades under början av sommaren ha fått Shakhtars intresse på sig. 26 år gammal och har varit ordinarie i Karpaty Lviv under tre säsonger. Skulle, om han nu värvades, förmodligen användas som en reserv, men det har sedan i början av Juni inte kommit några ytterligare rykten om denna övergång.

Mateo Kovacic (Inter) – 30 miljoner euro
- Ska vara en av de toppspelare Shakhtar planerar att värva under sommaren. Klubben ska ha erbjudit 30 miljoner euro till Inter, som dock slog ner budet omgående. Hade varit en otrolig värvning, och visst finns det länkar i form av till exempel Darijo Srna (kroat precis som Kovacic), samt att Shakhtar har betydligt större ekonomiska muskler än Inter. Shakhtar ska senare även ha slängt med Fernando i dealen, som Inter i sin tur uppgavs vara intresserade, men det har inte blivit till någon affär än så länge, samtidigt som ryktena börjat dö ut.

Ante Rebic (Fiorentina) - ?
- Den kroatiska supertalangen, och tillika anfallaren, ska vara på Shakhtars ”lista” över potentiella övergångar. Representerade Kroatien i VM, och drog bland annat på sig ett rött kort, och hade utan tvekan också varit en mycket intressant värvning. Precis som med Kovacic kan mycket väl Srna spela en mycket stor roll i en eventuell övergång, och ryktet behöver således inte vara alltför osannolik, även ifall det nu var några veckor sedan ryktena florerade.

Victor Andrade (Santos) – 8 miljoner euro
- Shakhtar ska ha erbjudit 8 miljoner euro för Santos brasilianska högerytter, som själv hellre vill skriva på för Benfica, där han representerat flera av den portugisiska klubbens ungdomslag. Valde i slutändan att skriva på för portugiserna, och kan därmed skrivas av från denna lista.


Sandro (Tottenham) – 16 miljoner euro
- Corriere Dello Sport skrev den förste Juli att Shakhtar tillsammans med Napoli ska vara intresserade av Tottenhams brasse till innermittfältare. 16 miljoner euro var summan som nämndes. Möjlig ersättare om Fernando lämnar.

Ruslan Rotan (Dnipro Dnipropetrovsk) – Gratis
- Shakhtar ska, tillsammans med Dynamo, slåss om Dnipro spelaren som under hela sommaren haft svårt att komma överens med Dnipro angående sitt nya kontrakt. Assistkung i ligan förra säsongen. Rotan har nu återvänt till Dnipro, och skrivit på ett nytt kontrakt. 


Ivan Strinic (Dnipro Dnipropetrovsk) – Gratis
- Den kroatiska vänsterbackens kontrakt med Dnipro går ut i December, och Shakhtar ska vara en av flera klubbar runtom i Europa som är sugna på spelarens signatur.

Cleiton Xavier (Metalist Kharkiv) - ? 
- Shakhtar ska inte ha nöjt sig med Marlos och Marcio Azevedo, utan även Cleiton Xavier sägs vara nära klubben. Förhandlingarna ska vara långt gångna, och det enda som står i vägen är att Shakhtar vill frigöra pengar genom att sälja Fernando. Shakhtar-spelare inom kort således, om man ska tro rapporterna som säger att de personliga villkoren är klara, men att det fortfarande råder lite meningsskiljaktigheter om övergångssumman. 

Rykten ut

Mircea Lusescu (Rapid Wien, Galatasaray, Spartak Moskva, med flera)
- Under börjar av sommaren ryktades det intensivt om att Shakhtars succétränare Lusescu skulle vilja lämna landet på grund av den politiska instabiliteten. Ägare Akhmetov fick bland annat gå ut och visa sin vilja att behålla tränaren, då det under perioder såg helt klart att att han skulle lämna både för Galatasaray och Spartak Moskva. Firade i Maj sitt tionde år i klubben, och visst hade det varit ett jämnt och fint avslut på en fin period. Men nej, Lusescu blev kvar och är nu i full fart med förberedelserna inför den kommande säsongen.

Welington Nem (Fluminense) – Lån
- Enligt brasilianska medier ska Fluminense tidigt under sommaren ha anmält sitt intresse för Shakhtar brasseanfallare, som framförallt agerade reserv förra säsongen. Shakhtar ska dock ha ignorerat det låneförslag Fluminense kom med.

