Lagbanner
Ukraina - Moldavien: 1-0

Ukraina - Moldavien: 1-0

På Olympiastadion i Kiev, eller NSK Olimpijs'kyj som huvudstaden superarena heter, vann hemmalaget med 1-0. Kiev bjöd upp till match samtidigt som möjligt nytt stort steg för landet togs i och med den förmodade vapenvilan i sydost.

Någon läktarfest blev det inte. Arenan i Kiev gapade tom på många håll, en arena som annars gått varm av besökare från hela landet under europaspelet från diverse ukrainska klubbar. Europaspelet fortsatte på ett annat sätt ikväll. Landslaget skulle genrepa mot Moldavien, ett möte som trots frekventa byten, experiment och kanske något helt nytt – skulle vara en seger för Ukraina i Kiev. Mykhaylo Fomenkos gäng ställde upp enligt följande:
Pyatov; Rakitsky, Fedetskiy, Shevchuk, Kucher; Husyev, Tymoshchuk, Edmar, Stepanenko; Yarmolenko, Zozulya
Matchens stjärna, Moldaviens målvakt Ille Cebanu, kunde länge hålla siffrorna jämna genom flera minst sagt kvalificerade räddningar. Ukraina kombinerade sig fram ett flertal gånger, med en rörlig Edmar och lokalstjärnan Yarmolenko i en friare forwardsroll på spelhumör.  Efter ett längre anfall där hemmalaget ägt bollen övervägande mycket i en serie spelfrekvenser efter varandra, kom 1-0 i minut 63. En vacker genomskärare nådde ut till Yarmolenko som genom ett hårt och lågt inspel ställde den Moldoviska backlinjen som tappade sitt man-man försvar allt med att byten och minuter lades till handlingarna. Yarmolenkos inspel nådde inbytte Bezus som efter ett kortare kaosmoment kunde raka in ett stenhårt avslut från nära håll. Han kunde alltså ännu en gång fira ett mål på sin hemmaplan.   
Backlinjen prövades föga den här kvällen, Ukraina ägde bolen till 69% och inte ett ändå skott träffade mål. Vilket av lagen det här säger mest om är upp till den opartiske att bestämma men det är tydligt att Ukraina är många om att sätta en nu högre nivå inför framtida tävlingsmatcher. Efter att ha levt mycket ett tätt försvar, hemmatryck och stor individstilltro verkar det som att laget nu vill bli mer dominerande. Jag hoppas på att få det här bekräftat om några dagar.
Nästa match är ju en ny hemmamatch, ett tillfälle då det av naturliga själv väntas bli en betydligt hetare inramning med premiär i EM-kvalet. Ukraina tar emot Slovakien 20:45 i Kiev, häng med när vi berättar om en annan del av EM-kvalet

Oscar Dambergoscar.damberg@gmail.com@berrytyckertill2014-09-03 22:13:57
Author

Fler artiklar om Ukraina

Fotbollen förmedlar mest