Anton Shynder (Metalist Kharkiv, Illichivets Mariupol) - ?/lån
- Den tvåfaldiga landslagsmannen som skrev kontrakt med Shakhtar förra sommaren efter tre säsonger hos Tavrija Simferopol, sägs ha tröttnat på att vara reserv och Metalist ska tydligen vara sugna på att utnyttja situationen. Även Illichivets, som brukar låna flitigt från Shakhtar, ska vara intresserade. Shynder ska dock ha slagit ner alla rykten om att lämna när han blev tillfrågad. Shynder ska dock senare under sommaren, i mitten av Juli (nu i dagarna alltså), börjat fundera på att nappa på Metalist låneerbjudande, i jakt på speltid.


Vasyl Kobin (Illichivets Mariupol) – Lån
- Den 29-årige högerspringaren (kan spela både i backlinjen och på mittfältet) som representerat landslaget elva gånger ryktas gå på lån till Illichivets, som brukar ta emot ett gäng ungdomar och reserver från Shakhtar inför varje säsong. Inte blivit av, ännu.

Fernando (Inter, Napoli, Atletico Mineiro, AC Milan, Fiorentina) – 13 miljoner euro
- Lusescu ska i början av sommaren ha erbjudit sin brassemittfältare till Inter, efter att han enbart fick medverka i sju matcher den föregående säsongen. Inter ska även ha visat intresse att ta emot honom. Ryktades då handla om ett låneavtal med köpoption. Fernando har själv uttalat sig och sagt att han inte var nöjd med sin säsong, och att han ska vara redo att flytta om tränaren (Lusescu) vill det. Han ville även fortsätta sin europeiska karriär, berättade han i början av sommarne, och uteslöt på så sätt en flytt till hemlandet Brasilien. Inters scouter ska även ha varit på plats under flera av Fernandos matcher förra säsongen, så det finns förmodligen ett intresse från Inters sida. La Gazetta Dello Sport ”bekräftade” i mitten av sommaren även dem att Fernando var på ingång på lån från Shakhtar till Inter. Lusescu menade samtidigt att det inte fanns några erbjudande på Fernando. Även Napoli ska, i mitten av sommaren, ha gett sig in i leken. Ska i slutändan ha erbjudits till Inter som en del av ett bud på kroaten Mateo Kovacic, ett erbjudande Inter inte ska ha nappat på. Atletico Mineiro ska sedan, Fernandos kommentarer till trots, kontaktat brassens agent om en eventuell övergång. I samband med detta ska Fernando ha ändrat sig, och plötsligt gått ut och sagt att han vill hem till Brasilien, och i samband med detta bekräftat att hans agent höll samtal med Atletico Mineiro. Affären ska sedan ha varit så gott som klar, förutom att Lusescu behövde godkänna den. Atletico Mineiros president gick sedan ut och bekräftade allt vi redan visste, nämligen att affären var nära att gå igenom. Förhandlingarna blev sedan utdragna, och Fernandos agent visade sig sedan ha svårt att komma överens med Atletico Mineiro om spelarens personliga villkor. Det senaste är att Fernando vill lämna klubben, men att Shakhtar satt hans övergångssumma på 13 miljoner euro. Fiorentina ska enligt flera källor runtom i Europa vara intresserad av Shakhtars innermittfälare. Italienarna ska ha börjat med ett bud på 8 miljoner euro, men Shakhtar sägs kräva åtminstone 13 miljoner euro. Palkin har bekräftat att förhandlingar pågår, men att man än så länge fortsatt är långt ifrån varandra. Även Milan sägs vara intresserade, om transfern av Mario Balotelli går igenom. För Fiorentina är förutsättningen att Juan Cuadrado eventuellt säljs. 

Bernard (Liverpool, Arsenal, Fenerbache, Tottenham, Milan) – 25 miljoner euro minimum
- Shakhtars överskattade brassetalang, som köpte in för dyra pengar så sent som förra sommaren, ska efter en anonym VM-turnering trots allt dragit till sig intresse från de båda engelska toppklubbarna, Liverpool och Arsenal, inte minst efter att hans agent ska ha erbjudit sin klient till just dessa lag. Arsene Wenger och hans Arsenal var ute efter brassen redan när han representerade Atletico Mineiro, och hoppas nu kunna förhandla ner hans rent astronomiska övergångssumma, som sägs ligga närmare en halv miljard svenska kronor. Bernard ska vara besviken på Lusescus rotationssystem förra säsongen, som resulterade i att Bernard ofta fick finna sig vid att sitta på bänken. Brassen ska under VM-turneringen sedan ha uttalat sig om att han inte ville återvända till Shakhtar efter turneringens slut. Fenebarche gav sig senare under sommaren också in i leken. Shakhtar ska vara redo att förhandla med Fenerbache, men inte för mindre än 25 miljoner euro. Tottenham, Arsenal och Liverpool ska vara redo att betala 23 miljoner för honom, även ifall det är otillräckligt. Milan ska ha anmält sitt intresse också, men man undrar ju varför då det knappast låter som ett köp inom den budgetklass italienarna värvat för de senaste åren. Det senaste är att Shakhtar, trots att man tidigare under sommaren sagt att man vill behålla Bernard, inte registrerade Bernard på trupplistan inför den kommande säsongen, och en flytt ryktas nu vara mycket trolig, men vart?

Douglas Costa (Roma, Napoli, AC Milan, Monaco) – 50 miljoner euro
- Corriere Dello Sport skrev i mitten av Juni att Walter Sabatini, Romas sportdirektör, menade att Douglas Costa passar in perfekt i Romas spelsätt. Costas agent förnekade någon som helst kontakt med Roma tämligen omgående, och menade att det istället fanns en lite chans att hans klient återvände till Brasilien. Lusescu gick samtidigt ut och sa att det inte fanns några bud på Douglas Costa. Även Napoli uppgavs vara intresserade, och ska ha erbjudit 15 miljoner euro, som Shakhtar ska ha nekat. Costa ska sedan ha meddelat att han inte vill återvända till Shakthar efter semestern, och istället begärt en transfer till Roma. Shakhtar kräver 20 miljoner euro från Roma, en summa italienarna ska vara tveksamma att betala. Costa vägrade sedan att ansluta till lagets träningsläger i Österrike. Roma ska sedan ha klumpat ihop 35 miljoner euro för Douglas Costa, tillsammans med Alex Teixeira och Yaroslav Rakitskyi, ett bud Shakhtar inte var speciellt intresserade av att acceptera. Förhandlingar ska sedan ha startat med Roma enbart för Douglas Costa, och Shakthar kräver 20 miljoner euro för att affären ska gå igenom. Spelaren hade då fortfarande inte anlänt till Shakhtars träningsläger, vilket han skulle ha gjort. Han uppges kort därefter ha kommit överens över de personliga villkoren med Roma, som dock fortfarande inte fått en övergångssumma accepterad. Roma ska sedan ha accepterat att man inte har råd med de 20 miljoner euro som Shakhtar kräver. Palkin, Shakhtars sportdirektör, gick sedan ut och sa att Roma aldrig kontaktat Shakhtar angående Douglas Costa, ett bevis om inte annat på att förhandlingarna fallit igenom. Spelaren anslöt kort därefter till Shakhtars träningsläger. Slutet på denna transfersaga? Nej, inte alls. Monaco ska sedan ha erbjudit de 20 miljoner euro Shakhtar krävde av Roma, men då höjt spelarens pris till 30 miljoner euro. Det absolut senaste är att Douglas Costa ska vara en av de sex sydamerikanska spelare som inte återkommit till Shakhtar efter träningsmatchen mot Lyon i Frankrike i förrgår. Costa är sedan länge tillbaka i Shakhtar, men ryktena om en flytt fortsätter. Det senaste är att Monaco ska vara beredda att betala 65 miljoner för Costa och hans landsman och klubbkamrat Alex Teixeira. "65 miljoner?", sa Shakthars sportdirekthör Palkin, "...när de kommer med bud på 100 miljoner euro kan vi börja snacka". Douglas Costa ska fortsatt vara intresserad av att lämna klubben, och Monaco ska fortsatt vara intresserade. Utköpsklausulen uppges på något sätt kunna sänkas från de ursprungliga summan 50 miljoner euro, och nu istället "bara" ligga på 30 miljoner euro. Milan har uppgets vara redo att betala 25 miljoner euro, ett bud Shakhtar ska ha nekat till en början, men sedan börjat fundera på. Palkin var sedan ute i farten igen, och menade att det trots allt fortsatt vara utköpsklausulen på 50 miljoner euro som gällde, en fullständigt orealistisk summa för Milan. Italienarna ska dock snart ha finanserna för att kunna genomföra en affär, då pengar för en eventuell försäljning av Mario Balotelli kan rulla in inom kort. 

Ismaily (Roma, Juventus, Napoli, med flera) - ?
- Flera italienska klubbar ryktades i mitten av sommaren vara intresserade av Shakthars brasilianske vänsterback Ismaily, som ofta fått agera reserv till Shevchuk. Med Sobol kommandes från de yngre leden vore inte en flytt för brassen inte helt opassande, men än så länge har fortfarande ingenting hänt.

Luiz Adriano (Galatasaray, Roma, AC Milan) – 12 miljoner euro
- Galatasaray skulle i mitten på Juni vara intresserade av Shakhtars skytteligavinnare från förra säsongen. Även Roma ska senare även ha varit beredda på att bjuda 12 miljoner euro, ett bud vi än så länge inte fått någon uppföljning på, men enligt undertecknad känns det som alldeles för lite för att få Shakhtar att sälja. Både Luiz Adriano och Alex Teixeira skulle ha varit beredda på att följa med Lusescu till Galatasaray om den affären gick igenom, vilket den inte gjorde. Istället för en flytt handlar det numera om Luiz Adrianos vilja att bli ukrainsk medborgare och således börja spela för det ukrainska landslaget. Lär stanna kvar. Roma ska under veckan ha kommit med ytterligare ett bud på skyttekungen, den här gången på 16 miljoner euro. Fortfarande en alltför låg summa för Shakhtar, dock. Milan sägs även se Luiz Adriano som en potentiell ersättare till Mario Balotelli, som ska vara nära Liverpool. 

Alex Teixeira (Galatasaray, Roma) - ?
- Ungefär samtidigt som uppgifterna om Luiz Adriano till Turkiet kom, kom även liknande rykten om Alex Teixeira. Affären ska helt ha berott på huruvida Shakhtar skulle gå med på att avsluta hans kontrakt, någonting dem givetvis inte gjorde. Både Luiz Adriano och Alex Teixeira ska ha varit beredda på att följa med Lusescu till Galatasaray, någonting som, som sagt, inte gick igenom. Roma ska sedan ha klumpat ihop 35 miljoner euro Alex Teixeira, tillsammans med Douglas Costa och Yaroslav Rakitskyi. Det absolut senaste är att Teixeira ska vara en av de sex sydamerikanska spelare från Shakhtar som inte återvänt till klubben efter träningsmatchen mot Lyon i förrgår. Alex Teixieira är sedan länge tillbaka i Shakhtar, men ryktena om en flytt fortsätter. Det senaste är att Monaco ska vara beredda att betala 65 miljoner för Alex teixeira och hans landsman och klubbkamrat Douglas Costa. "65 miljoner?", sa Shakthars sportdirektör Palkin, "...när de kommer med bud på 100 miljoner euro kan vi börja snacka". Medan rebellkamraten Douglas Costa fortsatt ser ut att vilja lämna Shakhtar, så ska Alex Texieira nu ha bestämt sig för att stanna. Har återigen börjat användas av Lusescu, genom två inhopp, och ska nu försöka kämpa sig tillbaka i startelvan. Skulle brasilianaren trots allt lämna, har Shakhtar en ersättare redo i Cleiton Xavier. 

Fred (Galatasaray, Flamengo) - ?
- Turkarna ska även ha visat sitt intresse för Shakhtars innermittfältare, och Lusescufavoriten, Fred, efter att man misslyckats med Alex Teixeira. Värvades in dyrt och är som sagt en favorit hos Lusescu, varpå en övergång inte känns speciellt trolig. Det absolut senaste är att Fred ska vara en av de sex sydamerikanska spelare som inte återvänt till Shakhtar efter träningsmatchen mot Lyon i förrgår. Fred ska enligt rykten bett om att få gå till Flamengo. 

Darijo Srna (Valencia) - ?
- Valencia ska vara sugna på Shakhtars klubbsymbol samt högerbac, Darijo Srna. Kaptenen för både Shakhtar och det kroatiska landslaget gick dock genast ut och sa att han inte tänkte lämna klubben, och vi kan väl därför avskriva det ryktet på en gång.


Dmytro Chygrynskyi (Dnipro Dnipropetrovsk) – Lån
- Dnipro ska vara intresserade av att låna Shakthars mittback Chygrynskyi, bland andra.

Dmytro Grechyskin (Dnipro Dnipropetrovsk) – Lån
- Dnipro ska vara intresserade av att låna Shakthars defensiva mittfältare Grechyskin, bland andra.


Serhiy Bolbat (Dnipro Dnipropetrovsk) – Lån
- Dnipro ska vara intresserade av att låna Shakhtars mittfältare Bolbat, bland andra.

Yaroslav Rakitskyi (Roma) - ?
- Roma ska ha klumpat ihop 35 miljoner för Yaroslav Rakitskyi, tillsammans med Douglas Costa och Alex Teixeira, ett bud som Shakhtar aldrig ska ha varit speciellt intresserade av.

Andriy Pyatov (Manchester United) - ? 
- Manchester United sägs vara intresserade av Shakhtars landslagsmålvakt. Ett rykte som undertecknad inte riktigt vet hur han ska kommentera. Vore otroligt. 

Notis: Vi ska de närmsta dagarna även försöka få ute transferkollar av Dynamo Kiev, Dnipro Dnipropetrovsk samt Metalist Kharkiv. Håll utkik! 

Axel Wendt@axelwendt2014-08-22 18:45:00
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest